Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Eleni Foureira representerar Cypern i Eurovision 2018

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Cyperns nationella TV-bolag CyBC har valt att skrota sin nationella final och har istället gjort ett internval av såväl artist som bidrag. Den artist som valts ut är den grekiska sångerskan Eleni Foureira som kommer att framföra låten ”Fuego”, med text och musik av den svenskgrekiska låtskrivaren Alex Papaconstantinou.

 

Nytt format med ev. final

I mitten av september 2017 kom cypriotiska TV-bolaget CyBC med beskedet att man sökte efter talanger till sin nationella uttagning till Eurovision 2018. Vid den tidpunkten sades det att det troligen skulle bli en final av det hela uttagningen, där ett antal tävlande skulle få framföra bidrag signerade låtskrivaren Alex Papaconstantinou (Alex P.). Samtidigt fanns det en klausul med i reglerna som sade att om TV-bolaget hittade en talang man tyckte så pass bra om så kunde man hoppa över själva finalmomentet. Och det är det som har hänt i detta fallet.

Med detta sagt kan vi alltså konstatera att det inte blir någon nationell final på Cypern som CyBC tidigare utlovade, utan istället blir det ännu ett år med internval. Denna gång är det däremot inte Thomas G:son som står bakom bidraget utan svenskgrekiska Alex Papaconstantinou. Han har tidigare haft med tre bidrag i Eurovisionen för Grekland (2007), Azerbajdzjan (2009) och Cypern (2012).

 

Vilken artist valdes ut?

CyBC har internt valt ut sångerskan Eleni Foureira som är enligt uppgifter är en stor stjärna på de grekiska popscenerna. Hon debuterade som soloartist år 2010, då hon bl.a. släppte låten ”Chica Bomb” som blev en hitlåt den sommaren på hemmaplan. Sedan dess har hon släppt ett antal album, det senaste kom så sent som i december 2017. Förutom att själv stå på scenen har Eleni också varit en av jurymedlemmarna i grekiska TV-programmet So You Think You Can Dance, och hennes uppträdande på MAD Awards 2014 har setts av över 11 miljoner på YouTube!

Låten ”Fuego”, som Eleni Foureira ska tävla med i Eurovisionen 2018 kommer enligt uppgifter från Eurovision.tv att släppas inom några veckor. Exakt datum är dock oklart.

 

Cypern är en i gänget att bli klar med sitt val

Cyperns låt är alltså inte presenterad ännu, men då man valt både artist och låt är de i stort sett helt klara med sitt val i år. Övriga länder som till och med 1 februari är klara med både artist- och bidragsvalet till årets Eurovision Song Contest är:

 

Utöver dessa länder finns ytterligare åtta länder som är helt klara med internvalda artist. Dessa länder är:

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen