Eurovision 2021: Schlagermagistern analyserar och spekulerar inför den första semifinalen

EUROVISION 2021 – ANALYS. Imorgon tisdag (18:e maj) avgörs den första semifinalen där bland andra Sverige tävlar. Inför avgörandet har vår Schlagermagister Adrian analyserat startfältet utifrån olika parametrar.

 

Äntligen är Eurovision Song Contest tillbaka efter två långa år! Då 2020 års tävling blev inställd har längtan efter att få se programmet tillbaka igen varit stor! Dock är inte allt som vanligt igen, utan en del modifikationer för att klara pandemireglerna har tagits – detta märks i en något mindre publik än vanligt, samt att Australiens bidrag inte framförs live i arenan utan förinspelat från en studio i Australien. Avstånd kommer (förhoppningsvis) att hållas också, och vi kan nog rent av få se en del munskydd. Ett annorlunda ESC alltså. Semifinal 1 blir vår första glimt av detta upplägg, och innehåller dessutom en ganska stor dos starka bidrag. Man kan vara frestad att kalla denna semi för “dödens grupp”, men i takt med att repetitionerna fortgått i Ahoy arena de senaste veckorna så har både fans och spelbolag ändrat sin uppfattning i frågan. Det är två jämna semifinaler vi får se, men semi 1 innehåller ändock flera länder med historiskt starka resultat. Frågan är om de kommer att hålla för trycket?

 

Oddsen

Oddsen är förmodligen den indikatorn som är bäst på att säga något om resultatet i ESC, även om de inte på något sätt är helt tillförlitliga. Anledningen är att spelbolagen sätter oddsen dels efter hur deras kunder själva har satsat sina pengar och dels efter egna professionella analyser av låtarna. Detta gör att oddsen återspeglar vilka låtar som flest har satsat pengar på att vinna, men också vad spelbolagen själva tror. I semifinalerna brukar de dock vara hyfsat säkra och träffar som regel in 8 av de 10 kvalificerande bidragen. Den inbördes ordningen är ganska oviktigt här, för vi som tittare kommer inte veta hur semifinalbidragen placerade sig internt förrän efter finalen. Men det är värt att känna till, att om man tillhör de 6-7 högst placerade bidragen på den här listan, så är man nästan helt garanterade en plats i finalen.

Så här skulle resultatet bli i semifinal 1 bli ifall oddsen styrde*:

 • 1. Malta (94%)
 • 2. Cypern (94%)
 • 3. Litauen (92%)
 • 4. Ukraina (90%)
 • 5. Ryssland (87%)
 • 6. Sverige (82%)
 • 7. Kroatien (68%)
 • 8. Norge (67%)
 • 9. Israel (61%)
 • 10. Azerbajdzjan (60%)

 • 11. Rumänien (59%)
 • 12. Belgien (46%)
 • 13. Australien (35%)
 • 14. Irland (27%)
 • 15. Slovenien (23%)
 • 16. Nordmakedonien (15%)

* Odds från Eurovisionworld.com, uppdaterad på eftermiddagen den 16:e maj 2021

 

Kommentar: Oddsen verkar dela in bidragen i fyra grupper. Grupp 1 här är “Definitivt-gruppen” och verkar bestå av Malta, Cypern, Litauen och Ukraina. Dessa bidrag har väldigt låga odds på att gå vidare, och enbart ett smärre mirakel skulle få dem att missa finalen. Grupp 2 är “Brukar alltid-gruppen” och här har vi Ryssland och Sverige – två länder som har enormt stark kvalificeringshistorik i Eurovision och är vana vid att ta sig vidare. Emellertid är deras bidrag inte särskilt populära i år, och det är tydligt att inget av länderna tillhör favoriter bland spelbolagen, men de tros ändå gå vidare förmodligen mest p.g.a. gamla meriter och goda grannar. Grupp 3 är “Kanske-gruppen”, och består av Kroatien, Norge, Israel, Rumänien och Azerbajdzjan. Detta är den klart mest osäkra gruppen, där de flesta går vidare – men en måste bort. Vilket land som blir den olycklige är oklart – men just nu verkar Rumänien ligga illa till. Men här är skillnaderna i odds så små, att de slutar betyda något. Tvärtom är det helt öppet mellan dessa bidrag, så bli inte förvånade om exempelvis Kroatien missar finalen istället. Den fjärde och sista gruppen är “Aldrig-gruppen”, d.v.s. Belgien, Australien, Irland, Slovenien och Nordmakedonien. Detta är bidragen som i princip inte kommer ha en chans att gå vidare. Emellertid så har det faktiskt hänt att bottentippade bidrag tar sig till final ändå – så man ska inte helt utesluta någon här. I synnerhet att oddsen har svårt att ta med jurygruppernas preferenser – och de har halva makten. Flera av dessa bidrag kan sägas vara klassiska “jurybidrag”, så räkna inte bort dem! Men i oddsen är de just nu rätt borträknade.

 

Startpositionerna

En faktor som de flesta tv-tittare inte brukar vara medvetna om, men som alla schlagernördar har järnkoll på, är hur startordningen påverkar ett bidrags chans att vinna. Det är t.ex. ett välkänt faktum att bidrag från startposition 2 i Eurovisionfinalen aldrig lyckats vinna! Däremot har en abnormt stor del av Eurovisionvinnarna genom åren startat bland de fem sista bidragen i startfältet – vilket visar att startpositionerna har betydelse. Så är det även i semifinalerna! Nu är startpositionerna inte totalt avgörande för exakt vilka som går vidare, tvärtom är den statistiska effekten enbart 5 procent. Men trots denna låga effekt så är denna effekt signifikant och är därför något som vi måste ha med i beräkningarna.

Om man tittar på hur effekten faktiskt ser ut märker vi att ju senare ett bidrag startar, desto större chans har man att gå vidare. Detta kallas inom psykologin för ”The Recency Effect” d.v.s. man att man tenderar att minnas den information som man hörde senast – t.ex. är det lättare att minnas slutet av en film eller en bok än det är att minnas mitten. Samma sak gäller i Eurovision, där de sista låtarna ligger mer tillgängliga i minnet när man ska rösta, än de som var i början. Just därför är det lättare för bidragen på andra halvan av startfältet att kvalificera sig till finalen, än för de som uppträder i första halvan. Vad händer nu om vi kikar på hur resultatet hade sett ut om det enbart hade påverkats av startpositionerna?

Framför landet anges startposition och inom parentes den kvalificeringsprocent som den positionen har haft fram till 2019.

 • #14. Azerbajdzjan (70,0%)
 • #15. Ukraina (70,0%)
 • #6. Nordmakedonien (65,0%)
 • #7. Irland (65,0%)
 • #8. Cypern (65,0%)
 • #12. Israel (65,0%)
 • #13. Rumänien (60,0%)
 • #5. Australien (55,0%)
 • #9. Norge (55,0%)
 • #10. Kroatien (55,0%)

 • #16. Malta (52,.6%)
 • #1. Litauen (50,0%)
 • #2. Slovenien (40,0%)
 • #4. Sverige (40,0%)
 • #11. Belgien (40,0%)
 • #3. Ryssland (35,0%)

 

Kommentar: Vi kan ju inledningsvis konstatera att Sverige fått en mycket missgynnande lottning – som 4:e land ut har vi bara 40% chans att nå finalen. Sämst chans har Ryssland med 35% enligt den här statistiken. De länder som startar på första halvan har det överlag tufft här, men även Malta (som startar sist) har intressant nog statistiken emot sig. Att starta allra sist är inte alltid optimalt, och frågan är hur Malta tacklar detta. För Azerbajdzjan och Ukraina är detta dock goda nyheter – man befinner sig i ett läge där få nationer brukar misslyckas. Även länder som Nordmakedonien, Cypern och Irland har gynnats av startpositionerna.

 

Röstningshistoria

Trots att samma regler gäller alla länder, så har vissa länder lite lättare att ta sig till finalen än vad andra har. Generellt går det att förklara dessa skillnader med två faktorer:

– Många länder har ”kompisländer” som de alltid får höga poäng av i tittaromröstningen – oftast grannländer eller länder med en stor diaspora från landet.

– Vissa länder är helt enkelt är bättre på att producera bra musik, dvs. länder där det finns fler artister, låtskrivare och produktionsbolag än hos övriga länder, och där dessutom Eurovision lockar dessa musikproducenter att delta.

 

Tittar vi på vilka länder som oftast lyckas ta sig till ESC-finalen, så är det oftast länder som både har gott om ”kompis-länder” men också en stark musikproduktion – inhemsk eller inlånad. Hur hade resultatlistan sett ut om enbart kvalificeringshistoriken avgjorde?

 • 1. Ukraina (100%)
 • 1. Australien (100%)
 • 3. Sverige  (93%)
 • 3. Ryssland (93%)
 • 5. Azerbajdzjan (91%)
 • 6. Rumänien (86%)
 • 7. Norge (81%)
 • 8. Israel (62%)
 • 9. Cypern (60%)
 • 10. Malta (56%)
 • 10. Litauen (56%)

 • 12. Irland (50%)
 • 12. Kroatien (50%)
 • 14. Nordmakedonien (37%)
 • 14. Slovenien (37%)
 • 14. Belgien (37%)

 

Kommentar: Idag finns ännu bara två länder som alltid kvalificerat sig vidare från semifinalen: Ukraina och Australien. Det senare fallet är speciellt, då landet ju faktiskt inte hunnit delta mer än fem gånger i tävlingen än. Deras statistik är därför något man får ta med en nypa salt. Ukraina däremot är verkligen en jätte i sammanhanget med tanke på att de ställt upp i samtliga semifinaler de senaste åren (utom 2015 då de hoppade av tävlingen, och 2005 och 2017 då de var värdland och således direktkvalificerade till finalen). Landet verkar vara ostoppbara – men å andra sidan sade vi samma sak om Ryssland, som fram till 2018 inte hade missat final någon gång. Men värt att påminna om är att samtliga länder bakom Ukraina och Australien på den här listan – faktiskt har missat final minst en gång. Det krävs dock ett väsentligt dåligt bidrag, och det märks inte alltid i oddsen. Sveriges missade kvalificering år 2010 (med Anna Bergendahl) kom som en överraskning då oddsen tippade Sverige som en av de säkraste att nå final. Stora länder kan falla alltså, så inget är hugget i sten. Många av länderna i botten här, exempelvis Belgien och Nordmakedonien har klarat sig betydligt bättre de sista åren – trots att deras statistisk ser dålig ut. Trenderna syns alltså inte här, vilket är en svaghet.

 

 Vilka går då till final?

Av de indikatorer som vi tagit del av här, så kan vi se att det finns fem länder som tippas sluta i topp-10 i enligt alla listor:

 • Ukraina
 • Cypern
 • Norge
 • Azerbajdzjan
 • Israel

Detta är länder som både har bra odds, hyfsad startposition och som historiskt har haft relativt lätt att nå finalen. Av dessa länder är det bara Ukraina och Cypern som tillhör “definitivt-gruppen” att gå vidare enligt oddsen, medan Norge, Rumänien och Israel i princip balanserar på sträcket. Denna statistik är därför förmodligen ett välkommet stöd för dem i kampen om finalplatserna. Utöver dessa fem kan vi plocka ut ytterligare 6 länder som iallafall tippas nå topp-10 i två av tre listor:

 • Kroatien
 • Malta
 • Australien
 • Sverige
 • Ryssland
 • Rumänien

Här finner vi oddsfavoriten Malta, som känns som en klar finalist – men som fick en startposition med relativt svag kvalificeringsstatistik. Som tidigare nämnt så är effekten ifrån startordningen svag, så man ska kanske inte sätta för mycket betydelse i detta, speciellt inte när man talar om Maltas bidrag i år. Vi hittar här också länder som i princip alltid kvalificerar sig: Sverige, Ryssland och Australien. Exempelvis har Sverige och Ryssland oddsen med sig i år men dras med fruktansvärt dåliga startpositioner. Även här är det dock värt att minnas att startpositionerna betyder mycket lite – även om dessa bidrag absolut inte är lika starka som Maltas. Australien och Rumänien däremot, har inte oddsen med sig i år, men startar från bra positioner och brukar ha lätt för att nå finalen. Frågan är om det räcker i slutändan? Deras bidrag är inte ljusår bort ifrån de andra i oddsen så chansen finns ju även där. Men klarar de att utmana om finalplatserna? Svår fråga. De är helt klart “dark horses” i denna semifinal.

Slutligen har vi även Kroatien med på den här listan – som tippas till final enligt odds och startposition. Det enda som talar emot dem är deras historia – då de tagit sig till final enbart hälften av gångerna. “Tick- Tock” är dock inte ett “typiskt” kroatiskt bidrag om man ska vara ärlig, så att jämföra årets kroatiska bidrag med tidigare är inte optimalt. Tvärtom känns det spontant som att Kroatien höjt ambitionsnivån jämfört med tidigare, så det är inte omöjligt att man lockar fler röster i år än annars.

 

Vilka riskerar att åka ut?

Utanför listan hittar vi tyvärr Belgien, Nordmakedonien, Irland, Slovenien och Litauen. De fyra första här är även länder som tippas få mycket svårt att nå final enligt oddsen, och är länder som typiskt sett har det svårt i Eurovision numera. Trenden är visserligen uppåtgående för Belgien och Nordmakedonien – men i år kanske det inte räcker. Litauen däremot är en av oddsfavoriterna i år – och hade de missat final hade det helt klart varit en skräll. Men värt att påpeka är just att landet har en mycket dålig startposition (de inleder programmet) och dessutom brukar de ha svårt att nå final. Litauen är alltid lite svåra att tippa just därför – så The Roop är inte så självklara som oddsen vill göra gällande.

Vi får i vilket fall se vad fallet blir på imorgon tisdag kväll. Håll ut tills dess!

 


 

Kommentera