Uppsamlingsheatet Andra chansen i Melodifestivalen 2018 sändes från Kristianstad Arena i Kristianstad, lördagen den 3 mars 2018. Här tävlade de åtta bidrag som hamnat på tredje och fjärde plats i deltävlingarna om de fyra sista platserna i finalen.

 

Inför: Andra chansen

 • Datum: 2018-03-03
 • Tid: 20:00 – 21:30 CET
 • Plats: Kristianstad Arena, Kristianstad
 • Programledare: David Lindgren (på scen finns även Fab Freddie med som sidekick)
 • Röstningsprocess: Tittarna röstar vidare fyra bidrag till final genom fyra dueller (duellvinnarna går till final)
 • TV-bolag/Stream: SVT1 och SVT Play – Länk

 

Panelen inför: Kristianstad var debutanten att få stå värd i detta Melodifestivalsammanhang, men det var däremot inte första gången som turnén fick en debutantstad när det gällde just Andra chansen. På senare år har både Helsingborg (2015) och Halmstad (2016) fått den äran och detta blev det alltså Kristianstad som fick ta över stafettpinnen. Efter fyra deltävlingar var det så dags att avgöra vilka fyra bidrag som skulle få de sista platserna i finalen.

 

Reglerna för Andra chansen: De bidrag som kom på tredje och fjärde plats i deltävlingarna möttes i dueller. I varje duell möttes två bidrag som antingen hade startnummer 1 eller startnummer 2. Under hela duellen gick det att rösta på bägge dessa låtar genom telefon-, SMS- och hjärtröstning. En kort stund efter att bägge bidragen tävlat klart stängdes telefonslussarna och resultatet lästes av. Vinnaren i duellen gick till final medan förloraren åker ut. En nyhet för detta året var att resultatet släpptes direkt efter att duellen avgjorts, istället för att vänta till slutet av programmet.

Det var SVT själva som bestämde vilka Andra chansen-tävlande som skulle mötas i respektive duell. Reglerna var dock att i varje duell skulle det vara en trea som mötte en fyra, och dessutom fick inte två bidrag som tävlat i samma deltävling mötas i samma duell. Detta för att bägge bidragen skulle ha möjlighet att nå finalen.

 

 

Mer info

 

Startfältet

De tävlande i Andra chansen. Foto & montage: ESC-Panelen

Duell 1:

1. Margaret – In my cabana
Text &/musik: Anderz Wrethov, Linnea Deb, Arash Labaf, Robert Uhlman

 

2. Moncho – Cuba libre
Text &/musik: Jimmy Jansson, David Strääf, Markus Videsäter, Axel Schylström, Moncho


 

Duell 2:

1. Renaida- All The Feels
Text &/musik: Laurell Barker, Jon Hällgren, Peter Barringer, Lukas Hällgren

 

2. Olivia Eliasson – Never Learn
Text &/musik: Anton Ewald, Jonas Wallin, Trond Smeplass


 

Duell 3:

1. Felix Sandman – “Every Single Day
Text &/musik: Noah Conrad, Tony Ferrari, Parker James, Jake Torry, Felix Sandman

 

2. Mimi Werner – Songburning
Text &/musik: Göran Werner, Mimi Werner, Niki Niki, Carl Varga, Johan Åsgärde, Oliver Lundström


 

Duell 4:

1. Sigrid Bernson – Patrick Swayze
Text &/musik: Andrej Kamnik, Josefin Glenmark, Peg Parnevik, Sigrid Bernson

 

2. Méndez – Everyday
Text &/musik: Leopoldo Mendez, Jimmy Jansson, Palle Hammarlund


 

Inför Andra chansen: Panelens val av finalister

Nedan följer panelens presentationer av de tävlande i respektive duell, samt så väljer även var och en vilket bidrag som man inför programmet ville se som vinnare. OBS! Dessa åsikter bygger helt och hållet på uppträdandena i deltävlingarna inför programmet.

 

Duell 1

Startnr 1: Den polska storstjärnan Margaret föddes 30 juni 1991 i Stargard Szczeciński, Polen. På hemmaplan är hon en välkänd sångerska och så även internationellt sedan hon deltog i den polska Eurovisionuttagningen 2016 med låten Cool Me Down som var nära att få åka till Eurovisionen i Stockholm. Musikkarriären startade för Margaret år 2009 då hon vann en musiktävling i Polen, som senare ledde till att hon fick en roll i en musikal och sedan blev singer-songwriter.

Startnr 2: Rapparen Ramon Monserrat som går under artistnamnet Moncho är med och tävlar för första gången. Moncho har tidigare varit med i en grupp från Uppsala vid namn Löst Folk, men kommer att tävla som solo artist. Hans bidrag “Cuba Libre” har han skrivit själv tillsammans med b.la. Jimmy Jansson som tävlade år 2005 och 2007, samt Axel Schylström som tog sig vidare till Andra chansen förra året med låten “När ingen ser”.

 

Panelen väljer sin vinnare i duellen:


Margaret – “In my cabana”
————————

Vi som vill se denna låt i finalen är:

 • Adrian
 • Haris
 • Lukas
 • Robban

Moncho – “Cuba Libre”
————————

Vi som vill se denna låt i finalen är:

 • Hollac16
 • Markus

 

 

Duell 2

Startnr 1: Renaida Braun föddes i Tanzania år 1997, men är uppvuxen i Norrköping. Hon deltog i TV4s Idol år 2016 där hon kom på sjätte plats. Hon har under hösten medverkat i musikalen Aladdin. Bidraget beskrivs som en kärlekslåt, eller mer en situation där många lätt kan känna igen sig. Låten är inte negativ, men inte heller superpositiv. Renaida beskriver låten som en blandning.

Startnr 2: Olivia Eliasson, 21 år, är Alingsåstjejen som vid endast 17 års ålder slog igenom som coversångerska på YouTube. Bland annat publicerade hon covers av Anton Ewalds två Melodifestivallåtar Begging och Natural“, klipp som fick snabbt många visningar. En av de som just såg klippet var Anton Ewald som tipsade sitt management om henne. Detta ledde senare till att Olivia fick kontakt med Anton och att de spelade in en video ihop. Hon blev också signad av ett skivbolag och artistkarriären var således igång. Nu fyra år senare är hon bosatt i Stockholm och skapar ny musik. I år är hon med i Melodifestivalen med en låt av just Anton Ewald.

 

Panelen väljer sin vinnare i duellen:


Renaida – “All The Feels”
————————

Vi som vill se denna låt i finalen är:

 • Adrian
 • Hollac16
 • Lukas
 • Markus
 • Robban

Olivia Eliasson – “Never Learn”
————————

Vi som vill se denna låt i finalen är:

 • Haris

 

 

Duell 3

Startnr 1: Ifjol (läst 2017) gjorde gruppen FO&O debut i Melodifestivalen. Gruppen som då bestod av trion Felix Sandman, Oscar Enestad och Omar Rudberg, hade dock synts till en hel del innan eftersom de hade bildats redan år 2013 och haft en rad hits. I Melodifestivalen tävlade de med låten “Gotta Thing About You” som tog sig till final (via Andra chansen) där de slutade på elfte plats. Under 2017 valde trion att gå skilda vägar och de tre killarna i gruppen är numera soloartister. Nu har Felix Sandman, 19 år, kommit tillbaka till Melodifestivalen där han tävlar med balladen “Every Single Day”, som enligt intervjuer handlar om ett kärleksuppbrott.

Startnr 2: Mimi Werner, född 17 december 1990 i Borås, är countryartist som nu återvänder till Melodifestivalen. Hon deltog senast i den första deltävlingen 2016 med låtenAin’t No Good som åkte ut på målsnöret i deltävlingen. Men innan hon deltog i Melodifestivalen hade hon året innan fått sitt första skivkontrakt och åkte till Nashville i USA för att arbeta fram ett första album. Efter Melodifestivalen har Mimi Werner synts till i bland annat Rock n Roll on Tour och i TV-program som Dobidoo på SVT. Strax före julen 2017 släppte hon jul-EP:n “Home By Christmas”.

 

Panelen väljer sin vinnare i duellen:


Felix Sandman – “Every Single Day”
————————

Vi som vill se denna låt i finalen är:

 • Adrian
 • Haris
 • Hollac16
 • Lukas
 • Robban

Mimi Werner – “Songburning”
————————

Vi som vill se denna låt i finalen är:

 • Markus

 

 

Duell 4

Startnr 1: 29-åriga Sigrid Bernson gjorde sin debut i tävlingen med låten ”Patrick Swayze”. Sigrid har tidigare medverkat i TV4’s Let’s Dance flera gånger, år 2012 vann hon tillsammans med fotbollsspelaren Anton Hysén. Bidraget är inte helt oväntat en hyllning till Patrick Swayze. Låten lever sitt egna liv och var egentligen inte ens tänkt att tävla i Melodifestivalen först.

Startnr 2: 42-åriga Mendez deltog i Melodifestivalen redan år 2002 med succélåten “Adrenaline” som slutade på en respektabel andra plats i finalen. Redan år 2003 kom han tillbaka till tävlingen med låten “Carnaval” som dessvärre fick nöja sig med en femte plats i Andra chansen, som på den här tiden bar namnet ”Tittarnas val”. Efter 15 år är han nu tillbaka med låten “Everyday”.

 

Panelen väljer sin vinnare i duellen:


Sigrid Bernson – “Patrick Swayze”
————————

Vi som vill se denna låt i finalen är:

 • Lukas

Méndez – “Everyday”
————————

Vi som vill se denna låt i finalen är:

 • Adrian
 • Haris
 • Hollac16
 • Markus
 • Robban

 

 

Panelens topplistor

Så här listar respektive panelmedlem samtliga åtta bidrag i Andra chansen. Här räknas enbart personlig smak och inte hur resultatet kommer att bli eller hur bidragen tävlar i duellerna.

 

 1. Felix Sandman – “Every Single Day”
 2. Mendez – “Everyday”
 3. Margaret – “In My Cabana”
 4. Mimi Werner – “Songburning”
 5. Sigrid Bernson – “Patrick Swayze”
 6. Renaida Braun – “All the Feels”
 7. Olivia Eliasson – “Never Learn”
 8. Moncho – “Cuba Libre”

Kommentar: Jag skrattade lite när jag såg hur man hade parat ihop bidragen inför duellerna – här slås man av hur dålig variation det är på låtarna i årets mello! Vi har tre caribean/latino-låtar, tre moderna poplåtar sjungna av kvinnor, och enbart två relativt unika låtar – en ballad och en mer country-inspirerad. För mig är Felix och Mendez de enda helt givna finalisterna – men jag vill gärna se Margaret till final också. I sådana fall skulle hon bli den första icke-svenska artisten i final på flera decennier. Jag tror den senaste gången var Nick Borgen 1993 (var då norsk medborgare). Men i övrigt är detta en tämligen hopplös tävling, som återigen cementerar årets mello som den sämsta sedan 2005.

 

 

 1. Felix Sandman – “Every Single Day”
 2. Mendez – “Everyday”
 3. Sigrid Bernson – “Patrick Swayze”
 4. Margaret – “In My Cabana”
 5. Mimi Werner – “Songburning”
 6. Moncho – “Cuba Libre”
 7. Olivia Eliasson – “Never Learn”
 8. Renaida Braun – “All the Feels”

Kommentar: Förutom Felix och Mendez tycker jag Andra Chansen är rätt ointressant. Felix har en låt i klass för sig och Mendez är bara en härlig person som man inte kan ogilla. Låten är dessutom rätt trevlig. Jag måste erkänna att Sigrids låt fått mig på lite bättre humör på sistone, men inte så jag vill se den slå Mendez. Allt annat är rätt tråkigt eller rent ut sagt dåligt, och ni kan läsa det i våra veckoomdömen, så jag behöver inte repetera mig. Värst på den listan är Renaida med en låt som får mig att vilja dra en borrmaskin i öronen. Tror det hade varit mer njutning än att lyssna på hennes låt.

 

 

 1. Renaida Braun – “All the Feels”
 2. Mendez – “Everyday”
 3. Moncho – “Cuba Libre”
 4. Felix Sandman – “Every Single Day”
 5. Mimi Werner – “Songburning”
 6. Sigrid Bernson – “Patrick Swayze”
 7. Margaret – “In My Cabana”
 8. Olivia Eliasson – “Never Learn”

Kommentar: Till viss del är det svårbedömt i Andra chansen med tanke på årets kvalité inte är speciellt hög. Men av de som tävlar här hoppas jag absolut att Monchos “Cuba Libre”, Renaidas “All The Feels”, Felix Sandmans “Every Single Day” och Méndez’ “Everyday” går till final. Det skulle i alla fall göra min dag glad.

 

 

 1. Felix Sandman – “Every Single Day”
 2. Margaret – “In My Cabana”
 3. Sigrid Bernson – “Patrick Swayze”
 4. Mimi Werner – “Songburning”
 5. Mendez – “Everyday”
 6. Renaida Braun – “All the Feels”
 7. Olivia Eliasson – “Never Learn”
 8. Moncho – “Cuba Libre”

Kommentar: Tänkte göra lite annorlunda med att kommentera duell för duell.

Duell 1: Två sommarplågslåtar står alltså mot varandra, och där håller jag givetvis på Margaret. Även om atmosfären är likadan på låtarna är det helt enkelt det själva låtbygget som avgör här. Margarets låt känns mer behaglig i sitt lite lugnare tempo medan Monchos låt bara gjorde mig stressad.

Duell 2: Här blir det knepigt eftersom båda låtar fick noll poäng från mig! Å ena sidan är det jobbigt för en av de kommer garanterat gå vidare, å andra sidan är det bra för att det blir på bekostnad av den andre. Däremot väljer jag nog ändå Renaida här, mest av hänsyn för att återigen, jag intervjuade henne tidigare, och fick lite skuldkänslor för att ha nollat hennes låt.

Duell 3: Solklart Felix Sandman. Här är det verkligen klasskillnad, mellan en låt som kommer greppa tag i en om man är i rätt sinnesstämning, mot en annan ganska anonym låt som inte fäster. Skulle bli mycket förvånad om inte han klarar biffen.

Duell 4: Tillbaks till en duell med överdrivna poplåtar. Den här är förmodligen den mest svårbedömda utav de fyra. Ingen utav de här låtarna var direkt tilltalande för mig, och jag ser ingen klar vinnare. Mitt hjärta säger nog Sigrid Bernsson, även om mitt tidigare betyg för henne blev en tvåa vilket inte är särskilt skojigt. Hjärnan säger dock Mendez. Fast vi får se helt enkelt.

 

 

 1. Mendez – “Everyday”
 2. Renaida – “All the feels”
 3. Moncho – “Cuba libre”
 4. Mimi Werner – “Songburning”
 5. Sigrid Bernsson – “Patrick Swayze”
 6. Olivia Eliasson – “Never learn”
 7. Felix Sandman – “Every single day”
 8. Margaret – “In my cabana”

Kommentar: Årets andra chans är ju knappast en rolig historia. Alla mina favoriter har antingen åkt ut eller kvalificerat sig till finalen. Den enda låten som är min topp 10 är Mendez ”Everyday”. Här finns även de två bidragen som jag älskar minst i hela melodifestivalen 2018. Margarets ”In my cabana” vars text är så usel att jag inte är är säker på om jag någonsin vill höra talas om låten igen. Felix Sandmans ”Every single day” som inte gör något annat än att provocera mig… Det värsta är att båda bidragen antaligen kommer att gå vidare till final (suck).

Resten av startfältet är bara mellanmjölk. Jag ber till högre makter att både Margaret och Sandman åker ut med huvudet före. Men jag får antagligen bara nöja mig med att min favorit Mendez går vidare och eventuellt vinner hela finalen.

 

 

 1. Felix Sandman – “Every Single Day”
 2. Mendez – “Everyday”
 3. Margaret – “In My Cabana”
 4. Mimi Werner – “Songburning”
 5. Moncho – “Cuba Libre”
 6. Renaida Braun – “All the Feels”
 7. Sigrid Bernson – “Patrick Swayze”
 8. Olivia Eliasson – “Never Learn”

Kommentar: Låtarna som tar sig vidare från Andra Chansen når sällan toppen i finalen. Endast en vinnare har korats via Andra Chansen genom tiderna och det var Robin Stjernberg som gjorde det senast år 2013. Det behövs lite fler ballader i årets final om inte John Lundvik ska vara ensam på tronen & att tävla med en renodlad ballad. Därför behöver Felix Sandman ta sig vidare till finalen, men inte bara för att det är en ballad utanför att han har en av de bästa låtarna i årets tävling. Vidare vill jag se Mendez och Margaret vidare med sina sommarpartylåtar, resten bryr jag mig inte så mycket om.

 

Resultat

     

Finalisterna (de guldmarkerade) i Andra chansen 2018. Foto & montage: ESC-Panelen.

Nu är Andra chansen avgjord och därmed är startfältet till finalen i Melodifestivalen 2018 komplett. Bland de tävlande valde tittarna att rösta Margaret, Renaida, Felix Sandman och Mendez vidare till finalen.

Under lördagskvällen den 3:e mars tävlade 8 bidrag, som tittarna valt ut på tredje och fjärde plats i deltävlingarna, om fyra finalplatser. Artisterna mötte varandra i dueller, där vinnaren i respektive duell tog finalplats. SVT hade allokerat in de tävlande i duellerna, baserat hur tittarna röstat vidare bidragen till Andra chansen, men sedan var det alltså upp till tittarnas röster vilka fyra artister som skulle ta hem segern i omgången. De fyra som nu gått till final kommer att möta de åtta artister som gick direkt till finalen via deltävlingarna i Friends Arena i Stockholm nästa lördag (10:e mars).

I årets Andra chansen röstade tittarna 6 007 515 gånger, vilket gav 346 287 kronor till Radiohjälpen.

 

Duellvinnarna

Dessa tävlande vann duellerna:

 

 

Duellförlorarna

Och de som förlorade duellerna blev:

 

 

Finalens startordning presenterad

I år valde SVT att göra om upplägget för resultatet i Andra chansen, vilket innebar att duellvinnarna presenterades redan efter att varje duell var avgjord. Men startordningen för finalen släpptes först efter sändningen och den ser ut som följer:

 

 1. Mendez – Everyday
 2. Renaida – All the feels
 3. Martin Almgren – A Bitter Lullaby
 4. John Lundvik – My turn
 5. Jessica Andersson – Party Voice
 6. LIAMOO – Last Breath
 7. Samir & Viktor – Shuffla
 8. Mariette – For You
 9. Felix Sandman – Every Single Day
 10. Margaret – In my cabana
 11. Benjamin Ingrosso – Dance You Off
 12. Rolandz – Fuldans

 

Nu drar festivalen vidare till Friends Arena i Stockholm för finalen som äger rum om en vecka. Vem av finalisterna är din favorit?

 

Panelens slutkommentarer

Så här tycker vi i panelen om vinnarna i Andra chansen.

Resultatet kändes lika väntat som Kalle Anka på julafton – sällan har det varit så lätt att förutspå vinnarna. Just därför kände jag att kvällen var ganska händelsefattig och helt fri från överraskningar. Lite kul är ändå att Margret lyckades ta sig till final, som första icke-svenska artist sedan 90-talet! Även om det nu var ganska väntat… I övrigt så är jag bara så fruktansvärt trött på årets mello, och framförallt på produktionen. Visst kan vi klaga på att bidragen är tråkiga och ointressanta, men jag är rent ut sagt förbannad på hur dålig produktionen är i år. Trots (eller kanske p.g.a. av) den massiva kritiken mot både Fab-Freddie och manuset i övrigt, så satsade SVT på att just ge honom MER utrymme  i andra chansen. Till slut så kändes det faktiskt som att hela programmet hade kunnat döpas om till “Fab-Freddie och hans sidekick David berättar om sin besatthet av glitter och sin kamp mot det onda samhället”. Har SVT någonsin hört talas om måttlighet? Allt behöver faktiskt inte handla om EN person och om GLITTER hela tiden. För i manuset cirkulerade allting kring det, t.o.m. artistpresentationerna. Man har helt enkelt inte brytt sig om att tänka utanför boxen, och när Anna Book för 189:e gången gjorde fejkreklam för mineralvatten där puschlinen återigen var “haha nu driver vi med kommersialismen, för reklam är moraliskt fel”  – då fick jag nog och gick på toa. Sluta förstör mellon, SVT!!

 

Andra chansen var ett riktigt bra program, även om låtarna tyvärr inte riktigt håller samma kvalité som tidigare år. Däremot tycker jag att det var rätt låtar som röstades vidare. Margaret har en starkare och tydligare refräng mot Monchos låt (även om det som sagt bara är en refräng genom hela låten och inget mer än så), Renaida har den positiva kaxiga attityden mot Olivias rätt tafatta försök (och dessutom inte tillräckligt stark sånginsats), Felix har en bättre låt mot Mimi Werner (som hade en bättre låt 2016) och Méndez bjuder på lite mer än vad Sigrid gjorde. Trots allt kändes det som att den fjärde duellen tappade något med tanke på vilket party det skulle bli, men istället kändes det mer som en repetition inför en föreställning snarare än ett bra liveframträdande.

Helheten i programmet höll bättre denna gång, även om det finns saker att anmärka på. Nu är Andra chansen ett svårt program att göra eftersom att tävlingsdelen är relativt kort och sedan måste tiden fyllas ut med en massa blaj. Dock tycker jag att det fungerade bättre denna gång mot t.ex. 2015 då det mest kändes som utfyllnad.

Nu har vi alltså en väldigt tråkig final att komma till i Friends Arena. För mig finns bara en vinnare och det är John Lundvik. Dock måste jag göra en liten pudel och säga att Felix Sandman gjorde ett bättre intryck denna gång. Hans låt är faktiskt helt okej, och skulle gärna få vinna. Men John Lundvik är annars den enda låt som jag tycker känns som vinnaren i år.

 


Det var väl egentligen ganska väntat att det skulle bli Margaret, Renaida, Felix och Mendez som skulle gå vidare. För mig spelade det inte någon större roll annat än att jag ville ha Margaret och Felix vidare från respektive duell, vilket jag också fick. Sen, märkligt nog, tyckte jag faktiskt att sändningen i sig faktiskt höll bättre klass än deltävlingarna! Hipp hurra och armkrok vilken skräll! Fast det kanske blev så just för att, till skillnad från deltävlingarna, vi har en låt till att hålla reda på, och därmed inte lika mycket tid för pinsamma sketcher.

Så hur ser finalen ut då enligt min uppfattning? Tja, jag vet att mina favoriter, Rolandz, kommer vara avhängda med tanke på hur internationella juryn röstar, så jag får istället sätta mina förhoppningar på Felix Sandman, Liamoo eller eventuellt John Lundvik (trots min tidigare bedömning av hans låt). Att skicka vidare Benjamin Ingrosso däremot vore ett misstag med Eurovision med tanke på hur framträdandet behöver LED-skärmar, vilket årets Eurovision inte kommer ha.

 

Båda mina hatobjekt (Margaret & Felix Sandman) kvalificerade sig till finalen. Den sistnämnde spås dessutom vinna hela tävlingen. Jag längtar redan till melodifestivalen 2019. Nästa års festival kan omöjligen bli sämre. Ska tillägga att mina två favoriter (Mendez & Renaida) också gick till final. Men jag skulle inte satsa några pengar på att någon av dessa vinner. Är överlag inte nöjd med andra chansen men blickar nu framåt mot finalen.

 


1 kommentar

 1. Felix Jakobsson skriver:

  Oj, stackars Sigrid!
  Mendez kommer ju slakta henne i den 4:e duellen.
  Mendez är ju den enda artisten i år som har en ”hit” –
  Låt enligt mig.
  Håller verkligen alla tummar för att han går via andra chansen
  Till final och gör en Robin Stjernberg, vinner allt!


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Efterspelet av Tel Aviv

Best of Nationella 2019

Eurovision 2019

Eurovision 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen