Belgien i Eurovision Song Contest 2016« Belgien NF 2015

Belgien NF 2017 »Belgien återvände till konceptet nationell uttagning efter ett år med internval.


Tävlingsupplägg

Det här året var det TV-bolaget VRT som styrde den belgiska uttagningen och redan några veckor efter att ESC 2015 var avslutad kom beskedet om en mindre uttagning med fem tävlande. Sedan höll VRT tyst i nästan ett halvår innan man i mitten av november 2015 berättade att fem artister hade valts ut till tävlan. Likt Österrikes uttagning 2015 skulle artisterna få coachning i två program och sedan få framföra varsitt tilltänkt ESC-bidrag live i en nationell final.

Under de tre programmen fanns det med en expertpanel i roller som coacher. I första programmet var det Alexander Rybak & Stijn Kolacny som var med, i andra programmet var det Beverly Jo Scott & Tom Helsen och i finalen var det Christer Björkman & Hadise.

 

Röstningssystem

I de två första programmen (semifinalerna) gjordes enbart publikomröstningar som dock inte hade någon verkan på slutresultatet.

I finalen däremot avgjordes resultatet genom kombinerad jury- och tittarröstning. Jurygrupperna bestod av 10 länder som ska tävla i årets ESC: Azerbajdzjan, Frankrike, Grekland, Irland, Lettland, Montenegro, Nederländerna, Storbritannien, Sverige och Ungern.

De två bidragen som efter juryns och tittarnas dom fick högst totalpoäng gick vidare till en andra röstningsomgång, där enbart tittarna slutligen avgjorde vem som skulle vinna.


Eurosong 2016


När?


Programledare

Peter Van de Veire


Vinnare

 • Laura Tesoro
 • What’s the pressure

Semifinalerna

Semifinal 1 (3 januari)

Inför: Belgiens första semifinal
Eurosong 2016
Datum: 2016-01-10
Tid: 20:25 – 21:35 CET
Plats: Lint
Röstningsprocess: Ingen officiell röstning i kvällens program
TV-bolag/Stream: Eén – Länk

Panelen inför: Belgien drar ikväll igång med den första av två semifinaler. Ikväll framför de tävlande varsin cover av en tidigare Eurovisionlåt, och detta för att presentera sig för juryn och tittarna vad de går för. Det kommer dock inte vara någon omröstning, utan alla fem tävlande kommer att gå vidare till finalen den 17:e januari. Dock finns det med en expertpanel som har till uppgift att coacha artisterna, och i det här programmet sitter ESC 2009-vinnaren Alexander Rybak och Stijn Kolacy, som är ledare för kvinnokören Scala, med.

Ordningen för de tävlande är som följer (länkarna är uppdaterade från liveframträdandena i programmet):

 1. Adil Araab – “Hold Me Now” (Johnny Logan)
 2. Amaryllis Uitterlinden – “Euphoria” (Loreen)
 3. Laura Tesoro – “Düm tek tek” (Hadise)
 4. Astrid Destuyver – “Everyway That I Can” (Sertab)
 5. Tom Frantzis – “Rhythm inside” (Loïc Nottet)

Under programmet anordnades en tittaromröstning där programmet ställde publikfrågan: vem skulle du skicka till ESC om det vore final idag? Flest röster fick då Amaryllis Uitterlinden. Omröstningen hade dock ingen påverkan på finalisternas placeringar inför kommande program.

Samtliga fem artister inledde med att sjunga ESC-vinnarbidraget från i fjol, “Heroes”.

 

 

panelen_tycker

listornamnskylt_robban

Jag kikade igenom samtliga framträdanden, inklusive öppningsnumret och jag tycker precis som omröstningen visade att Amaryllis Uttelinden är den bästa sångerskan av de fem. Hon känns trygg, stabil och erfaren. Gillade även den charmige sångaren Adil och den energiskt fartfyllda glitterdrottningen Laura. Tycker att det gick sämst för Tom Frantzis. Nåväl, detta var bara en första presentation av artisterna och deras singing-skills. Återkommer när det är dags att diskutera de faktiska tävlingslåtarna i semifinal 2. Det är först då det verkligen är intressant på allvar.

 

Semifinal 2 (10 januari)

Inför: Belgiens andra program
Eurosong 2016
Datum: 2016-01-10
Tid: 20:25 – 21:35 CET
Plats: Lint
Röstningsprocess: Ingen officiell röstning i kvällens program
TV-bolag/Stream: Eén

Panelen inför: Det är dags för den andra semifinalen och nu ska vi äntligen få reda på vilket bidrag som respektive artist i uttagningen har valt ut till finalen nästa vecka. Alla artisterna har själva arbetat med sina låtar i ett antal månader. I expertpanelen finns denna gång artisten Beverly Jo Scott (som bl.a. var låtskrivare till 2015 års belgiska bidrag) och artisten Tom Helsen.

Startfältet


De tävlande presenteras enligt startordningen


1. Amaryllis UitterlindenKick The Habit
Låtskrivare: Amaryllis Uitterlinden

2. Adil Aarab – In Our Nature
Låtskrivare: Adil Araab, Bas Kennis, Will Knox, Joes Brands

3. Laura TesoroWhat’s The Pressure
Låtskrivare: Sanne Putseys, Louis Favre

4. Astrid Destuyver – Everybody Aches
Låtskrivare: Niko Westelinck

5. Tom Frantzis –I’m Not Lost
Låtskrivare: Tom Frantzis, Yves Gaillard

 

panelen_tycker

listornamnskylt_robban

Vi fick se finalisterna framföra sina potentiella ESC-bidrag för första gången och de som hade de bästa låtarna enligt mig var Adil Aarab, Tom Frantzis & Laura Tesoro. Det var även den sistnämnda artisten (Laura Tesoro) som vann telefonomröstningen av vem av de fem finalisterna som hade den bästa låten. Omröstningen har absolut ingen avgörande påverkan till finalen. I första programmet när artisterna framförde covers tyckte jag att Amaryllis var bäst och det var även hon som vann telefonomröstningen den gången. Missa inte våra topplistor och analyser inför finalen, då jag även hoppas att flera av mina andra bloggkollegor deltar.

 

Finalen

Inför: Belgiens final
Eurosong 2016
Datum: 2016-01-17
Tid: 20:25 – 22:45 CET (paus mellan 21.30 – 22.15)
Plats: Lint
Röstningsprocess: 50 % – 50 % jury/tittarröster
TV-bolag/Stream: Eén – Länk  
Eurovision.tv – Länk

Panelen inför: I den stora finalen kommer de fem tävlande att ha med sig varsin låt som är tilltänkt att bli Belgiens bidrag i ESC 2016. Därefter kommer tio internationella jurygrupper samt tittarna att rösta fram en vinnare. Likt de två semifinalerna kommer även en expertpanel att finnas med i finalen, dock som endast ger feedback till artisterna. Denna gång är det Sveriges egen Mr Melodifestival: Christer Björkman, samt 2009 års turkiska ESC-representant Hadise.

Finalen avgörs genom kombinerad jury- och tittarröstning. Jurygrupperna representerar 10 tävlande ESC-länder: Azerbajdzjan, Frankrike, Grekland, Irland, Lettland, Montenegro, Nederländerna, Storbritannien, Sverige och Ungern. Både tittarna och jurygrupperna delar ut sin poäng enligt fasta kategorier: ettan får 120 poäng, tvåan 100 poäng, trean 80 poäng, fyran 70 poäng och femman 60 poäng. De två bidragen som efter juryns och tittarnas dom får högst totalpoäng går vidare till en andra röstningsomgång, där enbart tittarnas röstning avgör vem som vinner.

 

Startfältet


De tävlande presenteras i bokstavsordning


Adil Aarab – In Our Nature
Låtskrivare: Adil Araab, Bas Kennis, Will Knox, Joes Brands

Amaryllis Uitterlinden –Kick The Habit
Låtskrivare: Amaryllis Uitterlinden

Astrid Destuyver – Everybody Aches
Låtskrivare: Niko Westelinck

Laura Tesoro – What’s The Pressure
Låtskrivare: Sanne Putseys, Louis Favre

Tom Frantzis –I’m Not Lost
Låtskrivare: Tom Frantzis, Yves Gaillard

Se recap av finalbidragen nedan:

 

panelen_tycker

panelenslistoradrian

 1. Laura Tesoro – “What’s The Pressure”
 2. Adil Aarab – “In Our Nature”
 3. Tom Frantzis – “I’m Not Lost”
 4. Astrid Destuyver – “Everybody Aches”
 5. Amaryllis Uitterlinden – “Kick The Habit”

Slutkommentar: 3 av de 5 låtar som tävlar i den belgiska finalen går i exakt samma genre – vilket gör detta till en osedvanligt tråkigt final. Jag förstår att man desperat eftersträvar Loïcs framgångar ifjol, genom att fortsätta leta sig fram i det suggestiva balladträsket. Tyvärr kommer ingen av de låtarna upp i samma kaliber som förr om åren. Mest intressant, i min smak, är därför en av de två låtarna som bryter trenden: Lauras “What’s the Pressure” som är den enda som sätter sig på mitt minne. Annars, som tidigare sagts här, ser det inte speciellt lovande ut för Belgien i år..

 

listornamnskylt_alexander

 1. Tom Frantzis – “I’m Not Lost”
 2. Astrid Destuyver – “Everybody Aches”
 3. Adil Aarab – “In Our Nature”
 4. Laura Tesoro – “What’s The Pressure”
 5. Amaryllis Uitterlinden – “Kick The Habit”

Slutkommentar: Inte finns här ju någon ny Loïc Nottet som förra året inte… Tyvärr så tror jag inte Belgien kan tänka sig någon lika stor framgång som förra året vilket bidrag de än skickar vidare från Eurosong. Det enda riktigt bra bidrag är Tom Frantzis och “I’m not lost”, de andra är alla rätt så jämntjocka och grå. Så jag måste bara hålla med merparten av mina panelkolleger och konstatera att jag för Belgiens skulle verkligen låter Frantzis vinna, för annars har de absolut ingen som helst chans.

 

listornamnskylt_erik

 1. Tom Frantzis – “I’m Not Lost”
 2. Adil Aarab – “In Our Nature”
 3. Laura Tesoro – “What’s The Pressure”
 4. Amaryllis Uitterlinden – “Kick The Habit”
 5. Astrid Destuyver – “Everybody Aches”

Slutkommentar: Tråkigt att våra listor ser nästan likadana ut med samma etta men det är kort och gott den bästa låten. Belgien är ett av mina favoritländer under 00-talet men har börjat dala under 10-talet. Jag hoppas Belgien kan börja producera låtar som sticker ut igen som de gjorde under 00-talet.

 

listornamnskylt_haris

 1. Tom Frantzis – “I’m Not Lost”
 2. Astrid Destuyver – “Everybody Aches”
 3. Adil Aarab – “In Our Nature”
 4. Laura Tesoro – “What’s The Pressure”
 5. Amaryllis Uitterlinden – “Kick The Habit”

Slutkommentar: Om man jämför med förra årets häftiga “Rhythm Inside” så är alla bidrag i årets final långt ifrån den nivån. Jag tror Belgien får svårt att ens ta sig till final i år då alla låtar är rätt ljumma. Alla låter rätt likt och det är rätt platt, det händer liksom ingenting i någon av låtarna. Jag tror att Tom Frantzis och hans låt har bäst chans att nå en bra placering i denna mängd. Det är också min favoritlåt i denna belgiska final.

 

listornamnskylt_hollac16

 1. Tom Frantzis – “I’m Not Lost”
 2. Adil Aarab – “In Our Nature”
 3. Laura Tesoro – “What’s The Pressure”
 4. Astrid Destuyver – “Everybody Aches”
 5. Amaryllis Uitterlinden – “Kick The Habit”

Slutkommentar: Håller med om att det är en väldigt svag final Belgien bjuder på. Ingen av dessa låtar kommer slå lika hårt som Loïc gjorde i Eurovision ifjol, åtminstone inte i de versioner vi fått lyssna på nu. För mig finns det bara en vinnare i det här lilla startfältet – nämligen Tom Frantzis – som har både finalens bästa låt & sångröst. Adil Aarab gör ett stabilt framträdande men hans låt skulle nog passa bättre på radio. Laura Tesoro bjuder mer på ett nattklubbsgig á la 1995 och sjunger dessutom inte tillräckligt bra vilket gör att låten lever upp högre än vad hon gör. De två sista tjejerna, Astrid och Amaryllis, gör väldigt bleka framträdanden med låtar som känns fruktansvärt tråkiga. Nej, jag hoppas verkligen att Tom vinner. Med lite finputsning på låt och sångröst efter final så skulle det kunna funka fint i Stockholm i maj tror jag.

 

panelenslistorlinn

 1. Adil Aarab – “In Our Nature”
 2. Tom Frantzis – “I’m Not Lost”
 3. Laura Tesoro – “What’s The Pressure”
 4. Astrid Destuyver – “Everybody Aches”
 5. Amaryllis Uitterlinden – “Kick The Habit”

Slutkommentar: Jag gillar Adils röst, den är väldigt mysig. Dock är låten lite enformig. Det händer inte så mycket. Tom – den låt som kanske låter minst som de andra fast de låter fortfarande likadana. Jag är inte imponerad och det låten är väldigt tråkig… Laura har en lite mer upptempolåt men den är fortfarande ganska platt. Det svänger lite mer än i resten av låtarna. Detta är fjärdelåten i finalen och än är jag inte imponerad av någon av dem. Astrid har en behaglig röst, om man varit på soul humör på en promeand i solen en varm sommardag. Men det är definitivt inte vad jag vill ha i en Eurovision final! Likt Adil är Amaryllis låt så enformig. Det är precis samma känsla hela tiden. Jag orkar inte ens höra igenom hela.

Ja… Belgien. De levererar fem låtar till final som alla låter LIKADANT! Hade jag lyssnat på låtarna och de helt plötsligt börjat mixa ihop låtarna så hade jag inte märkt när det bytt låt. Jag blir trött av att höra dem och jag lyckades inte höra färdigt någon av dem. Har de tur så tar de sig till final men troligtvis kommer de bli bortglömda bland alla andra låtar.

 

listornamnskylt_robban

 1. Tom Frantzis – “I’m Not Lost”
 2. Adil Aarab – “In Our Nature”
 3. Amaryllis Uitterlinden – “Kick The Habit”
 4. Laura Tesoro – “What’s The Pressure”
 5. Astrid Destuyver – “Everybody Aches”

Slutkommentar: Oavsett vad Belgien väljer att skicka till Eurovision 2016, så kommer de få tufft att ta sig igenom semifinalen och nå den stora finalen. Inget är i närheten av lika storslaget som “Me and my guitarr” (2010), “Love Kills” (2013) eller nu senast “Rhythm Inside”. Ironiskt nog är den låt som jag personligen tycker är bäst från den artisten jag trodde minst på efter den första showen, då en viss Tom Frantzis fick framföra en cover på förra årets belgiska ESC-bidrag som han totalfloppade med. Jag förväntade mig en bättre låt av min favorit från början, Amaryllis. Dock står jag fortfarande fast vid att hon är den klart bästa artisten röstmässigt. Laura Tesoro vann telefonomröstningen förra veckan (när låtarna framfördes för första gången). Men nu är det upp till hela befolkningen, en jury samt en internationell jury att säga sitt tillsammans. Blir resultatet annorlunda då tro? Jag tror det kommer stå mellan Laura Tesoro och Tom Frantzis. Lycka till med finalen, Belgien!

 

Resultat

Laura Tesoro vann belgiska finalen. Foto: Stijn Smulders/EBU

På söndagskvällen hölls Belgiens nationella final Eursong 2016, där bidraget “What’s The Pressure“, framfört av Laura Tesoro, vann. Laura kommer därmed bli Belgiens representant i Stockholm i ESC 2016. I finalen tävlade fem artister där 10 europeiska jurygrupper samt tittarna i en första omgång röstade fram två bidrag till en andra omgång. Därefter var det upp till tittarna att avgöra vinnaren.

 

Hela resultatet

Omgång 1

De två fetmarkerade bidragen tog sig vidare till andra omgången. Poängen som bidragen fått står i formen jurypoäng + tittarpoäng = totalpoäng:

 1. Laura Tesoro – “Whats The Pressure“: 107p + 120p = 227p
 2. Tom Frantzis – “I’m Not Lost“: 100p + 100p = 200p
 3. Adil – “In Our Nature“: 79p + 80p = 159p
 4. Amarylis – “Kick The Habit“: 79p + 70p = 149p
 5. Astrid – “Everybody Aches“: 65p + 60p = 125p

 

Omgång 2:

Laura Tesoro ställdes mot Tom Frantzis där tittarna valde att rösta fram Laura Tesoro till vinnare.

 

Kolla gärna på Lauras framträdande från finalen:

 

panelen_tycker

listornamnskylt_haris

Jag måste erkänna att låten växt på mig från då vi rankade låtarna. Men det är kanske inte så svårt att växa i ett rätt platt startfält. Jag gillar soul-vibbarna och den härliga stämningen på scenen och Laura är söt och sjunger bra. Men det behöver slipas. Jag tänker Island 2015 – söt tjej, sjunger fint, låt som svänger, men tråkigt och ut i semifinal. Ungefär så tänker jag om detta bidrag. Tyvärr Belgien, men detta är ingen “Rhythm Inside”-placering.

listornamnskylt_hollac16

Tycker fortfarande låten är ganska platt och tråkig och att Laura gör ett försök att försöka göra för mycket på scenen samtidigt. Tyvärr tror jag idag Belgien får det svårt att gå vidare till en ESC-final, men de lär nog putsa på numret en del så då lär det kanske bli bättre. Låt mig få säga lex Georgien 2015 i så fall (en låt som gick från absolut botten till toppen efter att de hade putsat och fixat låten).

listornamnskylt_robban

Laura är en entertainer och självsäker på scenen och gick hem både hos internationella juryn och tittarna i Belgien. Hur kommer övriga Europa ta emot Laura när hon nu ska ta sig an den stora ESC-scenen i maj? Det återstår att se. Värdig vinnare är hon iallafall.
listornamnskylt_erik
Låten har växt för mig sedan första lyssningen men hennes röst är fortfarande alldeles för skakig. Jag har som sagt gillat Belgien under 00-talet då de skickade bra låtar nästan varje år. Under 10-talet har jag inte tyckt om låtarna lika mycket tyvärr.

panelenslistoradrian

Laura var solklar favorit för mig redan efter första lyssningen, så jag är inte förvånad över resultatet alls. En smärtsamt smittande energi på scenen, samt ett riktigt svängigt dansnummer brukar vara en vinnarkombination. Visst finns en del kvar att fila på, framförallt röstmässigt och koreografiskt, men jösses vilka Guy Sebastian-vibbar jag får! Detta blir helt klart en av mina personliga favoriter i ESC i år!

Kommentera gärna vad du tyckte om Belgiens final och slutgiltiga vinnare!

 

 

 Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen