Eurovision-nyheter i korthet: oktober 2019

Foto & copyright: Ellen26/Pixabay.com

NYHETSSAMMANFATTNING. Då har oktober passerat och vi tänkte sammanfatta nyhetsläget som gått. Vilka länder har hittills ansökt om att delta 2020? Vilka uttagningar är än så länge aktuella? Och vad mer för spännande nyheter har inträffat? Allt detta kommer nu!

 

Melodifestivalen 2020


Oktober blev en ganska Melodifestival-fattig månad med relativt få uppdateringar. För den som tycker det är roligt har kvällspressen nu startat kampen att hinna avslöja vilka 28 artister som SVT har eller kommer att ha valt ut till Melodifestivalen 2020. Hittills har de, enligt sina ”källor”, lyckats avslöja en bråkdel av startfältet. Hur många de hinner med i slutändan återstår att se…

I vilket fall som helst var månadens stora höjdpunkt för Melodifestivalen den sista oktober då produktionen släppte biljetterna till alla genrep och direktsändningar. För mer info om var du köper biljetter på ett säkert sätt kan du läsa i vår sammanfattade artikel här.

 

Vad vi vet om Melodifestivalen 2020

28 bidrag kommer att väljas ut, vilka ska fördelas på fyra deltävlingar.

– Det är ännu hemligt vilka som ska tävla (trots kvällstidningarnas så kallade ”avslöjanden”), med undantag för P4 Nästa-jokern Amanda Aasa.

– Deltävlingarna äger rum i Linköping, Göteborg, Luleå och Malmö. Premiären sker den 1:a februari och följer alla lördagar till den 7:e mars.

– Toppbidragen kvalar vidare direkt till final medan ett antal bidrag får göra upp om de sista finalplatserna i Andra chansen i Eskilstuna.

– I finalen, som äger rum i Friends Arena i Stockholm, koras Melodifestivalens vinnare, den första för decenniet 2020-talet.

– Trion Linnea Henriksson, Lina Hedlund och David Sundin är programledare för hela turnén.

– I programmet core team finns bl.a. Christer Björkman som senior producer och Karin Gunnarsson som tävlingsproducent.

 

Eurovision 2020: Besked om deltagarlistan


Under oktober månad fortsatte länder att bekräfta deltagande i Eurovision 2020, och till och med den 31:a oktober hade totalt 40 länder lämnat in ansökan. Bland dessa hittas två länder som gör comeback efter ett års frånvaro: Ukraina och Bulgarien.

Enligt den lista som ESCToday.com har publicerat (och som ständigt uppdateras) har alla länder som deltog i 2019 års tävling, utom tre, meddelat om de ska vara med igen i 2020 års tävling. De tre som ännu inte lämnat besked är Ryssland, Moldavien och Ungern. Dessutom har ESCToday.com inte fått något besked från Turkiet (som ju senast deltog i Baku 2012 och som därefter inte visat något intresse av att vara med igen).

Från både Ryssland och Moldavien har till oktober slut inget ljud hörts om varken deltagande eller avhopp, men det har det däremot gjorts från Ungern. Det ungerska TV-bolaget MTVA hann under oktober med att bekräfta att man i vart fall inte kommer att använda sig av uttagningen A Dal som någon uttagning till Eurovision 2020. Detta har föranlett till en spekulation i etern om att Ungern därmed hoppar av. Men: inget är ännu bekräftat om Ungern ska delta eller inte, så därför får framtiden utvisa hur det blir. Förhoppningsvis publiceras EBU:s officiella deltagarlista inom kort och då får vi alla fakta på bordet.

 

Artistval till Eurovision 2020


Under oktober månad blev två länder klara med sina artistval till Eurovision 2020. Det handlar om Belgien och Spanien.

 

Belgien skickar Hooverphonic

Den 1:a oktober kom beskedet att Belgien skickar musikgruppen Hooverphonic till Eurovision 2020. Landet fortsätter med internvalet men väljer denna gång en grupp istället för en ung soloartist från något talangprogram. Vilka är då Hooverphonic? Ja de har funnits sedan år 1995 och två av ursprungsmedlemmarna (Alex Callier och Raymond Geerts) är kvar tillsammans med Luka Cruysberghs som kom med år 2018. Till dags dato har gruppen släppt inte mindre än tio album under en period mellan 1996 och 2018. Nu ska de alltså tävla för sitt hemland i stora Eurovisionen, hur låten ska väljas ut är dock inte känt.

 

Spanien skickar sångaren Blas Cantó

Några dagar efter Belgiens artistval blev offentligt blev även Spaniens val offentligt, där spanska RTVE satsar allt på sångaren Blas Cantó som sedan barnsben velat tävla för Spanien i detta sammanhang. I sin barndom prövade Blas lyckan i spanska uttagningen till Junior Eurovision, men fick aldrig åka och tävla. Därefter gjorde han ytterligare ett försök i Spaniens Eurovision-uttagning 2011, men blev då inte heller vald, utan det blir av först nu år 2020. Vid sidan om dessa försöken har han varit involverad i pojkgruppen Auryn, men har sedan år 2016 gått solo. Hur hans bidrag ska väljas ut är inte känt.

 

Fakta: fler nationella uttagningar


Precis som SVT i Sverige är det nu många länder som står på deltagarlistan som också förbereder nationell uttagning. Här följer i sammanfattad form hur uppläggen ser ut land för land.

 

Albanien: Festivali i Këngës 58

Det albanska nationella TV-bolaget RTSH bekräftade redan i juli att Albanien kommer till start till Eurovision 2020, och att det blir den traditionsenliga uttagningen Festivali i Këngës som kommer att utse vilken artist och bidrag som får åka och tävla för Albanien i Eurovision. Fram till september kunde intresserade låtskrivare och artister skicka in bidrag, därefter gick en kommitté igenom alla inskickade låtar och valde ut 20 tävlande, vilka offentliggjordes i oktober. Bara dagar senare kom beskedet att tävlingen ska avgöras genom två semifinaler och en final, vilka hålls den 19:e, 20:e och 22:a december. Albanien blir alltså som vanligt klara med sitt val före årsskiftet.

 

Australien: Eurovision – Australia Decides

För andra året på raken kommer Australiens nationella TV-bolag SBS låta tittarna och/eller jury välja ut Australiens representant till Eurovision Song Contest genom en tv-sänd finalkväll. År 2019 hölls den första upplagan av Eurovision – Australia Decides och år 2020 blir det alltså en fortsättning. Finalen är planerad att äga rum den 8:e februari 2020 med åter radarparet Joel Creasey och Myf Warhurst som programledare.

 

Danmark: Dansk Melodi Grand Prix 2020

Redan innan Eurovision 2019 ens var avgjord bekräftade danska TV-bolaget DR att de är intresserade att delta i 2020 års tävling. Man gick även ut med att artist och bidrag ska väljas genom sin uttagning Dansk Melodi Grand Prix, som för första gången på många, många år kommer att avgöras i huvudstaden Köpenhamn, närmare bestämt den 7:e mars. Därefter höll DR tyst fram till början av oktober då man meddelade en stor förändring. Denna förändring innebär att av de tio bidrag som väljs ut till den nationella finalen kommer publiken att få rösta fram tre av finalbidragen via en radiotävling. Hur resterande sju bidrag väljs ut är däremot något oklart. ESCToday.com har rapporterat om att det valet kommer att ske internt på DR.

 

Estland: Eesti Laul 2020

Det estniska TV-bolaget ERR bekräftade i augusti att man fortsätter med uttagningen Eesti Laul även till Eurovision 2020. 24 bidrag är beräknade att bli utvalda till tävlingen (via en nationell antagning). De kommer att tävla genom två semifinaler, vilka hålls den 13:e och 15:e februari, och därefter en efterföljande final som avgörs den 29:e februari.

En antagning pågår till och med den 6:e november, därefter ska bidragen granskas av en jury som ska välja ut startfältet. Precis som ifjol tillåts icke-estniska medborgare skicka in bidrag så länge det sker i samarbete med estniska medborgare. Dessutom ska vara låtskrivarteam betala en avgift för varje bidrag de skickar in.

 

Finland: UMK 2020

Efter två år med metoden att välja artist internt och bidrag via en mindre UMK-final har finska TV-bolaget YLE valt att byta strategi. Det här innebär att YLE kommer att hålla i en allmän antagning och urvalsprocess, ungefär som det såg ut fram till 2017. Exakta detaljer hur formatet för tävlingen blir är inte känt mer än att antagningen sker i början av november. Vi lär alltså snart få ett besked där…

 

Georgien: Idol-uttagning + internval

Georgisk TV GBP är en hejare på att byta uttagningssätt från år till år. Efter att ha prövat bland annat både stora och små finaler och helt/delvis internval använde man år 2019 sin version av Idol som uttagning till Eurovison, och det tänker GPB fortsätta att göra även år 2020. I september inkom kompletterande uppgifter som säger att det är bara artisten som kommer att väljas genom den publika uttagningen. Tävlingsbidraget kommer istället att väljas internt. Georgiska Idol drog igång den 26:e oktober och lär löpa på åtminstone under hösten.

 

Irland: Internval

Sedan år 2016 har RTÉ konsekvent använt sig av internval som metod att välja artist och bidrag till Eurovision istället för att anordna en publik tv-sänd uttagning, och så blir det alltså även anno 2020. För att välja ut rätt artist och låt till Eurovision ville RTÉ ha in förslag på bidrag, något som skedde genom en antagning som pågick fram till den 25:e oktober. Därefter utser en jury ett bidrag som får tävla. Dock kan bidrag även läggas till från annat håll utöver den officiella antagningen.

 

Island: Söngvakeppnin 2020

Islands nationella TV-bolag RÚV bekräftade i september Islands deltagande i Eurovision 2020, och öppnade samtidigt sin antagning för uttagningen Söngvakeppnin. Upplägget för 2020 års omgång blir densamma som det var år 2019, vilket innebär två semifinaler och en final med tio tävlingsbidrag. Semifinalerna är planerade att sändas den 8:e och 15:e februari 2020 från Háskólabíó, där tio bidrag (fem per semifinal) tävlar om ett antal platser i den avgörande finalen, som är planerad att avgöras den 29:e februari 2020 på Laugardalshöll. Mer info om Islands uttagning finns samlat här.

 

Italien: San Remo-festivalen

Italienska RAI har nu i oktober bekräftat att man återigen kommer att utse sin artist och sitt tävlingsbidrag till Eurovisionen via den klassiska och framgångsrika San Remo-festivalen. År 2020 firar tävlingen sitt 70-årsjubileum och det införs lite nya regler i leken, framförallt för artisterna som vill tävla i Rotterdam. Från nu vill nämligen RAI veta innan San Remo vilka av de 20 artister som väljs ut som har intresse av att åka till Eurovision och tävla. Skulle det bli så att vinnaren inte är intresserad kommer RAI att utse en annan tävlande som får åka.

Förutom det görs förändringar att RAI nu stänger möjligheten för icke-etablerade artister att tävla i den avgörande Campioni-klassen. Istället återinförs Nykomlingsklassen i programmet som får sin egen uttagning á åtta tävlande. Dessutom får tv-tittarna inte vara med och rösta i Campioni förrän under själva finalkvällen. Uttagningen pågår mellan den 4:e och 8:e februari 2020.

 

Lettland: Supernova 2020

I oktober bekräftade Lettland sitt deltagande 2020 och öppnade upp antagningen till sin Supernova-uttagning. Hur omfattande tävlingen blir är inte sagt, ej heller hur många bidrag som väljs ut. Dock kommer en jury utse tävlingsbidragen efter antagningen.

Enligt det regelverk som publicerats får både lettiska som icke-lettiska medborgare ställa upp i tävlingen. Däremot finns krav på att icke-lettiska medborgare i så fall måste samarbeta med X antal lettiska medborgare för att få ställa upp. Låtskrivarna måste också kunna redovisa för LTV hur procentandelen i arbetet sett ut. Artist och bidrag måste uppfylla alla EBU:s krav. En ytterligare regel i leken är att vinnaren kommer att behöva teckna ett nytt avtal med LTV inför Eurovision. Har detta inte gjorts inom två dagar efter finalen har LTV rätt att fråga någon annan artist om att få åka till Rotterdam i maj.

 

Litauen: Nationell uttagning

Litauiska TV-bolaget LRT kommer även 2020 att hålla i en nationell uttagning för att utse sin representant till Eurovision 2020. Detta blev officiellt den 26:e september. Däremot kommer den inte att bli lika utdragen som den varit de senaste åren, eftersom att LRT:s nya målsättning är att satsa på kvalité. Andra förändringar som genomförs är att ingen tävlande får ha mer än ett bidrag i uttagningen, tittaromröstningen i varje program redovisas först vid sändningens slut (istället för att vara synlig genom hela programmen) och programmets jury sätts i en enskild studio för sin bedömning. För att hitta tävlande kommer LRT att hålla i en nationell antagning, vilken pågår till och med den 8:e december.

 

Malta: X Factor och internval

Förra året (2019) skrotade Maltas nationella TV-bolag PBS/TVM sin MESC-uttagning till Eurovision till förmån för en nystartad säsong av X Factor Malta. Helt enkelt valdes artisten från det programmet medan låten valdes internt. Till Eurovision 2020 gör PBS exakt samma sak. Under hösten 2019 kommer alla uttagningsprogram att pågå och i början av februari är det beräknat att en vinnare kommer vara korad.

 

Nederländerna (värdland): Internval

Varje år sedan Malmö 2013 har Nederländerna valt artist och bidrag till Eurovision internt istället för att hålla i en nationell uttagning. Så blir det även nu när landet ska stå som värdnation 2020. Enligt uppgifter via ESCToday.com kommer en jurypanel på TV-bolaget AVROTROS vara ansvariga för att hitta en bra kandidat som får representera Nederländerna på hemmaplan.

Modellen med internval för Nederländerna har givit goda resultat, inte minst med den seger landet fick i Tel Aviv i maj i år (2019). Det är ej att förglömma att landet de facto alla år sedan Malmö 2013, med undantag för Wien 2015, lyckats ta sig till final samtliga gånger. Förutom segern har de ytterligare två topplaceringar (silver 2014 och niondeplats 2013), och därefter två elfteplatser och en 18:e plats i bagaget. Detta kan jämföras med de åtta Eurovision-åren 2005-2012 då Nederländerna konsekvent misslyckades med att kvala sig vidare till Eurovision-finalerna.

 

Norge: Norsk Melodi Grand Prix 2020

År 2020 firar Norge jubileum i Eurovision då det har gått 60 år sedan landet debuterade i tävlingen. I samband med jubileet slår TV-bolaget NRK på med stort med sin klassiska Norsk Melodi Grand Prix, då det blir flera uttagningsprogram som hålls inför finalen. Tanken är bl.a. att dela upp uttagningsprogrammen med artister från olika delar i Norge innan man sedan ska kora en vinnare. Det är första gången på flera år som NRK väljer att utöka sin Melodi Grand Prix till mer än bara en finalkväll.

I slutet av september kunde NMGP-chefen Stig Karlsen bekräfta i en video som publicerats på Eurovision.tv:s YouTube-kanal den 27:e september mer detaljer kring uttagningen. Bland annat kommer 25 bidrag väljas ut, vilka fördelas ut på fem heats. Från varje heat kommer ett bidrag röstas vidare till finalen, och därefter kompletterar en jury med ytterligare fem bidrag. Därmed blir det tio bidrag som sedan gör upp om segern. Enligt Stig Karlsen kommer sändningarna att pågå på lördagar med start den 11:e januari och final den 15:e februari 2020.

 

Portugal: Festival da Canção 2020

Det portugisiska TV-bolaget RTP kommer även till Eurovision 2020 använda sig av sin traditionella Festival da Canção för att hitta sin representant. 16 låtskrivare kommer att få ta fram varsitt bidrag och en artist till startfältet, där 14 av dem har bjudits in internt via RTP medan två platser tillsätts som jokrar i leken. Mer info än så har ännu inte dykt upp.

 

Schweiz: Internval

Schweiz tog stor revansch i Tel Aviv 2019 och 2020 satsar man på att hitta en minst lika stark kandidat för att fortsätta att fajtas om att få sin tredje seger i Eurovisionen. Ifjol (2019) skrotades det tidigare upplägget med nationell final och istället satsades allt på ett internval. Man höll i en nationell antagning och lät sedan en stor publikpanel och en expertjury rösta fram en vinnare. Samma modell används även anno 2020. Under september månad hölls en antagning igång som inbringade hela 515 bidrag, vilket är 95 fler mot året innan. Det finns alltså ett stort allmänintresse att delta för Schweiz i Eurovision!

 

Serbien: Beovizija 2020

Serbiens nationella TV-bolag RTS fortsätter med sin uttagning Beovizija även till år 2020. Exakt omfång av tävlingen är inte känt, mer än att RTS håller en antagning öppen till och med den 15:e november. Därefter kommer en kommitté, tillsatt av RTS, att lyssna igenom alla inskickade bidrag och välja ut de bidrag de anser är bäst för tävlingen. Kommittén kommer endast att utgå ifrån de musikaliska, tolkande och konstnärliga egenskaperna hos bidragen.

Skulle det vara så att kommittén anser att ingen av bidragen som skickats in “håller måttet” har de rätt att välja ett bidrag utanför tävlan som får representera Serbien i Eurovision 2020.

 

Slovenien: EMA Freš & EMA 2020

Det slovenska TV-bolaget RTVSLO har bekräftat att det blir en fortsättning med uttagningen EMA till nästa års Eurovision. Exakt hur omfattande uttagningen blir anno 2020 är inte sagt, däremot har TV-bolaget denna gång öppnat dörren för icke-etablerade slovenska artister att delta i uttagningen. Dessa artister hade fram till den 19:e september på sig att skicka in sin anmälan om att delta i en specialvariant kallad EMA FREŠ.

En dryg månad senare släpptes beskedet om hur EMA Freš kommer att gå till. Totalt har 18 bidrag valts ut, vilka möts i dueller och veckofinaler där onlineröstning avgör vilka bidrag som går vidare. I slutändan kommer tio bidrag att tävla i en final där publiken får välja en tävlande och en jury en tävlande som får tävla i EMA 2020.

Parallellt med den icke-etablerade uttagningen pågår en antagning för redan etablerade artister i Slovenien till EMA 2020, och när den är avslutad i november kommer RTVSLO gå igenom den och välja ut ett antal lämpliga kandidater som får möta de två vinnarkandidaterna från EMA Freš.

 

Storbritannien: oklar strategi

I september kom BBC Studios med besked att man har valt att söka ett samarbete med skivbolaget BMG UK som har möjlighet att ta fram en låt och artist med internationell standard som ska tävla för Storbritannien i Eurovision 2020. Om denna ändring innebär att BBC stryker användandet av uttagningen Eurovision: You Decide (som använts mellan åren 2016-2019) framgår inte av den nyhet som kom. Så oavsett om detta innebär ett brittiskt internval eller ännu en final får vi återkomma om det vid ett senare tillfälle.

 

Tjeckien: nationell final

För första gången sedan år 2008 kommer tjeckiska TV-bolaget Česká televize (ČT) hålla i en publik nationell final för att utse Tjeckiens artist och bidrag till Eurovision. De två senaste åren (2018 och 2019) har ČT använt sig av ett webbfinalsystem och innan dess internval. Men nu tar alltså ČT steget ut och kör en riktig final. Fram till sista juli hölls en antagning som inbringade totalt 152 bidrag. Enligt uppgifter ska nu ett antal bidrag ha valts ut, men det är oklart när dessa kommer att presenteras. Finalen är planerad att hållas i januari 2020.

I slutet av oktober kom även beskedet att Tjeckien kommer att byta ut sin delegationschef till Eurovision 2020. Detta för att den nuvarande, Jan Bors, avslutar sin anställning hos ČT efter 12 år. Han har varit delegationschef/uttagningsansvarig för Tjeckien sedan 2016 och lett dem till tre finalkvalificeringar (efter bara bottennapp) och inte minst den sjätteplats man tog i Lissabon 2018. En stor succé för Tjeckien som nu går in i en ny era.

 

Ukraina: Vidbir 2020

Efter sin frånvaro i Tel Aviv återkommer Ukraina till Eurovision när den ska avgöras i Rotterdam 2020. Man fortsätter att välja artist och bidrag genom uttagningen Vidbir, som precis som 2019 års upplaga kommer att bestå av två semifinaler och en final. Däremot är det inte känt om det blir lika många tävlingsbidrag som det var 2019. Semifinalerna är planerade att sändas den 8:e och 15:e februari medan finalen avgörs den 22:a februari 2020. Det är också sagt att TV-bolaget UA:PBC vara finansiär för 2020 års ukrainska representants Eurovision-uppdrag, medan STB ansvarar för själva uttagningen.

För att undvika den händelse som föranledde Ukrainas sena avhopp har UA:PBC lagt in en ny regel som vi kan kalla för ”lex Maruv”. I korthet innebär regeln att alla artister som uppträtt i Ryssland och/eller på Krim sedan år 2014 ej får delta i Ukrainas uttagning. Detta gäller även artister som har planerat att uppträda där under vintern och våren 2020. Regeln omöjliggör därmed en rad artister att ställa upp, och vi får därför se hur många som de facto kommer att väljas ut.

 

Länder som ännu inte gett några nationella-besked

Förutom länderna ovan finns ytterligare 15 länder som har bekräftat till säkra källor att de vill delta i Eurovision 2020, men ännu inte sagt hur de ska välja artist och bidrag. Eftersom det inte finns några andra besked än så listar vi länderna i bokstavsordning.

 

 • Armenien
 • Azerbajdzjan
 • Bulgarien
 • Cypern
 • Frankrike
 • Grekland
 • Israel
 • Kroatien
 • Montenegro (endast preliminär bekräftelse)
 • Nordmakedonien
 • Rumänien
 • San Marino
 • Tyskland
 • Vitryssland
 • Österrike

 

Övriga nyheter


Eurovisions slogan: ”Open Up”

Sedan det stod klart i augusti att Rotterdam blir värdstad för Eurovision 2020 har det varit en spänd väntan på sloganen för tävlingen. Nu i oktober blev det så dags för produktionen att presentera den… “Open up” heter den!

I en intervju med Eurovision.tv berättar den ena (av fyra) exekutiva producenten Sietse Bakker att “Open Up” står för Nederländerna som ett öppenhjärtigt land som visar medmänsklighet och respekt. Samtidigt ska sloganen även ses som en slags tidsmarkering där alla människor välkomnas oavsett vem man är eller vilken musiksmak man har.

Temat, dvs. logotyp och annat grafiskt material, är tänkt att presenteras senare under året.

 

Alla Junior Eurovision-bidrag är officiellt presenterade

Söndagen den 24:e november avgörs årets Junior Eurovision i Arena Gliwice i Gliwice-Silesia i Polen. Det är 19 länder som tävlar om segern och i oktober blev alla länder klara med artist- och bidragsval. Samtliga bidrag har också släppts officiellt på tävlingens YouTube-kanal. I denna artikel hittar du länkar till alla framträdanden och ett officiellt recap.

 

Vann rätt låtar Melodifestivalen på 2010-talet?

Medan vi inväntar att ny Melodifestival-historia ska skrivas går vi igenom år för år och listar favoritbidragen. I oktober hann vi med att gå igenom de första fem åren, dvs. 2010-2014. I november fortsätter vi med åren 2015-2019.

 

Lukas två Eurovision-topplistor

I väntan på att nästa Eurovisionsäsong ska börja tog vår skribent Lukas fram två topplistor med bidrag som han anser var överskattade (placerats alldeles för högt enligt Lukas) respektive underskattade (fick en alldeles för låg slutplacering enligt Lukas) i tävlingen. Bidragen hade tävlat mellan åren 2004-2019. För att göra det mer spännande delades listorna upp i fem åt gången. Här nedan hittas länkar till respektive del:

 

Överskattade bidrag enligt Lukas

 

Underskattade bidrag enligt Lukas

 


 

Kommentera