Schlagermagistern analyserar inför finalen i Eurovision 2019

EUROVISION 2019 – FINALEN. Ikväll (lördag 18:e maj) avgörs finalen i Eurovision 2019. Inför det kommer ni nu få ta del av vår Schlagermagister Adrian som analyserar startfältet utifrån olika aspekter som odds och trender. Varsågoda!

 

Oddsen

Generellt så brukar oddsen faktiskt vara rätt duktiga på att avslöja vinnaren – eller iallafall på ge ett hum om hur slutresultatet ungefär kommer att se ut. Men det finns alltid skäl till att ta det hela med en nypa salt. Ifjol lyckades Cypern segla upp som favorit till vinsten bara några dagar innan finalen – och petade då ned Israels Netta från förstaplatsen, trots att Netta innehaft den positionen i två månader i sträck fram tills dess. Som bekant var det ju också Netta som till slut vann – så oddsen är luriga.

Så här ser listan ut timmarna innan sändningen start (vinnarchans enligt sammanlagda odds inom parentes)

 1. Nederländerna (46%)
 2. Australien (11%)
 3. Schweiz (9%)
 4. Sverige (6%)
 5. Italien (4%)
 6. Island (4%)
 7. Ryssland (3%)
 8. Azerbajdzjan (3%)
 9. Norge (3%)
 10. Frankrike (2%)
 11. Malta (1%)
 12. Spanien (1%)
 13. Danmark (1%)
 14. Nordmakedonien (1%)
 15. Grekland (1%)
 16. Cypern (1%)
 17. Tjeckien (1%)
 18. Serbien (<1%)
 19. Storbritannien (<1%)
 20. Slovenien (<1%)
 21. Estland (<1%)
 22. Vitryssland (<1%)
 23. Albanien (<1%)
 24. Israel (<1%)
 25. San Marino (<1%)
 26. Tyskland (<1%)

 

Kommentar: Oddsens utveckling i årets ESC har varit osedvanligt tråkig, med väldigt få förändringar sedan i mars då alla bidrag blev offentliga. Nederländerna har konstant varit 1:a i oddsen, även om Duncans odds ökade i några timmar efter semifinal 1 i tisdags. Under en kort tid låg han på enbart 17% vinnarchans (ca. 3,5 i odds), men efter semifinal 2 (där han deltog) så sjönk oddsen omedelbart till nära 1,5. De enda riktigt stora förändringarna som skett i oddsen har varit slaget om andraplatsen – som Rysslands Sergei Lazarev innehade fram till repetitionernas start förra veckan. Då tog Sveriges John Lundvik över den positionen – för att sedan tappa den till Australiens Kate Miller-Heidke efter semifinal 1. Hennes liveframträdande lockade uppenbarligen många att satsa pengar på en Australisk seger. Några andra oddsraketer på sistone har varit Azerbajdzjans Chingiz, som rört sig från bottenträsket upp till topp-10, och tidvis även topp-5! Inför finalen ser han dock ut att sluta någonstans runt 8:e plats. Robotdansen verkar iallafall skapat många positiva reaktioner! Även Frankrike upplevde en liknande raketbana under repetitionsveckan, och Bilal nosade på pallplats under några dagar – för att sedan landa runt 10:e plats idag. Den som tagit mest stryk i oddsen är emellertid Rysslands Sergei Lazarev, som i 2 månader låg 2:a i oddsen bakom Nederländerna. Han har dock inte lyckats charma särskilt många på scenen i Tel Aviv och har konstant tappat placeringar till andra länder. Han kan dock skatta sig lycklig över att han inte är S!sters från Tyskland – som obönhörligen prenummererat på sistaplatsen sedan i april.

Vad för slutsatser drar vi att oddsen då? Svårt att säga, mer än att Nederländerna just nu är de mest favorittippade i ESC-historien. Oerhört få bidrag har historiskt sett kommit i närheten av så låga odds – närmast var Loreen och Alexander Rybak (2012 resp. 2009). Båda dessa slog poängrekord i slutändan, kan tilläggas. Därför så vore det en enorm skräll om något annat bidrag stod som slutvinnare – ens om nästfavoriten Australien gjorde det. Både Loreen och Alexander Rybak hade iallafall åtminstone en stark utmanare i oddsen, men så är inte fallet i år. Just därför kan jag inte nog betona hur exceptionellt och ovanligt det är att något bidrag är så favorittippat. Vad detta säger är, om oddsen alltså inte är helt ute och cyklar, att Nederländerna slår ett nytt poängrekord ikväll. Förmodligen får Duncan den största vinnarmarginalen i historien. Just nu har Alexander Rybak det rekordet från 2009, med en segermarginal på 169 poäng över andraplacerade Yohanna från Island.

 

Spelningar på Spotify

En annan indikator på bidragens popularitet är hur många gånger den har streamats på Spotify. Så här ser den topp 10-listan ut dagen innan finalen (där alla streamningar till respektive land har tagits bort):

 

Spotifylistan

 1. Italien
 2. Sverige
 3. Nederländerna
 4. Frankrike
 5. Spanien
 6. Norge
 7. Schweiz
 8. Cypern
 9. Estland
 10. Danmark

 

Kommentar: Man får sig helt klart en funderare här, när man ser att Nederländerna faktiskt inte toppar listan. Istället gör Italien det, vilket är intressant. Mahmoud utsågs till ESC-fansens favorit efter att alla nationella eurovisionfanklubbar röstat om saken. Och ”Soldi” har sålt oerhört bra i hemlandet – ett av de mest populära bidragen i landets historia. Men i oddsen har de knappt synts under lång tid, och tippas väldigt knappt nå topp-5. Är detta en felspekulering kanske? Italiens bidrag brukar faktiskt inte gå så bra på Spotify annars, så är detta ett tecken på något nytt? Sverige är också med i toppen, men Spotify är stort i Sverige – vilket kanske gör att just vårt bidrag också streamas mer än andra länders bidrag. Det samma gäller ju för våra grannländer, som nästan alla finns med på denna topp 10 lista. Emellertid är det mycket otroligt att Danmark och Estland når särskilt högt i slutresultatet, men det kan såklart inte avskrivas. Spanien och Frankrike vädrar dock morgonluft här, så det kan båda gott för dessa att deras bidrag är populära att streama.

 

Medelpoäng

Ibland har vissa länder har bra flyt i ESC – Irland lyckades ju exempelvis vinna tävlingen 4 gånger på 5 försök under 90-talet – ett galet rekord som inte ens Sverige lär kunna slå. Men för att ta ett lite mer modernt exempel så kan vi ju påminna oss om när öststaterna Serbien, Grekland, Ryssland och Ukraina dominerade tävlingen för 10 år sedan. Fram till 2008 klagade många i Västeuropa på att dessa länder alltid vann – och skyllde på både grannröstande och diaspora. Men 2009 kom juryn tillbaka och vägde upp tv-tittarnas röster – och vinden vände för dessa länder. Ryssland gör visserligen fortfarande bra ifrån sig, men Grekland och Serbien får titta långt tillbaka för att hitta en topp-3 placering idag.

Hur ser då listan ut om man just tittar på medelpoängen för varje land sedan jurygruppernas comeback 2009? Listan följer här under (2016-2018 års poäng har skurits ned till hälften av poängsumman eftersom dubbla satser av poäng gavs då):

 

 

 1. Sverige 195p
 2. Australien 176p
 3. Ryssland 166p
 4. Nederländerna 143p
 5. Azerbajdzjan 137p
 6. Norge 135p
 7. Italien 134p
 8. Danmark 122p
 9. Grekland 93p
 10. Tjeckien 91p
 11. Estland 90p
 12. Serbien 89p
 13. Island 78p
 14. Albanien 76p
 15. Israel 72p
 16. Nordmakedonien 71p
 17. Tyskland 70p
 18. Malta 60p
 19. Frankrike 55p
 20. Storbritannien 49p
 21. Spanien 47p
 22. Slovenien 44p
 23. Schweiz 41p
 24. Cypern 38p
 25. Vitryssland 36p
 26. San Marino 24p

 

Kommentar: Sverige har ju vunnit två gånger (2012, 2015) och dessutom kommit i topp-5 fyra gånger (2011, 2014, 2016  & 2017) under denna period! Detta märks ju väldigt tydligt i denna statistik – som ger Sverige en stark ställning även i år. Australien har också starka medelpoäng i ryggen, men har bara deltagit 4 gånger än så länge – vilket gör att de inte är alldeles tillförlitliga. Ryssland däremot har bara missat final 2 gånger under denna tid, men det råkar även ha varit de senaste 2 åren. Just därför är detta en comeback för stornationen, men frågan är om de klarar av att matcha sitt oerhörda facit?

Intressant är dock att Nederländerna hamnar så högt – sedan 2013 har landet lyckats oerhört bra i tävlingen – och är ju även storfavoriten i år. Holländarna verkar ha börjat producera musik som Europa faktiskt vill höra igen! Den långa ökenvandringen som landet hade utan finalplats mellan 2005-2012 verkar nu alltså vara över. Azerbajdzjan och Norge kommer självklart också högt, länderna har  ju lyckats hålla i sina tidigare framgångar väldigt väl. Emellertid har Azerbajdzjan sedan 2014 kämpat i motvind – och senast ifjol missade de ju finalen för första gången.

På nedre delen av listan ser vi dock de länder som verkligen har haft motvind – Vitryssland, Cypern, Schweiz och San Marino tillhör de länder som verkligen inte har flyt med sig inför årets final. Medan Vitryssland och San Marino var rejäla skrällar i sina semifinaler, så räknas dock Schweiz och Cypern till favoriterna i år. För Schweiz bådar det för landet första topplacering sedan 90-talet, och Cypern har börjat få vind under vingarna nu sedan andraplatsen ifjol. Efter så många svåra år så verkar det som att dessa länder är på väg tillbaka kanske?

 

Slutsatser

Det är ett märkligt år i år, med en mega-favorit hos oddsen och en uppsjö av mindre fiskar som tros göra upp om andraplatsen. Samtidigt är nästan alla dessa favorittippade länder, länder som historiskt sett har haft det lite kämpigt i tävlingen. Med undantag ifrån Sverige, som upplever sin storhetstid just nu, så ser det alltså ut som att topp-5 i år kommer att bestå av länder som bara för 10 år sedan bara kunde drömma om en finalplats. Nederländernas resa är spännande, och värd en krönika i sig, men om Duncan Lawrence vinner ikväll så blir det en 44 år lång väntan som tar slut för landet som senast vann 1975 med ”Ding-dinge-dong”. Att jämföra de två bidragen är skrattretande omöjligt! Men Nederländerna är på god väg att bli en ny supermakt i Eurovision, så en vinst är ingenting som borde ses som oväntat i deras fall. Likaså förundras man över hur Sverige klarar av att prestera så bra år efter år. Trots att Benjamin ifjol inte var speciellt högt tippad, så slutade han på andraplatsen hos jurygrupperna (!!!!!) och snodde en 7:e plats i totalen. Imponerande! Att John nu har ett ännu bättre läge, både hos experter, fans och odds, tyder på att Sverige nog kommer att fortsätta sin dominans i år också. Och vinner ändå Nederländerna så ska vi minnas att ”Arcade” även har svenska låtskrivare. En halv vinst för Sverige också alltså! Men den verkliga slutsatsen man kan dra är att resultatet kommer att bli mycket spännande att följa – även om vinnaren är given. Vem tar andraplatsen? Vi håller ju såklart på John Lundvik – för visst hade det varit skönt med ett nytt svenskt silver, så här 53 år efter det senaste?

 


Så här tror och tycker alltså vår Schlagermagister Adrian om startfältet i finalen. Nu vill vi veta vad du tror och tycker.

Kommentera gärna här nedanför!

 


 

Kommentera