Schlagermagistern analyserar inför semifinal 1 (Eurovision 2019)

EUROVISION 2019 – SEMIFINAL 1. Imorgon kväll (tisdag 14:e maj) sänds den första semifinalen i Eurovision 2019. Inför det kommer ni nu få ta del av vår Schlagermagister Adrian som analyserar startfältet utifrån olika aspekter som odds och trender. Varsågoda!

 

Årets första semifinal innehåller många riktigt stora tungviktare. Trots det, så är det ingen av dem som blivit utnämnd till totalfavoriten till att vinna i år. Faktum är att enbart Cypern tippas ha en chans att nå topp-5 i finalen. Det är alltså paradoxalt nog, ett ganska svagt startfält i denna semi – vilket sätter det hela på sin spets. Kommer giganterna att falla i denna semifinal, eller är kvaliteten så låg att gamla meriter helt kommer att styra utgången? Vi ska titta på tre indikatorer som brukar skvallra om resultatet, och vi inleder med att kika på vad oddsen säger om resultatet.

 

Oddsen

Oddsen är förmodligen den indikatorn som är bäst på att säga något om resultatet i ESC, även om de inte på något sätt är helt tillförlitliga. Anledningen är att spelbolagen sätter oddsen dels efter hur deras kunder själva har satsat sina pengar och dels efter egna professionella analyser av låtarna. Detta gör att oddsen återspeglar vilka låtar som flest har satsat pengar på att vinna, men också vad spelbolagen själva tror.

Låt oss inte glömma att det är mycket pengar som står på spel, och skulle spelbolagen sätta fel odds riskerar de att förlora mycket pengar, precis som spelarna själva ifall de satsar fel. Men ändå är det ofta som oddsen slår fel. Mest spektakulärt var det 2011, då storfavoriten Frankrike var chanslösa i finalen mot Azerbajdzjan, som låg långt bakom i oddsen. Vi kan därför anta att spelbolagen förlorade rätt mycket pengar på Azerbajdzjans vinst, medan de få som satsat pengar på dem fick nog en hyfsad slant tillbaka. Och just denna typ av skräll är oddsens stora tillitsproblem, eftersom oddsen oftast säger mer om hur tv-tittarna kommer att rösta än hur juryn kommer att rösta. Med tanke på hur svårt det är att säga något om juryns röstning så ska vi därför ta oddsen med en nypa salt, även om de är bra på att förutsäga åtminstone de 50 procent av rösterna som kommer från tv-tittarna. Lägg därtill att oddsen snabbt kan ändras när allmänheten får se bidragen live för första gången. 2017 så kunde exempelvis Portugal segla upp som storfavorit först efter att Salvador Sobral fått framföra sin låt live i sin semifinal – först då reagerade tittarna på hur speciellt hela bidraget var. Det som vi ser här är alltså snarare en ögonblicksbild över hur oddsen ser ut just nu, innan hela Europa sett dem live.

Som fingerregel brukar oddsen kunna förutspå 7 av 10 finalister i snitt. Så här skulle resultatet bli i semifinal 1 ifall oddsen styrde:

 

 1. Grekland
 2. Cypern
 3. Australien
 4. Island
 5. Ungern
 6. Serbien
 7. Tjeckien
 8. Slovenien
 9. Belgien
 10. Estland
 11. Polen
 12. Portugal
 13. Vitryssland
 14. San Marino
 15. Georgien
 16. Finland
 17. Montenegro

 

Kommentar: Oddsen är mestadels trevlig läsning för de grekisktalande i Europa, då både Grekland och Cypern toppar listan. Även de stora snackisarna under repetitionerna, Island och Australien, ser ut att gå bra hem i oddsen. Än så länge är detta inte överraskande, då de mer moderna poplåtarna (á la Fuego med Cypern ifjol) och de excentriska chock-bidragen har blivit väldigt uppsnackade inför tävlingen. Emellertid ser flera andra liknande ”chock-bidrag” ut att missa finalen. Portugal, som verkligen lyckats skicka det konstigaste de kunde hitta, missar nätt och jämnt finalen. Likaså Polens etno-rock körsång, och San Marinos omtyckte veteran Serhat. Både Serhat och Portugals Conan har fått starkt stöd av ESC-fansen, så att se dessa i botten av oddsen är tämligen oväntat.

På uppsidan verkar dock Slovenien, som verkligen inte varit någon kioskvältare innan repetitionerna, nu seglat upp som en klar finalist. I sådana fall hade det varit Sloveniens andra raka finalplats med ett rent slovenskspråkigt bidrag, vilket är högst ovanligt. En svag trend i oddsen är dock att bidrag på det egna språket nu faktiskt går bättre hem än bidrag på engelska. Emellertid lär vi få vänta ett tag till på att få höra georgiska i finalen, då Georgien alltså inte tippas bli särskilt framgångsrika enligt oddsen.

 

 

Startpositionerna

En faktor som de flesta tv-tittare inte brukar vara medvetna om, men som alla schlagernördar har järnkoll på, är hur startordningen påverkar ett bidrags chans att vinna. Det är t.ex. ett välkänt faktum att bidrag från startposition 2 i ESC-finalen aldrig lyckats vinna! Däremot har en abnormt stor del av Eurovisionvinnarna genom åren startat bland de 5 sista bidragen i startfältet – vilket visar att startpositionerna har betydelse. Så är det även i semifinalerna! Nu är startpositionerna inte totalt avgörande för exakt vilka som går vidare, tvärtom är den statistiska effekten enbart 5 procent. Men trots denna låga effekt så är denna effekt signifikant och är därför något som vi måste ha med i beräkningarna.

Om man tittar på hur effekten faktiskt ser ut märker vi att ju senare ett bidrag startar, desto större chans har man att gå vidare. Detta kallas inom psykologin för ”The Recency Effect” d.v.s. man att man tenderar att minnas den information som man hörde senast – t.ex. är det lättare att minnas slutet av en film eller en bok än det är att minnas mitten. Samma sak gäller i Eurovision, där de sista låtarna ligger mer tillgängliga i minnet när man ska rösta, än de som var i början. Just därför är det lättare för bidragen på andra halvan av startfältet att kvalificera sig till finalen, än för de som uppträder i första halvan. Att starta som sista bidrag har varit så pass bra att 15 av 18 bidrag har kvalat in ifrån den positionen. Att däremot gå ut som 3:a har däremot blivit en dödsstöt – inte ens en tredjedel har lyckats kvalificera sig från den positionen!

Vad händer nu om vi kikar på hur resultatet hade sett ut om det enbart hade påverkats av startpositionerna?

 

 1. Estland
 2. Tjeckien
 3. San Marino
 4. Belgien
 5. Australien
 6. Island
 7. Ungern
 8. Serbien
 9. Polen
 10. Grekland
 11. Portugal
 12. Montenegro
 13. Vitryssland
 14. Cypern
 15. Slovenien
 16. Georgien
 17. Finland

 

Kommentar: Det var ju Cypern som drog (nit)lotten att få inviga den första semifinalen, medan San Marino, som bekant, fick den stora äran att avsluta den. Medan Cypern tillhör en av oddsfavoriterna, och San Marino verkligen inte, så får man nog säga att deras startpositioner balanserar ut det hela ganska väl. Det är betydligt svårare att nå final ifrån startposition 1, medan den sista startpositionen historiskt sett varit en gyllene biljett till finalen. Fördel Serhat här alltså. Även Victor Crone och Lake Malawi kan känna sig nöjda med sin tilldelade startposition. För Finland verkar den emellertid vara en dödsstöt – för landet har vare sig tippats nå finalen enligt spelbolagen, eller fått en bra startposition. Som tredje land ut så har man i princip enbart en 35% chans att nå finalen – trots att många fler än hälften av bidragen faktiskt går till final. Tufft läge för finnarna alltså!

 

 

Röstningshistoria

Trots att samma regler gäller alla länder, så har vissa länder lite lättare att ta sig till finalen än vad andra har. Generellt går det att förklara dessa skillnader med två faktorer:

 • – Många länder har ”kompisländer” som de alltid får höga poäng av i tittaromröstningen – oftast grannländer eller länder med en stor diaspora från landet.
 • – Vissa länder är helt enkelt är bättre på att producera bra musik – d.v.s. länder där det finns fler artister, låtskrivare och produktionsbolag än hos övriga länder, och där dessutom Eurovision lockar dessa musikproducenter att delta.

 

Tittar vi på vilka länder som oftast lyckas ta sig till ESC-finalen, så är det oftast länder som både har gott om ”kompis-länder” men också en stark musikproduktion – inhemsk eller inlånad. Hur hade resultatlisten sett ut om enbart kvalificeringshistoriken avgjorde?

 

 1. Australien
 2. Grekland
 3. Ungern
 4. Serbien
 5. Georgien
 6. Cypern
 7. Finland
 8. Island
 9. Polen
 10. Belgien
 11. Estland
 12. Portugal
 13. Slovenien
 14. Vitryssland
 15. Tjeckien
 16. Montenegro
 17. San Marino

 

Kommentar: Detta är den semifinal med störst andel otursamma länder – d.v.s. länder som generellt lyckas sämst med att nå finalen. San Marino har hittills bara nått en enda final på nio försök, och Montenegro och Tjeckien bara två finaler på tio respektive sju försök. Det land som däremot allra mest törstar efter en finalplats är nog Island som senast nådde final 2014, vilket är en lång väntan för en nation som ändå varit en toppnation vid flertal tillfällen. För länder som Grekland och Ungern är läget dock annorlunda, då dessa tämligen enkelt brukar nå final. Grekerna fick dock sin första finalmiss någonsin 2016 och sen igen ifjol, två missar som sargade landets stolta ESC-facit rejält. Australien har ännu aldrig missat en ESC-final, men å andra sidan har landet inte varit med i tävlingen mer än 4 gånger hittills. En annan intressant notering är att Georgien, som brukar lyckas väl med att nå final i ESC, kom sist i sin semifinal ifjol och nu dessutom tippas slåss i bottenstriden i årets semifinal också. Frågan är ju om Georgiens fina historik kommer se likadan ut nästa år?

 

 

Slutkommentar

Av de indikatorer som vi tagit del av här, så kan vi se att det finns 6 länder som tippas sluta i topp-10 i enligt alla listor:

 

 • – Australien
 • – Grekland
 • – Serbien
 • – Ungern
 • – Island
 • – Belgien

 

Detta är länder som både har bra odds, hyfsad startposition och som historiskt har haft relativt lätt att nå finalen. Länder som Grekland och Ungern känns ganska givna, medan Island har haft det tufft på sistone och verkligen längtar efter en finalplats. Utöver dessa länder, så kan vi plocka ut ytterligare fyra länder som iallafall når topp-10 i två av tre listor:

 

 • – Estland
 • – Cypern
 • – Tjeckien
 • – Polen

 

Cypern tillhör en av oddsfavoriterna och torde nå final tämligen enkelt, trots dålig startposition. Estland, Tjeckien och Polen dras däremot med halvtaskigt ESC-facit, men har å andra sidan nått final flera gånger de senaste åren. Det känns därför inte som en helt orimlig gissning att vi även få se dessa länder i årets final, även om exempelvis Polen inte ligger jättebra till i oddsen just nu.

 


 

Så här ser alltså analysen ut om startfältet i den första semin. Nu vill vi veta vad du tror och tycker. Kommentera gärna här nedanför!

 


 

Kommentera