Schlagermagistern analyserar artisterna i Melodifestivalen 2019

MELODIFESTIVALEN 2019 – ANALYS. Startfältet till Melodifestivalen 2019 är nu offentliggjort och här kommer en analys om startfältet av Panelens Schlagermagister Adrian!

 

I tisdags (27:e november 2018) offentliggjordes artisterna som ska få tävla om att representera Sverige i nästa års Eurovision Song Contest. De kommer att få tävla i en Melodifestival som blir en av de mest stjärnspäckade och mest svårtippade på decennier. Samtidigt var kritiken hård mot programmet 2018, i synnerhet mot det tämligen låga musikaliska nivån. När Mellovinnaren Benjamin Ingrosso sedan enbart lyckades kamma hem 21 poäng av tv-tittarna i Eurovision, insåg nog de flesta att kvaliteten i Melodifestivalen hade sjunkit – i alla fall i tv-tittarnas öron. Just därför blir Melodifestivalen 2019 ett spännande test för att se om trenden fortsätter – eller om Christer Björkman har hittat tillbaka till vinnarspåret igen. Precis som alltid kan vi dock dela in startfältet i tre kategorier – och vi börjar med veteranerna.

 

Veteranerna

Också kända under namnet ”Schlagerfossiler”. Varje år får vi se några av dessa artister avdammade och upptagna på scenen ifrån Melodifestivalmuseéts arkiv. Men det är väldigt sällan deras fans hittar röstningsknapparna, speciellt när det är modern teknik involverad..

 

Jan Malmsjö

Janne är verkligen inte en lättviktare om man kikar på hans 60 år långa CV. Men i Melodifestivalen så är han faktiskt något av en lättviktare, då han bara deltagit en enda gång förut – 1969 med låten Hej Clown. Då slutade han tvåa bakom Tommy Körberg som sjöng Judy min vän. Såsom ödet fick det så skulle faktiskt Jan Malmsjö få chansen att göra comeback i Melodifestivalen nästan 20 år senare, då han fick låten Stad i ljus skriven till sig. Men han tackade nej till att tävla med den i Melodifestivalen, då han var upptagen med en krogshow på Hamburger börs. Istället fick Tommy Körberg låten skickad till sig, och han tackade, som bekant, ja till att sjunga den i Melodifestivalen. Resten är historia. Frågan är om Jan kan få sin revansch – nu när Tommy inte deltar?

 

Ann-Louise Hansson

1963 gjorde Ann-Louise sin debut i Melodifestivalen, och har sedan dess tävlat 12 gånger (!!!) vilket såklart är rekord. 2019 gör hon alltså sitt 13:e mellouppträdande och detta dessutom med en låt som är skriven av hennes dotter Josefin Glenmark! Josefin har ju tidigare skrivit åt bl.a. Peg Parnevik – vilket skvallrar om att Josefin kan spänna över många genrer! Men det lär knappast vara nån modern pop som Ann-Louise kommer med, snarare gammelschlager modell 1985. Så troligen har hon inte mer än en artig applåd att hämta av publiken i Lidköping…

 

Arja Saijonmaa

Varje år finns det någon artist med, som är lite av årets ”clown”, Någon att skratta åt helt enkelt, trots att personen ifråga är helt seriös. Arja kommer nog dessvärre hamna i den kategorin, även om hon för alltid kommer att vara en legendar med sin Högt över havet från 1987. Visst, vi minns också schlagermassakern Vad du en trodde så trodde du fel från 2005 – en finsk uppvisning i stelhet. Men då, liksom nu, så tror jag att många kommer att nöja sig med ett litet skratt och sen invänta nästa nummer. ”Det är ju kul att hon försöker iallafall…”

 

Arvingarna

Den grupp som totalt dominerade dansbandslistorna under 90-talet var ju ändå Arvingarna. Av deras 4 mellobidrag så har iallafall ett blivit en klassiker (tillika vinnare): Eloise från 1993. Men sedan deras sista bidrag i tävlingen 2002 så har det varit tyst från dem – kanske p.g.a. att dansbandsmusik numera är en utrotningshotad genre i Melodifestivalen? Mycket möjligt. Att Arvingarna därför gör comeback i tävlingen i år, är ett tecken på att SVT försökt att bredda musikutbudet en smula. Så räkna absolut inte bort dansbandsmusiken – det är en genre som har mycket starkt stöd på landsbygden. Frågan är dock om deras publik hittar till röstningsappen? Blir spännande att se!

 

Några andra veteraner som också är värda att hålla ögonen öppna efter…

… är såklart Andreas Johnsson, Lina Hedlund och Martin Stenmarck. Dessa tre dominerade 00-talets Mello, men har sedan dess i princip tappat fotfästet i toppen. Sist någon av dessa nådde final, var det Lina Hedlund som tillsammans med resten av Alcazar nådde tredjeplatsen 2014. Att hon, eller någon av Andreas eller Martin, skulle kunna återupprepa den bragden 2019 ter sig dock något svårtänkbart idag.

 

Stjärnskotten

Varje år kommer de senaste adepterna från Idol/talang/x-faktor eller någon social media-snackis, till Mellon för att testa sina vingar ”på riktigt”. Det är ofta så de stora stjärnorna föds – låt oss inte glömma att alla våra stora vinnare de senaste åren har kommit genom denna bakväg in i mellohimlen. Måns, Loreen, Robin Bengtsson… Alla måste börja någonstans!

 

Mohombi

Han var den mest tippade innan startfältet presenterades, och ses nu efteråt som en av de tidiga favoriterna till segern – enligt bettingbolagen. Detta är kanske inte så konstigt, då han tillhör en av de ytterst få i startfältet (förutom Andreas Johnsson) som faktiskt har haft en internationell hit. Bumpy ride dominerade topplistorna i nästan hela Europa under 2010, och han blev tack vare det genombrottet en av de största artisterna bland de europeisk-afrikanska invandrargrupperna. På senare tid har han också slagit igenom i Latino-genren, med bl.a. en Grammy 2016. Det är inte svårt att förstå att han lär bli uppsnackad inför första deltävlingen – men hur väl kommer hans Afro-latino gå hem i de svenska stugorna? Vi kan ju faktiskt påminna oss om att han har deltagit i Melodifestivalen förut, nämligen 2005 med Group Avalon. Låten hette Big Up och slutade 6:a i sin deltävling…

 

Vlad Reiser

Eller snarare Vladislav Melesjtjenkov, är lite av en svensk version av Alexander Rybak. Som 9-åring flyttade han från sitt hemland Vitryssland och blev lite av en kändis. Men här lär det inte bli några fiolsolon direkt, snarare lite Samir & Viktor inspirerad barn-pop. Han har nämligen gjort sig ett namn på Youtube, med nästan en halv miljon prenumeranter. Där kan man se honom göra allt mellan himmel och jord, och man förstår snabbt varför han är så populär bland kidsen. Och med ”programledare för Nickelodeon” i CV:t, ja då förstår ni att Vlad inte blir utan ”hjärtröster” från de yngre mellofansen iallafall.

 

Rebecka Karlsson

Kanske en av de starkaste stjärnskotten i Mellon 2019, då hon både varit semifinalist i Talang 2014 och finalist i Idol 2016 – där hon dessutom slutade 2:a! Med ett sådant facit torde hon utgöra en av de starkaste kandidaterna till segern. Emellertid har hon inte hunnit producera överdrivet mycket musik sedan 2016, och avsaknaden av en egen Youtubekanal skvallrar om att hon kanske får ganska tufft i Mellon trots allt!

 

Bishara

Bishara Morad är ett namn som vi alla nog kommer att kunna utantill nästa vår. Denna 15-åring är i skrivande stund faktiskt nästfavorit hos bettingbolagen – att vinna hela Melodifestivalen! Då ska vi komma ihåg att han ännu inte uppträtt i TV någon gång, utan har gjort sig ett namn genom sitt Instagramkonto – med 90 000 följare. Inklusive Laila Bagge! Han sägs ha en otrolig sångröst – så vem vet? Kanske är det Bishara som slår igenom 2019?

 

Några andra stjärnskott som är väl värda att nämna…

…. är Zeana feat. Anis Don Demina, The Lovers of Valdaro, Malou Prytz samt tjejgruppen High15. Bland dessa kan nämnas att Zeana och Malou Prytz gjort sig kända i allehanda talangtävlingar (bl.a. i Idol), och The Lovers of Valdaro slog igenom på radio i tävlingen P4 Nästa 2018. Men båda alla dessa tillhör en utdöende kategori av artister, som inte använt internet eller sociala medier för att nå framgång. Både Anis och High15 slog igenom tack vare sina Youtubekanaler. Och den stora skrällen, fantasy-rockbandet Pagan Fury, slog igenom tack vare att de gjorde musiken till ett svenskproducerat dataspel: Crusader Kings. Vägarna till Melodifestivalen är alltså väldigt digitala numera!

 

Återvändarna

Har man väl varit med i Melodifestivalen en gång, så är det hög sannolikhet att man någon gång kommer tillbaka. Iallafall om man var någorlunda framgångsrik på första försöket. Och har man någon gång varit nära att vinna tävlingen – då måste man försöka igen! Vissa artister kan helt enkelt inte sluta försöka – Mellon blir en för stark drog för dem. Sen finns ju såklart också artister som specialiserat sig på just Mellon, och som inte kommer ut ur studion på hela året, förrän i februari då det blivit turnédags med Björkman igen. Men det är ju trots allt dessa artister som alla väntar på. Alla vill ju att sola sig i glansen från de stora Mellostjärnorna!

 

Anna Bergendahl

Den helt klart största skrällen i startfältet är ju tjejen som misslyckades i Eurovision 2010 med låten This Is My Life. Anna fick oerhört mycket kritik och hat för att hon blev den första svenska representant i Eurovision Song Contest att inte kvalificera sig till finalen. Den då blott 18-åriga Anna blev rejält nedtryckt av folkets förväntningar, och sedan dess har det varit tyst från henne. Men efter att ha avslutat sina läkarstudier, så är hon nu tillbaka på den musikaliska banan igen. Det kommer att bli mycket intressant att höra om hennes musik och hennes artisteri har förändras något under de nio åren som har passerat. Inte omöjligt att hon får sin revansch!

 

Nano

Han är kanske den artist som flest har väntat på ska göra comeback. Nano höll ju på att vinna Mellon redan 2017 med sin Hold On, men föll på målsnöret trots flest poäng från TV-tittarna. Det lär alltså vara en ganska revanschsugen Nano som ställer sig på scenen i Göteborg. Men hans utmaning kommer inte att vara att charma tv-tittarna igen, utan om han kommer att kunna charma jurygrupperna. Mycket talar för att det blir själva låten och låtkvaliteten som avgör denna gång.

 

Wiktoria

Wiktoria är en av de artisterna som har jobbat hårdast på att vinna Melodifestivalen under de sista fyra åren. Efter en fjärdeplats i debuten 2016 (med Save Me) och en neslig sjätteplats 2017 (med As I Lay Me Down), så är hon alltså tillbaka 2019 igen. Vid det här laget är hon redan en av Sveriges mest folkkära artister, då hon turnerat med Diggiloo över hela landet i två år redan. Det enda som saknas är ju en vinnarlåt, och inför 2019 så har hon fått ett nytt låtskrivarteam bakom sig – Eurovision-vinnarna Joy och Linnea Deb. Bådar gott, inte sant?

 

Hanna Ferm & LIAMOO

Men den stora oddsfavoriten, så här två månader innan första deltävlingen, är ändå Hanna Ferm & LIAMOO. Detta är ett ”All star team” från Idol, som självklart drog till sig all uppmärksamhet när de offentliggjordes. LIAMOO var en stark utmanare till segern i Mellon 2018, men slutade 6:a med sin Last Breath – vilket såklart sporrat honom till revansch. Hanna kommer från en andraplats i Idol 2017, och lär inte vara anonym för någon i tv-sofforna. Det enda som egentligen talar emot dem är deras låtskrivarteam, där den mest framstående är Jimmy Jansson. Då bör vi påminna oss om att hans senaste bidrag var ”Everyday” med Mendez.. Kanske inte en typ av låt som vi hade associerat med LIAMOO direkt… Men till hans försvar – ”Everyday” blev en riktig partyrökare!

PS: Hanna Ferm & LIAMOO har redan framfört en duett förut – i Idol 2017 – se det klippet här.

 

John Lundvik

Den artist som fick sitt största genombrott 2018 års Melodifestival, var ju onekligen John Lundvik. Från att i princip vara totalt okänd, blev han över en kväll en rikskändis. Iförd helvit dress så sjöng han sig till en topp-3 placering i Friends Arena med sin My Turn. Den stora frågan är om han kan överträffa den bragden nästa år? Han är ännu en relativt ny bekantskap för tv-tittarna och hans konkurrens är väsentligt hårdare nu. I vilket fall som helst står han som en klar favorit att nå finalen – igen.

 

Övriga återvändare som vi bör ha koll på…

är Lisa Ajax – som 2019 gör sin tredje mellostart. Trots det saknar hon fortfarande en topplacering, fastän hon hittills aldrig missat finalen. Polska Margaret är också en artist att hålla koll på – med sina listframgångar medCool me down och In my cabana så är hon definitivt en hitmaskin att följa noggrant. Likaså får vi återse Jon Henrik Fjällgren, som denna gång satsar på ett solonummer. Med tanke på hur folkkär han redan hunnit bli, lär vi inte bli utan honom i finalen. Även Anton Hagman är tillbaka, och denna gång sjunger han på svenska! Det brukar inte vara ett framgångsrecept, men Anton har en stark fanbase på Youtube och han besegrade Loreen i andra chansen 2017. Räkna inte bort honom!

Några andra som också har en stark fanbase är ju Omar och Oscar från före detta Fo&o, som 2019 alltså tävlar separat som soloartister. Med tanke på att bandets frontman, Felix Sandman, dängde till med en andraplats 2018, så lär vi inte heller kunna räkna bort vare sig Omar eller Oscar. Men ärligt talat så känns det som att de troligen kommer att bli utkonkurrerade redan innan finalen. Deras genre är helt enkelt för stjärnspäckad som det är.

Sist, men inte minst har vi barnens stora favorit Dolly Style, som trots två tidigare bidrag i Melodifestivalen, återigen blivit något av nybörjare. Nästan halva gruppen är nämligen utbytt sedan 2017. Trots att gruppen inte lyckats nå final än, så känns det inte omöjligt att de når dit nu. I ”barnkategorin” är de faktiskt tämligen ensamma i år.

 

Slutkommentar

Det är ett mycket stjärnspäckat startfält 2019 – vilket dock inte nödvändigtvis betyder hög kvalitet. Vad vi däremot kan vara säkra på, är att det blir en vansinnigt hård konkurrens om finalplatserna. Jag har svårt att tro att någon äldre veteran kommer att kunna konkurrera med de yngre förmågorna i någon deltävling – tvärtom känns det som att Jan, Ann-Louise och Arja förpassas till historieböckerna. Förmodligen är det också något som Christer Björkman kallt räknar med, då dessa mest fungerar som lustiga pausnummer. Istället ska det bli mer intressant att följa vad som händer med de unga internetbaserade stjärnskotten High15, Vlad Reiser och inte minst Bishara. Varje år är det alltid någon debutant som slår igenom – och med tanke på hur snacket går så är det mycket möjligt att Bishara blir det stora namnet 2019. Han tävlar i sista deltävlingen, vilket skvallrar en del om att Christer Björkman ser stor hitpotential hos honom.

Men i slutändan är det ändå de lite mer erfarna mellostjärnorna som håller i favoritskapet. Det märkliga är att många av dem trängs i samma deltävling – nämligen den första i Göteborg. SVT väljer alltså att öppna turnén med ett startfält där både Nano, Wiktoria, Anna Bergendahl och det internationella stjärnskottet Mohombi finnns med – för att nämna några. Vad som gör saken än underligare – är att 6 av de 7 bidragen i första deltävlingen är skrivna av före detta Eurovision-vinnare, i dessa fall Thomas G:sson, Joy Deb och Linnea Deb. Dessa tre giganter har sedan i princip inte med några fler bidrag i tävlingen, utan alla hamnade i just första deltävlingen. Man kan undra om detta är en slump – eller om det finns någon baktanke med detta? Risken finns alltså, att vi kommer att hitta vår vinnare redan efter att första deltävlingen är avslutad. Precis som 2018…

 


Så här tycker och tror vår Schlagermagister Adrian. Kommentera gärna vad du själv tycker och tror om startfältet 2019!

 


 

Kommentera