Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 


INFÖR MELODIFESTIVALEN. Finalen i Melodifestivalen 2009 avgjordes i Globen i Stockholm, lördagen den 14:e mars 2009. Tittarna, elva jurydistrikt (städer) och den internationella juryn röstade gemensamt fram ett av de elva finalbidragen till segrare och representant i Eurovisionen. De fördelade ut 516 poäng vardera till bidragen.

 

Röstningsinfo

När programmet startade öppnade telefonslussarna för tittarna att börja ringa och rösta på sina favoritbidrag. Därefter framträdde alla elva finalister på scenen innan en kortare snabbgenomgång visades. Sedan var det dags för jurygrupperna att presentera sina poäng, samtidigt som tittarna fortsatt hade möjlighet att rösta på bidragen. Först presenterades den internationella juryn sina poäng vilket följdes av de svenska städernas poäng.

När juryernas poäng var utdelad visades ytterligare en snabbrepris innan slussarna stängde helt och hållet och tittarnas röster räknades. Sedan fördelades tittarpoängen ut till bidragen och en vinnare var korad.

Varje jurygrupp delade ut poängen 12, 10, 8, 6, 4, 2 och 1 poäng. Detta innebar att varje jury kunde ge sju av tio bidrag poäng. Tittarnas poäng var multiplar med 12 jämfört med juryns, dvs. 1×12 = 12 poäng, 2×12 = 24 poäng osv uppåt 48, 72, 96, 120 och 144 poäng. Vinnaren blev bidraget med högst totalpoäng.

 

Röstningssätten: telefon och SMS

Varje bidrag hade två telefonnummer att ringa till; ett som bara avlade en röst och ett som avlade röst men även skänkte en stor del av samtalskostnaden till Radiohjälpen. Det här året hade SMS-röstningen utvecklats så att vem som helst kunde SMS-rösta. Dock fanns bara SMS-nummer för att avlägga röst, ej för att skänka pengar.


Mer fakta


 • Datum
 • 2009-03-14

 • Tid
 • 20:00 – 21:30 CET

 • Plats
 • Globen, Stockholm

 • Programledare
 • Petra Mede

 • TV-bolag/stream
 • SVT1

 • Panelens information
 • Favoriter i finalen »

 

Startfält


 • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!

1. Måns Zelmerlöw – ”Hope & Glory”
Låtskrivare: Måns Zelmerlöw, Fredrik Kempe, Henrik Wikström


2. Caroline af Ugglas – ”Snälla Snälla”
Låtskrivare: Caroline af Ugglas, Heinz Liljedahl


3. Agnes – ”Love Love Love”
Låtskrivare: Anders Hansson


4. H.E.A.T. – ”1000 Miles”
Låtskrivare: Niklas Jarl, David Stenmarck


5. Emilia – ”You’re My World”
Låtskrivare: Emilia Rydberg, Figge Boström


6. Alcazar – ”Stay the Night”
Låtskrivare: Anders Hansson, Mårten Sandén, Andreas Lundstedt, Therese Merkel, Lina Hedlund


7. Sarah Dawn Finer – ”Moving On”
Låtskrivare: Sarah Dawn Finer, Fredrik Kempe


8. E.M.D. – ”Baby Goodbye”
Låtskrivare: Erik Segerstedt, Mattias Andréasson, Danny Saucedo, Oscar Görres


9. Sofia – ”Alla”
Låtskrivare: Nina Karolidou, Dimitri Stassos, Henrik Wikström, Irini Michas


10. Molly Sandén – ”Så vill stjärnorna”
Låtskrivare: Ingela ”Pling” Forsman, Bobby Ljunggren, Marcos Ubeda


11. Malena Ernman – ”La Voix”
Låtskrivare: Malena Ernman, Fredrik Kempe


 

Resultat


Efter jurygruppernas och tittarnas poäng adderats samman blev det följande slutresultat:

 

1. Malena Ernman – ”La Voix” (182p)

2. Caroline af Ugglas – ”Snälla, snälla” (171p)

3. E.M.D. – ”Baby Goodbye” (145p)

4. Måns Zelmerlöw – ”Hope & Glory” (144p)

5. Alcazar – ”Stay The Night” (139p)

6. Sarah Dawn Finer – ”Moving On” (87p)

7. H.E.A.T – ”1000 Miles” (82p)

8. Agnes – ”Love Love Love” (40p)

9. Emilia – ”You’re My World” (28p)

10. Sofia – ”Alla” (12p)

11. Molly Sandén – ”Så vill stjärnorna” (2p)

 

 

Panelen tycker till!


Så spännande och jämnt. Det blev som jag ville, så bra! Sverige kan komma att flippa eller floppa men jag tror på en topp 10 placering i finalen.

Det var riktigt spännande, och det var omöjligt att på förhand tippa en segrare. Juryn och svenska folket var inte alls överens om vem som skulle vinna i går. Juryn tyckte om Måns Zelmerlöw och Alcazar medan folket ville se Malena Ernman och Caroline af Ugglas vinna. Den internationella juryn, hade Sarah Dawn Finer som sin favorit. Är riktigt nöjd med att det tillslut med ”La Voix” med Malena som vann det hela. Himla kul att vi vågar skicka något som sticker ut och inte den vanliga svängiga ”schlagern” som ständigt skickas varje år och floppar.

Moskva den 12 maj är det som gäller nu alltså. Jag tror och hoppas att det här kan bli något stort. Övriga Europa lär antingen älska eller avsky den. Nu gäller det bara att nå den stora finalen den 16 maj och försöka komma så bra som möjligt. I nuläget får vi stilla oss lite och inte ha allt för höga förhoppningar. Då blir man bara besviken. Men helt klart vann rätt låt, även om jag hellre hade sett Alcazar representera Sverige.

Här var det spännande, det kan man inget annat säga om och frågar man mig så gjorde jurygrupperna det hela onödigt spännande och det hade blivit ett rejält ramaskri om jurygruppernas favorit hade gått vinnande ur striden. Totalt sett tycker jag att hyfsat rätt låt vann. Något jag insåg under omröstning är att vilket bidrag vi än skickar i år så tror jag enbart på en hyfsat okej placering i slutändan i Moskva. Final blir det, men alltså ingen vinst.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »