Schlagermagistern analyserar resultatet av Eurovision 2017

Foto: Privat

EUROVISION 2017 – KRÖNIKA. Det har gått några dagar sedan Portugal tog hem segern i Eurovision 2017, och här kommer som utlovat Schlagermagister Adrians analys av resultatet av årets Eurovision Song Contest.

 

Vinnaren

För första gången någonsin lyckas Portugal inte bara nå en topp-5 placering, utan även vinna hela tävlingen! Det lilla landet i väst hade sedan debuten för 53 år sedan, deltagit inte mindre än 49 gånger och då som bäst kommit 6:a, då i Oslo 1996. Efter den sensationella vinsten i lördags är därför landet nu inskrivet i historieböckerna som det land som fått vänta längst på sin första ESC-vinst, ett rekord som tidigare innehades av Finland som ju vann första gången 2006 med Lordi.

 

Fler grannar – större vinstchans

En anledning till denna långa väntan kan möjligtvis vara att Portugal har mycket få grannar – nämligen bara Spanien. Generellt är det ju positivt att ha många grannar, vilket brukar ge ett större stöd i omröstningen. Faktum är, att bara två länder tidigare har klarat av att vinna tävlingen med enbart en granne – nämligen Irland och Storbritannien som ju gränsar till varandra men inga andra. Emellertid finns ju sedan 30 år tillbaka landförbindelse mellan Storbritannien och Frankrike, vilket gör att Irland borde räknas som det enda tidigare ensamma landet. Vare sig Storbritannien eller Irland har dock vunnit tävlingen sedan tittaromröstning infördes på stor skala – något som bidrog till grannröstandet. Portugal lyckades i lördags kväll däremot både vinna juryns och folkets omröstningar – med klar marginal! Därmed blir deras prestation än större – med tanke på deras brist på grannröster. Dessutom gjorde man det med den hittills högsta poängsumman någonsin: 758 poäng! Visserligen har återigen dubbla uppsättningar poäng delats ut i år, men likväl är resultatet imponerande!

 

Första latino-landet som vinner sedan 1990

Värt att nämna är att landet dessutom är det första latino-landet att vinna tävlingen sedan 1990, då Italien vann med Toto Cotugno. Att vinnarlåten dessutom är skriven helt på Portugisiska gör att det blev första vinnarlåten helt skriven på ett annat språk än engelska – sedan 2007 då Marija Serifovic vann med ”Molitiva”. För att sätta ännu mer perspektiv på vinnarlåten kan man ju också nämna att kärlekstemat i låten är ovanligt för en vinnare de senaste åren – faktum är att ordet ”kärlek” (på olika språk eller i olika former såsom älska eller kär) inte har förekommit i en vinnande låttitel sedan ”Fly on the wings of love”, som Olsen Brothers framförde år 2000!

 

Sjätte gången gillt en soloartist vinner

Från en annan aspekt är dock vinnaren tämligen ”vanlig”: Det är sjätte gången i rad som en soloartist vinner tävlingen! Det är dessutom fjärde gången i rad som vinnaren är ensam på scenen – en tidigare oöverträffad serie faktiskt! Genom Eurovisionhistorien har alltid bakgrundssångare eller dansare brukat vara viktiga inslag i scenshowen, men det är nu en tradition som verkar vara utrotningshotad. Salvador själv är förutom sin hjärtsjukdom, en tämligen ordinär vinnare rent åldersmässigt. Han är 27 år – vilket är nära medelåldern för vinnande artister, som ligger på 25 år.

 

Övriga finalister

Både Bulgarien och Moldavien gör sina bästa slutplaceringar, även om de inte vinner. Bulgariens tidigare bästa placering var den fjärdeplats de tog ifjol i Stockholm, som alltså överträffades i år med en imponerande andraplats! Moldavien, som tidigare fått nöja sig med en sjätteplats som bäst (2005) chockade Europa och drog hem tredjeplatsen i år. Framförallt chockade de nog spelbolagen – för Moldavien var inte tippade att ha någonting med toppstriden att göra! Italiens kollaps var nog också en chock för spelbolagen, som hade satt landet som storfavorit innan finalen. Italiens odds var tidvis så låga att de överträffade Loreens odds 2012! Men troligen var liveframträdandet så dåligt att låten inte kunde leva upp till förväntningarna, och Francesco Gabbani fick nöja sig med en sjätteplats. För spelbolagen var detta en katastrof, eftersom Italien var tippade som det land som hade minst sannolikhet att missa topp-5! Om du satsade 1000 kr på en 6:e plats för Italien hade du antagligen varit mycket rik just nu.

 

Svensk dominans i Eurovision

För Sverige var resultatet ännu ett bevis på Sveriges dominans i Eurovision. Med 5:e platsen så tog Sverige sin fjärde raka topp-5 placering, och den sjätte topp-5 placeringen på 7 år!!! Inget land kan mäta sig med den fantastiska resultatserien! Dessutom blev det Sveriges 9:e (!!!) femteplats, vilket spär på vårt tidigare rekord i antal femteplatser!

Svenska låtskrivare håller sig också alltjämt framme, och i år blev 2 av 5 låtar i topp-5 svenska. Förutom Sveriges bidrag var ju även Bulgariens låt skriven av svenskar. Förutom dessa två var ytterligare 4 låtar i finalen svenskskrivna – av dessa kom Azerbajdzjans bidrag bäst till på en 14:e plats.

 

Av de länder som har anledning att fundera…

…så har vi däremot Australien, som kom på 9:e plats – deras sämsta placering under sina 3 år i tävlingen. Även hemmanationen Ukraina drog en nitlott, efter att O.Torvald kom på en 24:e plats som är landets absolut sämsta placering någonsin.

På sista plats kom dock Spanien, som därmed inkasserade sin 5:e sistaplats genom tiderna. Landet kom senast sist i Eurovision 1999, men var snubblande nära sistaplatsen både 2013 och 2009. Kort sagt: Det har gått knackigt för Spanien på sistone! Detta var dock goda nyheter för Tyskland som slapp sistaplatsen i år, och klarade sig på 25:e plats istället. Hade man kommit sist igen så hade man satt ett nytt bottenrekord med hela tre sistaplatser i rad.

 

Röstningen i finalen

För första gången sedan 2014 var faktiskt jurygrupperna och tv-tittarna överens om vinnaren – Portugal drog hem hela arton 12-poängare från juryn och tolv 12-poängare från tv-tittarna! Inget annat land kom i närheten av denna poängskörd – även om Bulgarien i slutändan kom en bit bakom med totalt elva 12-poängare varav 7 ifrån tv-tittarna och 4 ifrån juryn.

De länderna som dock verkligen märkte av skillnaden mellan jury och tv-tittare var Moldavien, Belgien och Sverige. Moldavien hamnade på 8:e plats hos juryn, men 3:e plats hos tv-tittarna. Belgien kom på 4:e plats hos tv-tittarna, men bara på 9:e plats hos juryn. Sverige däremot gick bra hos juryn där vi fick en 3:e plats, medans tv-tittarna bara gav Sverige en 8:e plats! Trots detta räckte dessa placeringar till en topp-5 placering i slutändan för alla dessa länder.

För Ungern så var dock skillnaderna för stora. Landet var rankat som sjua hos tv-tittarna, men bara som 17:e av juryn. Likaså drog Rumänien en nitlott hos juryn, då de tog femteplatsen hos tv-tittarna men joddlade bara till sig 15:e plats hos juryn.

Juryns kelgris Australien drog dock den största nitlotten under kvällen – efter en imponerande fjärdeplats hos jurygrupperna så fick de bara 2 ynka poäng av tv-tittarna – där de slutade näst sist. Till och med Tyskland fick fler poäng. Katastrof!

 

Av blockröstningen såg vi dock inte mer än det vanliga

Portugal, som ju saknar fler grannar än Spanien, bröt de flesta kompisrösterna och hem 12:or över hela Europa. Konstigt nog blev de dock utan poäng ifrån både Bulgariens och Montenegros jurygrupper – de enda som inte gav någon poäng till landet. Bulgarien och Moldavien plockade också poäng ifrån både Öst och Väst, men Belgien fick en överväldigande stor del av sina poäng ifrån tv-tittare i Västeuropa – exempelvis Sveriges tv-tittares 12:a! Mest gynnat av sina grannländer var ironiskt nog Italien, som fick nästan alla sina 12:or och 10:or ifrån sina omedelbara grannländer. Utan dem hade Italiens fiasko varit betydligt större.

 

Semifinalerna

Det mest häpnadsväckande med resultatet i semifinalerna är faktiskt att det inte verkade spela någon roll alls vilken halva av startfältet man startade från! Aldrig tidigare i Eurovisions historia har lika många länder kvalificerat sig från första halvan som från andra halvan, men i år bröts alltså den trenden då 5 bidrag från var sin halva kvalificerade sig – i båda semifinalerna!

 

Semifinal 1

Det märktes dock stora skillnader mellan jurygrupper och tv-tittare här, i synnerhet i semifinal 1. Belgien skulle med vid marginal ha missat finalen om juryn fått bestämma, och istället hade Tjeckien och Georgien tagit sig vidare! Tv-tittarna däremot satte Belgien som 3:a, och ratade istället Australien totalt – som slutade på 15:e plats! Hade tittarna fått bestämma hade istället Finland tagit sig vidare som sista bidrag, men juryn satte stopp för det.

 

Semifinal 2

I semifinal 2 så var det framförallt Estland som juryn satte P för. Estland, som tillhörde fansens favoritbidrag, hade tagit sig till final som 6:e bidrag om tv-tittarna fått bestämma! Juryn tyckte dock att inte om Estlands låt alls, utan placerade den näst sist (!!!). Det omvända gällde för Malta, som juryn placerade som 9:e, men som blev totalsågad av tv-tittarna som till och med föredrog San Marino framför Malta – och placerade därmed landet på absolut sista plats med 0 poäng! San Marino kunde dock glädja sig åt en enda poäng – en förvirrad stödpoäng från Tyskland till Ralph Siegel. Det kan också påpekas att tv-tittarna inte ville ha vare sig Danmark eller Österrike i final, medan juryn helst velat slippa Kroatien och Rumänien.

Här blir det alltså tydligt hur jurygrupperna gynnar Västeuropas bidrag mycket mer än vad tv-tittarna gör, en trend som vi såg ifjol också.

 

Slutkommentarer

Resultatet ifrån årets Eurovision skakade om rejält i ESC-världen. Sorgebarnet Portugal vann till slut, med en lika minnesvärd seger som när Conchita vann 2014. Men omröstningen hann aldrig bli lika spännande som då, även om man alltid visste att tv-tittarnas röster skulle komma först senare och ha potentialen att ändra på allting. De massiva mängder 12:or som droppade in till Portugal under kvällen visade varåt det drog och när nästfavoriten Italien gick poänglösa ifrån många länder så förstod man vart skåpet skulle hamna! En mycket imponerande seger för Europas sorgebarn, som ju senast ifjol missade Eurovision p.g.a. ekonomiska problem, precis som situationen var för Ukraina när de vann 2016.

I och med detta resultat kan vi en gång för alla krossa myten att vissa länder helt enkelt inte kan vinna – allt som krävs är rätt låt vid rätt tillfälle! Nu känns det plötsligt inte helt orimligt för San Marino att ta hem segern nästa år. Kan det bli Ralph Siegel-succé 2018? Vem vet!?

 

Ja så här sammanfattar Adrian årets tävling. Kommentera gärna vad du tycker.

 


 

Kommentera