Officiellt: Ryssland hoppar av ESC 2017

Av ESC-Panelen | Publicerad

Artisten Julia Samoylova får INTE tävla för Ryssland i ESC 2017. Foto: Channel One Russia.

EBU har nu bekräftat att Ryssland inte kommer att delta i ESC 2017 i Kiev. Efter många turer fram och tillbaka angående landets val av artist, som tidigare i år blev stoppad av ukrainsk säkerhetstjänst, så blir det alltså ett ryskt avhopp. Det är första gången sedan 1990-talet som Ryssland ej deltar i Eurovision Song Contest.

Historien är som följer: Ryssland är i konflikt med årets värdland Ukraina sedan Ryssland och det har ställt till med bekymmer. När Ryssland valde ut sin artist Julia Samoylova så kom snart därefter beskedet från de ukrainska myndigheterna att hon ej skulle få inresetillstånd i Ukraina. Detta för att den ukrainska säkerhetstjänsten ansett att hon brutit mot ukrainsk lag genom att framträda på en konsert på Krimhalvön år 2015, alltså året efter Ryssland annekterade Krim. Sedan dess har EBU försökt få parterna att komma överens om att få Ryssland att delta i alla fall, men detta har misslyckats totalt.

Och under torsdagskvällen den 13 april kom också rysk TV med beskedet att man nu kastar in handsken. Ryssland fick inför detta möjligheten av EBU att välja en annan artist att framträda istället för Julia Samoylova eller att få sända över satellitlänk från Ryssland i ESC-sändningarna. Men detta har TV-bolaget Channel One i Ryssland sagt nej till. Därmed finns inga alternativ kvar mer än avhopp, vilket alltså blev det slutgiltiga valet för Rysslands del.

 

Ryssland är en av ESC:s mest framgångsrika länder

Ryssland debuterade i ESC 1994, men hade några svåra år i början då man inte riktigt fick de slutplaceringar man kanske önskade. Så efter en paus år 1998-1999 så var man tillbaka år 2000 igen och sedan dess har man inte missat en enda final. Faktum är att Ryssland har blivit en av de nya stormakterna i den här tävlingen, för fram till 2016 var Ryssland det enda land av de länder som måste kvala till finalen som hade längst obruten finalsvit. Förvisso finns det andra länder som också har det på CV:t men Ryssland är då det enda icke “Big Four”-land som haft flest finalsviter i rad (just nu). Landet har ett guld, fyra silver och tre brons på CV:t och som sämst har man slutat på 17:e plats. Ifjol (2016) var Ryssland en av favoriterna att vinna, men eftersom juryn sänkte Ryssland så hårt räckte inte att man vann tittaromröstningen. Istället blev det bara en tredjeplats som slutresultat.

Och nu är således Ryssland inte med i ESC 2017, vilket är första gången sedan slutet av 1990-talet. I och med detta bryts också landets 17-åriga finalsvit (därmed är det “Big Four”-länderna Storbritannien, Spanien, Frankrike och Tyskland som har just nu den längsta obrutna finalsviten).

 

Andra avhopp under de senaste åren

Det är inte första gången som ett land hoppar av Eurovisionen sent. I modern tid finns exempel från ryska grannländerna Georgien (2009) och Armenien (2012). I det georgiska fallet fick den utvalda gruppen Stephan & 3G inte tävla med låten “We Don’t Wanna Put In” eftersom att den ansågs vara för politisk och TV-bolaget GPB inte ville byta låt, medan det i armeniska fallet var den konflikt mellan Armenien och Azerbajdzjan som ställde till det då Armenien till slut sade nej tack ville tävla i Baku 2012. Dock ska tilläggas att bägge länderna gjorde avhopp under vintern, medan det är relativt unikt att Ryssland hoppade av så här pass sent.

 

Vad händer nu med semifinal 2?

Ryssland skulle ha deltagit i den andra semifinalen den 11:e maj. Den semin skulle ha haft 19 tävlande länder, men nu blir det alltså bara 18 tävlande (lika många som i första semifinalen).

 

Säg gärna din mening om det ryska avhoppet!

 


2 kommentarer

 1. Krister skriver:

  Jag tycker inte att er beskrivning av det “ryska avhoppet” stämmer med verkligheten. Det är Ukraina som har förbjudit Rysslands folkligt framröstade artist att delta, inte Ryssland som “hoppat av” som ni skriver! Och det är ni i ESC-ledningen som gett med er och till slut gått med på det.

  Man kan tycka vad man vill om att Krim tillhör Ryssland och det är inte min mening att döma i det. Det är resultatet av en konflikt mellan länderna och det är för alla, inklusive för ESC-ledningen, uppenbart att Ukraina på detta sätt försöker utnyttja Melodifestivalen som ett vapen i denna konfilkt. Ukraina missbrukar därmed sitt värdskap på ett sätt som strider mot allt vad Melodifestivalen står för: gemenskap mellan länder, sång och glädje.

  Jag har alltid varit ett fan av Melodifestivalen och det är för mig en gåta och en oerhörd besvikelse att ni i ledningen har svikit ert uppdrag och ert ansvar på detta sätt. Jag vet att ni har försökt få en lösning, men detta är ingen lösning som är förenlig med ert uppdrag. Ni borde i stället ha flyttat festivalen till ett annat land som inbjudit alla länder att ställa upp med det bidrag som deras folk har röstat fram (såvida bidraget inte är i konflikt med någon av ESC:s regler). Redan förra året tänjde Ukraina gränserna för dessa regler genom sitt politiserade bidrag. Den här gången har de tagit ett stort kliv längre. Det “brott” som artisten Julia Samoylova har gjort sig skyldig till är att som rysk medborgare besöka en del av det som enligt rysk lag tilllhör Ryssland. Hur kan ett land straffa en medborgare i ett annat land för något som är helt lagligt i det land man bor? Det är patetiskt. Jag förstår att den ukrainska regeringen är frustrerad över att de förlorade Krim till Ryssland, men det är en kamp de måste föra på andra arenor än denna.

  Jag vet inte om det lönar sig, men jag måste ändå be er i ESC-ledningen att tänka om för att rädda festivalen och det som festivalen står för. Det här är helt enkelt inte acceptabelt!

  Vänliga hälsningar
  Krister Håkansson

  • ESC-Panelen skriver:

   Hej Krister. Tack för ditt inlägg. Vi i ESC-Panelen är en hemsida som skriver om dessa musiktävlingar och ingenting annat.

   Vill du komma i kontakt med ESC-ledningen (som vi inte tillhör) besök http://www.eurovision.tv

   Vänliga hälsningar
   ESC-Panelens skribenter


Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar:

 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen