En liten analys efter Eurovision-finalen 2017


Publicerad:


Skribent:

ESC-Panelen


Publicerad

Foto & montage: ESC-Panelen.

EUROVISION 2017 – ANALYS. Så här efter att finalen av Eurovision Song Contest 2017 är över kommer en liten analys av hur det egentligen gick för årets finalister. Vilka gick det bättre respektive sämre för än vad som var förväntat?

I år var det många länder som tidigare inte haft så stora framgångar i den här tävlingen som klev framåt ordentligt.

 

Länderna som fick topplaceringar

Detta gäller inte bara vinnaren Portugal utan även tvåan Bulgarien och trean Moldavien som aldrig tidigare haft så höga placeringar i den här tävlingens historia. Till exempel, Moldaviens tidigare högsta placering sattes på debutåret 2005 (i Kiev) då de blev sexa i finalen. Belgien fortsätter att lyckas och fick en fin fjärdeplats, vilket de även hamnade på år 2015 i Wien. Och Sverige blev för andra året i rad femma, vilket vi absolut ska vara nöjda med.

Stora stjärnfallet blev det för förhandstippade Italien som ju tidigare nämnt varken fick juryernas eller tittarnas riktiga stöd i år, trots stort förhandssnack. Dock slutade de på sjätte plats vilket är bra. Ett annat stjärnfall blev det för Australien som i år verkligen inte fick tittarnas stöd – bara två poäng i finalen. Men de stannar inom topp 10 tack vare mycket jurypoäng.

Rumänien lyckades få in en ny topp-placering vilket de inte har haft sedan år 2010 i Oslo (när de blev trea). Likaså kan Ungern också känna sig nöjda med sin åttondeplats som är den näst högsta de fått sedan femteplatsen 2014. Våra nordiska grannar Norge har fått sin revansch efter fiaskot i Stockholm ifjol då de hamnade på tionde plats. Värre blev det för Danmark som hamnade tio placeringar efter Norge.

 

Länder med mittemellan-resultat

Frankrike som tidigare varit en av oddsens favoriter, dock en sjunkande sådan mot slutet, lyckades hämta upp sig till en tolfteplats. Även Armenien gick sämre än vad oddsen förväntade sig och Azerbajdzjan stannade utanför toppstriden för fjärde gången gillt med sin 14:e-plats. Österrike hamnade något sämre mot ifjol, och räddades enbart av juryerna det här året (ifjol var det tvärtom).

Kroatien, som blev trettonde bästa land, fick sin hittills bästa slutplacering sedan man kom elva i finalen år 2005. För övrigt var det andra året i rad som Kroatien lyckades kvala in till finalen.

 

Länder som det gick sämre för

Tre av de fem direktkvalificerade länderna hamnade på de tre sista platserna: Ukraina, Tyskland och Spanien. Tyskland var nära att få en tredje sistaplats i rad, men den tog istället Manel från Spanien hand om. Därmed fick Spanien sin femte sistaplats i denna tävling, de tidigare hade kommit 1962, 1965, 1983 och 1999.

Ukraina fick sin hittills sämsta slutplacering i en final. Sin 24:e-plats är sämre än den 19:e-plats man fick senast man stod värd för den stora Eurovisionen (2005).

Polen och Israel fick också dåliga slutplaceringar, och Grekland lyckades tangera sin sämsta slutplaceringsposition man haft i finaler (19:e plats).

 

Länder som hamnade på samma slutposition som 2016

Avslutningsvis ska vi kolla på några länder som samma slutplacering som ifjol:

  • Sveriges Robin Bengtsson lyckades som tidigare nämnt få in en femteplats i finalen, samma placering som Frans fick på hemmaplan 2016.
  • Nederländernas O’G3NE hamnade 11:a i finalen, vilket även Douwe Bob gjorde ifjol. Detta med ungefär samma totalpoäng.
  • Cyperns Hovig blev 21:a i finalen, vilket också gruppen Minus One blev i Stockholm 2016.

 

Kommentera gärna vad du tycker om detta. Hittar du fler intressanta mönster utifrån finalresultaten?

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Efterspelet av Tel Aviv

Best of Nationella 2019

Eurovision 2019

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av sju personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen