Gianna Terzi representerar Grekland i Eurovision 2018


Publicerad:


Skribent:

ESC-Panelen


Publicerad

Foto: ERT.

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Greklands nationella TV-bolag har ångrat sig kring att hålla en nationell final, utan har utsett artist och bidrag till Eurovision 2018 internt. Deras val föll på sångerskan Gianna Terzi med låten “Oneiro mou”.

Ingen final – varför då?

Initialt var det alltså sagt att Grekland skulle välja artist och bidrag genom en nationell final nu i februari, och TV-bolaget ERT hade också börjat förbereda för en sådan. Redan i höstas skickade ERT ut förfrågningar till många grekiska skivbolag att komma in med förslag på bidrag. Kravet ERT hade var att låtarna skulle framföras på grekiska och ha grekiska influenser. Totalt inkom 20 bidrag frn 13 olika skivbolag.

ERT valde sedan ut fem av dessa 20 bidrag som skulle få tävla i en mindre final, men två av dessa bidrag diskvalificerades p.g.a. regelbrott. Inför finalen kvarstod tre bidrag med varsitt skivbolag bakom, och för att få delta krävde ERT att skivbolagen skulle lämna in garantier för att kunna stå bakom kostnader (exakt vilka kostnader det gällde är oklart). Men då två av tre skivbolag inte lämnat in sådana garantier i tid valde ERT att diskvalificera de två bidragen och då var ju bara ett bidrag kvar i leken, och då behövdes ingen final.

 

Vem är då kvar?

Jo det bidrag som återstår och som nu har blivit Greklands nästa Eurovisionbidrag i tävlingen heter “Oneiro mou” och framförs av sångerskan Gianna Terzi (förnamnet kan även stavas Yianna).

Mer information om artisten får ni under våra Inför-presentationer senare i vår, tills dess kan ni lyssna på låten som har släppts i studioversionsform:

 

 

Grekland – en framgångssaga som inte stått sig lika högt till nu

Grekland tillhör ett av de länder som de gått väldigt bra för i Eurovisionen, sedan millennieskiftet har de inte mindre än tio stycken topp tio-placeringar inklusive en seger med Elena Paparizous “My Number One” 2005. Men på senare år har det gått trögt för Grekland som faktiskt till och med missade finalplats 2016, vilket var första gången sedan år 2000 som Grekland ej var representerad i Eurovisionfinalen.

Ifjol var det Demy med låten “This Is Love” som tävlade för Grekland i Eurovisionen. Hon kvalade in till final på en tiondeplats och hamnade på 19:e plats i finalen. Låten var bl.a. gjord av svenska låtskrivaren John Ballard, som fick med sin fjärde Eurovisionlåt inom loppet av fyra år. I år är det mer grekiska toner som gäller, förutom 2016 så har Grekland annars haft för vana att sjunga på engelska i Eurovisionen.

 

Tror du att det kommer gå bättre för Grekland i år? Kommentera gärna vad du tycker om Greklands val av artist och bidrag 2018!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen