Kroatien och Makedonien har valt artist och bidrag till Eurovision 2018

EUROVISION 2018. Tisdagen den 13:e februari 2018 kom kroatiska TV-bolaget HRT samt makedonska TV-bolaget MRT med besked om sina artist- och bidragsval till Eurovision 2018. För Kroatiens del blir det ännu en soloartist medan Makedonien prövar på en duett.

 

Kroatien har valt Franka Batelić

Kroatien var först ut under tisdagen att meddela artist och bidrag. Efter mycket om och men står det klart att HRT valt ut sångerskan Franka Batelić med låten ”Crazy” som valet till Eurovision 2018. Kroatien har varit mycket hemlighetsfulla fram till nu hur de ens skulle välja artist och bidrag, men det blev alltså ett internval.

Franka Batelić är född 1992 i Rijeka i Kroatien och hon gjorde sig år 2007 känd publikt i hemlandet efter sin medverkan i TV-programmet Showtime (kan jämföras med Idol), och två år senare deltog hon också i DORA (Kroatiens dåvarande Eurovisionuttagning), men utan att vinna. Hon deltog även i DORA 2010 men vann inte då heller. Efter år 2011 har hon haft ett break från musikscenen men kom tillbaka ifjol med en ny låt som blev en stor hit i Kroatien.

Låten som hon ska tävla med i Eurovision är skriven och komponerad av Branimir Mihaljević som stod bakom Kroatiens Eurovisionbidrag 2010 (”Lako je sve”).

De två senaste åren har Kroatien lyckats kvala in till finalen bägge gångerna, så frågan är om det kan bli en tredje gången gillt detta år! Återstår att se framöver.

 

Makedonien skickar duon Eye Cue

Som känt höll Makedonien på att inte ens få delta i årets tävling, men tack vare en ekonomisk plan får de delta trots allt. Landets artistval har precis som ifjol skett internt, även om man haft en nationell antagning med internvalsjury. TV-bolaget MRT har nu gjort sitt val och det valet föll på duon Eye Cue, som är ett av Makedoniens mest populära band. Det är producenten Darko Dimitrov som kommer styra upp själva låten.

Än så länge är det känt att gruppens tävlingsbidrag i Lissabon kommer att heta ”Lost And Found”.

Makedonien har haft det motigt i Eurovisionen de senaste åren då man inte varit i final sedan år 2012. Kan Eye Cue bli räddningen för Makedonien?

 

Notering: Övriga länder som är klara med både artist- och bidragsval

Länderna nedan är helt klara med artist- och bidragsval, dock med stor möjlighet att de officiella slutversionerna först presenteras mot slutet av årets säsong:

 

 

 

Länder som endast meddelat artist

 


 

Kommentera