Georgien skickar Iriao till Eurovision 2018


Publicerad:


Skribent:

ESC-Panelen


Publicerad

Gruppen Iriao. Foto: GPB

NATIONELLA UTTAGNINGAR. På nyårsaftonen 2017 presenterade Georgiens nationella TV-bolag GPB sitt val till Eurovision 2018. Det blir etnojazzgruppen Iriao som kommer tävla för Georgien i Lissabon i maj.

 

Vilka är Iriao?

Gruppen Iriao är en etnojazzgrupp bestående av sju medlemmar, vilket innebär att minst en av dem kommer behöva avstå tävlan på scenen i Lissabon (eftersom EBU:s regler bara tillåter max 6 personer på scenen). De bildades för fem år sedan, år 2013 i huvudstaden Tblisi och har spelat ihop sedan dess. De gjorde internationell besök på Borneos jazzfestival 2014. Gruppen blandar olika genrer och stilar, främst inom jazz och etno, för att skapa sin egen stil. Lyssna gärna på detta exempel.

Nu ska de alltså få representera Georgien i Eurovision Song Contest 2018, vilket gör dem till den elfte representanten för Georgien genom tiderna.

 

Georgien blir sjunde landet ut som (åtminstone) väljer artist internt

Notera att Georgien blir det sjunde landet ut att bli klar med internval artist. Övriga länder som också är klara med detta val är Australien (Jessica Mauboy), Österrike (Cesár Sampson), Nederländerna (Waylon), Azerbajdzjan (Aisel), Finland (Saara Aalto) och Belgien (Laura Groeseneken). Av dessa är det åtminstone ett land (Finland) som utser sitt tävlingsbidrag genom final. Huruvida Iriao gör med sitt bidrag till Lissabon är i skrivande stund oklart.

PS: Sedan 23 december 2017 är Albanien det enda land som har både artist och bidrag 100 procent klart. Det handlar om Eugent Bushpepa med låten “Mall”.

 

Missade Kievfinalen med en hårsmån

Ifjol var det sångerskan Tamara Gachechiladze som tävlade för Georgien i Eurovisionen i Kiev med låten “Keep the Faith”. Låten tävlade som andra låt ut i den första semifinalen och missade finalbiljetten med 16 poäng efter att juryernas och tittarnas poäng adderats samman. Totalt hamnade Georgien på 11:e plats i sin semi med 99 poäng.

Så här såg det framträdandet ut live:

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Efterspelet av Tel Aviv

Best of Nationella 2019

Eurovision 2019

Eurovision 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen