Dotter presenterar Sveriges poäng i Eurovision 2022

Foto: ESC-Panelen (arkiv från 2020).

EUROVISION 2022. Sveriges Television har bekräftat vem som kommer att avlämna Sveriges jurypoäng i finalen i årets Eurovision Song Contest.

 

Vem blir det i år?

Det handlar om artisten Dotter (eller Johanna Jansson som hon egentligen heter) som tidigare har tävlat om att få representera Sverige i Eurovision tre gånger: 2018 med bidraget ”Cry” , 2020 med ”Bulletproof” och 2021 med ”Little tot”. De två sistnämnda tog henne till finaler där det i alla fall år 2020 bara skilde en enda poäng i totaltabellen mellan henne och vinnarna The Mamas.

I år kommer alltså Dotter att läsa upp Sveriges poäng i Eurovision-finalen där hon kommer att få presentera vilket bidrag som den svenska juryn ger sin 12-poängare till. Sedan en regeljustering 2016 läser poängpresentatörerna endast upp sitt lands 12-poängare i finalen medan resterande poäng (10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng) åker upp på poängtavlan direkt.

 

Några noteringar

Oavsett hur det går i tävlingen i år kommer alla 40 deltagarländer att få vara med och rösta i finalen. För Sveriges del innebär detta att oavsett om Cornelia Jakobs kvalar vidare till finalen eller ej kommer Sveriges jury och tv-tittare att få vara med och kora vinnaren i årets tävling. Däremot kan man inte rösta på sitt eget lands bidrag.

Finalen avgörs den 14:e maj medan semifinalerna hålls den 10:e och 12:e maj. Sverige tävlar i den andra semifinalen (12:e maj) och det är förutom finalen även den sändningen som Sverige får vara med och rösta i. Den första semifinalen kan inte få några röster från Sverige.

 

Fakta: Sveriges poängpresentatörer de senaste fem åren

Dessa personer har avgett Sveriges finalpoäng i Eurovision Song Contest de senaste åren:

2021: Carola Häggkvist

2019: Eric Saade

2018: Felix Sandman

2017: Wiktoria Johansson

2016: Gina Dirawi

 


 

Kommentera