Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Dotter presenterar Sveriges poäng i Eurovision 2022

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


Foto: ESC-Panelen (arkiv från 2020).

EUROVISION 2022. Sveriges Television har bekräftat vem som kommer att avlämna Sveriges jurypoäng i finalen i årets Eurovision Song Contest.

 

Vem blir det i år?

Det handlar om artisten Dotter (eller Johanna Jansson som hon egentligen heter) som tidigare har tävlat om att få representera Sverige i Eurovision tre gånger: 2018 med bidraget ”Cry” , 2020 med ”Bulletproof” och 2021 med ”Little tot”. De två sistnämnda tog henne till finaler där det i alla fall år 2020 bara skilde en enda poäng i totaltabellen mellan henne och vinnarna The Mamas.

I år kommer alltså Dotter att läsa upp Sveriges poäng i Eurovision-finalen där hon kommer att få presentera vilket bidrag som den svenska juryn ger sin 12-poängare till. Sedan en regeljustering 2016 läser poängpresentatörerna endast upp sitt lands 12-poängare i finalen medan resterande poäng (10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng) åker upp på poängtavlan direkt.

 

Några noteringar

Oavsett hur det går i tävlingen i år kommer alla 40 deltagarländer att få vara med och rösta i finalen. För Sveriges del innebär detta att oavsett om Cornelia Jakobs kvalar vidare till finalen eller ej kommer Sveriges jury och tv-tittare att få vara med och kora vinnaren i årets tävling. Däremot kan man inte rösta på sitt eget lands bidrag.

Finalen avgörs den 14:e maj medan semifinalerna hålls den 10:e och 12:e maj. Sverige tävlar i den andra semifinalen (12:e maj) och det är förutom finalen även den sändningen som Sverige får vara med och rösta i. Den första semifinalen kan inte få några röster från Sverige.

 

Fakta: Sveriges poängpresentatörer de senaste fem åren

Dessa personer har avgett Sveriges finalpoäng i Eurovision Song Contest de senaste åren:

2021: Carola Häggkvist

2019: Eric Saade

2018: Felix Sandman

2017: Wiktoria Johansson

2016: Gina Dirawi

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen