Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Ryssland 2017

Inför ESC Ryssland 2019 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Rysslands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2018. Ryssland hade startnummer 6 av 18 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Rysslands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2018. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • Channel One/Russia 1
 • Första tävlingsåret:
 • 1994
 • Senaste tävlingsåret:
 • 2016 (3:e plats i finalen)
 • Bästa resultat:
 • 1:a i final (2008)
 • Sämsta resultat:
 • 17:e plats i final (1995)
 • Uttagningsprocess 2018:
 • Internval


Ryssland gjorde sin debut 1994 och inledde skapligt med en niondeplats. Efter det hade man ett ganska ljummet 90-tal där man bara medverkade två gånger till och som bäst kom på 15:e plats. Efter två års frånvaro kom man tillbaka år 2000 och då kom maskineriet igång då man knep silver. Sedan dess har man allt som allt ordnat sju pallplatser varav ett guld år 2008. Ryssland är alltså en av de mest framgångsrika länderna i modern tid då man tillsammans med Sverige har nått topp 5 nio gånger detta millennium. Men i fjol var det andra rubriker, Ryssland hade då skickat Julia Samoylova till Kiev och där blev det problem. Hon hade uppträtt på Krim efter att Ryssland hade annekterat den regionen, vilket gjorde att Ukraina vägrade släppa in henne i landet för att tävla. Detta ledde till att Ryssland tvingades hoppa av. I år får Julia Samoylova en ny chans.

En intressant notering är att landet väljer att skicka Julia Samoylova som egentligen skulle ha tävlat i Kiev förra året med låten ”Flame is burning”. Men då hoppade Ryssland av tävlingen eftersom att deras artist fick inreseförbud till Ukraina p.g.a. att hon uppträtt på det annekterade Krim utan tillstånd från ukrainska myndigheterna.

 

Vem tävlade för Ryssland 2018?

Julia Samoylova föddes den 7 april 1989 i staden Uchta i delrepubliken Komi i Ryssland (dåvarande Sovjetunionen). Som barn förlorade hon känseln i benen i en muskelsjukdom och sedan dess sitter hon i rullstol. Hela livet har Julia sysslat med musiken, bland annat har hon spelat på olika klubbar och har haft ett eget band. År 2013 var hon en av finalisterna i ryska X Factor, men hamnade på andra plats. Ett år senare sjöng hon på invigningen av Vinter-OS i Paralympics i Sotji.

Ifjol skulle hon ha tävlat i Eurovisionen med låten ”Flame is Burning”, men efter att ukrainska myndigheterna gett henne inreseförbud (p.g.a. att hon varit på det av Ryssland annekterade Krim utan tillstånd från Ukraina) valde Ryssland till sist att hoppa av tävlingen i Kiev. Men i år är de tillbaka och ryska Channel One har gett Julia en ny chans att tävla i Eurovisionen. Denna gång med låten ”I Won’t Break” som Leonid Gutkin, Netta Nimrodi och Arie Burshtein står bakom (samma låtskrivartrio som ifjol). Låten är en klassisk popballad som handlar om att vara stark och att stå emot tuffa situationer.

Så här såg Rysslands musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Ryssland och betygsätter det. Vår betygsskala har tio steg från noll (lägst) till fem (högst). Däremellan har det varit möjligt att ge 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 eller 5 poäng.Ryssland har sedan 2013 blivit en mycket kontroversiell nation i ESC – och årets ryska bidrag accentuerar verkligen landets särställning just i den saken. Julia fick ju inte delta ifjol, p.g.a. sina kopplingar till annekterandet av Krim, och att man också väljer att skicka henne i år är ju helt klart en politisk markering. Att hon dessutom är rörelsehindrad sätter ytterligare fokus på hennes artistskap, vilket stör mig lite. Det här är nämligen ett av de klart sämsta bidragen i år, och ifrån Ryssland någonsin. Tyvärr beror mycket på att Julias handikapp även hörs när hon sjunger, eftersom hon inte får samma andningsförmåga som andra. Det gör att allting låter oprofessionellt. Samtidigt är låten i sig riktigt taskigt ihopsatt – och allting luktar dålig produktion. Jag hoppas att Europa ser detta för vad det är – och låter Ryssland se finalen från läktarna i år.Jag vill verkligen inte vara personen som verbalt sparkar på en handikappad person, men jag måste vara ärlig i mitt omdöme. Och hennes handikapp är något som ryssarna säljer in mer än själva låten. Ryssland har genom åren varit experter på att fiska sympatiröster. Inte bara väljer de en handikappad sångerska, men de väljer samma sångerska som inte fick tävla i Ukraina förra året. Luktar politisk agenda lång väg.

Låten i sig är helt värdelös. Julia är ingen dålig sångerska, men man hör att hennes handikapp påverkar hennes sång och hennes uttal blir även konstigt. Så det gör att jag inte blir imponerad av hennes sång. Det känns mer som att ryska tv-bolaget utnyttjar hennes handikapp för att få fler röster och att Julia bara hamnat i en konstig sits. Därför får hela den här smörjan en stor fet nolla. Kombinationen av Rysslands uppenbart politiska motivation, jakt på sympatiröster, samt en låt som faktiskt är dålig.Efter förra årets sena avhopp från Ryssland trodde jag inte att vi skulle få se Julia Samoylova igen, men tji fick jag. Anledningarna är väl möjligen att man vill ge henne en ny chans att få tävla, och ur den aspekten är väl allt okej. Så jag har alltså inget emot Julia Samoylova som artist, utan det handlar snarare om hur rysk TV väljer att presentera henne och själva låten.

När det då gäller min bedömning av själva låten och allt runtomkring så tycker jag först och främst att låten är extremt tunn och tråkig, ungefär som förra årets låt (som aldrig fick tävla) var. Dessutom kommer jag inte ifrån att rysk TV utnyttjar detta cyniskt, i alla fall hur man väljer att presentera numret. Hade det ryska TV-bolaget varit mer på Julias sida så hade hon fått en låt på ryska och som inte hade cyniska undertoner. För i denna låt märks de cyniska undertonerna mer än tydligt, och det gissar jag kommer Ryssland tyvärr att vinna på i längden.

Trots min bedömning (att låten inte är bra) är jag 100 procent övertygad om att Ryssland ändå kommer att få mycket röster i år – av framförallt publiken. Detta beror dock inte på för att det är den bästa låten utan p.g.a. framtoningen i numret i kombination med vetskapen att Ryssland har tillräckligt många som röstar på dem ute i stugorna. Åtminstone publikröster. Hos jurygrupperna lär de inte få så mycket stöd, utan jag gissar att såväl Georgiens som Ukrainas jurygrupper kommer dissa detta totalt (på samma sätt som med t.ex. Sergey Lazarev 2016). Situationen lär således bli en favorit i repris från 2010, då Ryssland i semifinalen hamnade långt bak hos juryerna men långt fram hos tittarna, vilket i det kombinerade läget gav Ryssland en finalplats. Bli därför inte särskilt förvånade om Julia Samoylova gör en lex Polen 2016 eller lex Moldavien 2017, dvs. slutar på alltifrån en tredjeplats till åttondeplats när finalens poäng är utdelade.

Detta scenario är något jag dock inte vill vara med om. För i min bok är Ryssland 2018 års absoluta bottennapp och noll poäng är det enda jag tänker ge.I och med att många av mina panelkollegor kommenterat såpass mycket om Rysslands eventuella baktankar kring denna låt lämnar jag därhän vad jag tycker och tänker om det. Jag kan bara fortsätta konstatera att det är trist att man inte sjungit på sitt modersmål sen 2009. Ryska råkar ha varit ett språk jag pluggat en gång i tiden och jag saknar att höra det i Eurovision. Det om det.

Ryssland gör emellertid helt rätt i att låta Julia få en ny chans efter debaclet förra året, anser jag. Men låten i sig övertygade inte mig. En ganska tråkig och intetsägande ballad som försöker kopiera Sia (som inte är så bra hon heller). Jag är också fundersam på hur det här kommer hålla live, då jag märker att Julias röst är väldigt bearbetad i studioversionen och ändå märker jag att hennes engelska uttal inte håller måttet.Egentligen ingen usel låt. Men Julia sjunger hemskt dåligt. Faktum är att jag skulle gå så långt och säga att till och med jag själv som är tondöv sjunger bättre. Musikvideon är för övrigt riktigt obehaglig. Men melodin är åtminstone fin… Kan detta bli första gången Ryssland inte tar sig till final?Ryssland gör comeback efter att ha hoppat av tävlande ifjol, då man nekades att tävla med Julia som hade inreseförbud till Ukraina. I år är man alltså tillbaka igen med samma artist som var tilltänkt att representera sitt land i ESC 2017. För mig är detta en sångerska som känns totalt ointressant, men jag gläds ändå att hon fick tävla till slut. Till skillnad från Danmark och många andra länder så är detta långt ifrån trovärdigt och bra. Låten är riktigt billig och intetsägande. Jag stör mig också på att hennes röst låter så redigerad i studioversionen. Det kommer inte låta fullt lika bra live, det har vi b.la sett från diverse liveframträdanden som hon har gett på förhand. Ryssland har för vana att alltid ta sig vidare till final och satsa på snygga scenframträdanden. Det kommer säkert gå vägen även i år. De lär dessutom få många sympatiröster p.g.a hennes handikapp. Några sympatiröster blir det dock inte från min sida denna gången, utan det blir en fet nolla.

 


1 kommentar

 1. Inte är det väl så omöjligt för Ryssland att missa finalen? De var ju bara tio poäng från att göra det 2011. Det behövs bara att juryn tar ner dem ännu mer än den gången, eller att tittarna inte röstar lika kraftigt på Ryssland i år. Det KAN teoretiskt hända.
  Jag tror faktiskt också att ryssarna rentav räknar listigt med den risken, för då kan de i sin propaganda beklaga sig över det intoleranta väst som röstar bort en stackars handikappad tjej. (Ja, de utnyttjar henne så cyniskt, det tror jag.)
  Vad gäller låten kan jag inte annat än hålla med er … jag tycker den är hopplöst tråkig och enbart till för att visa upp Julia som martyr och galjonsfigur.


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »