Schlagermagistern analyserar inför finalen (Eurovision 2017)

EUROVISION 2017 – ANALYS. Snart går finalen av stapeln i Kiev – och i spekulationerna om vem som höjer kristalltrofén i år har börjat hagla rejält. För att underlätta för er läsare så har vi här sammanställt de mest väsentliga indikatorerna som förhoppningsvis kan skvallra om vinnaren i år. En analys gjord av Schlagermagister Adrian!

 

Oddsen

Generellt så brukar oddsen faktiskt vara rätt duktiga på att avslöja vinnaren – eller iallafall på ge ett hum om hur slutresultatet ungefär kommer att se ut. Vi märkte ifjol dock att det nya röstningssystemet kan röra till det för oddsen – eftersom Jamala inte var en av de två förhandsfavoriterna hos oddsen. Hon vann ju dock genom att komma tvåa hos både tv-tittare och jury, medan de två förhandsfavoriterna i oddsen (Ryssland och Australien) tog varsin seger och varsin utanför-topp-5 placering hos tv-tittare respektive jury. Bortsett från den fadäsen har dock oddsen avslöjat vinnaren varje år sedan 2012.

Så här såg listan ut dagen innan finalen (notera att placeringar och siffror kan ha justerats sedan dess):

 

 1. Portugal – 2,75
 2. Italien – 2,85
 3. Bulgarien – 4
 4. Belgien – 18
 5. Sverige – 26
 6. Storbritannien – 41
 7. Rumänien – 41
 8. Kroatien – 51
 9. Frankrike – 51
 10. Armenien – 67
 11. Moldavien – 81
 12. Nederländerna – 81
 13. Danmark – 151
 14. Azerbajdzjan – 151
 15. Australien – 126
 16. Ungern – 126
 17. Tyskland – 151
 18. Israel – 151
 19. Österrike – 251
 20. Norge – 251
 21. Vitryssland – 251
 22. Grekland – 301
 23. Polen – 301
 24. Cypern – 301
 25. Ukraina – 301
 26. Spanien – 501

 

Kommentar: Oddsen pekar åt att det blir en jämn final, där Italien och Portugal slåss om segern medan Bulgarien håller sig strax bakom på en klar 3:e plats. Belgien och Sverige gör upp om 4:e platsen. Utvecklingen i oddsen har verkligen varit intressant att följa, och i synnerhet den senaste veckan.

Sedan i mars har Italien varit i en överlägsen ledning, där man haft ca 1,7 i odds ända fram tills nyligen. På behörigt avstånd från Italien har hela tiden Bulgarien, Sverige och Belgien varit, alla med ca 10 i odds. Detta var stabila odds fram tills i början av denna finalvecka, då Portugal plötsligt seglar förbi allihopa och blir klar 2:a bakom Italien på ca. 3,5 i odds, samtidigt som Italien, Belgien och Sverige ökade sina odds väsentligt. Bulgarien följer samtidigt med Portugal och hamnar plötsligt rygg i rygg med Portugal. Under det senaste dygnet har dock Portugal plötsligt gått om Italien, som för första gången nu inte är favoriter längre! Denna dramatik är mycket ovanlig, och kan enbart jämföras med 2014 då Conchita Wurst sent under finalveckan plötsligt seglade upp som storfavorit – på bekostnad av Sanna Nielsen och Aram MP3 från Armenien. Conchita vann ju som bekant rätt klart till slut – och nu är frågan är om detta även händer för Portugal i år?

 

Spelningar

En annan indikator på bidragens popularitet är hur många gånger den har streamats på Spotify. Så här ser den topp 10-listan ut dagen innan finalen (där alla streamningar till respektive land har tagits bort):

 

Spotifylistan

 1. Österrike
 2. Danmark
 3. Belgien
 4. Sverige
 5. Australien
 6. Polen
 7. Norge
 8. Bulgarien
 9. Portugal
 10. Azerbajdzjan

 

Kommentar: Man behöver inte vara en expert för att se hur konstig den här listan är i sammanhanget. Österrike har visserligen nämnts som en ”dark horse” i årets tävling, men har inte återkommit i några andra favorittippningar överhuvudtaget. Likaså Danmark, som å andra sidan skickar Anja Nissen som är en väletablerad artist i Australien – vilket kan förklara varför bidraget streamats så mycket internationellt. Att Italien inte alls finns med på listan är intressant – och kan vara en indikator på att låten faktiskt kan få det svårt i finalen.

 

Startnummer

Startnumret har inverkan på bidragets slutplacering, och som jag nämnt i analyserna inför semifinalerna så är det väsentligt mycket bättre att få ett sent startnummer än ett tidigt! Dessutom finns det två startnummer som är mycket otursamma: 2 och 16 – ingen har någonsin vunnit från dessa startnummer under ESC:s 62 år. Däremot ska man inte ta dem på alldeles för stort allvar – en självklar vinnarlåt kan fortfarande vinna ifrån den första halvan av startfältet, men man har ändå betydligt bättre chans ju senare man kommer. Nedan följer hur resultatlistan hade sett ut, om man länderna varit helt bundna av startnumrets medelpoäng sedan 2009:

 1. Kroatien – 179p
 2. Storbritannien – 161p
 3. Tyskland – 145p
 4. Rumänien – 144p
 5. Portugal – 141p
 6. Sverige – 128p
 7. Moldavien – 119p
 8. Cypern – 114p
 9. Danmark – 110p
 10. Ukraina – 103p
 11. Azerbajdzjan – 102p
 12. Italien – 100p
 13. Nederländerna – 98p
 14. Vitryssland – 97p
 15. Belgien – 97p
 16. Bulgarien – 97p
 17. Norge – 95p
 18. Ungern – 93p
 19. Frankrike – 82p
 20. Spanien – 78p
 21. Israel – 73p
 22. Grekland – 70p
 23. Australien – 67p
 24. Österrike – 61p
 25. Armenien – 49p
 26. Polen – 46p

 

Kommentar: Återigen har Italien dragit nitlotten, som nu hamnar i mitten av resultatlistan. Likaså Bulgarien och Belgien hamnar lågt ned, medan Sverige och Portugal verkar ha lyckats väl med sin lottning. Emellertid är det utropstecknet Kroatien som gjort bäst dragning – landet gick överraskande till final, och verkar kunna få en väldigt hyfsad placering givet sin startposition.

Även Storbritannien, som under de senaste dagarna blivit en bubblare hos experterna, verkar dra stor fördel av sin startposition – kanske kan landet ta sin bästa placering sedan 2009 då Jade Ewens tog landet till en 5:e plats? Längst ned kommer Polen och Armenien som verkligen drar nitlotten – liksom Österrike som ju toppade Spotify-listan. Är detta spiken i kistan för dessa länder kanske?

 

Medelpoäng

Ibland har vissa länder har bra flyt i ESC – Irland lyckades ju exempelvis vinna tävlingen 4 gånger på 5 försök under 90-talet – ett galet rekord som inte ens Sverige lär kunna slå. Men för att ta ett lite mer modernt exempel så kan vi ju påminna oss om när öststaterna Serbien, Grekland, Ryssland och Ukraina dominerade tävlingen för 10 år sedan. Fram till 2008 klagade många i Västeuropa på att dessa länder alltid vann – och skyllde på både grannröstande och diaspora. Men 2009 kom juryn tillbaka och vägde upp tv-tittarnas röster – och vinden vände för dessa länder. Ukraina och Ryssland gör visserligen fortfarande bra ifrån sig, men Grekland och Serbien får titta långt tillbaka för att hitta en topp-3 placering idag.

Hur ser då listan ut om man just tittar på medelpoängen för varje land sedan jurygruppernas comeback 2009? Listan följer här under (2016 års poäng har skurits ned till hälften av poängsumman eftersom dubbla satser av poäng gavs då):

 

 1. Sverige – 195p
 2. Australien – 176p
 3. Bulgarien – 154p
 4. Ukraina – 143p
 5. Nederländerna – 143p
 6. Azerbajdzjan – 137p
 7. Norge – 135p
 8. Italien – 134p
 9. Belgien – 130p
 10. Danmark – 122p
 11. Österrike – 107p
 12. Armenien – 101p
 13. Grekland – 93p
 14. Rumänien – 75p
 15. Israel – 72p
 16. Tyskland – 70p
 17. Moldavien – 64p
 18. Polen – 62p
 19. Ungern – 62p
 20. Frankrike – 55p
 21. Portugal – 50p
 22. Storbritannien – 49p
 23. Spanien – 47p
 24. Kroatien – 41p
 25. Cypern – 38p
 26. Vitryssland – 36p

 

Kommentar: Sverige har ju vunnit två gånger (2012, 2015) och dessutom kommit i topp-5 tre gånger (2011, 2014 & 2016) under denna period! Detta märks ju väldigt tydligt i denna statistik – som ger Sverige en stark ställning även i år. Australien har också starka medelpoäng i ryggen, men har bara deltagit 2 gånger än så länge – vilket gör att de inte är alldeles tillförlitliga. Likaså Bulgarien – som alltså enbart varit i final EN gång tidigare – nämligen 2016 då man ju också slutade 4:a!

Intressant är dock att Nederländerna hamnar så högt – sedan 2013 har landet lyckats oerhört bra i tävlingen – och är ju även i final i år. Holländarna verkar ha börjat producera musik som Europa faktiskt vill höra igen! Ukraina och Azerbajdzjan kommer självklart också högt, länderna är alltjämt de öststater som lyckats hålla i sina tidigare framgångar. Emellertid har Azerbajdzjan sedan 2014 kämpat i motvind – och senast ifjol blev det ju fiasko på nytt med en 17:e placering.

På nedre delen av listan ser vi dock de länder som verkligen har motvind – Vitryssland, Cypern och Kroatien tillhör de länder som verkligen inte har flyt med sig inför årets final. Ingen av dem någonsin varit i topp-3, och ifjol nådde bara Kroatien finalen av dessa. Då slutade man på 23:e plats. I övrigt är ”Big-5” länderna de som kanske borde vara mest nervösa över sina tidigare meriter. Storbritannien, Spanien och Frankrike har enormt mycket att hämta upp – medan Tyskland visserligen har en vinst nyligen i bagaget, men likväl också två sistaplatser.

Storfavoriten Italien tillhör de länder som det gått bättre för – landet har ju sedan återkomsten 2011 visat hög klass och två topp-3 placeringar! Just därför var det kanske inte helt otippat att Italien skulle skicka ett bra bidrag i år också. Nästfavoriten Portugal är däremot ett eget fall – landet har aldrig vunnit eller ens kommit i topp-5 trots att man deltagit sedan 1967. Landet har dessutom enbart nått final 2 gånger sedan 2009 och nu är ju den stora frågan om landet faktiskt kan besegra denna förbannelse?

 

Slutsatser

Oddsen är tydliga med att Portugal och Italien gör upp om vinsten – men de båda länderna har sina problem att möta. Italien kan inte mäta sig med andra länder om spelningar på Spotify, och har dragit ett osedvanligt mediokert startnummer. Portugal däremot har sin egen historik att tackla – ska landet bryta ett nästan 60 år långt rekord – och bli det land som fått vänta längst på en vinst i ESC? Det ska mycket till för att ett sådan rekord ska slås – speciellt om man bara har ETT grannland!

För alla som håller på Sverige väntar en spännande kväll, även om vi nog får inse att Sverige inte lär vinna. Visserligen har Sverige 8 mycket bra år bakom sig just nu, men Robin är inte i närheten att slå vare sig Portugal eller Italien just nu. Däremot talar mycket ändå för en hög placering – oddsen ger honom chans till 4:e platsen och Spotify-listan skvallrar om att han har ett försprång mot de andra. Några jokrar att hålla koll på är dock Storbritannien, Österrike och Kroatien! Dessa länder är faktiskt inte helt borträknade, och oddsen och startnumren skvallrar om att de blir överraskningar i finalen! Frågan är som vanligt dock hur juryn kommer att rösta – ingenting av det vi sett här ovanför skvallrar om det. De brukar gynna västländerna, och framförallt de svårare och mer radiomässiga låtarna. Kanske Portugal, Sverige och Bulgarien gynnas där?

Oavsett blir det en spännande final! Lycka till Robin!

 

Ja så här säger alltså finalanalysen av vår Schlagermagister Adrian om kvällens startfält. Vad tror du? Kommentera gärna hur du själv tror att det kommer gå!

 


 

Kommentera