Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Ungern 2017

Inför ESC Ungern 2019 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Ungerns artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2018. Ungern hade startnummer 13 av 18 i semifinal 2 och sedan startnummer 21 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Ungerns tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2018. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • MTVA
 • Första tävlingsåret:
 • 1994
 • Senaste tävlingsåret:
 • 2017 (8:e plats i finalen)
 • Bästa resultat:
 • 4:a i final (1994)
 • Sämsta resultat:
 • 19:e i semifinal (2008)
 • Uttagningsprocess 2018:
 • A Dal 2018


Ungern har inte varit med särskilt länge, men det har gått en hel del upp och ner för dem. Man fick en strålande debut 1994 då man knep fjärdeplatsen. Sedan kom man in i en sämre period med bottenmarkeringar varvat med mittenplaceringar innan man till slut hoppade av 1999 och inte kom tillbaks förrän 2005. Sen har man hållit sig borta både 2006 och 2010, detta mest sannolikt p.g.a. ekonomiska skäl. Men sedan 2011 har Ungern varit med kontinuerligt, och har även fortsatt skörda vissa framgångar, bl.a. lyckats gå till final varje gång. År 2014 lyckades man bli femma, och har även åren 2013 och nu senast 2017 nått topp 10. Kan det bli ny topp-10-placering i år igen?

En intressant notering är att årets ungerska bidrag presenterar en helt ny genre i Eurovision: Post-Hardcore, en genre kommen ur post-punk och noise rock och som angränsar till både Emo och Metalcore. Genren är relativt utbredd i USA, men ännu ovanlig i Europa.

 

Vem tävlade för Ungern 2018?

AWS är ett post-hardcore band som bildades 2006 i Budakeszi, strax utanför Budapest i Ungern. Bandets medlemmar består av (från vänster till höger) Bence Brucker, Áron Veress, Örs Siklósi, Soma Schiszler och Dániel Kökényes. Man har släppt ett flertal skivor och dessutom fått pris i Ungerska MTV-music awards.

Sedan bildandet 2006 har bandet också turnerat inte bara i Ungern utan hela Centraleuropa och England genom festivaler och även som förband till gruppen Blind Myself. Emellertid var uppträdandet i A Dal 2018 deras första TV-framträdande någonsin. I tävlingen ställde de upp med låten ”Viszlát nyár” som bandets medlemmar skrivit ihop tillsammans. Låten är tillägnad sångarens pappa som gick bort förra sommaren. Tack vare starka poäng av juryn kunde bandet ta sig hela vägen från sitt första heat till finalen – där de till slut stod som vinnare. Det ska tilläggas att gruppen fick lägst totalpoäng av de fyra bidrag som juryn skickade vidare till tittarnas avgörande i finalen, men hos tittarna fick de mest röster och vann A Dal 2018.

Så här såg Ungerns musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Ungern och betygsätter det. Vår betygsskala har tio steg från noll (lägst) till fem (högst). Däremellan har det varit möjligt att ge 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 eller 5 poäng.



Ungern är väldigt modiga i år, det måste ändå sägas! Den här typen av metal är något som man vare sig hör på radio eller ser i Eurovision. Närmast till hands ligger Kabat för Tjeckien 2007 eller Outtrigger i Melodifestivalen 2014. Anledningen bakom varför man inte ser den här typen av låtar i ESC längre är ju dock att den tilltalar en ytterst liten minoritet av ESC-tittarna. Just därför är det modigt, eller kanske korkat, av Ungern att skicka just en sådan låt till Lissabon! Jag tror personligen att den enda chansen som den här låten kommer att ha att ta sig till final – skulle vara effekten av ren chock. ESC-tittarna är nog inte beredda på det här, och just därför så sticker det också ut maximalt. Enbart chocken ifrån det kan leda till final. Men ett bidrag på ungerska, med growl och amelodiskt komp är i slutändan en parentes i ESC-historian – och måste i mitt tycke också förbli en parentes.



Ungern skickar ett intressant bidrag. Metal på ungerska. Det är unikt och äkta, vilket får AWS att skilja sig från mängden. Det finns ingen annan låt i denna genre, vilket kan vara till deras fördel. Samt det faktum att de uppträder efter några sämre bidrag. Annars kan detta bli lite svårsmält för Europa, och många casuals kanske just därför väljer att inte rösta på detta. Denna typen av musik är vad jag lyssnar på dagligen, men ändå har AWS inte lyckats övertyga mig helt. Det är bra, men känns ändå som att något saknas för att få mig att höja betyget. Men jag gillar modigheten och hoppas det ger dem en finalplats. Ungern har överlag skickat bra bidrag de senaste åren.



Efter (enligt mig) tre sämre bidrag i rad från Georgien, Polen och Malta kommer Ungern in och verkligen visar var skåpet ska stå! Jag älskar all typ av rockmusik och framförallt när grupper gör sitt eget sound, vilket AWS verkligen gör. För det här är äkta och AWS har absolut inte valt att ”schlagerfiera” låten, något som med all säkerhet hade varit ett krav om den hade fått tävla i svenska Melodifestivalen. För övrigt är jag mer eller mindre övertygad om att en sådan här rå-äkta rocklåt hade aldrig ens blivit uttagen till svenska Melodifestivalen så länge den ser ut som den gör med sitt format, så därför blir jag väldigt glad att länder som Ungern visar att det faktiskt är möjligt att denna genre är välkommen i tävlingen. Med det sagt är det min förhoppning att Ungern går till final. Och det kommer de att göra om de fortsätter i denna stil och sångaren inte håller tillbaka känslorna på scenen i Lissabon.



Det här är så nära perfektion man kan komma. Har precis allt en bra hårdrockslåt ska ha, och lite till. Kompromisslöst slagkraftig från början till slut, framförs i precis det snabba tempo jag vill ha, men har ändå en tydlig melodi och en lika tydlig refräng som verkligen griper tag. Sen, och det här är det som jag syftar på som ”lite till”, låten sjungs på ungerska som enligt mig är ett av de vackraste språken att sjunga på, samt att den har en tonartshöjning som stärker låten ännu mer.

Låtens budskap förtjänar ett eget stycke nu när jag skriver detta, för jädrar vad sångaren levererar. Låten handlar alltså om hans pappas bortgång, och jag tror inte jag varit med om någon som uttryckt sina känslor kring det på ett såpass rått och otyglat sätt. Man känner med hans ilska, hans uppgivenhet och hans frustration. AWS har verkligen fått till det perfekta paketet till låt. För mig får Ungern gärna vinna i år.

När jag lyssnat på i stort sett alla låtar i Eurovisionens historia har jag delat ut mången femma och nolla och allt där emellan. Men just för den här låten kommer jag (trots att poängskalan egentligen inte tillåter det) ge min allra första 6:a. Så bra är den!



Till att börja med så vill jag nämna att min favorit från A dal var låten ”1 szó mint 100″, en magiskt bra ballad med etniska inslag. Av någon obegriplig anledning åkte den ut med huvudet före. Hade detta bidrag vunnit A dal hade det också blivit min klara favorit i årets Eurovision… *suck*
Ja, och så ska jag väl också recensera den låten som Ungern faktiskt tävlar med. Deras bidrag har vuxit för mig sedan A dal och jag är glad över att de väljer att skicka en rocklåt som dessutom framförs på ungerska, ett av mina favoritspråk. En av mina panelkollegor har sagt sig vara osäker på om AWS kommer att kunna ta sig till final. Tja, om Ungern nu kunde gå till final med ett av tidernas sämsta och mest intetsägande bidrag (Fredsballaden från 2015…) så kan de lika gärna skicka en tondöv gubbe som står och skriker nonsens i tre minuter och ändå gå till final.
Med andra ord, AWS kommer med all säkerhet att gå vidare, men en vinst känns tämligen långt borta.



Ett mycket oväntat och bra val av Ungern att skicka en genre som likt den traditionella pop-schlagern är mer eller mindre utrotningshotad. Man ska inte underskatta detta energifyllda rockbidrag som verkligen sticker ut från mycket annat som tävlar i år. Jag gillar att de kör sin grej fullt ut och inte anpassar sin låt till denna sångtävling. Många tidigare rockbidrag genom åren har haft en tendens att blanda in element som känns mer som schlagerrock, medans detta upplevs som en mer äkta låt i sin genre. Ungern ligger lite pyrt till i oddsen att gå vidare till final, men jag hoppas att de kniper en finalplats som de är förtjänta av. Frågan är om den stora folkmassan kommer rösta på detta eller om de tycker det låter lite för skrikigt och ”too much”. Skulle det bli en finalplats tror jag inte de hamnar särskilt högt. Ungern har historiskt sett skickat bidrag som jag varit tillfreds med och så är fallet även i år, då de återigen finns med högt på min absoluta topp-tio-topplista.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 



Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se



Musiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen