Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Eurovision 2018: Dessa personer utgör de nationella jurygrupperna

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


Mariette Hansson är en av jurymedlemmarna i Sveriges Eurovisionjury. Foto: ESC-Panelen

EUROVISION 2018. EBU har nu presenterat vilka personer som ska sitta i jurygrupperna i Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon. De nationella jurygrupperna röstar i både semifinalerna och finalen, och utgör därmed 50 procent av resultatet.

Namnen på årets jurymedlemmar presenterades måndagen den 30:e april 2018 och innehåller bland annat en rad välkända Eurovisionprofiler som Eurovisionvinnarna Emmelie de Forest (Danmark 2013) och Niamh Kavanagh (Irland 1993), samt andra tävlande som Tom Dice (Belgien 2010), Cristina Scarlat (Moldavien 2014), Bojana Stamenov (Serbien 2015) och Laura Tesoro (Belgien 2016).

Totalt är det 215 jurymedlemmar (räknat med alla 43 länder), varav 102 är kvinnor och 113 är män. Jurykonstellationerna består av antingen tre kvinnor och två män eller två kvinnor och tre män. Årets yngsta jurymedlem är 16 år (sitter i Estlands jury) och den äldsta är 74 år (sitter i Kroatiens jury).

 

Vilka sitter i Sveriges jurygrupp?

Sveriges jury kommer att utgöras av följande personer:

  • – Robert Sehlberg, 42 år, musikchef på MTG Radio (juryns ordförande)
  • – Mariette Hansson, 35 år, artist (deltagit tre gånger i Melodifestivalen)
  • – Josefin Glenmark, 44 år, artist och låtskrivare
  • – Arantxa Álvarez, 26 år, programledare/artist/DJ
  • – Hamed “K-One” Pirouzpanah, 39 år, låtskrivare och producent

 

Hela listan på alla länders jurymedlemmar finns att ladda ned här.

 

Fakta: Så här fungerar jurygrupperna i Eurovision 2018

Grundläggande grejer

– Varje röstberättigat land har en jurygrupp beståendes av fem personer (inkl. en ordförande)

– Samtliga personer i ett lands jury arbetar inom eller med musikbranschen i det land de representerar, t.ex. som artist, låtskrivare, DJ, musikproducent etc.

– De är alla över 16 år och är spridda över olika bakgrunder med mera.

– Jurymedlemmarna måste vara medborgare i det land som de representerar

– Ingen jurymedlem får vara engagerad i något lands artist eller tävlingsbidrag för det här året.

– Har man suttit med i sitt lands jurygrupp vid både Eurovision 2016 och 2017 får man inte vara med i 2018 års jurygrupp.

– Respektive jurygrupps resultat utgör 50 procent av det landets resultat i det aktuella programmet, dvs. juryn har lika stor makt som tv-tittarna!

 

Vad gör juryn?

Varje lands jurymedlemmar kommer enskilt att ranka semifinalens bidrag från första till sista plats. Ranking 1 är lika med vinnare, ranking 2 är lika med tvåa osv. nedåt till den som får sista ranking som således blir sist i jurymedlemmens rankinglista. Eftersom att ett tävlande land inte får rösta på sig själva är landet juryn själv röstar för bortplockade från att bli rankad. I varje semifinal finns dock tre extraröstande länder bland de 6 direktkvalificerade länderna, vilka röstar på alla bidrag i den semifinalen. I finalen är även de länder som inte kvalade vidare från semifinalerna med och röstar, vars jurymedlemmar då rankar alla 26 finalister.

 

Vilka kriterier ska juryn utgå ifrån när de bedömer bidragen?

Varje lands jurymedlemmar ska rösta utifrån följande kriterier gällande framträdandena live på scenen i Lissabon (och inget annat):

  1. Artistens/gruppens röstkapacitet
  2. Artistens/gruppens framträdande på scenen
  3. Komposition och låtens originalitet
  4. Punkt 1-3 ihop: hur bra/dåligt håller det som en akt?

 

Vad händer därefter?

När alla jurymedlemmarna har röstat klart sammanställs deras enskilda rankingarna och en totalranking framkommer. I år har EBU dock valt att göra en förändring kring hur rankingarna ska sammanställas. Denna gång kommer varje jurymedlems enskilda rankinglista dela ut poäng enligt Eurovisionskalan, men alla bidrag juryn rankar får poäng. Detta innebär att ens vinnare (ranking 1) ges 12 poäng, tvåan får något lägre än 12 poäng osv. nedåt 10 poäng, 8 poäng och 7-1 poäng. Därefter adderas samtliga jurymedlemmars poäng och de tio länder med högst totalpoäng får juryns utdelade poäng (läs mer om den summan under steg 3).

 

EBU säkerställer resultatet

För att säkerställa att juryn gör sitt jobb enligt regelverket övervakas varje jurygrupp av en oberoende observatör. EBU har även rätt att sätta in ytterligare observatörer för övervakning av juryns arbete. Varje jurymedlem får även skriva på en försäkran till EBU med löfte om att rösta enligt reglerna. Om ett lands jurygrupp bryter mot reglerna har EBU rätt att diskvalificera enskilda jurymedlemmars eller i värsta fall hela juryns resultat.

 

Viktigt att nämna:

I varje semifinal är det endast de länder som tävlar samt tre av de 6 direktkvalificerade länderna som får rösta. Detta innebär att i den första semifinalen får länderna samt de tre extraröstande länderna som tävlar i den andra semifinalen endast kolla på sändningen utan att rösta. Först i semifinal 2 byts rollerna ut, så att jurygrupperna i första semifinalen får avstå från att rösta.

För Sveriges del innebär detta att röstningen enbart kommer att ske i torsdagens semifinal (10:e maj) och i finalen (12:e maj). I den första semifinalen får varken tv-tittarna i Sverige eller juryn i Sverige vara med och rösta.

Oavsett om Benjamin Ingrosso tar sig till final eller inte kommer Sverige att vara med och rösta i finalen.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen