En hyllning till Sveriges Eurovision-vinnare

Foto & copyright: hpgruesen/Pixabay.com

PANELEN TIPSAR. Av Sveriges hittills 59 (60) representanter i Eurovision Song Contest är det 6 av dem som bringat hem guldet och tävlingen till Sverige. Idag på nationaldagen tänkte vi hylla dem!

 

Ett snyggt facit

Om man kollar in Sveriges facit i Eurovision Song Contest är det mycket som talar för att Sverige är en av supermakterna – åtminstone resultatmässigt. Till och börja med har Sverige på 59 försök inbringat 6 segrar, bara en seger ifrån Irland (de regerande mästarna på att plocka hem guldet flest gånger).

Förutom segern har Sverige också en andraplats som duon Lill Lindfors och Svante Thuresson med låten Nygammal vals plockade hem 1966. Dessutom finns hela 6 stycken bronsmedaljer vilka Carola (1983), Kikki Danielsson (1985), Jan Johansen (1995), One More Time (1996), Eric Saade (2011) och Sanna Nielsen (2014) fick sina år.

Utöver de 13 gånger Sverige stått på prispallen finns ytterligare 28 bidrag som alla lyckades med bedriften att ta sig in på topp tio sina år. Det innebär att 69 procent av Sveriges alla Eurovision-bidrag sedan debuten 1958 har lyckats nå toppen!

Förvisso innebär succéerna inte bara att det har varit guld och gröna skogar för Sverige vartenda år, men just idag känner vi att just det är extra viktigt att hylla. Inte minst för att det har varit bra musik. Därför tänkte vi nu ta och hylla de som tagit hem Eurovision till Sverige!

 

Sveriges Eurovision-vinnare genom tiderna


ABBA 1974

Det skulle ta Sverige 14 år att få sin första seger i Eurovision, och det blev gruppen ABBA som med sin ”Waterloo” fick den äran i Brighton 1974, vilket också blev starten på deras framgångssaga som är lika aktuell idag som igår trots att gruppen splittrades i början av 1980-talet.

Artisterna Björn Ulvaeus, Agneta Fältskog, Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad, hade alla haft framgångar som solosångare och i andra sammanhang innan de träffades och blev en kvartett i början av 1970-talet. Initialt var det Björn & Benny som först blev en duo i mitten av 60-talet och sedan tog de med sig sina flickvänner Agneta respektive Anni-Frid som fick sjunga in låtar som sedan släpptes.

Även om de första singlarna blev succéer var det i och med gruppens medverkan i Melodifestivalen 1973 som det riktiga genombrottet kom. Deras låt ”Ring Ring” kom förvisso bara trea efter att jurygrupperna sagt sitt, men låten blev en stor försäljningssuccé och en promotionturné i Europa började. Ett år senare hade gruppen fått sitt namn ABBA och ställde åter upp i Melodifestivalen, denna gång med låten ”Waterloo”. Nu blev det seger och inte bara Sverige, utan också i Brighton där Eurovision hölls!

“Waterloo” blev en stor hit i flera länder i Europa och i USA och de följande åren skulle det bara komma fler och fler hits som följde världsturné och en stor fanskara. Även om ABBA som grupp valde att avsluta sitt samarbete i början av 1980-talet har ABBA som fenomen fortsatt ända in i modern tid och de är minst lika populära då som nu. Deras historia går att se bland annat på ABBA-museet i Stockholm. Det som fansen just nu väntar mest på är de två nya låtar som spelades in 2017 och som ännu inte har släppts.

 

Herreys 1984

Med sina gyllene skor och för den tiden en nyskapande dans och koreografi lyckades de tre sjungande bröderna Per, Richard och Louis Herrey sjunga till sig Sveriges andra Eurovision-guld med låten “Diggiloo diggiley”. Två ord som om möjligt inte betyder något, men som de facto har betytt otroligt mycket för både Herreys och Sverige!

Bröderna Herreys växte upp i Göteborg och sysslade tidigt med dans och musik. Richard Herrey gjorde tidigt karriär som dansare i USA – mest känd i TV-serien “Fame” från 1982-1983. I Sverige var de dock helt okända fram till de ställde upp i svenska Melodifestivalen 1984 och vann först på hemmaplan och sedan på startnummer 1 i Eurovision, ett startnummer som inte vunnit sedan dess.

Efter vinsten i Eurovision åkte Herreys runt på turné över Europa, och “Diggiloo diggiley” blev listetta i många länder runt om i Europa. Herreys fortsatte delta i tävlingar och man vann Sopotfestivalen i Polen 1985 – en Eurovisionliknande tävling för Östeuropa. Efter framgångarna lade de flesta av bröderna av med musiken: Per blev jurist för svensk musikerförbundet, Louis utbildade sig till lärare men började sedan engagera sig i mormonkyrkan där han numera är biskop. Richard har fortsatt med musiken och är numera även mycket engagerad i svensk politik.

 

Carola 1991

Sveriges tredje guld skulle komma bara sju år efter det andra, och det var med en artist som tagit hem bronset året innan Herreys vann. Vi snackar såklart om Carola Häggkvist!

Hennes karriär började dock redan i slutet av 70-talet då hon upptäcktes via talangprogram i TV och kom i kontakt med skivbolagskungen Bert Karlsson. Blott 16 år gammal vann Carola Melodifestivalen 1983 med låten Främling som fick samtliga jurygruppers maxpoängare (något bara ytterligare två artister i Mello-historien lyckats med). Hon fick tävla i Eurovision där hon kom på tredje plats. Det var också starten på hennes karriär då låten blev en enorm framgångssaga.

1990 försökte Carola än en gång att representera Sverige i Eurovision och var då 15 poäng från att göra det med låten Mitt i ett äventyr, men den gången gick segern till Edin-Ådahl. Ett år senare försökte hon igen, denna gång med låten ”Fångad av en stormvind” och då gick det bättre. Eller snarare blev det en utklassningsseger till tvåan Ett liv med dig, framfört av Towe Jarneek, som var det hela 32 poängseger på hemmaplan. Carola fick därför ånyo en resa till Eurovision-land, där hon denna gång fick tävla mot 21 länder. Och det var tajt i toppen, för när alla jurygrupper röstat klart hade både Sverige och Frankrike hamnat på samma totalsumma. Men i och med att Sverige fått fler tiopoängare var segern ett faktum. Carola tog alltså hem segern och tog Sveriges tredje vinst i Eurovision Song Contest.

2006 gjorde Carola comeback i Melodifestivalen och vann igen, denna gång med låten Evighet”. Det blev en fin femteplats i Eurovision i Aten och det trots att Sverige inte fick en enda tolva! Senast Carola gjort försök att tävla i Melodifestivalen var 2008 med Andreas Johnson, men då blev det sorti redan i Andra chansen. Hon syntes även till i Melodifestivalen 2013 men då som gästartist i finalen (hon firade 30 år som artist)

 

Charlotte Nilsson (numera Perrelli) 1999

Att få till två Eurovision-segrar under samma decennium händer inte många länder, men Sverige har lyckats med det under två decennier. 1999 skickade Sverige dansbandssångerskan Charlotte Nilsson till Eurovision i Jerusalem med den idag mycket populära schlagerlåten ”Take Me To Your Heaven”. Även om Islands Selma inte var långt ifrån guldet heller var det trots det Charlotte som alla snackade om och som fick mest uppmärksamhet, och segern. Fast ännu mer uppmärksamhet fick fjolårsvinnaren Dana International när hon ramlade över låtskrivaren Gert Lengstrand, och han spillde rödvin över hennes extremt dyra vita klänning. Ett fint minne.

Charlotte Nilsson blev en stor stjärna i Sverige, även om “Take me to your heaven” aldrig slog internationellt. Hon har fortsatt som soloartist och har även kommit tillbaka till Melodifestivalen, både som programledare (2003 och 2004), gästartist och som tävlingsartist. Det senare skedde 2008 med låten Hero som vann finalen, även om Sanna Nielsens Empty Room var tittarnas favorit det året. I Eurovision var Charlotte enormt favorittippad och trycket hos både fansen och pressen var enormt. Tyvärr hjälpte det inte särskilt mycket då Sverige hamnade efter och slutade bara på 18:e plats i finalen.

2012 var Charlotte tillbaka i Melodifestivalen men åkte ut redan i sin deltävling. Samma sak skedde när hon försökte göra ett genrebyte till lugn gitarrballad 2017.

 

Loreen 2012

Att göra comeback efter en förlust är kanske inget alla drömmer om, men för Loreen var det så i alla fall. 2011 hade hon tävlat i Melodifestivalen med låtenMy Heart Is Refusing Me som åkte ut redan i Andra chansen, men redan ett år senare var hon tillbaka i Melodifestivalen med låten ”Euphoria”, en låt som ingen skulle glömma bort att rösta på i första taget. Redan i den första deltävlingen i Växjö 2012 blev Loreen en publikfavorit och hotade den som åtminstone på pappret såg ut att vinna, i det här fallet Danny Saucedo. Och visst blev det en fajt, när både Loreen och Danny fick väldigt mycket fler röster än alla andra finalister fick tillsammans. Det var dock Loreen som fick absolut mest och som därmed vann Melodifestivalen 2012.

Det är kanske lätt att glömma bort hur situationen var för Sverige år 2012, men då hade Sverige ett Eurovision-resultat på minus. Förvisso hade Eric Saade hämtat hem bronsmedaljen ett år tidigare men det hade varit den högsta placeringen sedan Charlottes seger 1999. Så självförtroendet var inte på topp även om Sverige hamnade i fokus och Loreen var på topp på alla listor. I Eurovisionen, som hölls i Baku i Azerbajdzjan, tog sig Sverige till final och där kom 12 poäng efter 12 poäng in. Sverige vann och var nära att slå Alexander Rybaks dåvarande poängrekord, även om Sverige fick fler 12:or än Norge. Men den femte segern var nu i hamn!

Efter Eurovision hyllades Loreen stort i Sverige och det blev också en turné efteråt med besök på olika festivaler och konserter i olika länder över hela världen. I oktober 2012 släppte Loreen sitt debutalbum Heal. Året därpå, i samband med att Sverige höll i Eurovision, medverkade hon i såväl Melodifestivalen som i Eurovision, men denna gång som mellanakt. Låten “Euphoria” har blivit en riktig Eurovisionfavorit som bland annat lyckats ligga kvar på förstaplatsen på ESC Radios årliga omröstning Top 250 ESC-låtar. Varenda år sedan 2012!

Precis som i fallet med tidigare presenterade Charlotte Perrelli gjorde även Loreen comeback i Melodifestivalen 2017 med låten Statements men åkte ut redan i Andra chansen.

 

Måns Zelmerlöw 2015

Måns ”Mums-Mums” Zelmerlöw gjorde TV-debut i Idol 2005 och har sedan dess synts till i otal TV-program, i roller som programledare, gästartist och tävlingsartist. Inte minst i Melodifestivalen där han deltagit tre gånger: 2007 med Cara Mia (blev trea), 2009 medHope and Glory (blev fyra) och 2015 med ”Heroes” som vann hela tävlingen. Det var när Måns klev in i Melodifestivalen på sitt tredje försök som sandet blev till guld.

Precis som med tidigare nämnda Loreen vann Måns Melodifestivalen 2015 överlägset övriga konkurrenter. Bara det att han fick 35,1% av rösterna mot tvåans 18,6% säger en hel del. Med gott självförtroende gick Sverige in i matchen i Eurovision och även om både Ryssland och Italien var förhandstippade med Sverige var det ändå ”Heroes” som drog det längsta strået och vann. Även om Ryssland länge ledde finalen…

I vilket fall som helst hade Sverige nu fått ihop sin sjätte Eurovision-seger och SVT fick därmed arrangera Eurovision 2016, där Måns Zelmerlöw var en av programledarna (tillsammans med Petra Mede). Denna duo hyllades stort för sin insats som lyckades blanda humor med allvar och spänning på ett sätt Eurovisionpubliken sällan skådat.

Måns Zelmerlöw blev dagarna efter sin Eurovision-seger hyllad på Stortorget i sin gamla hemstad Lund. Sedan dess har han varvat musiksläpp med turnéer och konserter. Numera är han gift med brittiskan Ciara Janson och de bor i Storbritannien.

 

Vem blir vinnare nr 7?


Sedan Sverige senast vann Eurovision har det resultatmässigt fortsatt varit på topp om än långt ifrån medaljer. Både hemmahoppet Frans och därefter Robin Bengtsson, Benjamin Ingrosso och John Lundvik lyckades alla ta sig till final och sedan komma inom topp 10, vilket ju är strålande resultat!

Eurovision 2020 blev som alla känner till inställt på grund av coronapandemin och därför fick vi aldrig veta hur årets representant The Mamas och deras ”Move” hade fungerat i den stora tävlingen. I Melodifestivalen vann de med minsta möjliga marginal (en poäng) och hade det varit så även i Rotterdam? Det är omöjligt att veta.

Därför får vi se hur framtiden utvisar möjligheterna för Sverige att få en eventuell sjunde seger i Eurovision Song Contest. Men det är nog bäst att skynda på så att inte Irland hinner före och tar sin åttonde! Tills vi vet mer om vem det blir bjuder vi också som avslutning på den som senast skulle ha tävlat för Sverige:

 


 

Kommentera