15 bidrag har valts ut till Rumäniens Selecţia Naţională 2017


Publicerad:


Skribent:

ESC-Panelen


Publicerad

Juryn i Selecţia Naţională 2017. Foto: hämtat från ESCToday.com.

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Under söndagskvällen den 12:e februari 2017 stod det klart vilka bidrag som den rumänska juryn valt ut till Rumäniens uttagning Selecţia Naţională 2017.

 

Startfältet

Det är dessa som ska tävla (de listas i bokstavsordning efter artist):

 

 

Det är några artister som återkommer i tävlan från ifjol, bland annat MIHAI som då slutade på femte plats i finalen. Vi känner även igen honom från ESC 2006 då han tog Rumänien till en fjärdeplats i finalen. En annan artist som återkommer från ifjol är Xandra, som i år kan kräva revansch från missad finalplats.

Vi ska tillägga det att ett antal svenska låtskrivare har fått med bidrag i finalen. Bland annat bakom låten “Set the Skies on Fire”, som framförs av Cristina Vasiu, står Jonas Thander, Calle Kindbom och Tony Sanchez-Ohlsson som låtskrivare. Ett annat bidrag med svenskt upphov är låten “Walk On By” som Xandra framförs där Jonas Gladnikoff har samarbetat med låtskrivaren Will Taylor.

 

Tävlingsupplägg

Årets upplaga av Selecţia Naţională går av stapeln först nästa söndag (läs 26:e februari) då de 15 bidragen som listats ovan ska göra upp om (max) 10 platser i finalen. Nyheten för året är att det är programmets jury som beslutar vilka bidrag som går till final. Det är först i finalen som tittarna får hela makten att avgöra vilken artist med tillhörande bidrag som slutligen får tävla för Rumänien i Eurovision 2017.

Tävlingsbidragen har valts ut genom en nationell antagning. Efter denna gjordes en första gallring där 72 bidrag kvarstod. Artisterna till dessa bidrag (vissa artister hade fått med flera bidrag) kallades till liveauditions och fick uppträda för programmets jury. Efter dessa auditions, som ägde rum under förra veckan, kom så slutgiltiga domen från programmets jury om vilka bidrag som juryn valt ut.

 

Rumänien tillbaka igen efter fjolårets diskvalificering

I höstas kom det efterlängtade beskedet att Rumänien får återkomma till Eurovision igen. Landet blev bara 10 dagar före Eurovision 2016 i Stockholm diskvalificerade av EBU p.g.a. att TV-bolaget TVR har för många obetalda skulder till EBU. TVR blev av med sitt medlemskap i unionen och därmed också avkapad av flera stora sändningar som ESC, OS och Fotbolls-EM. Men i höstas kom beskedet att TVR gjort upp en betalplan med EBU som möjliggör att landet får tävla i ESC igen.

Rumänien tillhör ett av få Eurovision-länder som alltid har lyckats kvalificera sig till final från semifinal när man har deltagit. Som bäst har man nått bronsplats två gånger: 2005 och 2010. Blir det en favorit i repris från senaste gången man tävlade i Kiev?

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Inofficiell Eurovision 2020

Mello 2020

Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen