Schlagermagistern analyserar inför semi 1 (Eurovision 2017)

ANALYS. Inför att den första semifinalen av Eurovision Song Contest 2017 äger rum kommer här en analys om startfältet, oddsen med mera av ESC-Panelens egen Schlagermagister Adrian!

Den första semifinalen i årets ESC är förmodligen också den mest favorittyngda just nu, med bl.a. Sveriges, Australiens, Belgiens och Portugals bidrag. Dessutom kommer Grekland, Azerbajdzjan och Armenien att tävla i denna semi, länder som brukar ha lätt att nå finalen. Det är med andra ord på sin plats att kalla detta för ”Dödens grupp”, även om det som bekant är lättare att nå finalen än att misslyckas. Hela 10 av 18 bidrag kommer ju kvalificera sig till finalen vilket innebär en chans på hyfsade 55 procent. Favoriterna kommer därför behöva rejält med otur för att missa finalen – oavsett vad som händer.

Men vilka länder har då bäst chans att bli en av de 10 länder som tar sig till finalen? Vi ska titta på tre indikatorer som brukar skvallra om resultatet, och vi inleder med att kika på vad startpositionerna säger om resultatet.

 

Startpositionerna

En faktor som de flesta tv-tittare inte brukar vara medvetna om, men som alla schlagernördar har järnkoll på, är hur startordningen påverkar ett bidrags chans att vinna. Det är t.ex. ett välkänt faktum att bidrag från startposition 2 i ESC-finalen aldrig lyckats vinna! Däremot har en abnormt stor del av Eurovisionvinnarna genom åren startat bland de 5 sista bidragen i startfältet – vilket visar att startpositionerna har betydelse. Så är det även i semifinalerna! Nu är startpositionerna inte totalt avgörande för exakt vilka som går vidare, tvärtom är den statistiska effekten enbart 5 procent. Men trots denna låga effekt så är denna effekt signifikant och är därför något som vi måste ha med i beräkningarna.

Om man tittar på hur effekten faktiskt ser ut märker vi att ju senare ett bidrag startar, desto större chans har man att gå vidare. Detta kallas inom psykologin för ”The Recency Effect” d.v.s. man att man tenderar att minnas den information som man hörde senast – t.ex. är det lättare att minnas slutet av en film eller en bok än det är att minnas mitten. Samma sak gäller i Eurovision, där de sista låtarna ligger mer tillgängliga i minnet när man ska rösta, än de som var i början. Just därför är det lättare för bidragen på andra halvan av startfältet att kvalificera sig till finalen, än för de som uppträder i första halvan. Att starta som sista bidrag har varit så pass bra att 15 av 18 bidrag har kvalat in ifrån den positionen. Att däremot gå ut som 3:a har däremot blivit en dödsstöt – inte ens en tredjedel har lyckats kvalificera sig från den positionen! Vad händer nu om vi kikar på hur resultatet hade sett ut om det enbart hade påverkats av startpositionerna?

 

 1. Lettland
 2. Tjeckien
 3. Montenegro
 4. Slovenien
 5. Grekland
 6. Moldavien
 7. Island
 8. Finland
 9. Portugal
 10. Albanien

 11. Armenien

 12. Cypern
 13. Georgien
 14. Azerbajdzjan
 15. Sverige
 16. Belgien
 17. Polen
 18. Australien

 

Kommentar: Hade detta resultat stått sig så hade det nog vänt upp och ned på Eurovisionvärlden! Nästan ingen av de favorittippade bidragen skulle alltså ha kvalificerat sig till finalen, tvärtom hade många nederlagstippade bidrag skrällt sig vidare. Allra bäst startposition verkar ha gått till Lettland, Tjeckien och Montenegro – länder som hittills har haft mycket svårt att nå finalen och dessutom är brutalt nederlagstippade i år. Samtidigt skulle Azerbajdzjan, Sverige, Australien och Belgien vara helt chanslösa – trots att de just nu är de mest favorittippade bidragen. Dock kommer både Grekland och Portugal ganska lindrigt undan, och verkar vara de enda länderna, bland de mer omtalade, som faktiskt kan dra nytta av sin startposition.

Den uppenbara anledningen bakom detta resultat är ju givetvis slumpen. Eftersom arrangörerna lottar vilken semifinal varje land ska tävla i, och på vilken halva varje land ska starta ifrån – så finns alltid möjligheten att alla favoriter hamnar bredvid varandra. I detta fall så ser vi att många favoriter startar på första halvan i startfältet, vilket inte egentligen behöver betyda att de är ute ur spelet, utan snarare att de kommer ha lite svårare att bli ihågkomna av tv-tittarna. Just därför tror jag att inte att exempelvis Sverige kommer att missa finalen – men det kommer att bli betydligt jämnare mellan toppen och botten. Detta kommer nog framförallt märkas i mitten av resultatlistan vid 10-strecket, där enbart några få poäng kan fälla avgörandet. I de fallen kommer garanterat startpositionerna gynna länder som Lettland, Montenegro och Tjeckien.

 

Oddsen

Oddsen är förmodligen den indikatorn som är bäst på att säga något om resultatet i ESC, även om de inte på något sätt är helt tillförlitliga. Anledningen är att spelbolagen sätter oddsen dels efter hur deras kunder själva har satsat sina pengar och dels efter egna professionella analyser av låtarna. Detta gör att oddsen återspeglar vilka låtar som flest har satsat pengar på att vinna, men också vad spelbolagen själva tror.

Låt oss inte glömma att det är mycket pengar som står på spel, och skulle spelbolagen sätta fel odds riskerar de att förlora mycket pengar, precis som spelarna själva ifall de satsar fel. Men ändå är det ofta som oddsen slår fel. Ifjol vann ju exempelvis Ukraina, trots att landet i oddsen låg relativt långt bakom både Ryssland och Australien. Vi kan därför anta att spelbolagen förlorade rätt mycket pengar på Jamalas vinst, medan de få som satsat pengar på henne nog fick en hyfsad slant tillbaka. Och just denna typ av skräll är oddsens stora tillitsproblem, eftersom oddsen oftast säger mer om hur tv-tittarna kommer att rösta än hur juryn kommer att rösta. Med tanke på hur svårt det är att säga något om juryns röstning så ska vi därför ta oddsen med en nypa salt, även om de är bra på att förutsäga åtminstone de 50 procent av rösterna som kommer från tv-tittarna. Så här skulle resultatet bli i semifinal 1 ifall oddsen styrde:

 

 1. Sverige
 2. Armenien
 3. Grekland
 4. Australien
 5. Portugal
 6. Azerbajdzjan
 7. Belgien
 8. Lettland
 9. Cypern
 10. Moldavien

 11. Finland

 12. Polen
 13. Island
 14. Georgien
 15. Albanien
 16. Montenegro
 17. Tjeckien
 18. Slovenien

 

Kommentar: Ännu ett år då Sverige tillhör favoriterna, och det tycks som att Europa blivit vana vid att satsa pengar på en svensk vinst. Kort därefter har vi sedan Armenien, Grekland, Australien och Portugal vilket kanske är lite överraskande. Grekland brukar ju klara sig till finalen även om man inte tillhör de stora favoriterna till vinsten i år. Likaså brukar Armenien kunna slinka med till finalen. Australien har ju bara deltagit två gånger tidigare, och enbart behövt kvala en gång – ifjol då Dami Im vann sin semifinal i Stockholm. I år tillhör dock australiensarna inte förhandsfavoriterna till vinsten, men förmodligen är det många som iallafall tror att de når finalen. Portugal däremot brukar aldrig tillhöra favoriterna, men just i år har de faktiskt blivit det – och är därför tippade att gå vidare. Konstigt nog ligger de bättre till i oddsen att vinna hela ESC i år, än att gå vidare ifrån sin semifinal!

Förmodligen har Australiens, Armeniens och Greklands starka kvalificeringsfacit gjort att de länderna tros ha en enklare vägg till finalen. Förhandsfavoriten Belgien däremot hamnar långt ned, vilket är lite underligt. På strecket hamnar länder som Cypern, Moldavien och Finland, men även Polen som de senaste 3 åren gått väldigt starkt i ESC. Frågan är om inte Moldavien ändå drar det kortare strået här, med tanke på att de saknar sina grannländer i denna semifinal? Längst ned ser vi Slovenien, Tjeckien och Montenegro, alltså de länder som gynnades mest av sina startpositioner. Men länderna har sågats rejält av både fans och journalister i år, och oddsen är tydliga med att de inte kommer ta sig vidare.

 

Röstningshistoria

Trots att samma regler gäller alla länder, så har vissa länder lite lättare att ta sig till finalen än vad andra har. Generellt går det att förklara dessa skillnader med två faktorer:

 • – Många länder har ”kompisländer” som de alltid får höga poäng av i tittaromröstningen – oftast grannländer eller länder med en stor diaspora från landet.
 • – Vissa länder är helt enkelt är bättre på att producera bra musik – d.v.s. länder där det finns fler artister, låtskrivare och produktionsbolag än hos övriga länder, och där dessutom Eurovision lockar dessa musikproducenter att delta.

 

Tittar vi på vilka länder som oftast lyckas ta sig till ESC-finalen, så är det oftast länder som både har gott om ”kompis-länder” men också en stark musikproduktion – inhemsk eller inlånad. Numera är det nämligen många länder som ”hyr in” svenska producenter och låtskrivare för sitt ESC-bidrag, vilket vi märker i semifinal 1 där hela 6 av 18 bidrag har svensk anknytning! Hur hade resultatlisten sett ut om enbart kvalificeringshistoriken avgjorde?

 

 1. Azerbajdzjan
 2. Australien
 3. Grekland
 4. Sverige
 5. Armenien
 6. Georgien
 7. Moldavien
 8. Island
 9. Finland
 10. Albanien

 11. Cypern

 12. Lettland
 13. Polen
 14. Belgien
 15. Slovenien
 16. Portugal
 17. Montenegro
 18. Tjeckien

 

Kommentar: Landet som hamnar högst på listan här är Azerbajdzjan, som dessutom är det enda landet i årets ESC som aldrig misslyckats kvalificera sig från semifinalen! De har tidigare delat den titeln med Grekland och Ryssland, men efter att Grekland sensationellt missade finalbiljetten i sin semifinal ifjol och Ryssland i år valde att hoppa av – så är Azerbajdzjan numera ensamma om 100 procents kvalificeringsfacit. Landet har sedan 2009 konstant använt sig av svenska låtskrivare, och det kan vara en av förklaringarna bakom framgången – en annan kan vara att landet har gott om ”kompisländer” i Östeuropa. Sverige har ju enbart missat finalen en gång, 2010, då Anna Bergendahl floppade i Oslo. Sedan dess har dock Sverige lyckats overkligt bra i semifinalerna, där vi slutat på första plats hela tre gånger (2011, 2012, 2015), och tvåa en gång (2014). Ett starkt facit alltså.

Ett stort frågetecknen är dock Australien, som ju enbart deltagit två gånger i ESC och enbart i en semifinal tidigare. Nu är Australien för första gången inte med i förhandssnacket, så frågan är om landet faktiskt kommer lyckas ta sig till final denna gång? Blir spännande att se. Ett varningens finger höjs också om Polen i den här listan. Fram till 2014 hade Polen oerhört svårt att nå final, men sedan just 2014 har landet tagit sig till final samtliga gånger – och dessutom slutat förvånansvärt högt i finalens resultatlista! Polens trend är alltså på väg upp – vilket föranleder mig att tro att Polen nog ändå kan bli att räkna med.

Många länder har dock en mycket brokig kvalificeringshistoria – t.ex. Belgien och Portugal som båda tillhör favoriterna, har haft väldigt svårt att nå finalen sedan semifinalen infördes. I Belgiens fall så har man på sistone lyckats bryta sin negativa trend – Loïc Nottet gjorde ju ett succéartat framträdande 2015 bland annat, vilket visar att det är möjligt att häva sig ur dålig historik. Portugal kommer därför ha många ögon på sig i år, som ett av de länder med allra sämst kvalificeringshistorik.

Det land som tills ifjol hade absolut sämst historik var dock Tjeckien – som aldrig nått ESC-finalen! Men med ett svenskt låtskrivargäng i ryggen lyckades Gabriela Gunčíková ta sig till final som näst sista bidrag i sin semifinal och bröt en nio år lång förbannelse. Tack vare detta har alla nu aktiva länder i ESC deltagit i åtminstone en final var, även om Tjeckien tillsammans med San Marino fortfarande är de länder med sämst kvalificeringsfacit i semifinalerna.

 

Slutkommentar

Av de indikatorer som vi tagit del av här, så kan vi se att enbart två länder kvalificerar sig till final på alla tre listor, nämligen Grekland och Moldavien. Dessa två länder har alltså optimala förutsättningar för att ta sig till final. Bortser man sedan från startpositionerna, och enbart går på odds och historik så får vi en mer utökad lista:

 

 • – Azerbajdzjan
 • – Australien
 • – Grekland
 • – Sverige
 • – Armenien
 • – Moldavien

 

Detta är de 6 länder som alltså förekommer i topp-10 i både odds- och kvalificeringshistoriklistan och som därför rimligtvis bör ta sig till finalen. Sedan kommer sju länder som slåss om de resterande 4 finalplatserna och som antingen har bra historik eller bra odds. Rangordnar man dessa efter hur bra deras startposition är, så får vi få följande lista:

 

 • – Lettland
 • – Island
 • – Finland
 • – Portugal

 • – Albanien

 • – Cypern
 • – Belgien

 

Belgien, som alltså tillhör favoriterna, kämpar alltså i rejäl motvind här – vilket kanske är lite missvisande då landet har en positiv trend i ESC. Däremot bådar listan väl för Lettland, Island, Finland och Portugal som förmodligen kommer att få kämpa hårt om de sista finalplatserna enligt denna lista.

 


Ja, så här analyserar alltså vår Schlagermagister Adrian om den första semifinalens resultat. Vad tycker och tror du om utgången? Vilka har en chans och vilka är chanslösa? Kommentera gärna!

 


 

Kommentera