Eurovision 2016: Schlagermagisterns analys inför andra semifinalen

EUROVISION 2016. Imorgon (12:e maj) avgörs den andra semifinalen i Eurovision 2016. Inför programmet kommer här en analys av startfält med mera signerad Schlagermagister Adrian.

Semifinal 2 blir mycket jämnt och ovisst, för här finns få klara favoriter till avancemang. Australien och Ukraina är de enda som ständigt kommer upp i diskussionerna, men det finns gott om bidrag som slåss för för en plats i finalen. Precis som vi gjorde i semifinal 1, så ska vi kika på 3 olika variabler som brukar skvallra om vilka bidrag som går till final:

 

Startpositionerna

Startpositionerna är visserligen inte totalt avgörande för slutresultatet utan påverkar enbart ca 5 % av utfallen. Men trots denna låga effekt så är denna effekt signifikant och är därför något som vi måste ha med i beräkningarna. Den huvudsakliga korrelationen är negativ – vilket innebär att ju tidigare startnummer ett bidrag har – desto sämre slutplacering får det. Det är alltså mest sannolikt att ett bidrag går vidare till final om det startar på den senare planhalvan än på den tidigare. Att starta som sista bidrag har varit så pass bra att enbart 3 av 16 bidrag har misslyckats kvala in ifrån den positionen. Att däremot gå ut som 3:a har däremot blivit en dödsstöt – enbart en knapp tredjedel har lyckats kvalificera sig från den positionen. I semifinal 2 så är det Schweiz som får bita i det sura äpplet. Så här hade slutresultatet sett ut i semifinal 1 om startpositionerna avgjort saken:

 • 1. Belgien
 • 2. Serbien
 • 3. Danmark
 • 4. Ukraina
 • 5. Albanien
 • 6. Bulgarien
 • 7. Australien
 • 8. Litauen
 • 9. Georgien
 • 10. Irland

 • 11. Israel
 • 12. Norge
 • 13. Vitryssland
 • 14. Lettland
 • 15. Polen
 • 16. Makedonien
 • 17. Slovenien
 • 18. Schweiz

Kommentar: Det är en totalt katastrofal lottning för Lettland och Norge som tillhört några av de mer favorittippade bidragen i årets Eurovision – de dåliga startpositionerna kommer garanterat att sätta käppar i hjulet för deras finalambitioner. Däremot kan Belgien, Serbien och Danmark vara mycket nöjda. Deras bidrag får inte mycket stöd av experterna men deras startpositioner kunde inte givit dem ett bättre utgångsläge.

 

Oddsen

Oddsen är viktiga för att ge något hum om hur omvärlden ser på bidragen. Oddsen baserar sig på hur spelbolagen tror att tävlingen kommer att sluta – och deras värdering baseras i sin tur på hur många som satsat pengar på att ett visst bidrag ska vinna eller gå vidare till final. Eftersom det är mycket pengar inblandat, måste spelbolagen ha rätt odds för att slippa gå med miljonförlust om en massa människor vinner miljonvinster utan att ha satsat så mycket pengar. Därför kan vi i stor utsträckning lita på oddsen – i alla fall till ca 50 %. Så här säger oddsen att semifinal 2 kommer att sluta:

 • 1. Ukraina
 • 2. Australien
 • 3. Serbien
 • 4. Lettland
 • 5. Israel
 • 6. Bulgarien
 • 7. Polen
 • 8. Norge
 • 9. Belgien
 • 10. Danmark

 • 11. Vitryssland
 • 12. Litauen
 • 13. Irland
 • 14. Georgien
 • 15. Albanien
 • 16. Makedonien
 • 17. Slovenien
 • 18. Schweiz

Kommentar: Ukraina har på kort tid seglat upp som den ende utmanaren till Ryssland om segern i årets Eurovision. Australien var också med i spelet förut men är nu långt efter i oddsen. Efter dessa två länder är det mycket jämnt i kampen om finalplatserna och även om flera av länderna på övre halvan av kvalstrecket har bra låtar så är det ingen garanti för kvalificering. Lite överraskande har Schweiz singlat ned till sistaplatsen nu på sistone – kanske en reaktion på hennes scennummer? Eller hennes nya hårfärg kanske? Oddsen skvallrar dock om att det blir tajt kring kvalstrecket – Belgien, Danmark, Vitryssland och Litauen -samt Westlifestjärnan Nicky lär får kämpa rejält för finalplats!

 

Röstningshistoria

Vissa länder har mycket enklare att komma till finalen än andra har. Allt beror i princip på hur många “vänner” varje land har i sin semifinal – d.v.s. hur många länder man har som man brukar få mycket poäng ifrån. Oftast pratar vi om grannländer (Danmark och Norge, eller Ukraina och Vitryssland) – men i många fall även om konstiga relationer skapade migrationsströmmar (Irland och Litauen, Tyskland och Polen o.s.v.). I semifinal 2 så är det bara Ukraina som aldrig missat en final – och anledningen är nog deras många ”vänner” (Vitryssland, Ryssland, Rumänien, Moldavien, Polen m.fl.) Annars så är det svårt att i denna semifinal hitta så tydliga vänskapsband, vilket gör att vi nog har en mycket jämn semifinal att vänta oss. Värt att notera är dock att Storbritannien, Tyskland och Italien kommer att rösta i denna semifinal också, utöver de tävlande bidragen. Så här skulle semifinalen sluta om tidigare röstningshistoria var avgörande:

 • 1. Australien
 • 2. Norge
 • 3. Ukraina
 • 4. Danmark
 • 5. Litauen
 • 6. Serbien
 • 7. Belgien
 • 8. Lettland
 • 9. Georgien
 • 10. Makedonien

 • 11. Irland
 • 12. Polen
 • 13. Albanien
 • 14. Israel
 • 15. Slovenien
 • 16. Bulgarien
 • 17. Vitryssland
 • 18. Schweiz

Kommentar: Först är det viktigt att konstatera att Australien bara varit med ett år tidigare, och därmed är det alldeles för lite data tillgängligt om deras ”vänner”. Därför bör man ta deras förstaplats på denna tabell med en nypa salt. Australien har visserligen en mycket bra låt i år, men det betyder alltså inte nödvändigtvis att de kvalificerar sig i år. Norge och Ukraina har fått med sig många vänner i sin semi, men det är betydligt värre för Slovenien och Bulgarien – nästan inga Balkanländer förutom Makedonien och Albanien och Serbien finns att tillgå. Och av dessa så är det endast Serbien som har ett starkt stöd utanför Balkan. Observera att Litauen och Georgien här trotsar sina odds och i denna lista kryper över till finalen – kanske kan de dra fördel av sina ”vänner” här trots att låtarna inte lyckats bli några kioskvältare än?

 

Vägd ekvation av prediktorerna

För att få en slutlig enhetlig bild av vad statistiken förutspår har vi vägt dessa 3 prediktorer samman i en enkel ekvation. Ekvationen grundar sig på ordinalsiffrorna, d.v.s. ordningen som varje prediktor förutspår att bidragen ska sluta i. Eftersom vi vet att startpositionerna enbart avgör 5 % av slutresultatet och oddsen ca 50 % av slutresultatet – så har detta vägts in i ekvationen. Således utgör de övriga 45 % tidigare röstningshistoria för att nå upp till 100 %. När detta har gjorts kan vi se följande tabell:

 • 1. Australien
 • 2. Ukraina
 • 3. Serbien
 • 4. Norge
 • 5. Lettland
 • 6. Danmark
 • 7. Belgien
 • 8. Litauen
 • 9. Israel
 • 10. Polen

 • 11. Bulgarien
 • 12. Georgien
 • 13. Irland
 • 14. Makedonien
 • 15. Albanien
 • 16. Vitryssland
 • 17. Slovenien
 • 18. Schweiz

Kommentar: Återigen bör vi konstatera att vi ännu inte har tillräckligt mycket statistik på Australien för att kunna dra några större slutsatser. Dock vet vi att deras odds är utmärkta och att startpositionen är gynnande. Det skulle därför förvåna mig stort om de missade finalen. Men Ukraina, Norge och Serbien är givna finalister – vilket ingen prediktor skulle säga emot i nuläget. Samma sak, fast det omvända, skulle man kunna säga om Schweiz och Slovenien som går mot fiasko. De länder som blir spännande att kolla närmare på är Bulgarien, Georgien, Irland och Polen. Bulgarien har bara kvalificerat sig en enda gång tidigare (2007) men har i år en mycket bra låt och gynnande startposition – det borde räcka till avancemang. Samtidigt kan man fråga sig om ett land med historiskt stark kvalificeringsgrad såsom Georgien kommer att klara biffen igen – trots de dåliga oddsen? Att samla sina ”vänner” kring det bidraget kan bli en tuff utmaning. Irlands superstjärna Nicky ser faktiskt ut att missa finalen – är det möjligt? Oddsen är faktiskt emot honom och han har inte mycket hjälp från vare sig ”vänner” eller startpositioner. Polen däremot ser ut att klara sig till final – men har en urusel startposition och mycket få ”vänner”. Jag har därför en svag känsla av att Polen kommer få kämpa hårt om sin finalplats – med Bulgarien som värsta motståndare.

 


 

Kommentera