Eurovisionnytt vecka 18, 2018

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

OGAE-omröstningen

Israel vann OGAE:s omröstning 2018

Samtliga Eurovisionnätverk i de 44 OGAE-klubbarna (inkl. ”Rest of the World”-klubben) har nu röstat klart och de ger Israel en förkrossande seger. Totalt fick Netta ihop 27 stycken 12-poängare, vilket gör att drygt 61 procent av klubbarna hade henne som vinnare. Den enda klubben som inte gav Israel poäng (förutom den egna klubben) var Estland.

På andra plats kom Frankrikes Madame Monsieur som fick ihop 352 poäng. I jämförelse med Israel fick Frankrike inte ihop särskilt många tolvor (endast nio stycken), men däremot fick de många av de andra höga poängvalörerna. OGAE:s trea blev Saara Aalto från Finland, som fick ihop 226 poäng. Hon fick däremot inte en enda tolvpoängare, men precis som i fallet Frankrike en drös av de andra högre poängvalörerna.

Sveriges Benjamin Ingrosso stannade på 11:e plats med 91 poäng. Han fick inte en enda tolvpoängare, utan högsta poängen blev en 8:a från Estlands OGAE-klubb. 25 av de 44 klubbarna gav Sverige poäng.

Totalt sett fick 29 av årets 43 bidrag minst en poäng av klubbarna. De länder som blev utan poäng var Albanien, Armenien, Georgien, Island, Kroatien, Malta, Montenegro, Nederländerna, Portugal, Rumänien, San Marino, Schweiz, Slovenien och Ungern.

Se hela sammanställningen här.

 

 

Repetitionerna i arenan

Följ vår repetitionsblogg hela veckan

Sedan i söndags (läs: 29 april) har repetitioner pågått i Altice Arena i Lissabon inför årets Eurovision Song Contest. Fram tills nu har de 19 länder som tävlar den första semifinalen gjort sina första repetitioner och från idag (läs: 1 maj) är det dags för länderna i semifinal 2 att få repetera.

Under hela veckan skriver vi om vad som händer på scenen i arenan. Då vi inte är på plats i Portugal rapporterar vi hemifrån och de klipp vi erbjuder är de smygklipp som EBU släpper på sin YouTube-kanal. Vi länkar även till presskonferenser som filmas och läggs upp på YouTube av externa aktörer som Wiwibloggs och ESCKaz.com.

Så här ser schemat ut för repetitionerna (klicka på datumen för att komma till repetitionsbloggens olika dagar):

 

Första repetitionsomgången*

 • 1 maj: Bidrag med startnummer 1-9 (semifinal 2)
 • 2 maj: Bidrag med startnummer 10-18 (semifinal 2)

 

Andra repetitionsomgången**

 • 3 maj: Bidrag med startnummer 1-15 (semifinal 1)
 • 4 maj: Bidrag med startnummer 16-19 (semifinal 1), 1-5 (semifinal 2) och de direktkvalificerade länderna
 • 5 maj: Bidrag med startnummer 6-18 (semifinal 2)
 • 6 maj: Samtliga direktkvalificerade repeterar igen

 

* Arenan är stängd för alla utom för produktionen. Ackrediterad press och fans följer repetitionerna från det närliggande presscentret.

** Arenan är nu öppen för ackrediterad press och fans, undantaget på eftermiddagen den 4:e maj då “Big Five”-gänget och Portugal gör sin första repetition.

 

Avklarade repetitionsdagar

 • 29 april: Bidrag med startnummer 1-10 (semifinal 1)
 • 30 april: Bidrag med startnummer 11-19 (semifinal 1)

 

 

Oddsuppdatering

I måndags förmiddag (30:e april) gjorde vi en uppdatering kring hur oddsen ser ut för tillfället. Eftersom att repetitionerna pågår för fullt så förändras också läget för oddsen relativt snabbt. Till exempel lyckades Cypern gå från plats 19 till plats 9 efter att deras artist Eleni Foueira gjorde ett gott intryck på sin första repetition. Sämre har det gått för t.ex. Belgiens Sennek, som från början legat topp 10 men som nu faller nedåt på oddsen.

På tisdagen (1:a maj) runt lunchtid var (enligt Eurovisionworld.com) Israel fortsatt i ledning med Frankrike som tvåa, Australien trea och Norge var fyra. Den tidigare högplacerade Bulgarien låg nu femma och därefter följde Estland, Tjeckien, Sverige, Cypern och Finland. Vi kan även notera att Israel fått något försämrade odds även om de fortfarande leder stort.

 

 

Annat på gång

Panelens sjunde topplista publicerad – på fredag kommer våra personliga topp 43!

Då var det åter dags för de traditionella listorna som vi har årligen här i panelen. Som vanligt rankar vi våra favoriter från alla Eurovisionbidrag inför att årets tävling ska dra igång i maj. Detta är den sjunde topplistan (av totalt åtta stycken) som vi bjuder på denna säsong.

Här finns senaste topplistan att tillgå.

Inför fredagens publicering kommer vi att bjuda på våra personliga topp 43-listor så ni får se exakt hur var och en tycker om årets bidrag. Rankingarna blir de sista topplistorna vi gör inför tävlingen. Vi kommer dock bjuda på topplistor under nästa vecka inför varje semifinal och inför finalen avgörs, men dessa listor bygger på vad vi tycker och tror om resultatet i varje show.

 

 

Eurovisionnyheter gällande Lissabon

Mikolas Josef gjorde sig illa i ryggen under sin första scenrepetition

Under sin första repetition i söndags föll Tjeckiens representant Mikolas Josef illa efter ett akrobatiknummer som han har med i sitt framträdande. Efter att ha gjort klart sin repetition fick han uppsöka läkarvård och tyvärr kan det ha gått riktigt illa för Mikolas.

Än så länge finns inga bekräftade uppgifter om hur eventuellt illa skadad Mikolas Josef är i ryggen. De första indikationerna från delegationen var att Mikolas mådde okej, men senare kom beskedet att han uppsökt sjukhusvård för att man bland annat skulle göra en magnetröntgen. Under tisdagen lade Mikolas dock ut ett besked i sociala medier där han meddelade att han efter läkarvård mår bättre och att han har för avsikt att tävla eftersom att teamet arbetat så hårt för att nå dit de är idag.

 

 

Vi tipsar om fler sända avsnitt i Inför-programsserierna

Vi har tidigare tipsat om olika införprogram till Eurovision, och här kommer fler länkar till avsnitt som nu sänts.

 

 

Så här ser scenen ut i Lissabon

Tidigare i förra veckan färdigställdes scenen i Altice Arena i Lissabon och efter tekniktester och stand-in-genrep nu är scenen nu redo att ta emot alla årets 43 länder.

I år (2018) sänds Eurovision 2018 från Portugals huvudstad Lissabon efter Salvador Sobrals överväldigande seger med nytt poängrekord. Så efter närmare 53 års väntan fick äntligen portugisiska TV-bolaget RTP äran att bjuda in Europa till Portugal i Eurovisiontävlingen.

Själva scenen är skapad av Florian Wieder, som även skapade scenen i Wien 2015. Precis som den känns årets scen väldigt futuristisk i sin form. En nyhet för året är att det inte är en enda LED-vägg i varken golvet, väggarna eller taket. Så istället för att visa upp en massa bilder i bakgrunden eller i golvet (som det varit de senaste åren) får artisterna nu förlita sig på ljussättning och sin egen scenografi.

När scenskissen släpptes tidigare i vintras sade Florian Wieder till Eurovision.tv att han hade inspirerats av fyra saker rörande portugisisk kultur: navigation (symbolen i landets flagga), havet (känsla av frihet och lugn), skepp (portugisernas färd över havet) och kartor (Lissabon i centrum).

 

 

Namnen på jurypersonerna presenterade

EBU har nu presenterat vilka personer som ska sitta i jurygrupperna i Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon. De nationella jurygrupperna röstar i både semifinalerna och finalen, och utgör därmed 50 procent av resultatet.

Sedan ett antal år tillbaka har EBU valt att hålla processen med att redovisa vilka personer som ska utgöra varje lands jurygrupp mer öppen inför tävlingen börjar. Detta för att vem som helst ska kunna ifrågasätta ifall en jurymedlem inte anses värdig och därmed kan bytas ut. Namnen på årets jurymedlemmar presenterades måndagen den 30:e april och innehåller bland annat en rad välkända Eurovisionprofiler som Eurovisionvinnarna Emmelie de Forest (Danmark 2013) och Niamh Kavanagh (Irland 1993), samt andra tävlande som Tom Dice (Belgien 2010), Cristina Scarlat (Moldavien 2014), Bojana Stamenov (Serbien 2015) och Laura Tesoro (Belgien 2016).

Totalt är det 215 jurymedlemmar (räknat med alla 43 länder), varav 102 är kvinnor och 113 är män. Jurykonstellationerna består av antingen tre kvinnor och två män eller två kvinnor och tre män. Årets yngsta jurymedlem är 16 år (sitter i Estlands jury) och den äldsta är 74 år (sitter i Kroatiens jury).

Läs mer om juryns kriterier och uppdrag i denna artikel.

 

Vilka sitter i Sveriges jurygrupp?

Sveriges jury kommer att utgöras av följande personer:

 • – Robert Sehlberg, 42 år, musikchef på MTG Radio (juryns ordförande)
 • – Mariette Hansson, 35 år, artist (deltagit tre gånger i Melodifestivalen)
 • – Josefin Glenmark, 44 år, artist och låtskrivare
 • – Arantxa Álvarez, 26 år, programledare/artist/DJ
 • – Hamed “K-One” Pirouzpanah, 39 år, låtskrivare och producent

 

Hela listan på alla länders jurymedlemmar finns att ladda ned här.

 

 

Andra nyheter

Efter 35 år släpper ABBA två nya låtar

Sedan popgruppen ABBA splittrades i början av 1980-talet har det inte släppts någon ny musik från dem. Men nu 35 år senare har gruppen träffats och spelat in två nya låtar som släpps till hösten/vintern 2018.

I höst ska nämligen ABBA “återförenas” i en tv-show i samarbete med brittiska BBC och amerikanska NBC. Det handlar om att man har skapat så kallade Abbatarer av de fyra ABBA-medlemmarna Agnetha Fältskog, Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Anni-Frid Lyngstad som kommer att framföra låtar i showen. I skapandet av showen satte sig de forna medlemmarna tillsammans i musikstudion för första gången på väldigt många år och fick tillbaka kreativiteten från förr. Och då passade man på att också göra två nya låtar som släpps till att showen startar.

Att ABBA skulle återförenas som Abbatarer i höst bekräftades tidigare denna månad, men först nu i slutet av april kom också beskedet att två nya låtar har spelats in. De två nya låtarna heter “Don’t shut me down” och “I still have faith in you”.

 


 

Kommentera