Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

I väntan på nästa Mello-decennium: vann rätt låt Melodifestivalen 2011?

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


PANELEN TYCKER TILL. I väntan på att artister och bidrag till Melodifestivalen 2020 blir officiella tänkte vi gå igenom Mello-år för Mello-år på 2010-talet och tycka till om vinnaren samt välja ut våra personliga favoriter från respektive år. Vi gjorde ett liknande projekt under sommaren (2019) fast för respektive Eurovision-år. Nu tar vi istället ned detta till Melodifestival-nivå!

I denna del av serien kommer vi att välja favoriter från Melodifestivalen 2011.

 

Fakta: Melodifestivalen 2011

Den 51:a upplagan av Melodifestivalen avgjordes i 6 stycken program mellan den 5:e februari och 12:e mars 2011, där totalt 32 bidrag tävlade om segern. Programledare var duon Marie Serneholt och Rickard Olsson (samt Elsa Billgren som var webbreporter). I finalen blev det slutligen Eric Saade med låten “Popular” som vann (se framträdandet i klippet här ovanför). I Eurovision i Düsseldorf kvalade Eric först vidare från sin semi till final, där han stannade på tredje plats, vilket var Sveriges då dittills bästa placering sedan segern 1999. Det markerade också början på Sveriges näst mest framgångsrika decennium (om vi ser till snittplaceringen var bara 1980-talet något snäppet bättre).

Inför den avgörande finalen i Melodifestivalen 2011 hade tv-tittarna fått rösta fram tio av 32 bidrag till finalister, vilket skedde via de fyra deltävlingarna och uppsamlingsheatet Andra chansen. I deltävlingarna tävlade åtta bidrag per program, där tittarnas två favoriter gick direkt till final. Därefter hölls uppsamlingsheatet för bidragen som tittarna satte på tredje och fjärde plats, där ytterligare två bidrag utsågs till finalister.

 

Nyheter
Efter kritik mot 2010 års tävling, som nog kom främst med tanke på att Sverige för första gången missade Eurovision-finalen det året, valde SVT att göra om stora delar av upplägget inför Melodifestivalen 2011. Ändringarna gjordes framförallt gällande antagning och kring juryperspektivet. Till exempel delades nu ansvaret lika att välja ut startfältet mellan urvalsjuryn och Melodifestivalredaktionen själva, som valde 15 bidrag vardera. Juryn valde bidrag från den nationella antagningen medan SVT hade möjlighet att även välja låtar via specialinbjudningar. Momentet med webbjokern fanns kvar och utökades dessutom med två platser.

Även finalens omröstning gjordes om i grunden, då nu samtliga svenska jurydistrikt skrotades och ersattes helt av tävlande Eurovision-länder. Tittarnas poäng ändrades också till att inte längre vara fasta summor utan räknades nu procentuellt utifrån hur många röster varje bidrag fått.

En annan mindre ändring var att icke-svenska låtskrivare fick skicka in bidrag, även om det var tvunget att ske i kombination med minst en svensk låtskrivare.

 

Städer, datum och startfält
Via länkarna finns information om startfält och resultat:

 

 

Här följer också ett inofficiellt recap av alla 32 bidrag*:

Notera att filmen är gjord i “Topp 32”-format, men det är inte vår rangordning.

Panelen tycker till

Nu tänkte vi gå in på vad vi själva tyckte om vinnaren – vann rätt låt eller hade vi andra favoriter?

PS: Vilken låt var din vinnare? Kommentera gärna i rutan nedanför artikeln!

 

Jag anser att Nicke Borg med låten “Leaving Home” borde ha vunnit!

Motivering: 2011 var ett väldigt bra år, även om det kändes givet att det skulle stå mellan två låtar. Men det fanns så mycket bra runt omkring att kvalitén på tävlingen överlag var väldigt hög. Jag har i princip inget emot att Eric Saade vann, för det var en cool låt som tog tillbaka oss till toppen till Eurovision. Däremot hade jag tyckt det hade varit riktigt ballt om Sverige hade skickat en rocklåt till Eurovision. “Leaving Home” stod ut för mig genom hela tävlingen och är en låt som jag verkligen älskar. Det var ändå kul att se den i final och jag tycker någonstans att den ändå fick en fin placering.

Christian Walz låt “Like Suicide” är för mig den mest underskattade låten i Melodifestivalen. Att den inte ens fick gå till Andra Chansen är än idag ett mysterium för mig. Jag älskade låten då och jag gör det än idag. Jag tycker den förtjänade så mycket mer.

Om du frågat mig när tävlingen gick av stapeln så hade nog “Me and My Drum” varit min trea, men idag uppskattar jag “Alive” mer. Faktum är att den förmodligen inte ens hade varit med i min topp 5 på den tiden. Men jag insåg inte dess briljans då. Linda har en helt magisk röst och kraften i den är enorm. Hon förtjänade också en finalplats. Det säger en del om bredden på tävlingen detta år. Moniker hakar på här för det var en väldigt otippad låt som överträffade alla förväntningar och sånt är alltid kul. Dessutom är den riktigt trallvänlig.

 

Min personliga topp 5

 1. Nicke Borg – “Leaving Home”
 2. Christian Walz – “Like Suicide”
 3. Linda Pritchard – “Alive”
 4. Swingfly – “Me and My Drum”
 5. The Moniker – “Oh My God”

 


 

Jag anser att rätt låt vann i finalen (även om jag hade en annan favorit)!

Motivering: Om jag ska jämföra Melodifestivalen 2010 med 2011 är det som natt och dag. 2010 var ett blekt år med halvtrötta bidrag medan 2011 blev hitsens år med nästan att allt lät bra! Nu gillade jag inte alla låtar, men helt ärligt så finner jag väldigt få “ogilla” hos mig själv när jag nu lyssnar tillbaka på dem. Flera av de låtar som jag då inte hade som favoriter lyssnar jag än idag på, bland annat i nostalgilistan på Spotify, till exempel Anniela, Jenny Silver, Sara Varga, Sanna Nielsen, Playtones och Love Generation. Och de är alla bra, men kommer inte upp på topplistan idag!

Men nu tillbaka till 2011, och det fanns många bra låtar att välja på. Den jag sätter som främsta är Nicke Borg med “Leaving Home” för att den rocklåten stack ut på ett annat sätt. Det var inget band, bara Nicke men med en riktig bra sångröst. Däremot anser jag att Eric Saade med “Popular” var rätt val att skicka till Eurovision, just för att den låten stack ut mer och att det var häftiga effekter. Jag gillar också låten, även om jag kanske bara kan ge 4 av 5 i betyg. Låten saknar det lilla extra för att få full pott. Nicke Borg får däremot full pott av mig, men det var som sagt rätt att Eric fick åka. Tyvärr blev jag lite besviken på Erics framträdande i Eurovision när det märktes att produktionen hade lagt på en massa inspelade körer låten i Sverige som inte fick vara med i Düsseldorf. Då lät det faktiskt inte helt bra live. Men man får vara glad för att Eric Saade tog tillbaka Sverige till toppen igen i Eurovision…

 

Min personliga topp 5

 1. Nicke Borg – “Leaving Home”
 2. Eric Saade – “Popular”
 3. Linda Pritchard – “Alive”
 4. The Moniker – “Oh My God”
 5. Elisabeth Andreassen – “Vaken i en dröm”

 


Jag anser att Nicke Borg med låten “Leaving Home” borde ha vunnit!

Motivering: 2011 minns jag som ett ganska roligt år att följa, åtminstone om man pratar om själva deltävlingslunken. För något som hände mer oftare än förut var att flera av mina favoriter lyckades segla vidare till final! Men, själva finalen mynnade ut i en inte lika bra vinnare… men det om det.

Att utse en vinnare var inte lätt under dessa år, då jag länge hade Brolle som en stor favorit ganska länge, men i efterhand har nu Nicke Borg tagit över ettan hos mig. Det är något härligt att se en härlig rockräv som honom bjuda på en fin rockballad. Medan många artister i mitt tycke inte alltid hade den mesta karisman, tyckte jag Nicke hade precis det. Helheten lämnade en väldigt mysig känsla.

 

Min personliga topp 5

 1. Nicke Borg – “Leaving Home”
 2. Brolle – “7 Days and 7 Nights”
 3. Swingfly – “Me and My Drum”
 4. Melody Club – “The Hunter”
 5. Linda Bengtzing – “E det fel på mej?”

 


Jag anser att Anniela med låten “Elektrisk” borde ha vunnit!

Motivering: 2011. Året då merparten av mina favoriter åkte ut med huvudet före… Det är inget jag stör mig på nu idag dock. Vinnarlåten Popular tyckte jag mycket om på på den här tiden och blev glad när den vann finalen. Men med åren har den sjunkit som en sten på min personliga topplista…

I ärlighetens namn har jag inte heller någon klar favorit från 2011 heller, jag skulle kalla det här för det näst svagaste startfältet på 2010-talet (det slår 2018-års startfält med en hårsmån, men mer om det i en senare del). Vilken som helst av låtarna i min topp 5 skulle jag kunnat ha satt som vinnare. Rasmus Vibergs lite busiga Social Butterfly, Christian Waltz lite mer allvarliga Like Suicide, The Playtones dansbandsdänga The King samt Linda Pritchards mäktiga dock något slätstrukna ballad Alive. Om jag måste välja en vinnare faller dock lotten på Annielas bidrag Elektrisk som inte slutade högre än 6:a i tredje deltävlingen… En enligt cool och catchig poplåt som dessutom framförs på svenska. Jag hade mer än gärna skickat den här låten till ESC, det existerar dock en engelsk version och jag dessvärre rädd för att hon med all säkerhet valt att framföra den versionen i ESC om hon hade vunnit Melodifestivalen…

Nåväl, lång historia kort, jag var nöjd med vinnarlåten 2011, men är inte lika nöjd nu idag. I sådana här sammanhang föredrar jag dock att blicka framåt och hoppas att rätt låt vinner kommande upplaga av melodifestivalen. 🙂

 

Min personliga topp 5

 1. Anniela – “Elektrisk”
 2. Rasmus Viberg – “Social Butterfly”
 3. Christian Walz – “Like Suicide”
 4. The Playtones – “The King”
 5. Linda Pritchard – “Alive”

 


 

Jag anser att rätt låt vann i finalen!

Motivering: En av de bästa upplagorna av Melodifestivalen på 10-talet är utan tvekan 2011 års tävling. Det var bra bredd på olika genrer och kvalitet på låtarna. Även om jag hade en annan favorit till segern, så var jag mycket nöjd över att Eric Saade fick representera oss i Eurovision i Düsselforf. För första gången på många år var vi inblandad i den absoluta toppstriden och jag tror i ärlighetens namn inte vi hade kunnat toppa den fina 3:e platsen med någon annan kandidat.

 

Min personliga topp 5

 1. Jenny Silver – “Something in Your Eyes”
 2. Sanna Nielsen – “I’m in Love”
 3. Eric Saade – “Popular”
 4. Babsan – “Ge mig en spanjor”
 5. Linda Bengtzing – “E det fel på mej?”

 


 

 

Jag anser att rätt låt vann i finalen!

Motivering: Eric Saades “Popular” stack ut! Men, som nämnts ovan blev det inte helt 100 i ESC. Faktiskt får min första placering nästan delas med Loreens “My heart is refusing me”, för det är en låt jag lyssnar mer på idag än “Popular”. Numret var inte lika bra som Erics, men älskar låten.

Det har tagit tid för mig att välja bland bidragen från 2011 då detta är ett för mig starkt år med flera riktigt bra låtar. Det är nog enbart tre bidrag som jag stryker helt från en lyssnarlistan! Med en skön blandning av ABBA-influenser, smäktande ballader, pop, rock och äkta schlager kan jag nästan använda roulettehjulet.

 

Min personliga topp 5

 1. Eric Saade – “Popular”
 2. Loreen – “My heart is refusing me”
 3. Linda Pritchard – “Alive”
 4. Jenny Silver – “Something in your eyes”
 5. Simon Forsberg – “Tid att andas”

 


 

 

Nu vill vi veta vad du tycker! Kommentera gärna vem du hade som personlig favorit det här året!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen