Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC San Marino 2012

Inför ESC San Marino 2014 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar San Marinos artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2013.  San Marino hade startnummer 2 av 17 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om San Marinos tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2013. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • Huvudstad:
 • San Marino

 • Antal framträdanden:
 • 3

 • Debutår:
 • 2008

 • Bästa placering:
 • 14:e plats i semifinalen (2012)

 • Sämsta placering:
 • 19:e plats i semifinalen (2008)

 • Placering 2012:
 • 14:e plats i semifinalen


Vem tävlade för San Marino 2013?

Om du tycker Valentina ser bekant ut så tävlade hon för San Marino förra året också – med låten The Social Network Song (Oh Oh – Uh – Oh Oh). Valentina Monetta började sin musikkarríär i gruppen ”Tiberio”. Gruppen spelade soul, jazz och RnB. Efter det gjorde hon ett snabbt grupp och genrebyte. Hon gick med i gruppen ”Parafunky” som spelade hiphop. De släppte singeln ”Sharp”. Efter det gjorde hon ett gruppbyte igen till gruppen ”2black”. De släppte singeln VAI . Nu gör Valentina sitt andra år på raken i ESC och hoppas på att ta San Marinos första finalplats någonsin.

 

Musikvideo

Så här såg San Marinos musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från San Marino och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng. Var och en som velat har sedan lagt till en personlig topplista som innehåller favoritbidrag som San Marino tävlat med i tidigare års Eurovisioner.Efter förra årets riktiga bottennapp har San Marino tänkt om fast med samma gäng som förra året. Jag tycker att det blev riktigt bra i år. Låten tillhör en av mina favoriter i år och de kan bero på att de är glada schlagertoner med som gör att jag fullständigt älskar denna låt. Tonartsbyte mitt i låten är också riktigt elegant och jag hoppas att San Marino går till final i år annars får de väl skicka samma konstellation igen och hoppas på tredje gången gillt.

 

Personlig topp 3 (alla tider för San Marino)

1. Valentina MonettaCrisalide (2013)
2. Valentina MonettaThe Social Network Song (2012)
3. MiodioComplice (2008)Vilket lyft från i fjol! Det här är verkligen så många gånger bättre. Kul att man sjunger på italienska också., Jag skulle gärna vilja att låten lyfte tidigare och går upp i upptempo redan efter första refrängen. Då skulle det kunna gå riktigt bra, nu tror jag på final men vågar inte sia i förutsättningarna där. Är bara glad att Valentina kommer gå till Eurovision-historien med hedern i behåll i alla fall.

 

Personlig topp 3 (alla tider för San Marino)Jag måste erkänna att jag underskattat den här låten genom hela den här processen. Den är faktiskt bättre än vad jag först tyckt. Efter förra årets pinsamma bidrag är detta i jämförelse ett mästerverk. Jag älskar italienska och tycker det är ett så vackert språk. Men jag är inte lika sold på det som mina kollegor. Men som musikaliskt stycke förtjänar detta verkligen en final, speciellt med tanke på motståndet.

 

Personlig topp 3 (alla tider för San Marino)

1. MiodioComplice (2008)
2. Valentina MonettaCrisalide (2013)
3. SenitStand By (2011)I fjol skickade San Marino samma sångerska med Ralph Siegel som en av upphovsmännen. Både Valentina Monetta och låten uppfattades som amatörmässiga och Ralph Siegel höll på att tappa sin värdighet fullständigt. Men i år lyckades dom med det helt otroliga, att skicka samma sångerska, upphovsman och få till en riktig ”dunder-hit”. Deras bidrag ”Crisalide” sjungs helt och hållet på italienska och är så otroligt bra. Den inleder som en ballad till att växla om till en uptempo-låt med tonartshöjningar. Jag är så glad att Valentina och Ralph Siegel får upprättelse efter fjolårets fiasko. Man kan inte tro att det är samma sångerska som sjöng om Facebook i Baku. Nu måste väl ändå San Marino ta sig till final. Det är de helt klart värda. I min värld är det här en potentiell vinnare. En av mina yttersta favoriter i år, helt klart. Heja San Marino!!

 

Personlig topp 3 (alla tider för San Marino)

1. Valentina MonettaCrisalide (2013)
2. Valentina MonettaThe Social Network Song (2012)
3. MiodioComplice (2008)

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen