« Israel NF 2016

Israel NF 2018 »För tredje året i rad använde Israels nationella TV-bolag IBA uttagningen Rising Star (HaKokhav HaBa L’Eurovizion) för att utse sin artist till årets ESC. Troligen väljs bidraget ut internt efter finalen.


Tävlingsupplägg

Mellan åren 2011-2014 lyckades inte Israel kvalificera sig vidare till ESC-finalerna trots olika försök. Men när man år 2015 valde ut tävlingen Rising Star (HaKokhav HaBa L’Eurovizion) så gick man till final och fick sin första topp 10-placering på tio år. Även ifjol användes uttagningen och då blev det också finalavancemang. Så därför är man nu redo en tredje gång med samma uttagning.

 

Idol-liknande uttagning

Rising Star/HaKokhav HaBa L’Eurovizion kan liknas vid en slags minivariant av TV-programmet “Idol” (eller liknande tävling) och själva formatet utgår ifrån ett internationellt format som finns världen över. Från början hölls fem stycken auditionprogram där de sökande fick framföra varsin coverlåt. Sedan var det upp till programmets jury (Asaf Amdursky, Keren Peles, Harel Skaat och Static & Ben-El Tavori) att rösta. För att få gå vidare krävdes det att man uppnådde minst 70% av rösterna från juryn. När hela startfältet var klart började gallringen på allvar då artisterna ställdes mot varandra i dueller. Till slut var det bara fyra tävlande kvar och då har det blivit dags för final. Samtliga program, utom finalen, har varit förinspelade.

Programmen sändes på Channel 2 men streamas också över mako.co.il.

 

Bidraget valdes internt

Efter finalen var det lite oklart hur bidraget skulle väljas, men det kom att bli ett internval. Låten, “I Feel Alive” släpptes officiellt den 9:e mars. Inför detta släpp hade IBA meddelat låtens titel.


Fakta

israel_big

Rising Star & Internval


När?

 • * Audition 1: 2 januari 2017
 • * Audition 2: 3 januari 2017
 • * Audition 3: 9 januari 2017
 • * Audition 4: 16 januari 2017
 • * Audition 5: 24 januari 2017
 • * Kvartsfinal 1: 30 januari 2017
 • * Kvartsfinal 2: 31 januari 2017
 • * Semifinalen: 6 februari 2017
 • * Artistfinal: 13 februari 2017
 • * Tävlingsbidrag: februari/mars 2017

Programledare

Assi Azar & Rotem Sela


Vinnare

 • Imri Ziv
 • “I Feel Alive”

Grundfaserna i programmet

Från början sade IBA att programmet skulle pågå genom tre olika faser fram till finalen (fjärde fasen).

 

Första fasen: auditions

De sökande till Rising Star fick framföra varsin cover innan programmets fyramannajury beslutade vilka som skulle gå vidare. För att lyckas gå vidare krävdes minst 70% av rösterna från juryn (individuellt). Totalt var det 20 artister som tog sig vidare.

 

Andra fasen: 20 blev 8

Efter att alla fem auditionprogram var avslutade kom nästa fas som innebar att endast 8 artister av de 20 uttagna skulle få fortsätta tävlingen.

 

Tredje fasen: dueller genom kvartsfinaler och semifinal

De 8 artisterna som valdes ut ställdes nu mot varandra i dueller; en mot en. Vinnaren i respektive duell gick vidare direkt till semifinalen medan de fyra som inte gick vidare fick en ny chans i en andra duellomgång. I semifinalen upprepades samma procedur med skillnaden att i andra omgången var det tre tävlande som tampades om den sista finalbiljetten. Totalt gick alltså fyra tävlande vidare till finalomgången.

 

 

Finalen

 

Inför: Israels artistfinal – Rising Star

 • Datum: 2017-02-13
 • Tid: 20:00 – 21:40 CET
 • Plats: Neve Ilan TV Studios, Jerusalem
 • Röstningsprocess: jury- och tittarröstning genom två omgångar; först genom dueller sedan en avgörande röstningsomgång
 • TV-bolag/Stream: Channel 2

 

Panelen inför: Israel har nu kommit fram till det sista momentet i sin uttagning – artistfinalen! Efter auditions och dueller genom kvartsfinaler och semifinal så ska det alltså bli dags att få reda på vilken artist som juryn och tittarna vill se på scenen i Kiev i maj. I finalen återstår endast fyra artister: Imri Ziv, Beatbox Element, Diana Golbi och Julieta. Till skillnad från övriga program i denna serie sänds finalen live.

Troligen kommer bidraget som vinnaren får med sig till Kiev väljas ut internt.


 

 

Resultat

Imri Ziv vann Israels artistfinal. Foto: Ronen Akerman.

Israel har nu gjort klart med sitt val av representant till ESC 2017 – det blir Imri Ziv som får åka till Ukraina i maj.

Uttagningen har pågått genom uttagningen Rising Star (en Idol-tävling) där artister gallrats ned genom auditions, kvartsfinaler och en semifinal ända fram till finalen då fyra tävlande återstod. Det var då dags för den israeliska juryn och folket att bestämma sig för vilken artist som de vill se i Kiev i maj.

Finalen avgjordes genom två duellmöten där varje tävlande framförde en cover. Vinnaren i respektive duell gick till en avgörande omgång. Därefter bestämde programmets jury ytterligare en finalist av de två som ej röstats vidare. I den avgörande omgången framförde finalisterna nya cover innan det var upp till bevis vem som tittarna ville se i Kiev i maj. De valde som tidigare nämnt Imri Ziv. Därmed blir det tredje året på raken som Israel skickar en manlig artist till Eurovision Song Contest.

 

Lite kort om Imir Ziv

Imri Ziv är ingen nykomling när det kommer till Eurovision. Han har nämligen varit bakrundssångare till de två tidigare ESC-representanterna för Israel åren 2015 och 2016. Detta blir tredje året på raken som Imri entrar Eurovision-scenen, men första gången som solosångare. Mer info om artisten hittar ni senare i vår när vi presenterar våra inför ESC-presentationer av varje land.

 

Resultatet

Så här blev resultatet:

 

Duellmöten

 1. Imri Ziv (78%) – Beatbox Element (52%)
 2. Julieta (53%) – Diana Golbi (84%)

 

Superfinalen

 1. Imri Ziv (Vinnare)
 2. Diana Golbi
 3. Julieta

 

Kommentera gärna om du tycker att Israel gjorde rätt artistval!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Mello 2020

Nationella 2020

Uttagningskalender

Eurovision 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen