De tillbakadragna ESC-bidragen: Alyona Lanskaya (Vitryssland 2012 & 2013)


Publicerad:


Skribent:

ESC-Panelen


Publicerad

Foto: Albin Olsson. License: CC BY-SA 3.0

PANELENS PROJEKT. Det har blivit dags att kolla tillbaka på bidrag och artister som genom åren har blivit tvingade att avstå tävlan i Eurovision Song Contest av olika anledningar. I denna artikelserie listar panelmedlemmarna Haris och Robban några av dessa och skriver lite kortfattat om varje bidrag och varför det blev som det blev.

 

Vem handlar det om denna gång?

Alyona Lanskaya föddes den 7 september 1985 i Mahiljoŭ, Vitryssland. Hennes karriär tog fart på allvar när hon medverkade i festivalen “Slavianski Bazaar” år 2005. Tre år senare släppte hon sin första musikvideo. Alyona har även deltagit i sportprogrammet “The Magnificent Seven” där hon vann finalen i skidskytte efter att knappt haft någon erfarenhet eller tid att öva så mycket inför.

År 2008 deltog Alyona i sin första internationella musikfestival i Dobritj i Bulgarien. Två år senare släppte Alyona sitt första soloalbum med titeln “Mazes of Love” med låtar på både engelska, ryska och vitryska. Sedan dröjde det ytterligare två år innan hon släppte ytterligare ett album, vilket skedde under sommaren 2012.

Denna gång handlar det således om den vitryska sångerskan Alyona Lanskaya som inte bara blev diskvalificerad ett år utan som även bytte ut ytterligare en låt innan hon kom till Eurovision i Malmö 2013. Så här lyder storyn:

 

Första försök i Eurovision

Samma år deltog även Alyona Lanskaya i den vitryska Eurovision-uttagningen för första gången. Innan den nationella finalen ägde rum i februari 2013 var 15 bidrag tvungna att kvala dit via en semifinal. Från den semifinalen, som ägde rum i december 2012, tog sig endast fem bidrag sig vidare. En av de lyckliga finalisterna var Alyona Lanskaya. Låten hon tävlade med hade titeln “All My Life”.

När omröstningen i nationella finalen var avklarad blev Alyona Lanskaya utropad som vinnare. Men direkt efter finalen började rykten spridas om att tittarna skulle ha röstat fel och att resultatet var manipulerat. Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko tillsatte en utredning som snabbt kom fram till att vinnaren Alyona Lanskaya och hennes management riggat omröstningen. Hur de hade gjort detta framkom aldrig, men utredningen ledde till att Alyona omgående diskvalificerades från segern. Ersättare för henne blev bidraget som kom på andra plats, nämligen gruppen LiteSound med låten “We Are The Heroes” (som för övrigt var juryns favorit). De i sin tur fick istället åka till Eurovision 2012 som detta år hölls i Baku, Azerbajdzjan. Någon succé för LiteSound blev det, utan gruppen hamnade på 16:e plats i en av semifinalerna. För andra året i rad blev Vitryssland utanför finalfältet.

Så här lät Alyonas bidrag som diskvalificerades 2012:

 

Nytt försök igen

I slutet av 2012 öppnade Vitryssland för att hålla i en nationell uttagning inför Eurovision 2013. Denna gången enbart med en enda finalkväll bestående av 10 finalbidrag som skulle äga rum i början av december 2012. Trots debacklet senast bestämde sig Alyona Lanskaya för att göra ett nytt försök. Hon kom med och stod återigen som vinnare med den nya låten “Rhytmn Of Love”. Denna gången var både tittarna och expertjuryn överens om att rätt låt vann, och några utredningar tillsattes därför aldrig efter vinsten i den nationella finalen. Så här lät låten:

 

Dock var Alyona Lanskaya inte helt nöjd med “Rhythm of Love”-låten, och en kort tid före EBU:s deadline för tävlingsländerna att meddela artist- och bidragsval byttes också “Rhytmn Of Love” ut mot låten “Solayoh” (skriven och komponerad av Marc Paelinck och Martin King). Kanske var bytet av låt öppningen för succé för Vitryssland eftersom att Alyona och “Solayoh” lyckades ta Vitryssland till sin första Eurovisionfinal sedan år 2010. I sin semifinal 2013 hamnade det vitryska bidraget på en sjundeplats och i finalen blev det till sist 16:e plats. Så här såg framträdandet ut i Eurovision-finalen i Malmö:

 

Det blev således ett lyckligt slut för Alyona till slut och framförallt för Vitryssland som hade år av missade finalplatser och skandaler med deras uttagningar i bagaget. År 2013 var brytpunkten för landet i öst och året därefter tog man sig än en gång till Eurovision-final, lite intressant att man även då fick en sextondeplacering…

 

Vad hände sen?

Hur har det gått för Alyona då efter tävlingen? Ja vad vi kan se så är hon väldigt aktiv i sociala medier och så sent som den 11:e september 2018 släppte hon också en helt ny singel som vi självklart länkar till här.

 

Du får gärna kommentera vad du tycker om den tillbakadragna vinnarlåten och om den är bättre eller sämre än den låten som till slut fick tävla i Eurovisionen!

 


Läs gärna fler delar i serien genom att klicka på bilden nedan:

detillbakadragna


 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen