Hollac16 recenserar Kristína Pelákovás nya album ”Mať srdce”

PANELEN RECENSERAR. Det släpps kontinuerligt ny musik från tidigare Eurovision-artister. Nu i oktober 2017 släpptes albumet Mať srdce av den slovakiska sångerskan Kristína Peláková, som representerade Slovakien i Eurovision 2010. I denna artikel kommer vår skribent Hollac16 att recensera detta album.

För dig som är intresserad finns hela albumet att köpa via denna länk. Dessvärre finns det inte tillgängligt på Spotify.

 

 

Betyg låt för låt

Alla låtar betygssätts med poäng på följande skala: 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 och 5 poäng.

OBS! Notera att låtarna rankas efter ordningen på albumet. Min egen topplista följer efter bedömning av alla låtarna. Länkarna i låttitlarna går till officiella YouTube-klipp.

 

 • #1. ”Mať srdce

 • Den låt som får inleda hela albumet känns som en riktigt skön sommarhit – även om det är höst nu när detta skrivs. Men det får mig att längta tillbaka till sommaren igen. Även om jag inte förstår ett ord av vad Kristína sjunger så får jag en härlig känsla i kroppen eftersom hon utstrålar värme och kärlek – till alla.

 • #2. ”Láska bombová

 • Från glädje och hopp tar Kristína oss till något mer intimt, som bjuder in till kärleksdramatik. Ett tag känns det som att hon verkar vara fast i något som känns hopplöst och jobbigt, men som man ändå går att lösa på något sätt. Musikvideon som gjorts är riktigt snyggt producerad och det visuella intrycket bidrar till en större förståelse av vad budskapet i låten.

 • #3. ”Daj mi

 • Det här är en helt okej poplåt som känns väldigt radiovänlig. Är inte min favorit bland alla låtar på albumet och för någon skulle det säkert hamna lite i skymundan. Men det Kristína vinner på är att hon har en behaglig sångröst, en röst man lyssnar till.

 • #4. ”Na vysokej skale” (feat. Robo Grigorov)

 • Det här är den enda låten som Kristína framför tillsammans med en featuring-artist, i det här fallet Robo Grigorov. Själva låten känns som en härlig slags soft-poplåt med lite reagge-influenser. Det är ingen strandraggarsång, utan jag får lite mer lokal klubbkänsla på sena timmar en lördagsnatt. Jag gillar detta. Röstmässigt känns de som en säker duo även om jag tycker att Robo kanske tar lite mycket plats, vilket gör att det känns som det är Kristína som är featuring-artist istället. Men det är bara en petitess i sammanhanget.

 • #5. ”Na bieleho koňa

 • Kristína visar återigen på sin sköra sida som inte är gråtsam utan fylld med vackert hopp. Det är en vacker historia som spelas upp som ett Medeltidsdrama i det klassiska mötet flicka möter pojke. Musikvideon som gjorts till låten är mycket välgjord och intressant.

 • #6. ”Si pre mňa best

 • Här har låtskrivarna varit väldigt inspirerad av klassiska amerikanska filmer som bygger på High school-temat. Och det blir förvisso lite roligt att de gör något av låten som en slags gimmick. Kristína gör också en bra skådespelarinsats. Dock blir låten mer som ett slags sockerpiller även om jag blir glad i alla fall av den. Kanske att de kunde ha tonat ned det amerikanska i det, för den gränsar lite till att det blir för mycket.

 • #7. ”Ahoj

 • Återigen en helt okej radiopoplåt som flyter på rätt bra. Den är däremot varken bra eller dålig och känns därför lite innehållslös. Låten har lite annorlunda upplägg mot övriga låtar på albumet, men i sammanhanget blir den lite småtråkig.

 • #8. ”Poďme do hory

 • Tänk cabaré möter moderna poptoner som framträds av ett storband med Kristína som låtens huvudperson. Det här är en låt som inte står stilla en enda sekund. Bör spelas upp en dag du är deppig för det här blir kommer du garanterat att bli glad av!

 • #9. ”Čo nás spolu drží

 • Dags för lägereld en sommarnatt, att mysa tillsammans med andra samtidigt som Kristína får sjunga sin visa för oss. Så tar vi även fram lite andra instrument som dragspel och så får vi en skön helgkänsla. Så känner i alla fall jag när jag hör denna låt.

 • #10. ”Zradila nás chémia

 • Nu får vi se Kristína lite mer sårbar då denna låt verkar handla om ett uppbrott mellan ett älskande par. Jag tycker hon verkligen visar med sin otroliga charm hur svårt det är att bli lämnad. Men istället för att det blir överspel i tårar visar hon att det går att gå vidare trots att det är svårt. Musikvideon innehåller förvisso en hel del långa scener med bara gående i långsam takt (vilket kan störa lite), men det skapar istället en vacker sårbarhet som blir låtens egen sårbarhet.

 • #11. ”Dopravné značky

 • Det verkar vara lite mer dramatik nu i låtarna, den här låten har lite samma känsla som ”Zradila nás chémia”. Jag grips av det vackra pianospelet i bakgrunden och den någorlunda allvarliga stämman i Kristínas sångröst. Det blir mycket känslor, framförallt på slutet.

 • #12. ”No.1

 • Precis som låten “Poďme do hory” bjuder denna låt på lite retrokänsla, men här verkar grundkompet komma från ett James Bond-tema. Dock, till skillnad från “Poďme do hory” känns den inte lika stark, även om det är en härlig låt. Ett plus som Kristína ska ha här är den roliga musikvideon som livar upp låten.

 • #13. ”Majáky

 • En mycket vacker och avskalad ballad. Den typen av låtar gillar jag och personligen tycker jag Kristína har det som gör att låten blir ännu mer intressant. Hennes sångröst fångar en magiskt.

 • #14. ”Kamenné mesto

 • Ännu en avskalad ballad som är lika snyggt gjord som “Majáky”. Men tyvärr lyfter den inte lika mycket, detta även om den förändrar tempot mot slutet.

 • #15. ”Letím v duši

 • Från ballad går vi till en poprocklåt som känns som en skön låt. Låtskrivarna hade gärna hade fått lägga in lite mer ös för att det inte ska bli för mesigt. Kristína känns inte riktigt som en rocksångerska, och eventuellt skulle det kunna bli lite fall här. Men det är skönt att hon vill experimentera med lite andra genrer än bara pop och ballader på albumet.

 • #16. ”Vianočná jahoda

 • Så bjuds vi in till Kristínas jul i stugan. Vi får följa med hennes förberedelser till julen med hela gänget som förbereder allt. Det bjuds enbart på glädje när granen kläs, maten lagas och kakor bakas. Låten går som några andra låtar i retrostil och det blir väldigt trevligt. Man känner sig inbjuden att delta. Låten bjuder också på en liten twist på slutet, så stäng inte av i förtid 🙂

 • #17. ”Maturitné otázky

 • Sista låten på Mať srdce-albumet bjuder på en mystisk poplåt. Jag får lite känslan av ett nummer som Iveta från Armenien (ESC 2016) gjorde, men på ett helt annat sätt. Det är i alla fall den känsla jag får. Problemet med allt det är att jag tycker att det saknas något i låten. Tyvärr blir en rätt ljum avslutning på albumet. Låten är godkänd, men inte någon favorit hos mig. Däremot om Kristína hade gjort comeback i Eurovisionen med denna låt hade jag blivit grymt besviken.

 

 

Personlig topplista

Så här placerar jag personligen låtarna på Kristínas nya album Mať srdce:

 

 1. ”Láska bombová”
 2. ”Poďme do hory”
 3. ”Mať srdce”
 4. ”Na bieleho koňa”
 5. ”Čo nás spolu drží”
 6. ”Zradila nás chémia”
 7. ”Na vysokej skale” (feat. Robo Grigorov)
 8. ”Majáky”
 9. ”Vianočná jahoda”
 10. ”No.1”
 11. ”Si pre mňa best”
 12. ”Daj mi”
 13. ”Letím v duši”
 14. ”Dopravné značky”
 15. ”Kamenné mesto”
 16. ”Maturitné otázky”
 17. ”Ahoj”

 

Denna låt är alltså min favorit av alla låtar på albumet:

 

Omdöme av albumet som helhet

Åh vad det är härligt att återigen få stifta bekantskap med en Eurovisionartist från förr som jag har som en personlig favorit. Kanske mest för att det är en så ärligt härlig artist som Kristína verkar vara.

För mig Kristína som en säker popsångerska som vågar utmana alla känslor. Även när det blir ledsamt eller dramatiskt så blir det inte negativt för det, utan tvärtom lyckas Kristina skickligt blanda om alla kort vilket gör hennes låtar väldigt intressanta att lyssna på. Tyvärr förstår jag inte slovakiska, men även om jag inte förstår språket så utgår jag ifrån känslan av det visuella uttrycket och lever mig in i den värld som Kristína vill förmedla. På det sättet spelar det alltså ingen roll att låtarna framförs på ett annat språk. Det blir faktiskt bättre än om de skulle ha översatts till engelska.

Genremässigt är det väldigt spritt bland låtarna, även om det mesta kan klassas som pop och ballader. Det är en spridd blandning, helt klart. Men det finns också en del låtar där retro har varit tema, t.ex. James Bond-stuk och någon slags storbandsgrej vilket är roligt. Sedan märks det ibland att det har kommit en del inspiration från USA, detta märks tydligt i en låt där Kristína enligt min tolkning verkar driva med (eller vill hylla) klassiska amerikanska High School-filmer.

I stort sett alla låtar på albumet Mať srdce tycker jag håller väldigt hög klass, och vissa når upp till nivåer som jag själv tycker att Kristínas Eurovisionlåt ”Horehronie” höll. De bästa låtarna kommer bland de första låtarna. Därefter blir det dessvärre ett antal mittpartier där låtarna är helt okej, men saknar det lilla extra för att bli jättebra. Några låtar känns tyvärr lite som att de har lagts dit bara som utfyllnad. Detta märks till exempel bland de ballader som passar radiomusik. Men många av dem skulle nog bara passera obemärkt förbi många lyssnare. Trots detta är detta ett väldigt bra album och som jag tidigare sagt så är Kristína en mycket skicklig artist. Detta album innehåller många hits, låtar som jag tar med mig och jag hoppas att det kommer gå bra för många av låtarna.

Om Slovakien hade velat återkomma till Eurovisionen redan 2018 så hade minst några av dessa låtar passat för tävlingen. Men eftersom 1:a september 2017 har passerat så är väldigt få av de bättre låtarna på albumet inte längre aktuella för en sådan tävlan. Om Slovakien någon gång väljer att återvända så hoppas jag ändå att det blir Kristína som gör det.

 

Så här tycker alltså Hollac16 – och nu undrar vi vad du tycker! Kommentera gärna dina favoriter från albumet.

 

Fakta om Kristina

Kristina, artistnamn för Kristína Peláková, föddes år 1987 i staden Svidník i dåvarande Tjeckoslovakien (staden ligger i nuvarande Slovakien), där hon också växte upp. Redan som barn visade hon talang med sång, dans och piano. År 2010 ställde Kristína upp i den slovakiska nationella uttagningen till Eurovision Song Contest med låten Horehronie som hon slutligen vann med – på hemmaplan alltså. Men i ESC 2010 i Oslo gick det desto sämre, då hon hamnade näst sist i sin semifinal. Trots den förlusten blev ”Horehronie” en succé på hemmaplan och allt sedan dess är Kristína en av Slovakiens mest framgångsrika popartister. Följ henne gärna på Facebook och hennes officiella hemsida.

 


 

Kommentera