Schlagermagistern analyserar och spekulerar inför den andra semifinalen i Eurovision 2022

EUROVISION 2022 – ANALYS. Imorgon torsdag (12:e maj) avgörs den andra semifinalen där 18 länder, däribland Sverige, gör upp om de sista tio finalplatserna. Inför avgörandet har vår Schlagermagister Adrian analyserat startfältet utifrån olika parametrar.

 

Efter en rafflande första semifinal är det nu dags att börja analysera semifinal 2 – en mycket jämn och svårtippad semifinal. Till skillnad från semifinal 1 så har vi här inte speciellt många länder med superstark kvalificeringshistorik – men vi har flera länder som går starka i speloddsen – däribland Sverige! Det är dessutom stor spridning på bidragen rent musikaliskt – vilket gör det ännu svårare att förutspå resultatet. Frågan är vad vi kan förvänta oss? Låt oss gräva oss ned lite grann i statistiken så kanske vi får ett litet hum om det!

 

Oddsen

Oddsen är förmodligen den indikatorn som är bäst på att säga något om resultatet i ESC, även om de inte på något sätt är helt tillförlitliga. Anledningen är att spelbolagen sätter oddsen dels efter hur deras kunder själva har satsat sina pengar och dels efter egna professionella analyser av låtarna. Detta gör att oddsen återspeglar vilka låtar som flest har satsat pengar på att vinna, men också vad spelbolagen själva tror. I semifinalerna brukar de dock vara hyfsat säkra och träffar som regel in 8 av de 10 kvalificerande bidragen. Den inbördes ordningen är ganska oviktigt här, för vi som tittare kommer inte veta hur semifinalbidragen placerade sig internt förrän efter finalen. Men det är värt att känna till, att om man tillhör de 6-7 högst placerade bidragen på den här listan, så är man nästan helt garanterade en plats i finalen.

Så här skulle resultatet bli i semifinal 2 bli ifall oddsen styrde (enligt Eurovisionworld.com, 22-05-10):                               

 • 1. Sverige (94%)
 • 2. Polen (94%)
 • 3. Estland (84%)
 • 4. Australien (84%)
 • 5. Serbien (80%)
 • 6. Finland (75%)
 • 7. Tjeckien (74%)
 • 8. Belgien (64%)
 • 9. Cypern (59%)
 • 10. Malta (55%)

 • 11. Azerbajdzjan (54%)
 • 12. San Marino (48%)
 • 13. Rumänien (35%)
 • 14. Israel (29%)
 • 15. Irland (22%)
 • 16. Georgien (20%)
 • 17. Montenegro (15%)
 • 18. Nordmakedonien (14%)

Kommentar: Oddsen i semifinal 2 är relativt säkra i år – även om det såklart kan hända mycket ändå. I toppen på oddsen här hittar vi Sverige och Polen som även hängt med länge som oddsfavoriter årets ESC. Efter dessa hittar vi överraskande nog Estland, som inte brukar finnas så högt i oddsen som de gör i år. Frågan är om de klarar att leverera? Tätt inpå har vi Australien som nu är hoppas på att återkomma till finalen efter en svacka ifjol. Även Serbien har riktigt starka odds att gå vidare i år, något som landet inte varit bortskämda med.

Intressant nog hittar vi sedan en uppsjö med bidrag som alla har mer än 50% chans att gå vidare: Finland, Tjeckien, Belgien, Cypern, Malta och Azerbajdzjan. Emellertid kan inte alla dessa gå vidare, och just nu är det Azerbajdzjan som ligger nedanför kvalstrecket. Just Azerbajdzjan har visserligen alltid lyckats mycket bra, men missade final för första gången 2018. Kan de gå mot ett nytt fiasko i år alltså? Strax under har vi San Marino som inte är långt ifrån kvalstrecket. Det går därför absolut inte att räkna bort detta lilla pytteland ifrån ESC-finalen. Rumänien verkar dock få betydligt svårare att nå final, och strax under dem hittar vi Israel samt Georgien och Irland – två länder som har noterbart svårt att nå finalen. Irland har bara nått finalen en gång de senaste sju åren vilket vittnar om hur svårt landet har i Eurovision just nu (inte minst två sistaplatser i de senaste två upplagornas semifinaler). Allra längst bort från finalplats ligger dock Balkanländerna Montenegro och Nordmakedonien som nog kan räknas bort helt från finalen i år.

 

Startpositionerna

En faktor som de flesta tv-tittare inte brukar vara medvetna om, men som alla schlagernördar har järnkoll på, är hur startordningen påverkar ett bidrags chans att vinna. Det är t.ex. ett välkänt faktum att bidrag från startposition 2 i ESC-finalen aldrig lyckats vinna! Däremot har en abnormt stor del av Eurovisionvinnarna genom åren startat bland de 5 sista bidragen i startfältet – vilket visar att startpositionerna har betydelse. Så är det även i semifinalerna! Nu är startpositionerna inte totalt avgörande för exakt vilka som går vidare, tvärtom är den statistiska effekten enbart 5 procent. Men trots denna låga effekt så är denna effekt signifikant och är därför något som vi måste ha med i beräkningarna.

Om man tittar på hur effekten faktiskt ser ut märker vi att ju senare ett bidrag startar, desto större chans har man att gå vidare. Detta kallas inom psykologin för ”The Recency Effect” d.v.s. man att man tenderar att minnas den information som man hörde senast – t.ex. är det lättare att minnas slutet av en film eller en bok än det är att minnas mitten. Samma sak gäller i Eurovision, där de sista låtarna ligger mer tillgängliga i minnet när man ska rösta, än de som var i början. Just därför är det lättare för bidragen på andra halvan av startfältet att kvalificera sig till finalen, än för de som uppträder i första halvan.

Vad händer nu om vi kikar på hur resultatet hade sett ut om det enbart hade påverkats av startpositionerna? (med procentchans inom parentes)

 • 1. Polen – startnr 14 (70%)
 • 2. Montenegro – startnr 15 (70%)
 • 3. Tjeckien – startnr 18 (70%)
 • 4. Malta – startnr 6 (65%)
 • 5. San Marino – startnr 7 (65%)
 • 6. Australien – startnr 8 (65%)
 • 7. Estland – startnr 12 (65%)
 • 8. Sverige – startnr 17 (62,5%)
 • 9. Rumänien – startnr 13 (60%)
 • 10. Georgien – startnr 5 (55%)

 • 11. Cypern – startnr 9 (55%)
 • 12. Irland – startnr 10 (55%)
 • 13. Belgien – startnr 16 (52,6%)
 • 14. Finland – startnr 1 (50%)
 • 15. Israel – startnr 2 (40%)
 • 16. Azerbajdzjan – startnr 4 (40%)
 • 17. Nordmakedonien – startnr 11 (40%)
 • 18. Serbien – startnr 3 (35%)

Kommentar: Vi vet ju att bidrag på första planhalvan har det svårare  att nå final – men faktum är att det snarare är bidrag 1-4 som har det allra svårast. Därefter verkar lottningen inte spela så stor roll. För Serbien och Finland är detta dåliga nyheter – och för Israel och Azerbajdzjan kan det bli rena dödsstöten då dessa bidrag redan har oddsen emot sig. Finland sitter lite bättre till i oddsen, men tvingas nu öppna startfältet – vilket är en svår utgångspunkt. Det som dock talar för Finland är att man kommer med ett rockbidrag som definitivt inte kommer att vara anonymt. Det gör det lättare att bli ihågkommet även 17 låtar senare. På andra sidan strecket så ser vi att Polen, Montenegro och Tjeckien kan skatta sig lyckligast. Just Montenegro har ju också verkligen oddsen emot sig men har satt sig i ett bra läge att slå ifrån ändå. Tjeckien, som avslutar startfältet, har en bra chans att ta sig vidare härifrån, med en låt som även den inte är speciellt anonym. För Sveriges del är startpositionen helt överkomlig, då Cornelia Jakobs går ut som näst sist. Det är inte på något sätt perfekt, men har ändå varit en bra startposition i 62% av fallen.

 

Röstningshistoria

Trots att samma regler gäller alla länder, så har vissa länder lite lättare att ta sig till finalen än vad andra har. Generellt går det att förklara dessa skillnader med två faktorer:

– Många länder har ”kompisländer” som de alltid får höga poäng av i tittaromröstningen – oftast grannländer eller länder med en stor diaspora från landet.

– Vissa länder är helt enkelt är bättre på att producera bra musik – d.v.s. länder där det finns fler artister, låtskrivare och produktionsbolag än hos övriga länder, och där dessutom Eurovision lockar dessa musikproducenter att delta.

 

Tittar vi på vilka länder som oftast lyckas ta sig till ESC-finalen, så är det oftast länder som både har gott om ”kompis-länder” men också en stark musikproduktion – inhemsk eller inlånad. Hur hade resultatlistan sett ut om enbart kvalificeringshistoriken avgjorde?

 • 1. Sverige (94%)
 • 2. Azerbajdzjan (92%)
 • 3. Rumänien (81%)
 • 4. Australien (80%)
 • 5. Serbien (75%)
 • 6. Israel (64%)
 • 7. Cypern (62%)
 • 8. Georgien (58%)
 • 9. Malta (58%)
 • 10. Finland (50%)

 • 11. Irland (47%)
 • 12. Estland (43%)
 • 13. Polen (42%)
 • 14. Belgien (41%)
 • 15. Tjeckien (37%)
 • 16. Nordmakedonien (35%)
 • 17. San Marino (20%)
 • 18. Montenegro (18%)

Kommentar: Detta är ju trevlig läsning för oss i Sverige, då vi toppar denna lista på 94%, och hade Anna Bergendahl kvalificerat sig till finalen 2010 så hade vi haft 100% här. Nu är det inte läge att vara bittra över det, för Sverige har sedan dess inte haft speciellt svårt att nå final. Vi kan komma ihåg att Tusse ifjol var ganska borträknad från topplaceringarna i Eurovision men nådde ändå en fin 7:e plats i sin semifinal. Detta är också den sämsta semifinalplacering Sverige fått sedan just Anna Bergendahls fiasko 2010 – och i år så talar det mesta alltså för en säker svensk finalplats. För Azerbajdzjan och Rumänien är läget annorlunda – här har vi två länder med mycket stark historik i tävlingen, men som i år inte imponerat särskilt mycket. De brukar ju klara sig – och skulle de nu inte göra det i år så är det lite av en statistisk enhörning! Lite längre ner på listan ser vi att Israel och Georgien når rätt högt – vilket de enligt bl.a. Oddsen inte tippas göra. Detta är ju två länder som har tradition i ESC-finalen, men som på sistone pendlat mycket fram och tillbaka. Det är en öppen fråga om de klarar sig till finalen i år.

Runt kvalstrecket hittar vi Finland och Irland – där just nu Finland har greppet. Landet är ju känt för att misslyckas i ESC, men i år verkar de ha sitt på det torra. Längre ned hittar vi Polen, Estland, Belgien och Tjeckien – länder som brukar ha svårt i semifinalerna. I år ligger alla dessa med i oddslistans finalplatser, men de brukar alltså inte ha det stödet. Värst är det för Montenegro, San Marino och Nordmakedonien, tre länder som är de minst förekommande i Eurovisionfinalen numera. Och av dessa är det bara San Marino som tippas nästan kunna nå en finalplats i år – men de har alltså riktigt dålig statistik emot sig! Vi får se om de pallar trycket!

 

Slutkommentar

Av de indikatorer som vi tagit del av här, så kan vi se att det faktiskt bara finns 3 länder som tippas sluta i topp-10 i enligt alla listor:

 • Sverige
 • Australien
 • Malta

 

Detta är länder som både har bra odds, hyfsad startposition och som historiskt har haft relativt lätt att nå finalen. Oddsmässigt är det Sverige och Australien, som är givna i finalen. Men stärkta av statistiken så är det inte omöjligt Malta också kan kännas lite givna i finalen nu. Utöver dessa fyra, så kan vi plocka ut ytterligare sex länder som iallafall tippas nå topp-10 i 2 av 3 listor:

 • Finland
 • Serbien
 • Cypern
 • Polen
 • Tjeckien
 • Estland
 • Rumänien

 

Här ser vi en lista som nästan stämmer överens med den som oddsen redan tippat går vidare till final. Det “svarta fåret” är Rumänien – som har bra statistik i tävlingen och en bra startposition. Notera dock att vi saknar Azerbajdzjan, som inte övertygat i oddsen och dessutom har en dålig startposition! Detta är intressant på många sätt, då denna semifinal kan skriva om Eurovisions annars ganska rigida statistiska lagar. Men självklart kan detta resultat också glädja Estland och Tjeckien, som haft det svårt i tävlingen under lång tid.

Sammanfattningsvis så är det spännande att listorna sammanfaller så väl – men det gör också att vi gärna nu kikar lite extra på Rumäniens framfart i semifinalen. Kommer de att trotsa oddsen? Statistiken tror det!

Ser fram emot en spännande semifinal helt enkelt!

 


 

Kommentera