Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Moldavien 2013

Inför ESC Moldavien 2015 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Moldaviens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2014. Moldavien hade startnummer 11 av 16 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Moldaviens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2014. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • TRM

 • Deltagandeår:
 • 10:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 2005

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2013

 • Bästa resultat:
 • 6:a i final (2005)

 • Sämsta resultat:
 • 12:a i semifinal (2008)

 • Uttagningsprocess 2014:
 • O Melodie Pentru Europa 2014


Vem tävlade för Moldavien 2014?

Cristina Scarlat är 33 år gammal, född och uppvuxen i Moldaviens huvudstad Chișinău. Hon är uppvuxen i en familj med starka band till traditionell musik och det ledde henne till att börja spela piano och fiol. Hon har utbildat sig till vokalist. I Moldavien är hon en av de mest välkända sångerskorna som har tävlat och vunnit priser i flera olika festivaler. När hon ställde upp i den nationella uttagningen till ESC för tredje gången, nu med ”Wild Soul” var det hon som skulle få ta hem segern och därmed representera Moldavien i Köpenhamn.

Låten har två låtskrivare: för musiken står kompositören Ivan Akulov och texten är skriven av Cristinas 23–åriga brorsdotter Lidia Scarlat.

 

Musikvideo

Så här såg Moldaviens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Moldavien och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Moldavien har gjort en mycket bra låt i år och jag tror att om låten går till final så kommer den bli finalens stora skräll. Videon är grymt snygg frågan är bara hur de ska göra det lika snyggt på scenen. Moldavien är Europas fattigaste land och om de skulle vinna skulle det bli mycket intressant att se hur det ska producera showen.Hon känns otroligt stark och jag tror verkligen hon levererar ett grymt framträdande – både show och sångmässigt! Det är också lite annorlunda från många andra låtar och känns som ett härligt inslag. Moldavien förtjänar en bra plats också efter en del mittenplaceringar.Det tilltalar mig inte speciellt mycket, men jag kan tänka mig att det kan bli ett bra framträdande. Tror låten kan funka rätt bra live och tilltala vissa tittare. Personligen står jag någonstans mittemellan här och tror den kan hamna högt, men å andra sidan kan den också gå dåligt.Jag är mycket kluven till den här låten. För första gången har Moldavien producerat en mycket snygg video samtidigt som jag tycker att låten faller ganska platt. Å ena sidan sticker låten ut i semifinalen p.g.a. att det inte är en klassisk ballad som många av de andra balladerna i inledningen, å andra sidan försvinner den i mängden av det som faktiskt är bra i år. Så jag är rätt kluven. Den kan gå vidare eller inte. Mittenplacering kanske?Jag brukar alltid gå igång på dramatiska låtar av det här slaget men det finns ingenting som jag fastnar för här. Christina är en väldigt duktig sångerska så det skulle väl vara för den saken som det här skulle ha någon chans överhuvudtaget.Moldavien brukar alltid ställa upp med låtar som tilltalar mig. Årets låt är inget som tilltalar mig alls. Den sätter sig helt enkelt inte. På tio ESC-framträdanden har Moldavien bara missat finalplats en enda gång (2008).

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »