Eleni Foureira representerar Cypern i Eurovision 2018

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Cyperns nationella TV-bolag CyBC har valt att skrota sin nationella final och har istället gjort ett internval av såväl artist som bidrag. Den artist som valts ut är den grekiska sångerskan Eleni Foureira som kommer att framföra låten ”Fuego”, med text och musik av den svenskgrekiska låtskrivaren Alex Papaconstantinou.

 

Nytt format med ev. final

I mitten av september 2017 kom cypriotiska TV-bolaget CyBC med beskedet att man sökte efter talanger till sin nationella uttagning till Eurovision 2018. Vid den tidpunkten sades det att det troligen skulle bli en final av det hela uttagningen, där ett antal tävlande skulle få framföra bidrag signerade låtskrivaren Alex Papaconstantinou (Alex P.). Samtidigt fanns det en klausul med i reglerna som sade att om TV-bolaget hittade en talang man tyckte så pass bra om så kunde man hoppa över själva finalmomentet. Och det är det som har hänt i detta fallet.

Med detta sagt kan vi alltså konstatera att det inte blir någon nationell final på Cypern som CyBC tidigare utlovade, utan istället blir det ännu ett år med internval. Denna gång är det däremot inte Thomas G:son som står bakom bidraget utan svenskgrekiska Alex Papaconstantinou. Han har tidigare haft med tre bidrag i Eurovisionen för Grekland (2007), Azerbajdzjan (2009) och Cypern (2012).

 

Vilken artist valdes ut?

CyBC har internt valt ut sångerskan Eleni Foureira som är enligt uppgifter är en stor stjärna på de grekiska popscenerna. Hon debuterade som soloartist år 2010, då hon bl.a. släppte låten ”Chica Bomb” som blev en hitlåt den sommaren på hemmaplan. Sedan dess har hon släppt ett antal album, det senaste kom så sent som i december 2017. Förutom att själv stå på scenen har Eleni också varit en av jurymedlemmarna i grekiska TV-programmet So You Think You Can Dance, och hennes uppträdande på MAD Awards 2014 har setts av över 11 miljoner på YouTube!

Låten ”Fuego”, som Eleni Foureira ska tävla med i Eurovisionen 2018 kommer enligt uppgifter från Eurovision.tv att släppas inom några veckor. Exakt datum är dock oklart.

 

Cypern är en i gänget att bli klar med sitt val

Cyperns låt är alltså inte presenterad ännu, men då man valt både artist och låt är de i stort sett helt klara med sitt val i år. Övriga länder som till och med 1 februari är klara med både artist- och bidragsvalet till årets Eurovision Song Contest är:

 

Utöver dessa länder finns ytterligare åtta länder som är helt klara med internvalda artist. Dessa länder är:

 


 

Kommentera