Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 


INFÖR MELODIFESTIVALEN. Uppsamlingsheatet Andra chansen i Melodifestivalen 2018 avgjordes i Kristianstad Arena i Kristianstad, lördagen den 3:e mars 2018. Åtta tävlande som hade hamnat på tredje och fjärde plats i deltävlingarna gjorde upp om de sista två finalplatserna.

 

Röstningsinfo

Upplägget för programmet var att bidragen möttes i dueller. I varje duell tävlade två bidrag mot varandra, där tittarna fick utse en vinnare per duell som fick gå vidare i momentet. Även det här året hade programmet endast en omgång med fyra dueller, vilket gjorde att tittarna utsåg fyra vinnare till finalen.

 

Röstningssätten: telefon, SMS och app

Under varje duell hade bidragen antingen startnummer 1 eller 2 och till det tillhörande telefonnummer. Precis som i deltävlingarna gick det att rösta via telefon, SMS eller genom appen (hjärtröstning).

För telefon- och SMS-röstning fanns det två nummer att välja på (per bidrag). Det ena telefon/SMS-numret var ett billigt nummer som bara avlade en röst, medan det andra telefon/SMS-numret var något dyrare men som förutom avlade en röst även skänkte en del av samtalskostnaden till Radiohjälpen. Det gick att ringa/SMS:a upp till 80 gånger från samma telefon och sändning.

Utöver att rösta via telefon och SMS fanns även möjlighet att rösta via en mobilapplikation, kallat hjärtröstning. Varje app-användare hade möjlighet att fördela fem röster per bidrag. Rösterna var inte knutna till ett liveframträdande utan kunde avges så länge röstningen pågick. Resultatet av engagemanget per bidrag visades genom ett bultande hjärta i bild som bultade mer ju mer folk la röster i appen.


Mer fakta


 • Datum
 • 2018-03-03

 • Tid
 • 20:00 – 21:30 CET

 • Plats
 • Kristianstad Arena, Kristianstad

 • Programledare
 • David Lindgren (med Fab Freddie som sidekick)

 • TV-bolag/stream
 • SVT

 • Vår bevakning av programmet
 • Vi tyckte till »
 • Inför sändningen »

 

Startfält

Foto & montage: ESC-Panelen


 • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare. Numreringen framför avgjorde vilken deltävling de medverkade i.
 • Bidragen från samma deltävling kunde inte mötas i någon duell, och hade därför lika stor chans att gå till final.
 • Duellordningen står under Resultat-delen!

DF1. Renaida- All The Feels
Låtskrivare: Laurell Barker, Jon Hällgren, Peter Barringer, Lukas Hällgren


DF1. Sigrid Bernson – Patrick Swayze
Låtskrivare: Andrej Kamnik, Josefin Glenmark, Peg Parnevik, Sigrid Bernson


DF2. Margaret – In my cabana
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Linnea Deb, Arash Labaf, Robert Uhlman


DF2. Mimi Werner – Songburning
Låtskrivare: Göran Werner, Mimi Werner, Niki Niki, Carl Varga, Johan Åsgärde, Oliver Lundström


DF3. Moncho – Cuba libre
Låtskrivare: Jimmy Jansson, David Strääf, Markus Videsäter, Axel Schylström, Moncho


DF3. Méndez – Everyday
Låtskrivare: Leopoldo Mendez, Jimmy Jansson, Palle Hammarlund


DF4. Olivia Eliasson – Never Learn
Låtskrivare: Anton Ewald, Jonas Wallin, Trond Smeplass


DF4. Felix Sandman – ”Every Single Day
Låtskrivare: Noah Conrad, Tony Ferrari, Parker James, Jake Torry, Felix Sandman


 

Resultat


Foto & montage: ESC-Panelen.

Nu är Andra chansen avgjord och därmed är startfältet till finalen i Melodifestivalen 2018 komplett.

Under lördagskvällen den 3:e mars tävlade 8 bidrag, som tittarna valt ut på tredje och fjärde plats i deltävlingarna, om fyra finalplatser. Artisterna mötte varandra i dueller, där vinnaren i respektive duell tog finalplats. SVT hade allokerat in de tävlande i duellerna, baserat hur tittarna röstat vidare bidragen till Andra chansen, men sedan var det alltså upp till tittarnas röster vilka fyra artister som skulle ta hem segern i omgången. De fyra som nu gått till final kommer att möta de åtta artister som gick direkt till finalen via deltävlingarna i Friends Arena i Stockholm nästa lördag (10:e mars).

I årets Andra chansen röstade tittarna 6 007 515 gånger, vilket gav 346 287 kronor till Radiohjälpen.

Nedan presenteras de tävlande i startordning i respektive duell. Det fetmarkerade bidraget i respektive duell gick till final.

 

Duell 1

1. Margaret – In My Cabana

2. Moncho –Cuba libre

 

Duell 2

1. Renaida – All the feels

2. Olivia Eliasson – Never Learn

 

Duell 3

1. Felix Sandman – Every Single Day

2. Mimi Werner– Songburning

 

Duell 4

1. Sigrid Bernson – Patrick Swayze

2. Mendez – Everyday

 

 

Finalens startordning presenterad

I år valde SVT att göra om upplägget för resultatet i Andra chansen, vilket innebar att duellvinnarna presenterades redan efter att varje duell var avgjord. Men startordningen för finalen släpptes först efter sändningen och den ser ut som följer:

 

 1. Mendez – Everyday
 2. Renaida – All the feels
 3. Martin Almgren – A Bitter Lullaby
 4. John Lundvik – My turn
 5. Jessica Andersson – Party Voice
 6. LIAMOO – Last Breath
 7. Samir & Viktor – Shuffla
 8. Mariette – For You
 9. Felix Sandman – Every Single Day
 10. Margaret – In my cabana
 11. Benjamin Ingrosso – Dance You Off
 12. Rolandz – Fuldans

 

Nu drar festivalen vidare till Friends Arena i Stockholm för finalen som äger rum om en vecka. Vem av finalisterna är din favorit?

 

Panelen tycker till!


Resultatet kändes lika väntat som Kalle Anka på julafton – sällan har det varit så lätt att förutspå vinnarna. Just därför kände jag att kvällen var ganska händelsefattig och helt fri från överraskningar. Lite kul är ändå att Margret lyckades ta sig till final, som första icke-svenska artist sedan 90-talet! Även om det nu var ganska väntat… I övrigt så är jag bara så fruktansvärt trött på årets mello, och framförallt på produktionen. Visst kan vi klaga på att bidragen är tråkiga och ointressanta, men jag är rent ut sagt förbannad på hur dålig produktionen är i år. Trots (eller kanske p.g.a. av) den massiva kritiken mot både Fab-Freddie och manuset i övrigt, så satsade SVT på att just ge honom MER utrymme i andra chansen. Till slut så kändes det faktiskt som att hela programmet hade kunnat döpas om till ”Fab-Freddie och hans sidekick David berättar om sin besatthet av glitter och sin kamp mot det onda samhället”. Har SVT någonsin hört talas om måttlighet? Allt behöver faktiskt inte handla om EN person och om GLITTER hela tiden. För i manuset cirkulerade allting kring det, t.o.m. artistpresentationerna. Man har helt enkelt inte brytt sig om att tänka utanför boxen, och när Anna Book för 189:e gången gjorde fejkreklam för mineralvatten där puschlinen återigen var ”haha nu driver vi med kommersialismen, för reklam är moraliskt fel” – då fick jag nog och gick på toa. Sluta förstör mellon, SVT!!

Andra chansen var ett riktigt bra program, även om låtarna tyvärr inte riktigt håller samma kvalité som tidigare år. Däremot tycker jag att det var rätt låtar som röstades vidare. Margaret har en starkare och tydligare refräng mot Monchos låt (även om det som sagt bara är en refräng genom hela låten och inget mer än så), Renaida har den positiva kaxiga attityden mot Olivias rätt tafatta försök (och dessutom inte tillräckligt stark sånginsats), Felix har en bättre låt mot Mimi Werner (som hade en bättre låt 2016) och Méndez bjuder på lite mer än vad Sigrid gjorde. Trots allt kändes det som att den fjärde duellen tappade något med tanke på vilket party det skulle bli, men istället kändes det mer som en repetition inför en föreställning snarare än ett bra liveframträdande.

Helheten i programmet höll bättre denna gång, även om det finns saker att anmärka på. Nu är Andra chansen ett svårt program att göra eftersom att tävlingsdelen är relativt kort och sedan måste tiden fyllas ut med en massa blaj. Dock tycker jag att det fungerade bättre denna gång mot t.ex. 2015 då det mest kändes som utfyllnad.

Nu har vi alltså en väldigt tråkig final att komma till i Friends Arena. För mig finns bara en vinnare och det är John Lundvik. Dock måste jag göra en liten pudel och säga att Felix Sandman gjorde ett bättre intryck denna gång. Hans låt är faktiskt helt okej, och skulle gärna få vinna. Men John Lundvik är annars den enda låt som jag tycker känns som vinnaren i år.

Det var väl egentligen ganska väntat att det skulle bli Margaret, Renaida, Felix och Mendez som skulle gå vidare. För mig spelade det inte någon större roll annat än att jag ville ha Margaret och Felix vidare från respektive duell, vilket jag också fick. Sen, märkligt nog, tyckte jag faktiskt att sändningen i sig faktiskt höll bättre klass än deltävlingarna! Hipp hurra och armkrok vilken skräll! Fast det kanske blev så just för att, till skillnad från deltävlingarna, vi har en låt till att hålla reda på, och därmed inte lika mycket tid för pinsamma sketcher.

Så hur ser finalen ut då enligt min uppfattning? Tja, jag vet att mina favoriter, Rolandz, kommer vara avhängda med tanke på hur internationella juryn röstar, så jag får istället sätta mina förhoppningar på Felix Sandman, Liamoo eller eventuellt John Lundvik (trots min tidigare bedömning av hans låt). Att skicka vidare Benjamin Ingrosso däremot vore ett misstag med Eurovision med tanke på hur framträdandet behöver LED-skärmar, vilket årets Eurovision inte kommer ha.

Båda mina hatobjekt (Margaret & Felix Sandman) kvalificerade sig till finalen. Den sistnämnde spås dessutom vinna hela tävlingen. Jag längtar redan till melodifestivalen 2019. Nästa års festival kan omöjligen bli sämre. Ska tillägga att mina två favoriter (Mendez & Renaida) också gick till final. Men jag skulle inte satsa några pengar på att någon av dessa vinner. Är överlag inte nöjd med andra chansen men blickar nu framåt mot finalen.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen