Ryan O’Shaughnessy för Irland i Eurovision 2018

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Irlands nationella TV-bolag RTÉ har nu presenterat sitt val av artist och bidrag till Eurovision 2018. Efter en intern uttagning som pågått sedan i somras har nu resulterat i att det blir sångaren Ryan O’Shaughnessy med låten ”Together” som får åka till Lissabon i maj. Låten kommer enligt uppgifter att släppas inom några veckor.

 

Om artisten

Ryan O’Shaughnessy, född 27 september 1992, är uppvuxen i en musikalisk familj och har sysslat med musiken i stort sett sen barnsben och förutom sången spelar han även gitarr, piano och saxofon. År 2012 deltog han i irländska The Voice och strax därefter deltog han även i brittiska Talang, där han framförde sin egenskrivna låt ”No Name”. I Talang tog Ryan sig till final där han hamnade på femte plats.

Efter Talangäventyret blev han signad av Sony Music och har haft igång karriären därefter med fler låtsläpp och turnéer i bl.a. USA och Kanada.

Nu ska han alltså få åka till Lissabon i maj och tävla för Irland i Eurovision Song Contest.

Vi kommer att kommentera mer om Ryan senare i vår då vi presenterar alla tävlande.

 

Om Irlands uttagning

Det blir nu tredje gången gillt som Irland väljer artist och bidrag till Eurovisionen internt. Årets artist och bidrag har valts ut efter en nationell antagning och sedan har en expertkommitté bestående av personer som arbetar professionellt med musikindustrin på Irland fått välja ut den låt som de tyckt bäst om. RTÉ fick in över 300 bidrag att välja bland.

 

Irland ställer sig i ledet av klara länder

Irlands låt är alltså inte presenterad ännu, men då Irland valt både artist och låt är de i stort sett helt klara med sitt val i år. Övriga länder som också är klara med både artist- och bidragsvalet till årets Eurovision Song Contest är Albanien (Eugent Bushpepa med låten Mall), Frankrike (Madame Monsieur med låten Mercy“), Spanien (Alfred & Amaia med låten Tu Canción) samt Tjeckien (Mikolas Josef med låten Lie To Me).

Utöver dessa länder finns ytterligare åtta länder som är helt klara med internvalda artist. Dessa länder är Ryssland (Julia Samoylova), Georgien (Iriao), Australien (Jessica Mauboy), Österrike (Cesár Sampson), Nederländerna (Waylon), Azerbajdzjan (Aisel), Finland (Saara Aalto) och Belgien (Sennek).

 


 

Kommentera