Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

SVT har publicerat regelverket för Melodifestivalen 2019

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


MELODIFESTIVALEN 2019. SVT har nu publicerat regelverket för Melodifestivalen 2019 och därmed bekräftat grundformen för nästa års tävling. Enligt regelverket kommer 28 bidrag att tävla om segern, och dessa kommer att väljas ut genom en nationell antagning och av SVT själva.

 

Grundläggande om antagningen

Antagningen till Melodifestivalen 2019 öppnar den 31:a augusti och avslutas den 17:e september.

Alla bidrag skickas in som ljudfiler på svt.se/melodifestivalen. För att ladda upp bidrag skapar ni ett konto och laddar upp bidrag den vägen. Det finns ingen begränsning för hur många låtar ni får ladda upp så länge låtarna följer regelverket för tävlingen (se lite längre ned i denna artikel).

När antagningen är stängd kommer SVT att granska låtarna och välja ut ett urval till en jury. Denna jurys uppgift är att välja ut 14 låtar till startfältet 2019. När juryns arbete är klart kommer SVT ta vid och utse 14 bidrag själva. SVT:s bidrag kan komma från urvalsjuryns ratade bidrag men även från specialbeställningar och inbjudningar. Därefter tillsätts hela startfältet med artister.

Enligt regelverket blir det totalt 28 bidrag som gör upp om att få bli Sveriges representant i Eurovision 2019. Dock har SVT inte explicit uttryckt hur många deltävlingar det blir, utan detta presenteras i samband med att turnéstäderna blir officiella vid ett senare tillfälle.

 

Ingen skillnad på låtskrivarna vid årets antagning

I 2019 års antagning blir det första gången sedan 2010 som SVT väljer att inte separera etablerade och icke-etablerade låtskrivare i två olika antagningar. I vart fall nämns ingenting om någon särskild antagning för icke-etablerade låtskrivare i regelverket. Detta innebär således att alla som vill få chansen att tävla i Melodifestivalen 2019 kommer att skicka sina bidrag till samma antagning.

 

Finalist från P4 Nästa 2018 erbjuds en plats i startfältet

I vanlig ordning kommer SVT att erbjuda en av finalisterna i Sveriges Radios P4 Nästa en plats i Melodifestivalen. Den artist/grupp som erbjuds platsen (och som förhoppningsvis tackar ja) kommer att få tävla med ett nyskrivet bidrag då de av regelskäl inte får tävla med P4 Nästa-bidraget i Melodifestivalen 2019. Detta bidrag ingår i SVT:s kvot. Vem det blir som får platsen i Melodifestivalen 2019 avslöjas under P4 Nästa-finalen den 25:e augusti.

 

 

Regelverket

På tal om antagningen så kommer här en sammanfattning av regelverket:

 

– Alla är välkomna att skicka in bidrag till Melodifestivalen 2018. Enda undantaget är SVT-anställda och deras uppdragsgivare.

– Man får samarbeta med utländska låtskrivare så länge det finns minst en svensk medborgare med i ett sådant låtskrivarteam.

– SVT har som regel att minst halva startfältet ska bestå av bidrag som är gjorda av kvinnliga låtskrivare eller som är i samarbete mellan män och kvinnor.

– Endast bidrag som aldrig tidigare offentliggjorts publikt får delta i tävlingen. Detta gäller oavsett plattform. Det är SVT som själva bestämmer när de 28 utvalda tävlingsbidragen får offentliggöras för publiken.

– Tävlingsbidragen måste vara mellan 2.00 och 3.00 minuter för att få delta. Dock kan bidrag som under- och överstiger denna kvot skickas in till tävlingen men måste i så fall kunna arrangeras om inför tävlingen.

– Sånginsatser måste förekomma i låten, dock är det inte sagt hur mycket.

– Språkvalet är fritt och man kan skicka in samma låt men i olika versioner. SVT beräknar att cirka 10 bidrag (fler eller färre) kommer att framföras på svenska.

– SVT utser artister i samråd med respektive låtskrivarteam men har all rätt att välja artist till respektive låt. Demoartist ska vara beredd att ställa upp som tävlingsartist men behöver heller inte vara självskriven till låten (om SVT vill ha en annan artist).

– Som tävlande artist måste man vara som yngst 16 år (senast till Eurovision 2019 börjar). Det finns ingen övre åldersgräns.

Gällande scenframträdandet: 8 personer får delta i varje scennummer, förinspelad körsång får förekomma och max 1 liveinstrument får finnas på scenen. Skulle något/några av dessa ingå i vinnarbidraget måste den låten kunna arrangeras om till Eurovision 2019 då EBU inte tillåter detta.

– SVT har all beslutsrätt i tävlingen och har även rätt att diskvalificera artister, bidrag och låtskrivare som bryter mot tävlingsreglerna. SVT äger även rätten att skriva om reglerna.

 

Slutligen vill vi passa på att tipsa alla som vill skicka in bidrag till Melodifestivalen 2019 att läsa igenom sektionerna gällande upphovsrätt och övriga villkor.

Har ni några frågor gällande antagningen eller annat så går det bra att mejla dessa till SVT-redaktionen på mello19@svt.se

 

Tidig bekräftelse på deltagande i Eurovision 2019

För ett antal veckor sedan bekräftade SVT till sajten ESCToday.com att SVT har för avsikt att delta i Eurovision 2019 och att för 59:e gången gillt utse artist och bidrag genom Melodifestivalen. Strax före midsommar kom också det regelverk som meddelar grundstommarna för 2019 års tävling. Därmed är det nu 100 procent bekräftat att Sverige kommer att delta i Eurovision 2019.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Melodifestivalen 2021

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen