Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Panelen tycker till: Vann rätt låt Eurovision 2014?

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


PANELEN TYCKER TILL. Efter tio års tävlande och 408 bidrag senare är det sjunde Eurovision-decenniet till ända. Medan vi inväntar att ny historia ska skrivas tänkte vi i ESC-Panelen nu i sommar gå igenom år för år och ställa oss frågan: vann verkligen rätt låtar? Nu ska vi ta oss an Eurovision 2014.

 

Sammanfattning: Eurovision 2014

Efter danska Emmelie De Forests seger i Malmö 2013 tog Eurovision 2014 en kort färd över Öresundsbron till Köpenhamn där tävlingen skulle äga rum. TV-bolaget DR, som var värdbolaget som arrangerade 2014 års tävling, valde att förlägga Eurovision till ett ombyggt skeppsvarv, vars renovering i efterhand skulle komma att bli en riktigt dyr historia. Själva tävlingsdatumen blev också rekordtidiga – 6:e, 8:e och 10:e maj!

Tyvärr fortsatte trenden med att fler länder hoppade av tävlingen. I Malmö året innan hade några länder lämnat återbud och så fortsatte även 2014. Detta till trots återkom både Portugal och Polen men totalt deltog endast 37 länder. Det kan jämföras med 2006 års tävling då lika många länder deltog. Den här trenden skulle dock komma att avta med tiden och alla Eurovisioner därefter (fram till 2019) hade 40 länder eller fler som deltog. Som vanligt behövde alla länder utom värdlandet och “Big Five” kvala genom semifinalerna. Totalt gick 20 länder vidare till final, tio från varje semifinal.

Efter kritik mot att de enskilda omröstningsresultaten alltid hålls hemliga valde EBU att göra detta mer transparent. Bland annat redovisades alla jurypersoner inför tävlingen ägt rum och efteråt presenterades alla enskilda rankingar, inklusive tittarrankingarna i varje land.

I finalen i Eurovision 2014 var det Österrikes Conchita Wurst med låten “Rise Like A Phoenix“ som vann. Lyssna gärna på låten i klippet här ovanför. Det var Österrikes andra seger i tävlingen, men de hade fått vänta hela 48 år! Sveriges representant var Sanna Nielsen, som lyckades vinna Melodifestivalen på sitt sjunde försök. Hennes låt “Undo” var en av det här årets förhandsfavoriter och hon tog sig enkelt till final från den första semin. Men någon seger blev det som sagt inte, eftersom att både Conchita och även den nederländska duon The Common Linnets var för starka att rubba, även om det till sist blev en fin tredjeplats för Sanna.

Alla resultat i tävlingen hittar du på denna sida. Lyssna även gärna på ett recap av låtarna i semi 1, semi 2 och finalen.

 

Panelen tycker till

Nu tänkte vi gå in på vad vi själva tyckte om vinnaren – vann rätt låt eller hade vi andra favoriter?

PS: Vilken låt var din vinnare? Kommentera gärna i rutan nedanför artikeln!

 

Jag anser att Nederländerna med låten “Calm After The Storm” som framfördes av The Common Linnets borde ha vunnit!

Motivering: 2014 var året med en fantastisk scen som gav artisterna många möjligheter att få till fantastiska nummer. I slutändan stod det mellan en genuint underbar låt och den skäggiga damen. Klart att folk röstar på det som är annorlunda. Conchita effekten gav mig Lordi 2006-vibbar. Det innebär att om man hade satt en “vanlig” och slätstruken artist med samma låt, så hade den inte vunnit. Tyvärr kostade denna effekt Nederländerna en seger med den bästa låten de någonsin tävlat med och en av detta decenniets absolut bästa låtar. Nederländerna borde inte ha väntat till 2019 på sin första seger sedan 1975, utan den borde kommit redan här.

När tävlingen gick av stapeln var jag ett stort fan av “Running” från András Kállay-Saunders. Men åren har gått och jag har mognat som människa och även om jag än idag tycker det är en helt fantastisk låt, så når den inte riktigt upp till “Calm After The Storm”. Efter dessa två har vi ett hopp till resten. Polen placerar sig trea för det är en av de låtarna detta decennium som fått mig på bäst humör. Det är en låt jag alltid kan gå tillbaka till och bara bli glad av. Dessutom hade den bäst scennummer och bästa musikvideon. Det förtjänar dem ett plus för. Norge snor Montenegros plats på listan då den känns mer relevant idag och jag tycker om den mer. Carl Espen sjunger med en sådan känsla och passion att det är svårt att inte ta till sig den. Montenegro har jag tröttnat på helt enkelt. Den känns inte lika bra som den gjorde då. Italien tar sista platsen på listan för Emma Marrone var kanske den coolaste personligheten i Köpenhamn 2014. Hennes låt var riktigt ball, även om liveframträdandet kanske var lite skakigt.

För att summera så var 2014 ett helt ok år. Tycker att 2013 och 2014 var två år då Eurovision återhämtade sig på något sätt. Det var relativt svaga år jämfört med resten av detta decennium. Vinnarlåten då? Alltså som låt har jag inget emot den. Det är ingen dålig låt i sig. Det är en rätt pampig ballad och Conchita besitter en pipa som få kan skryta med. Den stora frågan är dock om låten hade vunnit ifall det inte var “den skäggiga damen” som framförde den? Förmodligen inte. Själv kommer jag mest minnas Nederländernas fantastiska låt och Polens scennummer från 2014. Tack för arrangemanget Danmark!

 

Min personliga topp 5

 1. Nederländerna: The Common Linnets – “Calm After The Storm”
 2. Ungern: András Kállay-Saunders – Running
 3. Polen: Donatan & Cleo – “My Słowianie (We Are Slavic)”
 4. Norge: Carl Espen – “Silent Storm”
 5. Italien: Emma Marrone – La mia città

 


 

Jag anser att Ungern med låten “Running” som framfördes av András Kállay-Saunders borde ha vunnit!

Motivering: 2014 var min första säsong i ESC-Panelen och nu fick jag upp ögonen för bidragen på ett helt annat sätt jämfört med tidigare. Framförallt att i toppliste-projektet inför tävlingen spela låtarna så pass mycket att jag nästintill kunde dem utantill, så hade jag aldrig gjort innan. Och det var roligt.

Dessutom var det skönt att säsongen 2014 skulle bjuda på betydligt bättre bidrag jämfört med vad som tävlade i Malmö 2013. Däremot saknade jag fortfarande (som jag minns det) topplåtar i tävlingen, alltså låtar som tävlat tidigare och senare som gett mig en wow-faktor. Nu fanns det förvisso gott om många bra bidrag i leken, inte minst Sveriges egen Sanna Nielsen men också Ungern (personlig favorit), Belgien (som jag vet många avskydde), Nederländerna (som äntligen kom med kvalité), Montenegro (som även de äntligen kom med kvalité – och belönades med finalplats!), Italien (som dock gjorde sig bättre i musikvideon än live) och Slovenien (som jag nog i panelen var rätt ensam om att gilla). Så visst fanns det bra låtar, men ingen som var toppen-toppenbra.

Min personliga vinnare 2014 är och förblir Ungern med András Kállay-Saunders låt “Running”, som jag både då och nu tycker är väldigt bra. Detta till trots att hans scenframträdande i Köpenhamn blev väldig rörigt och inte lika bra som i A Dal-studion. Men låten var och är jättebra och fortfarande en vinnare för mig. Däremot har jag en förståelse för att han inte vann, även om han kom högt.

Att segern gick till Österrike hade jag absolut inte tippat inför tävlingen. Den musikvideo som Conchita släppte tycker jag personligen inte gjorde låten till sin rätt, utan det blev magiskt först när Conchita stod på scenen i Köpenhamn med LED-väggen och den fantastiska ljussättningen de använde i numret. Nog var det kanske den största överraskning som Eurovision bjudit på sedan Lordi vann 2006. Jag tycker låten var helt okej, men det var numret som gjorde att Conchita vann. Hade det varit en tävling i bästa låt och inte bästa akt hade nog Nederländerna vunnit.

 

Min personliga topp 5

 1. Ungern: András Kállay-Saunders – Running
 2. Sverige: Sanna Nielsen – Undo
 3. Montenegro: Sergej Ćetković – Moj Svijet
 4. Slovenien: Tinkara Kovač – Spet (Round And Round)
 5. Italien: Emma Marrone – La mia città

 


Jag anser att Norge med låten “Silent Storm” som framfördes av Carl Espen borde ha vunnit!

Motivering: Samtidigt som jag blev ständigt besviken över hur saker och ting gick i vår Mello detta år, där jag hade flera favoriter och ingen av dem ens nådde finalen, passade jag på att kika på Norges uttagning. Och väl där fick jag bekanta mig med en hel del låtar, vissa mer intressanta än andra. Och så var det Carl Espen, allra sist ut. Och nånting hände. Arenan var helt tyst när han framförde sin sköra ballad. Och stående ovationer när han var klar. Kanske var det just detta som förklarar varför jag fastnade för denna låt, vem vet. Men hur som haver kände jag också nånting. Det finns flera exempel på låtar som berört mig, men “Silent Storm” var speciell. Den kom, rörde runt i skallen på mig, och lämnade mig sedan kvar där, ensam och tom, och jag fattade knappt vad som precis hade hänt. Jag får verkligen söka med ljus och lykta efter en låt som berört mig så starkt som den gjorde.

Förvisso var jag nöjd med Conchita Wursts seger “Rise Like a Phoenix” med, även den en välskriven och svårsjungen ballad, men Carl Espens låt berörde mig mer, på ett sätt som ingen annan låt lyckats göra vare sig innan eller efter, därav att jag utser Silent Storm som min vinnare av 2014.

 

Min personliga topp 5

 1. Norge: Carl Espen – “Silent Storm”
 2. Ungern: András Kállay-Saunders – “Running”
 3. Finland: Softengine – “Something Better”
 4. Österrike: Conchita Wurst – “Rise Like a Phoenix”
 5. Belgien: Axel Hirsoux – “Mother”

 


Jag anser att Schweiz med låten “Hunter Of Stars” som framfördes av Sebalter borde ha vunnit!

Motivering: Har egentligen ingenting emot att Österrike vann. Rise Like a Phoenix är en skaplig låt och Conchita verkar vara en trevlig person. Men det här tävlade också som i min mening är tidernas bästa Eurovisionlåt, nämligen Schweiz bidrag Hunter Of Stars.

Jag kan sammanfatta låten så som jag sammanfattat flera av mina andra favoriter. Den har catchig melodi samt en tämligen kreativ text. Det som gör just Hunter Of Stars så speciell för mig personligen är hur relaterbar texten. Så som jag tolkar det handlar låten om att känna sig oönskad och lite utanför samtidigt som man försöker träda fram och visa att man faktiskt duger. Det kan låta långsökt, men det är så jag tolkar låten. Den har flera bra moment och Sebalter lyfter allt med sitt fantastiska scenspråk.

Nej, för mig finns det bara en sann vinnare av Eurovision 2014. Jag får nöja mig med att Sebalter slutade på en 13:e plats vilket ändå är lite av en seger i sig då Schweiz även var min personliga favorit året innan och då åkte de ut med huvudet före…

 

Min personliga topp 5

 1. Schweiz: Sebalter – “Hunter Of Stars”
 2. Slovenien: Tinkara Kovač – “Spet (Round And Round)”
 3. Ungern: András Kállay-Saunders – “Running”
 4. Sverige: Sanna Nielsen – “Undo”
 5. Lettland: Aarzemnieki – “Cake To Bake”

 


*** Dolt meddelande: Robban, om du vill att din kommentar nedan ska synas för läsarna måste du ta bort <restrict>-koden ovanför och </restrict> under ditt namn + denna metatext. Tack! ***

Jag anser att Land med låten “Låt” som framfördes av Artist borde ha vunnit! / Jag anser att rätt låt vann det här året!

Motivering: Text…

 

Min personliga topp 5

 1. Land: Artist – “Låt”
 2. Land: Artist – “Låt”
 3. Land: Artist – “Låt”
 4. Land: Artist – “Låt”
 5. Land: Artist – “Låt”

 


 

Jag anser att rätt låt vann det här året!

Motivering:  Jag fullkomligt älskar Conchita Wurst och låten “Rise like a Phoenix”. Nej, jag tycker låten håller vare sig det ovanliga med att en skäggig dam framförde vinnarlåten eller ej. Låten i sig och dess James Bond vibe var för mig den solklara vinnaren det året. Sveriges “Undo” kunde mycket väl vara på min 5 i topp-lista, men texten är för mig alltför…fel… och sånt stör jag mig på och kommer tyvärr alltid att göra. Norges bidrag och dess skörhet berör mig än idag och jag bugar åt vårt grannland för deras bidrag. Malta kom med en låt som gör mig glad och där jag vill sjunga med varje gång refrängen kommer. Montenegro – ja vad ska jag säga, jag HAR verkligen en förkärlek till deras och deras grannländers bidrag – Inte alltid, men ofta! Och sen, kom igen – säg inte att ni inte kommer igång av Frankrikes bidrag “Moustache”, den är ju bara så jäkla tung – “come on katten, det svänger ju”

 

Min personliga topp 5

 1. Österrike: Conchita Wurst – “Rise Like a Phoenix”
 2. Norge: Carl Espen – “Silent Storm”
 3. Malta: Firelight – “Coming Home”
 4. Montenegro: Sergej Ćetković – “Moj Svijet”
 5. Frankrike: Twin Twin – Moustache”

 


 

 

Nu vill vi veta vad du tycker! Kommentera gärna vem du hade som personlig favorit det här året!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen