Det har blivit dags att presentera Albanien, som i år representeras av Lindita Halimi med låten “World”.

Albanien debuterade i ESC 2004 och har varit med samtliga år sedan dess. Varje år har man också konsekvent hämtat sin artist från uttagningen Festivali i Këngës och allt som oftast även bidraget, även om låtarna inför ESC har gjorts om för att passa ESC-formatet. Albanien har lyckats gå vidare till finalen vid ett antal tillfällen, men man har egentligen bara två större succéer i bagaget: 2004 då Anjeza Shahini med låten “The Image of You” slutade sjua och 2012 då Rona Nishliu med låten “Suus” slutade femma. Ifjol var det Eneda Tarifa som tävlade för Albanien men hamnade endast på 16:e plats i sin semifinal.

En intressant notering är att Albanien i stort sett alltid skickat kvinnliga artister till Eurovision Song Contest. Endast tre gånger (2006, 2007 och 2013) har manliga artister representerat Albanien. Notera gärna att ingen av dessa manliga sångare lyckades kvala vidare från sina semifinaler i Eurovisionen…

 

Allmän fakta & statistik

Allmän fakta & statistik
  • TV-kanal: RTSH
  • Första tävlingsåret: 2004
  • Senaste tävlingsåret: 2016 (16:e plats i semifinal)
  • Bästa resultat: 5:a i final (2012)
  • Sämsta resultat: 17:e i semifinal (2007)
  • Uttagningsprocess 2017: Festivali  i Këngës 55
  • Startnummer i semifinal 1: #4

 

Om uttagningsprocessen

Om uttagningsprocessen

Albanien valde artist och bidrag genom den nationella uttagningen Festivali i Këngës, som denna gång var den 55:e i ordningen. Tävlingen hölls den 21:a, 22:a och 23:e december 2016, vilket gjorde att Albanien var första landet ut för säsongen att bli klar med både artist och tävlingsbidrag (innan hade några artistinternval gjorts, men inga låtar hade blivit klara). Uttagningen bestod av två semifinaler om totalt 24 tävlande: 12 per semifinal. Av dessa kvalade 14 tävlande vidare till finalen. Andelen tävlande hade minskats från föregående år. Även i år spelade det ingen roll vilken semifinal man tävlade i eftersom det gick att välja ojämnt många från respektive semifinal, vilket också blev fallet.

En stor nyhet för den 55:e Festivali i Këngës var att TV-bolaget RTSH lade till en folkets jury som komplement till den proffsjury som tidigare haft all makt att avgöra resultaten. I semifinalerna röstade proffsjuryn, folkets jury och en pressjury fram de 14 finalisterna, medan i finalen hade proffsjuryn 60 procent makt och folkets jury 40 procent makt att avgöra resultatet.

Ett av de ursprungliga tävlingsbidragen i startfältet diskvalificerades. Det handlade om låten “Mirëmëngjës”, som skulle ha framförts av Edona Vatoci. Den platsen övertogs istället av Xhenji Lito med låten “Pritja”. Anledningen till att “Mirëmëngjës” diskvalificerades var för att bidraget hade framförts offentligt före 1 september 2016, vilket strider mot EBU:s regelverk för årets tävling.

 

Artist & bidrag

Artist & bidrag

Foto: Fadil Berisha.

Lindita Halimi föddes den 24 mars 1989 i staden Vitinia i Kosovo. Hon är således kosovoalbansk och är sångerska och singer-songwriter. Idag (2017) är hon 27 år gammal och håller på med musiken på heltid. Men det var först i tonåren som karriären startade. Hon studerade musik och gick på sångskola och lärde sig spela piano. År 2007 ställde hon upp i albanska Idol där hon tog sig till topp 10. Hon gick sedan med i gruppen Ngroba, men år 2009 lämnade hon bandet för att starta sin solokarriär, som hon inledde med att ställa upp i talangtävlingen Top Fest, som hon vann.

I december 2009 ställde Lindita Halimi upp i Festivali i Këngës för första gången. Hon sjöng då duett med Erti Hizmo och låten “Nuk të dorëzohem” som slutade på 12:e plats av 20 tävlande bidrag.

2013 flyttade Lindita till USA där hon sökte till American Idol. Hon tog sig vidare men åkte ut i topp 25.

Efter ett år i USA flyttade hon tillbaka till Albanien igen. Samma år ställde hon upp i Festivali i Këngës, men slutade då bara trea. Två år senare var hon tillbaka igen och då tog hon hem segern. Nu ska Lindita således tävla för Albanien i ESC 2017!

Lindita Halimi har faktiskt kommit med i Eurovision Song Contest tidigare, men då som låtskrivare till Elhaida Dani’s låt “I’m Alive” som tävlade i ESC 2015 i Wien. Låten hamnade på 17:e plats i ESC-finalen.

Den låt som Lindita ska tävla med i år som sångerska heter “World” (ursprungligen på albanska hette låten “Botë”, men den har remixats om och fått engelsk text). Musiken är gjord av Klodian Qafoku medan Lindita och Big Basta har skrivit låtens engelska text.

 

Lyssna på Albaniens bidrag här nedanför:

 

Panelen tycker till!

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5 (för exakta förklaringar – se här).

Om man bortser ifrån den sjukt överproducerade musikvideon med alla bluescreen-klipp och flummiga dataanimationer, så är detta ganska intressant. Lindita kan sjunga riktigt bra, och låten är verkligen gjord för henne. Det enda som egentligen saknas är väl en ordentlig hook, någonting minnesvärt att haka upp sig på. Just nu hamnar låten i skymundan av alla andra ballader, och det bådar inte gott. Men det är en genuin låt, och hon gör den bra. Förhoppningsvis räcker det till en final.


 

 

listornamnskylt_alexander

Det här är väl en låt som på sätt eller annat kritiserar världen som den ser ut idag, jag måste medge att jag aldrig bekantat mig med texten något närmare. Nåväl, den har en schlagerhöjning, mycket trummor och till och med fioler, vad mera kunde man önska sig. Hon är en skicklig sångare, men låten är inte riktigt tillräckligt bra, på något sätt.

 

listornamnskylt_erik

Albanien var först ut att ha både artist och låt klar. I december när jag lyssnade på låten var låten på albanska och jag tyckte den inte den var något vidare. Nu är låten på engelska och jag tycker den låter ungefär likadant. Om man ska ge cred till Albanien så är de väldigt duktiga på att satsa på bra sångerskor och de har det gjort även i år.

 

listornamnskylt_haris

Jag tycker att Lindita är bland årets snyggaste deltagare, kanske den snyggaste. Vill ni ha kul så kan ni googla på henne och se hur hon såg ut för bara något år sedan. Det är som två olika människor. Det är mycket roligare än att lyssna på den här låten. Inte bara får ni se några riktigt läckra bilder på Lindita, men också en fantastisk transformation. Bara det faktum att jag pratar mer om hennes utseende än själva låten borde vara en indikation på hur tråkig låten är. Det låter som Albanien gör varje år, och det är tråkigt.

 

 

listornamnskylt_hollac16

I stort sett alla år som Albanien har tävlat i den här tävlingen har jag ogillat deras bidrag, medan några få undantag. Men den trenden bryts i år vilket är glädjande för mig. Förvisso är det här också ett politiskt statement, men till skillnad mot t.ex. Georgien känns det inte riktat åt någon särskild person/land. Låten känns välskriven och artisten Lindita är söt och sjunger bra. En av mina favoriter i år helt klart.

 

 

Albanien ställer upp med en låt som jag först tänker att det är en ballad. Tur för dem att det inte är det. Efter första refrängen blir det lite mer upptempo. Dock inte tillräckligt för min smak. Jag minns inte låten och den är inte så bra heller.

 

 

listornamnskylt_robban

Storslaget och bombastisk från Albanien. Lindita är oerhört musikalisk och begåvad som såväl sångerska som låtskrivare. Ett tryggt val av Albanien. Jag var inte jätteförtjust i denna låten när jag hörde den i originalversionen på albanska i december, men när den engelska slutversionen presenterades växte den allt mer på mig. Det kan antingen bli succé eller flopp här. Mycket hänger på hur liveframträdandet. Jag tycker det tenderar på att låta lite väl skrikigt emellanåt.

 

 


Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar: