De tillbakadragna ESC-bidragen: Ilanit – “Balalaika” (Israel, 1984)


Publicerad:


Skribent:

Robban


Publicerad

ilanit

Ilanit på Eurovisionscenen 1973. Foto hämtat från YouTube.

PANELENS PROJEKT. Genom åren har en hel del internt uttagna bidrag och vinnare från nationella uttagningar runt om i Europa tvingats avstå tävlan i Eurovision Song Contest av olika anledningar. I denna artikelserie listar panelmedlemmarna Haris och Robban några av dessa och skriver lite kortfattat om varje bidrag och varför det blev som det blev.

 

Vem handlar det om?

Denna gång handlar det om den populära israeliska sångerskan Hanna Dresner-Tzakh, mer känd som Ilanit. Så här ser storyn ut:

 

En av Israels mest populära sångerskor under 60, 70- och 80-talet var utan tvekan Ilanit, som förutom sina två deltaganden i Eurovision Song Contest även var den första kandidaten någonsin att representera Israel i tävlingen. Året var 1973 och låten hade titeln “Ey Sham“. Det blev en 4:e plats i debuten för Israel och 1977 fick Ilanit förfrågan att vara med på nytt, som hon tackade ja till och sjöng landet till en 11:e placering med bidraget “Ahava hi shir lishnayim“. De två efterföljande åren (1978 och 1979) skulle bli riktigt lyckosamma för Israel, då man vann för första gången (två år i rad) samt fick äran att hålla i värdskapet för första gången.

År 1984, samma år som Sverige och Herreys vann Eurovision Song Contest i Luxemburg var det tänkt att Ilanit skulle ha representerat Israel för tredje gången gillt, men tävlingen inföll på Israels minnesdag och landet drog sig därmed ut det året. Låten “Balalaika” blev en stor hit trots att den aldrig fick chansen att tävla, men någon mer ESC-comeback har det aldrig blivit för Ilanit.

Så här såg liveframträdandet till “Balalaika” ut:

 


Läs gärna fler delar i serien genom att klicka på bilden nedan:

detillbakadragna


 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Efterspelet av Tel Aviv

Best of Nationella 2019

Eurovision 2019

Eurovision 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen