Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Makedonien kommer medverka i Eurovision 2018

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


Grafik: ESC-Panelen

EUROVISION 2018. Makedonien kommer alltså trots EBU:s tidigare meddelande denna månad (november 2017) till start i Eurovision Song Contest 2018.

 

Kunde ha fått avstå tävlande 2018

Initialt såg det ut som att endast 42 länder skulle delta i Eurovision Song Contest 2018. Detta efter att EBU hade blockerat Makedoniens tv-bolag MRT att delta i tävlingen, med anledningen att EBU under denna höst belagt sanktioner mot makedonska TV-bolaget MRT. Detta p.g.a. att MRT haft för stora skulder till EBU. MRT blev alltså drabbade lite på samma sätt som Rumäniens nationella TV-bolag TVR drabbades av inför Eurovision 2016 i Stockholm.

Under fredagen den 17:e november kom EBU med nya besked där Makedonien plötsligt har fått tillstånd att tävla i Eurovision 2018 trots allt. Det är oklart om MRT har betalat skulderna eller om bara en betalplan gjorts upp. Oavsett har EBU valt att ändra sitt tidigare negativa beslut och därför är nu Makedonien med i startfältet i Lissabon.

 

Makedonien i Eurovisionen

Makedonien är ett av tävlingens minst framgångsrika länder. De försökte göra debut 1996, men på grund av rådande regler gällande utgallring av länder kom de inte med. När de väl gjorde debut 1998 med Vlado Janevski och hans låt Ne zori, zoro halkade man ner på en nittonde plats och var ute ur nästa tävling.

Mönstret av att komma och gå på grund av dåliga resultat fortsatte fram till 2004 när semifinalsystemet infördes. Men då kom Makedonien in i en mer positiv trend där man fixade fyra raka finalplatser och år 2006 nådde Makedonien sin bästa placering, en 12:e plats som ordnades av Elena Risteska med Ninanajna”. Från 2008 och framåt har Makedonien haft rätt mycket otur, inte minst då de både år 2008 och 2009 kom på tionde plats semifinalerna, men av rådande regler fick de inte en finalplats eftersom att jurygrupperna valde bort dem. Mellan 2008 och 2017 har Makedonien endast gått till final en gång: 2012 med Kaliopis Crno i belo.

Senast Makedonien var med tävlade var i Eurovision 2017 i Kiev, då Jana Burčeska tävlade med ”Dance Alone”. Låten slutade på en 15:e plats i sin semi med endast 69 poäng, och gick därmed inte vidare till finalen. Se gärna framträdandet nedan:

 

 

Vad tycker du om att Makedonien får vara med och tävla i Eurovision 2018? Kommentera gärna!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen