Vi listar Nederländernas toppbidrag i Eurovision (1956-2020)

VI TYCKER TILL. Som en uppvärmning inför Eurovision-säsongen 2021 ska vi än en gång fokusera på värdnationen Nederländerna. Denna gång tycker vi till de tio bidrag som placerat sig bäst genom åren, från landets debut 1956 till och med 2020.

I december började vi nedräkningen genom att presentera alla 61 bidrag som Nederländerna haft med i Eurovision mellan åren 1956-2020. Det är också bland dessa bidrag som vi kommer att göra våra rankinglistor till. Du är varmt välkommen att själv bidra med din topplista i kommentarsfältet.

 

Vi börjar med en historiegenomgång


Nederländerna debuterade på Eurovisions premiärår 1956, och var faktiskt första bidraget upp på scenen med Jetty Paerls ”De vogels van Holland”. Resultatet blev en delad andraplats med 13 andra bidrag i och med att alla placeringar, med undantag för förstaplatsen, hemlighölls. Året därpå blev det istället seger med Corry Brokkens ”Net als toen” för att på hemmaplan komma sist innan landet för ytterligare ett år tog hem guldet igen. Det kan tilläggas här att Nederländerna tävlade med Corry Brokken både 1956 (varje land skickade antingen två artister med varsin låt eller en artist med två låtar), 1957 och 1958!

 

Ett besviket 60-tal men ett bättre 70-tal

1960-talet kan ses som ett besvikelsernas decennium för Nederländerna eftersom det inte blev mindre än tre (!) sistaplatser och fram till 1968 var även den högsta placeringen två tiondeplatser. Räddningen kom 1969 då sångerskan Lenny Kuhr och bidraget ”De troubadour” vann även om det blev en delad seger med Spanien, Frankrike och Storbritannien. När tävlingen skulle hållas 1970 genomfördes därför en lottning om vem av de fyra som skulle få arrangera och det blev Nederländerna som drog den vinnande lotten.

Inledningen på 1970-talet slutade med en sjundeplats och därefter följdes decenniet upp med ytterligare fem stycken topp 10-placeringar på 6 år, varav en av dessa var seger (1975 med Tech-In och låten ”Ding-a-Dong”) och en bronsplats (1974 med Mouth & MacNeal och låten ”I See a Star”). Det förekom också några medelplaceringar men som sämst blev Nederländerna 14:e i en final. Med facit i hand var detta därför ett ganska bra decennium för Nederländerna.

 

 Medelmåttigt 1980- och 90-tal och 00-tal

1980-talet inleddes på samma sätt som 70-talet gjort, det vill säga att Nederländerna fick stå värd för Eurovision. Denna gång var det däremot inte tack vare seger 1979 utan för att det nationella TV-bolaget tillfrågades av EBU att stå värd sedan Israel inte ville stå värd igen efter att man vunnit två år på raken. Sedan skulle både 80- och 90-talet resultatmässigt följa med ett slags bergochdalbana-liknande resultat då Nederländerna ibland fick ganska höga placeringar, dock aldrig i närheten av seger, för att sedan sjunka igen till medelplaceringar eller bottenplaceringar. Det växlade alltså ganska mycket här. Den högsta placeringen under 80- och 90-talet blev en fjärdeplats år 1998 som Edsilia Rombley lyckades sjunga hem med bidraget ”Hemel en aarde”. Sedan kan det tilläggas att 2000-talet inleddes på samma sätt som 80- och 90-talet, det vill säga med mycket varierande slutplaceringar.

Nederländerna har till och med 2020 bara varit frånvarande från Eurovision fyra gånger och det skedde under perioden 80- till 00-tal. De två första gångerna var 1985 och 1992 då finalerna sändes den 4:e maj, vilket i Nederländerna är den nationella dagen för åminnelse av döda och då kunde de av det skälet inte delta. Sedan blev landet tvungen att avstå tävlan 1995 och 2002 p.g.a. EBU:s dåvarande regelverk som sade att länder som fått sämre slutplaceringar fick avstå tävlan året därpå för att lämna plats åt andra länder.

 

Åtta icke-kvalificeringar till final

2004 införde EBU sitt semifinalsystem och p.g.a. en allt för dålig slutplacering i finalen 2003 fick Nederländerna genomgå kvalet. Även om duon Re-Union med balladen ”Without You” tog sig till final slutade det med ännu ett fiasko och landet blev tvungen att kvala igen 2005. Men då började istället en åtta år lång historia där Nederländerna konsekvent missade att ta sig till final. Vad de än skickade var Europa inte intresserade av de nederländska tävlingsbidragen! Det var först år 2013 som det vände efter att världsstjärnan Anouk tävlade för Nederländerna. Hon lyckades inte bara ta den så länge eftertraktade finalplatsen med sin låt ”Birds” utan lyckades även ta landets första topp 10-placering sedan 1999 – snacka om comeback! Bara ett år senare skulle det gå nästan ännu bättre efter att duon The Common Linnets med bidraget ”Calm After the Storm” tog silver efter Conchita.

Sedan dess, med undantag för Eurovision 2015, har Nederländerna alltid lyckats gå vidare till final och placerat sig hyfsat. Det var dock först 2019 med Duncan Laurences ”Arcade” som det tog sig hela vägen till ny seger – 44 år efter den senaste. I och med skulle tävlingen hållas i Rotterdam i Nederländerna 2020 men ställdes som alla vet in i sista sekund p.g.a. coronapandemin. Men 2021 är tävlingen tillbaka redo för revansch och även nu med Rotterdam som värdstad.

 

Nederländernas toppbidrag genom tiderna


Nu tänkte vi ta en titt på de tio nederländska Eurovisionbidrag som mellan 1956-2019 har rankats högst. Vår sammanställning är enligt Eurovision.tv:s sammanställning som valt att ej ha med ”De vogels van Holland”  och ”Voorgoed voorbij” som blev oplacerade 1956. P.g.a. att 2020 års tävling ställdes in saknas också låten ”Grow” då den aldrig fick något resultat.

 


 • 1. Duncan Laurence – Arcade (senaste vinnaren)
 • Resultat: 1:a av 41 länder, Eurovision 2019

 • 2. Teach-In – Ding-a-Dong
 • Resultat: 1:a av 19 länder, Eurovision 1975

 • 3. Teddy Scholten – Een Beetje
 • Resultat: 1:a av 11 länder, Eurovision 1959

 • 4. Corry Brokken – Net als toen” 
 • Resultat: 1:a av 10 länder, Eurovision 1957

 • 5. Lenny Kuhr – De troubadour
 • Resultat: delad 1:a av 16 länder, Eurovision 1969

 • 6. The Common Linnets – Calm After the Storm
 • Resultat: 2:a av 37 länder, Eurovision 2014

 • 7. Mouth & MacNeal – I See A Star
 • Resultat: 3:a av 17 länder, Eurovision 1974

 • 8. Edsilia Rombley – Hemel en aarde
 • Resultat: 4:a av 25 länder, Eurovision 1998

 • 9. Sandra & Andres – Als het om de liefde gaat
 • Resultat: 4:a av 18 länder, Eurovision 1972

 • 10. Marcha – Rechtop in de wind
 • Resultat: 5:a av 22 länder, Eurovision 1987

 

Här kan du se alla dessa låtar i ett recap

 

Så här tycker vi!


 1. Mouth & MacNeal – ”I See A Star”
 2. Duncan Laurence – ”Arcade”
 3. Teddy Scholten – ”Een Beetje”
 4. The Common Linnets – ”Calm After the Storm”
 5. Teach-In – ”Ding-a-Dong”
 6. Edsilia Rombley – ”Hemel en aarde”
 7. Sandra & Andres – ”Als het om de liefde gaat”
 8. Marcha – ”Rechtop in de wind”
 9. Lenny Kuhr – ”De troubadour”
 10. Corry Brokken – ”Net als toen” 

 1. Teach-In – ”Ding-a-Dong”
 2. Edsilia Rombley – ”Hemel en aarde”
 3. The Common Linnets – ”Calm After the Storm”
 4. Duncan Laurence – ”Arcade”
 5. Mouth & MacNeal – ”I See A Star”
 6. Marcha – ”Rechtop in de wind”
 7. Teddy Scholten – ”Een Beetje”
 8. Corry Brokken – ”Net als toen” 
 9. Lenny Kuhr – ”De troubadour”
 10. Sandra & Andres – ”Als het om de liefde gaat”

 1. Duncan Laurence – ”Arcade”
 2. Teach-In – ”Ding-a-Dong”
 3. Teddy Scholten – ”Een Beetje”
 4. Marcha – ”Rechtop in de wind”
 5. Corry Brokken – ”Net als toen” 
 6. The Common Linnets – ”Calm After the Storm”
 7. Mouth & MacNeal – ”I See A Star”
 8. Lenny Kuhr – ”De troubadour”
 9. Edsilia Rombley – ”Hemel en aarde”
 10. Sandra & Andres – ”Als het om de liefde gaat”

 1. Edsilia Rombley – ”Hemel en aarde”
 2. Mouth & MacNeal – ”I See A Star”
 3. Lenny Kuhr – ”De troubadour”
 4. Teach-In – ”Ding-a-Dong”
 5. Marcha – ”Rechtop in de wind”
 6. The Common Linnets – ”Calm After the Storm”
 7. Sandra & Andres – ”Als het om de liefde gaat”
 8. Teddy Scholten – ”Een Beetje”
 9. Corry Brokken – ”Net als toen” 
 10. Duncan Laurence – ”Arcade”

 1. Teach-In – ”Ding-a-Dong”
 2. Duncan Laurence – ”Arcade”
 3. Marcha – ”Rechtop in de wind”
 4. Mouth & MacNeal – ”I See A Star”
 5. The Common Linnets – ”Calm After the Storm”
 6. Edsilia Rombley – ”Hemel en aarde”
 7. Sandra & Andres – ”Als het om de liefde gaat”
 8. Lenny Kuhr – ”De troubadour”
 9. Teddy Scholten – ”Een Beetje”
 10. Corry Brokken – ”Net als toen” 

 


 

Kommentera