Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 


INFÖR MELODIFESTIVALEN. Finalen i Melodifestivalen 2012 avgjordes i Globen i Stockholm, lördagen den 10:e mars 2012. Tittarna och elva internationella jurygrupper (röstande Eurovision-länder*) fick gemensamt rösta fram en av de tio finalbidragen till segrare och representant i Eurovisionen. De fördelade ut 473 poäng vardera till bidragen.

* De röstande länderna var Belgien, Bosnien-Hercegovina, Cypern, Estland, Frankrike, Irland, Malta, Norge, Storbritannien, Tyskland och Ukraina, vilka alla kom att tävla mot Sverige i Eurovision samma år.

 

Röstningsinfo

När programmet startade öppnade telefonslussarna för tittarna att börja ringa och rösta på sina favoritbidrag. Därefter framträdde alla tio finalister på scenen innan en kortare snabbgenomgång visades. Sedan var det dags för jurygrupperna att presentera sina poäng, samtidigt som tittarna fortsatt hade möjlighet att rösta på bidragen. När juryernas poäng var utdelad visades ytterligare en snabbrepris innan slussarna stängde helt och hållet och tittarnas röster räknades. Sedan fördelades tittarpoängen ut till bidragen och en vinnare var korad.

Varje jurygrupp som delade ut poängen 12, 10, 8, 6, 4, 2 och 1 poäng. Detta innebar att varje jury kunde ge sju av tio bidrag poäng. Tittarnas poäng delades ut procentuellt* utifrån hur många röster varje bidrag fått.

* För att räkna ut tittarpoängen per bidrag gjordes följande ekvation: andelen röster ett enskilt bidrag fått dividerades med totala mängden inkomna telefon- och SMS-röster. Den siffran multiplicerades med 473 poäng, vilket slutligen gav den poängsumma bidraget får av tittarna. Poängen avrundades till heltal.

 

Röstningssätten: telefon och SMS

Varje bidrag hade två telefon- och två SMS-nummer som man kunde ringa/SMS:a till för att avlämna röster till. Det ena telefon/SMS-numret var ett billigt nummer som bara avlade en röst, medan det andra telefon/SMS-numret var något dyrare men som förutom avlade en röst även skänkte en del av samtalskostnaden till Radiohjälpen.


Mer fakta


 • Datum
 • 2012-03-10

 • Tid
 • 20:00 – 22:00 CET

 • Plats
 • Globen, Stockholm

 • Programledare
 • Sarah Dawn Finer, Gina Dirawi och Helena Bergström

 • TV-bolag/stream
 • SVT1

 • Panelens information
 • Vi tyckte till »

 

Startfält


 • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!

1. David Lindgren – ”Shout It Out”
Låtskrivare: Fernando Fuentes, Tony Nilsson


2. Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern – ”Jag reser mig igen”
Låtskrivare: Thomas G:son, Ted Ström


3. Dead by April – ”Mystery”
Låtskrivare: Pontus Hjelm


4. Lisa Miskovsky – ”Why Start a Fire”
Låtskrivare: Lisa Miskovsky, Aleksander With, Bernt Rune Stray, Berent Philip Moe


5. Top Cats – ”Baby Doll”
Låtskrivare: Mårten Eriksson, Lina Eriksson, Susie Päivärinta


6. Loreen – ”Euphoria”
Låtskrivare: Thomas G:son, Peter Boström


7. Ulrik Munther – ”Soldiers”
Låtskrivare: Ulrik Munther, Johan Åberg, Linnea Deb, Joy Deb, David Jackson


8. Björn Ranelid feat. Sara Li – ”Mirakel”
Låtskrivare: Fredrik Andersson, Björn Ranelid


9. Molly Sandén – ”Why Am I Crying”
Låtskrivare: Molly Sandén, Aleena Gibson, Windy Wagner


10. Danny Saucedo – ”Amazing”
Låtskrivare: Danny Saucedo, Peter Boström, Figge Boström


 

Resultat


Under lördagskvällen var det äntligen dags för finalen i Melodifestivalen 2012. På förhand snackades det mycket om Loreen och Danny, men när kvällen började lida mot sitt slut var det givet vem segraren skulle bli – Loreen. Hon vann också med den hittills procentuellt största tittarröstningen någonsin, då hon fick 32,7% av rösterna. Danny fick 22,3% medan trean bara fick 8,4%.

Efter de internationella jurygruppernas och tittarnas poäng adderats samman blev det följande slutresultat:

 

1. Loreen – ”Euphoria” (228p)

2. Danny – ”Amazing” (198p)

3. Ulrik Munther – ”Soldiers” (88p)

4. David Lindgren – ”Shout It out” (88p)

5. Molly Sandén – ”Why Am I Crying” (77p)

6. Top Cats – ”Baby Doll” (68p)

7. Dead by April – ”Mystery” (52p)

8. Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern – ”Jag reser mig igen” (43p)

9. Lisa Miskovsky – ”Why Start A Fire” (39p)

10. Björn Ranelid & Sara Li – ”Mirakel” (25p)

 

Panelen tycker till!


Det var ingen skräll att Loreen lyckades vinna hela festivalen nu hoppas jag bara att hon lyckas vinna hela skiten nere i Azerbajdzjan. Det skulle vara riktigt roligt att få ESC till Sverige. Det var bara två låtar det handlade om i finalen, Danny eller Loreen. Synd bara att Danny var sån dålig förlorare.

Jag blev inte direkt förvånad över att Loreen vann Melodifestivalen. Det var rätt väntat och förhoppningarna på henne är nu skyhöga inför Eurovision Song Contest 2012. Men årets Melodifestival har varit rolig. Vi har bjudits på bra låtar och bra nummer under de sex veckor som tävlingen pågått. Nu vänder vi istället blickarna mot Baku och önskar Loreen lycka till!

Vilken fantastisk kväll och final vi bjöds på. Storfavoriten Loreen tog hem segern och det var helt klart välförtjänt. Hon hade den bästa låten och vann överlägset. Hela Europa verkar älska låten och det pirrar i hela kroppen när man på allvar börjar fundera om ”Euphoria” kan ta hem hela Eurovision Song Contest. Äntligen kan man stoltsera med att vi har det klart bästa bidraget i Baku.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen