Eurovisionnytt vecka 9, 2018

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Kalender: aktuella uttagningar

Dessa finaler ägde rum FÖRRA veckan

Vi börjar närma oss slutet på nationella-säsongen och med det har de flesta länder gjort klart alla kvalprogram och börjar nu avgöra sina finaler. Helgen 24-25 februari var det följande sju länder som blev klara med både artist- och bidragsvalet till Eurovision 2018:

 • Armenien valde Sevak Khanagyan med låten “Qami”. Läs mer »
 • Lettland valde Laura Rizzotto med låten “Funny girl”. Läs mer »
 • Moldavien valde gruppen DoDeRos med låten “My Lucky Day”. Läs mer »
 • Rumänien valde gruppen The Humans med låten “Goodbye”. Läs mer »
 • Slovenien valde Lea Sirk med låten “Hvala, ne!”. Läs mer »
 • Ukraina valde Mélovin med låten “Under the Ladder”. Läs mer »
 • Ungern valde rockgruppen AWS med låten “Viszlát nyár”. Läs mer »

 

 

Dessa uttagningar äger rum DENNA vecka

Precis som förra helgen har många länder nu kommit till slutet av sina nationella uttagningar, och därför är det dags för en del nationella finaler. Denna helg är det flera nordiska och baltiska länder som har final. Utöver det kan det som vanligt tillkomma internvalsnyheter gällande artist och bidrag.

Med reservation för eventuella framtida förändringar.

 

Lördag

 

Söndag

Portugal: Festival da Canção 2018 – final »

 

 

Melodifestivalnyheter

Vi tycker till om bidragen i deltävling 4

I lördags (24:e februari) avgjordes den fjärde och sista deltävlingen i Melodifestivalen 2018 i Malmö. Nu vet vi vilka två artister som gick direkt till final, vilka två artister som gick till Andra chansen respektive vilka tre artister som åkte ut. Men om vi för ett ögonblick lämnar hur resultatet de facto slutade i lördags så tänkte vi skribenter nu ge vår syn på detta. Här finns våra samlade bedömningar.

 

 

2,85 miljoner människor såg lördagens deltävling i SVT1

Mediemätning i Skandinavien (MMS) har redovisat tittarsiffrorna för den gångna helgens TV-program, och även denna vecka stannade tittarsiffrorna på 2,85 miljoner tv-tittare. Det är alltså sämre siffror mot hur det sett ut de senaste åren, men trots det var det ändå ca 73 procent av tv-tittarna som valde Melodifestivalen framför andra program.

 

 

På lördag är det dags för Andra chansen

De tävlande i Andra chansen. Foto & montage: ESC-Panelen

Efter fyra deltävlingar har 28 bidrag blivit 16 kvarvarande i tävlingen. Hälften av dessa är redan klara för finalen i Stockholm den 10:e mars, men ytterligare fyra platser ska tillsättas och det är detta som kommer att ske i Andra chansen denna lördag. De åtta bidrag som antingen har kommit trea eller fyra i deltävlingsprogrammen möts nu i dueller. Inför Andra chansen kommer vi skribenter välja ut vilka bidrag vi vill se i final och ni läsare får gärna rösta fram vilka bidrag ni hejar på och vill till final.

 

Så här ser duellordningen ut:

Duellmöte 1: Margaret med låten “In my cabana” ställs mot Moncho med låten “Cuba libre”

Duellmöte 2: Renaida med låten “All The Feels” ställs mot Olivia Eliasson med låten “Never Learn”

Duellmöte 3: Felix Sandman med låten “Every Single Day” ställs mot Mimi Werner med låten “Songburning”

Duellmöte 4: Sigrid Bernson med låten “Patrick Swayze” ställs mot Méndez med låten “Everyday”

 

Hur har duellerna satts ihop?

Duellerna har satts ihop av SVT:s Christer Björkman som har haft ganska stora friheter i att sätta bidragen som han själv tycker gör ett bra program. Helt fulla friheter finns dock inte, då han har varit tvungen att följa dessa kriterier: 1) två låtar från samma deltävling får inte mötas i samma duell samt 2) i duellerna möter ett bidrag som hamnat på tredje plats ett bidrag som hamnat på fjärde plats. Vinnaren i respektive duell går till finalen i Stockholm.

Anledningen till att det är SVT som själva sätter ordningen är för att få en bra mix av låtar som möter varandra, istället för att lotta fram ordningen som man gjort många gånger förut. Nu blir det fjärde året i rad som det är SVT som avgör ordningen.

 

 

Nationella uttagningar

Nederländernas Waylon presenterar potentiella Eurovisionlåtar, men…

Sedan i höstas är det klart att det är sångaren Waylon, som kom tvåa med The Common Linnets i Eurovision 2014, som ska representera Nederländerna i årets Eurovision. Nu i början av mars kommer också besked om vilket bidrag han får med sig till Lissabon. Men innan något besked kommer släpps fem potentiella Eurovisionlåtar där en blir Waylons val.

De fem låtarna heter ”Back together”, ”Outlaw in E minor”, ”The world can wait”, ”That’s how she goes” och ”Thanks but no thanks”. De är gjorda av Waylon under hans sessioner i Nashville i USA. Att låtarna släpps på förhand betyder inte att det kommer att bli någon final av detta. Istället är det bekräftat att Waylon och TV-bolaget AVROTROS redan har beslutat vilken av dessa låtar som kommer att följa med Waylon till Lissabon i maj. Men att låtarna släpps inför avslöjandet är för att fansen ska få en uppfattning om och få tycka till om vilken låt som är bäst. Om det sedan blir fansens val som får åka med återstår att se.

Besked om vilken låt Waylon får med sig beräknas komma redan denna vecka.

 

Nya studioversioner inför San Marinos final

Nu på lördag avgör San Marino sin första nationella final till Eurovision Song Contest, och inför finalen har nya officiella studioversioner spelats in och offentliggjorts.

Det är 11 sångare från åtta länder som tävlar om segern och äran att representera San Marino i Eurovision 2018. I år är det ju första gången någonsin som San Marino anordnar en nationell uttagning, som inleddes som en audition för alla i hela världen att medverka i, som slutligen mynnat ut i jury- och wildcardval och som nu har gått till final. Under två semifinaler fick de 11 tävlande som valts ut framföra 22 låtar och sedan var det upp till en jury att välja ut en låt till varje tävlande. Nu i finalen kommer tv-tittarna få vara med och rösta.

Inför finalen har produktionsbolaget valt att göra nya studioversioner som vi presenterar länkar till nedanför (första länken går till liveframträdande i kvalprogrammen):

 

 

Vi ska tillägga att artisten Zoë, som utgjort en del av juryn, kommer inte sitta med i juryn i finalen. Detta för att hon och hennes pappa står bakom i stort sett samtliga finalbidrag.

 

 

Polen släpper sina bidrag

På lördag håller Polen sin nationella final, där 10 bidrag tävlar om segern. Inför finalen har TV-bolaget TVP släppt studioversioner av tävlingsbidragen.

I vanlig ordning är det jury och tittarna som har delad makt att avgöra vilken artist med tillhörande tävlingsbidrag som får representera Polen i Eurovision Song Contest. Sedan Polen kom tillbaka till Eurovisionen igen efter uppehållet 2012-2013 har man haft flyt och gått till final varje gång, även om det sedan inte alltid blivit direkta topplaceringar (med undantag för finalen 2016). Det är en del svenska låtskrivare bakom några av tävlingsbidragen och dessutom är Isabel Otrebus, som tävlade ifjol, tillbaka igen i startfältet.

Länkar till bidragens studioversioner finns här, vi kommer även uppdatera vår finalsida om Polens uttagning under veckan.

 

 

Eurovisionnyheter gällande Lissabon

Datumen och inbokade artister till årets Eurovisionfester

I vanlig ordning hålls det Eurovision Pre Partyn i olika europeiska städer inför Eurovision Song Contest ska avgöras. Här nedan följer datum och de artister som hittills är inbokade.

 

Torsdag 5 april: London Eurovision Party (London, Storbritannien)

Hålls på Café de Paris i London. Dessa artister är än så länge inbokade:

 • Eugent Bushpepa (Albanien)
 • Madame Monsieur (Frankrike)
 • Ryan O’Shaughnessy (Irland)
 • Cesár Sampson (Österrike)

 

 

Lördag 14 april: Eurovision in Concert (Amsterdam, Nederländerna)

Dessa artister är än så länge inbokade (med reservation för tillägg och förändringar):

 

 • Eugent Bushpepa (Albanien)
 • Sennek (Belgien)
 • Madame Monsieur (Frankrike)
 • Ryan O’Shaughnessy (Irland)
 • Waylon (Nederländerna)
 • Alfred & Amaia (Spanien)
 • Cesár Sampson (Österrike)

 

 

Vilka länder är klara med sina val?

Fler och fler länder börjar bli klara med sina val, och efter förra veckans helg är vi uppe i 25 klara länder (varav 21 av dessa släppt bidraget officiellt). Men ungefär halva styrkan är kvar att välja och efter denna vecka kommer minst fem länder till vara helt klara.

 

Länder som är klara med både artist- och bidragsvalet

Med möjlighet att slutversion av bidragen presenteras mot slutet av nationella-säsongen:

 

 

 

Länder som endast meddelat artist

 • Australien (Jessica Mauboy) – oklart när låten presenteras
 • Azerbajdzjan (Aisel) – oklart när låten presenteras
 • Belgien (Sennek) – oklart när låten presenteras
 • Finland (Saara Aalto) – håller bidragsfinal den 3:e mars
 • Georgien (Iriao) – oklart när låten släpps officiellt
 • Israel: (Netta Barzilai) – oklart när låten presenteras
 • Nederländerna (Waylon) – låten presenteras denna vecka (vecka 9)
 • Ryssland (Julia Samoylova) – oklart när låten presenteras
 • Österrike (Cesár Sampson) – oklart när låten presenteras

 

 

Nationella uttagningar som ej har avgjorts

 • Bulgarien: internval (preliminärt besked troligen i början el. mitten av mars)
 • Estland: håller final 3:e mars
 • Island: håller final 3:e mars
 • Litauen: håller final 11:e mars
 • Norge: håller final 10:e mars
 • Polen: håller final 3:e mars
 • Portugal: håller final 4:e mars
 • San Marino: håller final 3:e mars
 • Sverige: håller final 10:e mars

 


 

Kommentera