Schlagermagistern analyserar och spekulerar inför den första semifinalen i Eurovision 2022

EUROVISION 2022 – ANALYS. Imorgon tisdag (10:e maj) avgörs den första semifinalen där de första 17 länderna i startfältet gör upp om tio finalplatser. Inför avgörandet har vår Schlagermagister Adrian analyserat startfältet utifrån olika parametrar.

 

Äntligen är dags för ett Eurovision Song Contest – med fullsatta läktare! Då 2021 års tävling blev en coronaanpassad kompromiss blir årets upplaga en mer klassisk variant! Dock är inte precis allt som vanligt igen, ett visst corona-avstånd kommer förmodligen att hållas också, och vi kan nog rent av få se en del munskydd. Men det är ju ESC iallafall! Semifinal 1 blir en mjukstart rent musikaliskt, då det inte är många förhandsfavoriter i startfältet. “Dödens grupp” är ju semifinal 2, så men det är ändå i viss utsträckning två jämna semifinaler vi får se. Frågan är vem som går vinnande ur striden?

 

Oddsen

Oddsen är förmodligen den indikatorn som är bäst på att säga något om resultatet i ESC, även om de inte på något sätt är helt tillförlitliga. Anledningen är att spelbolagen sätter oddsen dels efter hur deras kunder själva har satsat sina pengar och dels efter egna professionella analyser av låtarna. Detta gör att oddsen återspeglar vilka låtar som flest har satsat pengar på att vinna, men också vad spelbolagen själva tror. I semifinalerna brukar de dock vara hyfsat säkra och träffar som regel in 8 av de 10 kvalificerande bidragen. Den inbördes ordningen är ganska oviktigt här, för vi som tittare kommer inte veta hur semifinalbidragen placerade sig internt förrän efter finalen. Men det är värt att känna till, att om man tillhör de 6-7 högst placerade bidragen på den här listan, så är man nästan helt garanterade en plats i finalen.

Så här skulle resultatet bli i semifinal 1 bli ifall oddsen styrde (hämtat från Eurovisionworld.com, 2022-05-08):

 • 1. Ukraina (95%)
 • 2. Grekland (94%)
 • 3. Nederländerna (94%)
 • 4. Norge (94%)
 • 5. Armenien (86%)
 • 6. Portugal (86%)
 • 7. Albanien (76%)
 • 8. Moldavien (64%)
 • 9. Lettland (56%)
 • 10. Schweiz (53%)
 • 11. Österrike (47%)
 • 12. Litauen (43%)
 • 13. Island (38%)
 • 14. Kroatien (28%)
 • 15. Danmark (21%)
 • 16. Slovenien (14%)
 • 17. Bulgarien (11%)

 

Kommentar: Det finns fyra länder som i princip kan korka upp champagnen redan nu: Ukraina, Norge, Nederländerna och Grekland. Här har vi fyra länder som toppar oddsen i semifinalen och som de flesta verkar vara överens om platsar i finalen. Och detta är bidrag som det såklart snackas mycket om, och är även länder som har klarat sig mycket bra de senaste åren. Armenien, Portugal och Albanien är lite överraskande med där under. Detta är kanske inte länder som vi hade förväntat oss så högt upp, men gått förvånansvärt starka i oddsen hittills. Skulle de gå till final är det kanske inte en överraskning, men definitivt en brytpunkt mot ländernas trender – i synnerhet för Albanien och Armenien som kämpat på sistone.

Under dessa länder så ser vi kampen runt strecket, där Moldavien, Lettland och Schweiz just nu har greppet om finalplatserna, men utmanas av Österrike och Litauen. Det är inte på något sätt skrivet i sten vilka av dessa som går vidare, men intressant att notera att det står mellan Alpländerna och Baltikum! Och Moldavien såklart. Här är det svårt att sia om utfallet, men Österrikes bidrag har gått viral under en viss tid, så man kan absolut inte räkna bort dem. De som man nog dock kan räkna bort är Bulgarien, Island, Kroatien, Danmark och Slovenien. Här snackar vi odds som är så pass låga att de inte torde ha med kvalstriden att göra. I Danmarks fall är det överraskande, då landet brukar klara sig bra i semifinalerna. Men landet ser ju en nedåtgående trend, så det är inte omöjligt att landet missar final även i år.

 

Startpositionerna

En faktor som de flesta tv-tittare inte brukar vara medvetna om, men som alla schlagernördar har järnkoll på, är hur startordningen påverkar ett bidrags chans att vinna. Det är t.ex. ett välkänt faktum att bidrag från startposition 2 i ESC-finalen aldrig lyckats vinna! Däremot har en abnormt stor del av Eurovisionvinnarna genom åren startat bland de 5 sista bidragen i startfältet – vilket visar att startpositionerna har betydelse. Så är det även i semifinalerna! Nu är startpositionerna inte totalt avgörande för exakt vilka som går vidare, tvärtom är den statistiska effekten enbart fem procent. Men trots denna låga effekt så är denna effekt signifikant och är därför något som vi måste ha med i beräkningarna.

Om man tittar på hur effekten faktiskt ser ut märker vi att ju senare ett bidrag startar, desto större chans har man att gå vidare. Detta kallas inom psykologin för ”The Recency Effect” d.v.s. man att man tenderar att minnas den information som man hörde senast – t.ex. är det lättare att minnas slutet av en film eller en bok än det är att minnas mitten. Samma sak gäller i Eurovision, där de sista låtarna ligger mer tillgängliga i minnet när man ska rösta, än de som var i början. Just därför är det lättare för bidragen på andra halvan av startfältet att kvalificera sig till finalen, än för de som uppträder i första halvan. Vad händer nu om vi kikar på hur resultatet hade sett ut om det enbart hade påverkats av startpositionerna?

Inom parentes nämns den procentuella chansen för respektive land att ta sig till final utifrån startnumrens positioner.

 

 • 1. Island – startnr 14 (70%)
 • 2. Grekland – startnr 15 (70%)
 • 3. Armenien – startnr 17 (70%)
 • 4. Ukraina – startnr 6 (65%)
 • 5. Bulgarien – startnr 7 (65%)
 • 6. Nederländerna – startnr 8 (65%)
 • 7. Danmark – startnr 12 (65%)
 • 8. Österrike – startnr 13 (60%)
 • 9. Slovenien – startnr 5 (55%)
 • 10. Moldavien – startnr 9 (55%)
 • 11. Portugal – startnr 10 (55%)
 • 12. Norge – startnr 16 (52,6%)
 • 13. Albanien – startnr 1 (50%)
 • 14. Lettland – startnr 2 (40%)
 • 15. Schweiz – startnr 4 (40%)
 • 16. Kroatien – startnr 11 (40%)
 • 17. Litauen – startnr 3 (35%)

Kommentar: Vi kan ju inledningsvis konstatera att Island har dragit vinstlotten här, trots att landet ligger dåligt till i oddsen. Även Armenien får lite hjälp här i sin kamp för en finalplats. De mest säkra länderna, Ukraina, Grekland och Nederländerna har fått stabila startplatser här så de känns riktigt bra utgångsläge. Värre är det för Albanien, Lettland, Schweiz, Kroatien och Litauen som ju även hade lite kämpigt i oddslistan. Kan detta vara dödsstöten för dem kanske? Ingen bra lottning för dem iallafall – den saken är säker.

 

Röstningshistoria

Trots att samma regler gäller alla länder, så har vissa länder lite lättare att ta sig till finalen än vad andra har. Generellt går det att förklara dessa skillnader med två faktorer:

– Många länder har ”kompisländer” som de alltid får höga poäng av i tittaromröstningen – oftast grannländer eller länder med en stor diaspora från landet.

– Vissa länder är helt enkelt är bättre på att producera bra musik – d.v.s. länder där det finns fler artister, låtskrivare och produktionsbolag än hos övriga länder, och där dessutom Eurovision lockar dessa musikproducenter att delta.

Tittar vi på vilka länder som oftast lyckas ta sig till ESC-finalen, så är det oftast länder som både har gott om ”kompisländer” men också en stark musikproduktion – inhemsk eller inlånad. Hur hade resultatlistan sett ut om enbart kvalificeringshistoriken avgjorde?

 • 1. Ukraina (100%)
 • 2. Grekland (87%)
 • 3. Norge (81%)
 • 4. Armenien (76%)
 • 5. Danmark (75%)
 • 6. Moldavien (66%)
 • 7. Österrike (58%)
 • 8. Litauen (56%)
 • 9. Albanien (56%)
 • 10. Island (56%)
 • 11. Kroatien (50%)
 • 12. Nederländerna (47%)
 • 13. Bulgarien (38%)
 • 14. Slovenien (37%)
 • 15. Lettland (37%)
 • 16. Portugal (35%)
 • 17. Schweiz (31%)

Kommentar: Idag finns bara ett land som alltid kvalificerat sig vidare från semifinalen och det är Ukraina. De är verkligen en jätte i sammanhanget med tanke på att de ställt upp i samtliga semifinaler de senaste åren (utom 2015 och 2019 då de hoppade av tävlingen, och 2017 då de var värdland och således direktkvalificerade till finalen). Landet verkar vara ostoppbara – men å andra sidan sade vi samma sak om Ryssland, som fram till 2018 inte hade missat final någon gång, men ändå åkte ut i semifinalen i Lissabon! Men värt att påminna om är Ukraina har ett starkt stöd i årets tävling, inte minst p.g.a och kanske rent av helt beroende på just det fasansfulla kriget i landet.

Bortsett ifrån Ukraina så finns flera länder här som mycket sällan missar finalen – som Grekland och Norge. Den statistiken lär ju inte förändras i år. Emellertid är det värt att kika närmare på Armenien, som inte lyckats nå final på de två senaste försöken! Landet hade innan 2018 mycket fin kvalificeringshistorik, men har sedan dess inte levererat. Kanske är detta året som de vänder trenden? Många av länderna i botten här, exempelvis Bulgarien och Portugal har klarat sig betydligt bättre de sista åren – trots att deras statistisk ser dålig ut om vi tittar ur ett större perspektiv. Trenderna syns alltså inte här, vilket är en svaghet.

 

 

Slutkommentar

Av de indikatorer som vi tagit del av här, så kan vi se att det finns fyra länder som tippas sluta i topp-10 i enligt alla listor:

 • Ukraina
 • Grekland
 • Armenien
 • Moldova

Detta är länder som både har bra odds, hyfsad startposition och som historiskt har haft relativt lätt att nå finalen. Av dessa länder är det bara Ukraina och Grekland som tillhör “definitivt-gruppen” att gå vidare enligt oddsen, medan Armenien och Moldova i princip balanserar på sträcket. Denna statistik är därför förmodligen ett välkommet stöd för dem i kampen om finalplatserna.

Utöver dessa fem, så kan vi plocka ut ytterligare fem länder som iallafall tippas nå topp-10 i 2 av 3 listor:

 • Island
 • Nederländerna
 • Danmark
 • Norge
 • Österrike
 • Albanien

Här hittar vi bl.a. Nederländerna – som är en snackis att hålla kolla på. Det vore ju ingen överraskning att se dem i final i år. Likaså finner vi Norge här, vilket heller inte känns så oväntat. De länder som dock finns med här, som kanske inte är så förhandstippade är övriga Norden – Island och Danmark, samt Österrike och Albanien. Både Danmark och Albanien har haft sviktande trender i ESC på sistone, och är svåra att se som givna i finalen. Emellertid talar alltså statistiken för dem, och det vore inte någon större chock om de kvalificerar sig. För Island och Österrike är situationen tvärtom. Här har vi två länder som varit mycket framgångsrika på sistone, men som i år verkar ha halkat efter lite. Räcker det att ha bra statistik i ryggen eller är deras bidrag helt enkelt för dåliga i år? Vi lär bli varse om detta på tisdag. Det lär bli en mycket spännande upplösning på denna semi!

 


 

Kommentera