Eurovision-skandaler vi minns: Verka Serduchka talar inte mongoliska

EUROVISION-KRÖNIKA. Ett Eurovisionår som i efterhand verkligen blivit höljt i ett märkligt skimmer, var 2007 i Helsingfors. Efter att monstergruppen Lordi tagit hem Eurovisiontrofén till Finland, så flippade Europa ut fullständigt i parodiska nummer.

Plötsligt fylldes startfältet i Eurovision med märkliga och stundtals löjliga plojbidrag i alla möjliga former. Vi fick se vampyrer från Schweiz, tygkatter från Frankrike, italiensk opera från Lettland och vem kan inte glömma flygvärdinnorna med alla ordvitsar från Storbritannien?  Men bidraget på allas läppar detta år var onekligen Ukrainas, då man detta år hade sorterat fram dragshowartisten Andrij Danylkos alias “Verka Serduchka” till Eurovision. Verkas medverkan kom att bli ett helt eget kapitel, för sällan har någon Eurovision-deltagare varit så kontroversiell.

 

Vem är då Verka Serduchka?

Som en av Ukrainas allra första dragshowartister kom Verka att bli talk-showledare redan i slutet av 90-talet och sedan en av landets största nöjesprofiler. Tillsammans med sin bästa vän Inna Bilikon, som spelade Verkas gamla mamma, så hade Verka en särställning i Ukraina och inom HBTQ-kretsar. Detta händer alltjämt under en tid då all form av Drag var tämligen kontroversiellt i det mycket konservativa landet. Emellertid hindrade inte detta Verka från att ställa upp i den ukrainska uttagningen till Eurovision 2007, med den hemsnickrade låten ”Dancing Lasha tumbai”. Låten var lika typisk för Verkas personlighet som den var svängig och utan större problem så kunde Verka, iförd mer glitter än någon annan tidigare, ta hem den ukrainska Eurovision-biljetten.

 

Men beslutet att skicka en dragqueen till Eurovision var inte populärt hos alla

Kritiken mot artistvalet  intensifierades i hemlandet under de kommande månaderna inför Helsingforsäventyret drog igång. Det blev inte mycket bättre av att Verka producerade en väldigt sexuellt utmanande musikvideo till bidraget heller. En nationell radiokanal startade därför en kampanj för att få Verka diskad – och fick stöd av konservativa parlamentsledamöter som menade på att bidraget var “groteskt och vulgärt”. Den mycket upphettade debatten ledde till stora politiska motsättningar och nätkampanjer, men Verka behöll sin Eurovisionbiljett.

Dock kom även själva låten att hamna i skottgluggen, och rent av få utrikespolitiska konsekvenser. Visserligen var låttexten skriven på både engelska och tyska, men låttiteln “Dancing Lasha Tumbai” gick inte att hänvisa till något av språken, vilket skapade spekulationer. Vad betydde egentligen ”Lasha tumbai”? Det lät ju ruskigt likt “Russia Goodbye”, vilket hade varit ett starkt anti-ryskt politiskt ställningstagande så kort inpå den orangea revolutionen. Detta fick många pro-ryska politiker i Ukraina, samt en del politiker i Ryssland, att se rött. Man ville nu att Verka skulle diskas p.g.a. bidraget bröt mot EBU:s förbud mot politiska ställningstaganden. Verka insisterade dock på att textraden var på mongoliska och betydde “vispad grädde”. Sedan ändrade Verka dock betydelsen till “milkshake” i ett senare uttalande. Detta engagerade till slut en rad experter på mongoliska språket, som snart gick ut och påpekade att “Lasha tumbai” inte fanns i det mongoliska språket över huvud taget. Även den mongoliska ambassadören i Moskva tog avstånd från låttexten, och menade i en intervju i rysk TV att textraden var ren humbug.

 

Med facit i hand…

I bakspegeln kan vi dock se att frasen “Lasha tumbai” förmodligen ska vara “Russia Goodbye”, men hade Verka erkänt detta så hade bidraget garanterat blivit diskat. Nu blev så dock inte fallet. Istället blev Verkas bidrag oerhört populärt i Helsingfors, men samtidigt även kritiserat för att vara fånigt. Faktum är att Christer Björkman hotade med att avgå från sina uppdrag i Melodifestivalen om Verka vann! Nu slapp han det, istället kom Verka tvåa bakom Serbiens Marija Serifovic och hennes ”Molitva”. Verka, som blev kallad ”En korsning mellan discokula och Teletubbie” i svensk TV, fick som ”tröst” istället pris för värsta klädsel i Eurovision 2007, det s.k. ”Barbara Dex Award”. Nog för att Verka lämnade ett spår av glitter i tävlingen, men skandaler och politiska kriser till trots så utsågs ”Dancing Lasha Tumbai” 2011 till  den bästa Eurovision-låten som aldrig vann, av brittiska tidningen The Guardian. Och vem vet, kanske dansar man Lasha tumbai även i Mongoliet numera?

Så här såg i alla fall liveframträdandet ut i finalen i maj 2007 i Helsingfors:

 


 

Kommentera