Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

I väntan på nästa Mello-decennium: vann rätt låt Melodifestivalen 2013?

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


PANELEN TYCKER TILL. I väntan på att artister och bidrag till Melodifestivalen 2020 blir officiella tänkte vi gå igenom Mello-år för Mello-år på 2010-talet och tycka till om vinnaren samt välja ut våra personliga favoriter från respektive år. Vi gjorde ett liknande projekt under sommaren (2019) fast för respektive Eurovision-år. Nu tar vi istället ned detta till Melodifestival-nivå!

I denna del av serien kommer vi att välja favoriter från Melodifestivalen 2013.

 

Fakta: Melodifestivalen 2013

Den 53:e upplagan av Melodifestivalen avgjordes i 6 stycken program mellan den 2:a februari och 9:e mars 2013, där totalt 32 bidrag tävlade om segern. Programledare var duon Gina Dirawi och Danny Saucedo. I finalen blev det slutligen Robin Stjernberg med låten “You” som vann (se framträdandet i klippet här ovanför). Han tävlade sedan för Sverige på hemmaplan (då Eurovision ägde rum i Malmö det året) och var således direktkvalificerad till finalen där det blev en fjortondeplats av 26 i protokollet. Det ska tilläggas att Robin Stjernberg blev den första Melodifestivalen-vinnaren som fått kvala via Andra chansen. I och med det hade alla deltävlingar (inkl. AC) fått minst en segrare genom tiderna!

Inför den avgörande finalen i Melodifestivalen 2013 hade tv-tittarna fått rösta fram tio av 32 bidrag till finalister, vilket skedde via de fyra deltävlingarna och uppsamlingsheatet Andra chansen. I deltävlingarna tävlade åtta bidrag per program, där tittarnas två favoriter gick direkt till final. Därefter hölls uppsamlingsheatet för bidragen som tittarna satte på tredje och fjärde plats, där ytterligare två bidrag utsågs till finalister.

 

Nyheter
SVT valde att behålla formen som införts två år tidigare, dvs. att makten i antagningen delades lika mellan SVT och urvalsjuryn och att endast europeiska jurygrupper (tävlande Eurovision-länder) och procentuell telefonröstning avgjorde finalen. Däremot fick inte tittarna rösta in någon webbjoker, utan det valet gjordes av SVT:s urvalsjury. Däremot välkomnades ytterligare en joker in i tävlingen vilket blev Terese Fredenwall, som var vinnaren av Sveriges Radios musiktävling Svensktoppen nästa (2012 års tävling).

I deltävlingarna beslutade tittarna genom två röstningsomgångar vilka två bidrag som skulle ta sig till final respektive Andra chansen (räknat per program). När det sedan var dags för Andra chansen kom en nyhet för publiken, och det var att Andra chansen nu var upplagd som ytterligare en deltävling med två röstningsomgångar. Enda skillnaden var att topp fyra gick till duellomgången där två finalplatser stod på spel.

För första gången någonsin avgjordes finalen i den då nybyggda arenan Friends Arena. Alla år tidigare som Melodifestivalen varit på turné (2002-2012) hade Globen varit finalarena.

 

Städer, datum och startfält
Via länkarna finns information om startfält och resultat:

 

Här följer också ett inofficiellt recap av alla 32 bidrag*:

Notera att filmen är gjord i “Topp 32”-format, men det är inte vår rangordning.

 

Panelen tycker till

Nu tänkte vi gå in på vad vi själva tyckte om vinnaren – vann rätt låt eller hade vi andra favoriter?

PS: Vilken låt var din vinnare? Kommentera gärna i rutan nedanför artikeln!

Jag anser att Ralf Gyllenhammar med låten “Bed on Fire” borde ha vunnit!

Motivering: När jag tittar tillbaka på Melodifestivalen 2013 är det med stor skämskudde. Jag börjar faktiskt ångra lite mina hårda ord mot Melodifestivalen 2012, för alla de låtarna är Nobelpris i jämförelse med det som valdes ut 2013. Med perspektiv tillbaka kan jag undra vilka ambitioner SVT hade för att välja ut ett värdigt bidrag 2013. Jag kan ha absolut förståelse för att de inte ville ha ny “Euphoria” så att de skulle behöva stå värd igen även år 2014, men ändå. Vad fanns för värdigt i högen av låtar? Ingenting om du frågar mig!

Därför vill jag slå slag för den låt som jag och min kollega Lukas håller högst här i denna omgång och det är Ralf Gyllenhammar. Jag kommer inte ihåg om jag personligen hejade på honom då, men eftersom jag tappade allt hopp efter alla deltävlingar så hejade jag nog inte på någon. Idag kan jag ge Ralf en 4:a av 5 poäng idag för att jag är så snäll. Resterande 31 bidrag kan jag inte ge något annat än 0-2 poäng av 5 möjliga.

Till sist en fundering ni gärna får komma med förslag på. Det är varför förhandsfavoriten Yohio inte gick hem hos jurygrupperna i finalen. Inte för att jag höll på låten, men med tanke på både hans och låtens stora popularitet i Sverige kändes det jättemärkligt att den hamnade så lågt hos jurygrupperna. Är det någon av er läsare som har en tanke om det får ni gärna dela den i kommentarsfältet (här eller på Facebook).

 

Min personliga topp 5

 1. Ralf Gyllenhammar – “Bed on Fire”
 2. Martin Rolinski – “In And Out Of Love”
 3. Behrang Miri – “Jalla Dansa Sawa”
 4. State of Drama – “Falling”
 5. Erik Segerstedt & Tone Damli – “Hello Goodbye”

 


Jag anser att Ralf Gyllenhammar med låten “Bed on Fire” borde ha vunnit!

Motivering: Efter vår triumf 2012 vet man egentligen inte riktigt vad som hände, men hur som haver inleddes Melodifestivalen 2013 ganska darrigt med en (i mitt tycke då) sanslöst svag första deltävling. Och sedan gick det ganska långsamt fram tills sista deltävlingen när Ralf Gyllenhammar trädde fram och satte sig ner vid sin flygel. Sen så det magiska momentet: Ralf ryter ut “Buuuuuuurn!” och flygeln tar eld. Det var sannerligen en upplevelse utan like, jag tror inte en låt lyckats hålla grepp om min uppmärksamhet sådär länge. Detta kändes som den låt som verkligen skrek “Vinnare!” mest av alla det året. Överlägset. Typiskt att vi sumpade vår chans i att inte skicka detta vidare, detta hade vart en fullt värdig representant för oss på hemmaplan. En låt som kunde få folk ute i Europa att haja till och tänka “Vad F*N var det?! Vilken kille!”. Istället blev finalen något väldigt konstigt, jury och tittare verkade så himla icke överens att det vi istället skickade blev ett mellanting till låt.

 

Min personliga topp 5

 1. Ralf Gyllenhammar – “Bed on Fire”
 2. Anna Järvinen – “Porslin”
 3. State of Drama – “Falling”
 4. Elin Petersson – “Island”
 5. Eric Gadd – “Vi kommer aldrig att förlora”

 


Jag anser att Martin Rolinski med låten “In And Out Of Love” borde ha vunnit!

Motivering: Herre min skapare, hur sjutton kunde Robin Stjernberg vinna Melodifestivalen det här året? Jag förstod det inte 2013 och 6 år senare gör jag det inte heller. Det är ett mysterium, kanske att någon av mina panelkollegor eller en trogen läsare kan förklara det för mig.

2013 är enligt flera ett av de svagare åren i tävlingens historia. Jag håller inte alls med utan anser att 2013 var ett av de bättre åren på 2010-talet. Stabil produktion samt ett bra startfält. När det begav sig 2013 så var Yohio min favorit, men med åren har hans låt sjunkit på min topplista. Min favorit från det här året nu idag är istället Martin Rolinskis bidrag In And Out Of Love. Rolinski har tidigare varit sångare i BWO och melodin påminner om deras tidigare melodifestivalbidrag. Hur vida han hade klarat sig bättre än Stjernberg i Eurovision kommer vi aldrig att få veta.

 

Min personliga topp 5

 1. Martin Rolinski – “In And Out Of Love”
 2. Louise Hoffsten – “Only The Dead Fish Follow The Stream”
 3. Ravaillacz – “En Riktig Jävla Schlager”
 4. Joacim Cans – “Annelie”
 5. Therese Fredenwall – “Breaking The Silence”

 


Jag anser att Martin Rolinski med låten “In And Out Of Love” borde ha vunnit!

Motivering: Överlag tycker jag att om man jämför vilken pangstart som 10-talet hade med de tre inledande upplagorna, så kändes år 2013 som ett mellanår där de riktiga hitsen och vinnarmaterialen lös med sin frånvaro. Inte så konstigt med tanke på att vi kammade hem hela Eurovision året dessförinnan. Vi skulle för första gången sedan år 2000 få hålla i värdskapet och nu varr man inte på jakt efter ytterligare en vinnarkandidat. Men jag tycker ändå att det fanns en hel del bra bidrag trots detta och de fem bidragen jag gillade allra mest listar jag här nedan. Min solklara etta var Martin Rolinski med den 80-tals-influerade låten “In And Out Of Love“. Martin som tidigare hade varit frontman i gruppen BWO stod för första gången på Mello-scenen som solosångare. Det räckte inte till någon finalplats, då han i Andra Chansen-duellen slogs ut av Robin Stjernberg som skulle bli den första som någonsin vunnit Melodifestivalen och passerat via Andra Chansen. Äntligen kändes helt plötsligt inte Andra Chansen som ett bortkastat moment. Yohio var den stora förhandsfavoriten och fick flest tittarröster av folket i finalen. Men den internationella juryn satte honom i botten, vilket öppnade upp för att Robin Stjernberg skulle knipa segern, då han var deras etta samt att svenska folket hade gett honom näst flest tittarröster. Jag var på plats på en deltävling det här året och det var Deltävling 1 som utspelade sig i Karlskrona. Måste säga det att en deltävling på en mindre ort är så mycket trevligare än när exempelvis en storstad som Göteborg eller Malmö håller i en deltävling. Hela staden sluter verkligen upp bakom arrangemanget och det gjorde verkligen Karlskrona som är en av Sveriges vackraste städer. Har även varit på en deltävling där år 2008 när b.la Perrelli deltog.

 

Min personliga topp 5

 1. Martin Rolinski – “In And Out Of Love”
 2. Swedish House Wives – “On Top Of The World”
 3. Anton Ewald – “Begging”
 4. Yohio – “Heartbreak Hotel”
 5. State of Drama – “Falling”

 


 

 

Jag anser att Ralf Gyllenhammar med låten “Bed on fire” borde ha vunnit!

Motivering: Satt på femte raden vid ett genrep med min dotter och det var en aha-upplevelse när flygeln började brinna och min dotter slängde sig ner på golvet av värmevågen. Tycker att bidraget var det läckraste och snyggaste alla kategorier det året. Att skicka Robin Stjernberg med “You” var inget jag skämdes över, men Ralf var mer värd en vinst.

I övrigt kommer jag mer ihåg mellanakterna än bidragen och det säger tyvärr lite om nivån av låtarna och Mello-produktionen 2013. Nej så surt var det inte, för det fanns bra bidrag från Louise Hoffsten, State of Drama, Janet Leon och Ravaillacz m.fl också.

 

Min personliga topp 5

 1. Ralf Gyllenhammar – “Bed on Fire”
 2. Anton Ewald – “Begging”
 3. Martin Rolinski – “In and out of love”
 4. Yohio – “Heartbreak hotel”
 5. Anna Järvinen – “Porslin”

 


 

 

Nu vill vi veta vad du tycker! Kommentera gärna vem du hade som personlig favorit det här året!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen