« Norge NF 2016 Norge NF 2018 »


Norge valde återigen artist och bidrag genom finalen Norsk Melodi Grand Prix. Detta år bjöd man in internationella jurygrupper att vara med och rösta fram vinnaren tillsammans med tittarna.


Tävlingsupplägg

Ifjol var det första gången sedan 2011 som Norge ej lyckades kvalificera sig till ESC-finalen efter att ha haft tre mycket lyckade topp 10-placeringar i rad. Men i år kände sig TV-bolaget NRK, som står bakom uttagningen, redo för att Norge ska ta hem segern i ESC och därför storsatsade man på årets upplaga. Man valde att ta fram ett tidigare framgångsrecept som fungerat bägge gångerna man använt det.

 

…nämligen Internationella jurygrupper!

Svenska Melodifestivalen har använt sig av detta sedan 2011, medan Norge bara har haft det i två tidigare nationella finaler: 1985 och 1995 – bägge gångerna nådde man seger i ESC! Möjligen är detta ett knep för att lyckas vinna en fjärde gång (sist tog man hem segern 2009).

 

Endast finalkväll

I övrigt var sig mycket likt i NMGP. Man fortsatte att behålla konceptet med endast finalkväll och tio bidrag som valdes ut genom en nationell antagning samt eventuellt även genom specialinbjudningar till artister och låtskrivare.

 

Nordisk afton 11 mars

Finalen ägde rum samma kväll som både Sverige och Island valde artist och bidrag i respektive final, så det blev verkligen en riktigt härlig nordisk trio den kvällen.


Fakta

norway_big

Norsk Melodi Grand Prix 2017


När?


Programledare

Kåre Magnus Bergh & Line Elvsåshagen


Vinnare

 • Jowst feat. Aleksander Walmann
 • “Grab The Moment”

 

Finalen

 

Inför: Norges final – Norsk Melodi Grand Prix 2017

 • Datum: 2017-03-11
 • Tid: 20:55 – 23:00 CET
 • Plats: Oslo Spektrum, Oslo
 • Röstningsprocess: internationella jurygrupper och tittarröster (oklar hur stor fördelningen blir mellan dessa grupper)
 • TV-bolag/Stream: NRK – Länk

 

Panelen inför: Norges uttagning av Norsk Melodi Grand Prix består för tredje året i rad av en enda finalkväll med tio tävlingsbidrag. NRK har nu valt att storsatsa på sin final genom att införa internationella jurygrupper som ska få rösta i finalen. Tidigare har man bara haft det vid två tillfällen: 1985 och 1995 och bägge dessa gånger tog man hem segern. För det är segern NRK vill komma åt och därför vill de låta Europa rösta fram vilken kandidat som är mest lämpad för uppgiften. Man vill alltså inte ha en bottennotering som den Agnete fick ifjol.

De länder som ska rösta i norska finalen är Armenien, Finland, Irland, Israel, Malta, Storbritannien, Sverige, Tyskland, Ungern och Österrike.

Omröstningen sker genom två omgångar. I första omgången kommer det att vara 50% juryröstning och 50% tittarröstning. De 10 internationella jurygrupperna avlägga poäng enligt ESC-skalan: 12 poäng till sin favorit, 10 poäng till tvåan, 8 poäng till trean osv. 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Totalt delar jurygrupperna ut 580 poäng. Dock kommer respektive jurys talesperson endast redovisa vilken favoritlåt som juryn haft; övriga poäng hålls hemliga. Norska tittarna röstar också och de delar ut totalt 580 poäng (om dessa fördelas procentuellt eller genom fasta summor är inte klarlagt). De fyra bidragen som får högst totalpoäng efter juryns och tittarnas dom går vidare till en avgörande omgång.

I den avgörande omgången (Guldfinalen) nollställs alla tidigare resultat och det blir nu endast tittarröstning som avgör vem som får åka till Kiev i maj för Norges räkning.


 

Startfältet

De tävlande presenteras i startordning. Via länkarna når du respektive bidrags studioversion (samt ett 20 sekunder smygklipp).

 

1. Ulrikke – Places
Text &/musik: Ulrikke Brandstorp, Tony Alexander Skjevik


 

2. Jenny Augusta – I Go Where You Go
Text &/musik: Jenny Augusta Enge, Inga Þyri Þórðardóttir


 

3. Rune Rudberg Band –Run Run Away
Text &/musik: Peter Danielson, Åsa Larsson, Mats Larsson


 

4. JOWST feat. Aleksander Walmann –Grab the Moment
Text &/musik: Joakim With Steens, Jonas McDonnell


5. Kristian Valen –You & I
Text & musik: Kristian Valen


 

6. In Fusion – Nothing Ever Knocked Us Over
Text &/musik: Gustav Eurén, Danne Attlerud, Niklas Arn, Ulrik Eurén, Cissi Kallin


 

7. Amina Sewali – Mesterverk
Text & musik: Amina Sewali


 

8. AMMUNITION – Wrecking Crew
Text &/musik: Åge Sten Nilsen, Erik Mårtensson


 

9. Elin & The Woods – First Step in Faith (Oadjebasvuhtii)
Text &/musik: Robin Lynch, Elin Kåven


 

10. Ella – Mamma Boy
Text &/musik: Per Kristian Ottestad, Ida Maria


 

panelen_tycker

Inför finalen kommer några av oss i panelen tycka till om bidragen och göra topplistor.

 1. Ella – “Mamma Boy”
 2. In Fusion – “Nothing Ever Knocked Us Over”
 3. AMMUNITION – “Wrecking Crew”
 4. Ulrikke – “Places”
 5. Elin & The Woods – “First Step in Faith (Oadjebasvuhtii)”

Slutkommentar: Bra startfält i årets norska final! Det är bra spännvidd mellan låtarna – och det är mycket trevligt få höra både bra rock och bra etno igen! Däremot lär inte vinnaren heta vare sig Elin & The Woods eller AMMUNITION, jag tror snarare det lär stå emellan In Fusion och Ella. De har bra moderna poplåtar, även om de kanske inte är kanske helt minnesvärda. Frågan är om något av bidragen kommer klara att sticka ut tillräckligt i ESC? Återstår att se! Men ser mycket fram emot en norsk final med många bra bidrag!

 1. Ella – “Mamma Boy”
 2. Elin & The Woods – “First Step in Faith (Oadjebasvuhtii)”
 3. Amina Sewali- “Mesterwerk”
 4. Ulrikke – “Places”
 5. Kristian Valen- “You and I”

Slutkommentar: Till skillnad från Sveriges final så spretar det av olika genreres i Norge. Det är roligt! Dock så är ingen låt en riktigt fempoängare men det finns gott om fyrapoängare och trepoängare.  Kommer vår norska grannar då att lyckas i ESC? Nej, det kommer de inte att göra det kan jag fastslå redan nu. Men lycka till Norge!

 

 1. In Fusion – “Nothing Ever Knocked Us Over”
 2. Kristian Valen – “You and I”
 3. AMMUNITION – “Wrecking Crew”
 4. Ulrikke – “Places”
 5. JOWST feat. Aleksander Walmann – “Grab the Moment”

Slutkommentar: Jag är tillfreds med det mesta här i den norska finalen. Jag har tagit god tid på mig att lyssna in mig på låtarna, men kan inte direkt säga att jag har någon solklar etta på min topplista inför utan det kommer nog vara liveframträdandena som kommer ge en mer klarare bild på vilka man egentligen gillar bäst.

 


Resultat

Jowst feat. Aleksander Walmann vann finalen av Norsk Melodi Grand Prix 2017. Foto: Fredrik Varfjell/NTB scanpix

Under lördagskvällen den 25:e februari höll Norge sin final av Norsk Melodi Grand Prix 2017, där Jowst feat. Aleksander Walmann vann med låten “Grab The Moment”. Därmed blir det de som får åka till Kiev och tävla för Norge i ESC 2017.

Årets norska ESC-uttagning fortsatte i formen av en enda finalkväll med 10 tävlingsbidrag. Den stora nyheten för det här året blev att NRK valde att återinföra internationella jurygrupper i finalen, eftersom vid tidigare två tillfällen detta har använts har det slutat med seger i Eurovision Song Contest (1985 och 1995). Finalen hölls i Oslo Spektrum i huvudstaden Oslo med Kåre Magnus Bergh & Line Elvsåshagen som programledare.

 

Hela resultatet:

Finalen avgjordes genom två röstningsomgångar. Först röstades fyra bidrag vidare till en andra omgång där avgörandet skedde.

 

Andra omgången

 1. Jowst feat. Aleksander Walmann – “Grab the Moment”
 2. Ammunition – “Wrecking Crew”
 3. Elin & The Woods – “First Step in Faith (Oadjebasvuhtii)”
 4. Ulrikke – “Places”

 

Övriga finalister (gick ej vidare till andra omgången)

 • Amina Sewali – “Mesterverk”
 • Ella – “Mama’s Boy”
 • In Fusion – “Nothing Ever Knocked Us Over”
 • Jenny Augusta – “I Go Where You Go”
 • Kristian Valen – “You & I”
 • Rune Rudberg Band – “Run Run Away”

 

Så här låter Norges ESC-bidrag 2017: Jowst feat. Aleksander Walmanns – “Grab the moment”:

 

 

 


Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar: