Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

I väntan på nästa Mello-decennium: vann rätt låt Melodifestivalen 2010?

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


PANELEN TYCKER TILL. I väntan på att artister och bidrag till Melodifestivalen 2020 blir officiella tänkte vi gå igenom Mello-år för Mello-år på 2010-talet och tycka till om vinnaren samt välja ut våra personliga favoriter från respektive år. Vi gjorde ett liknande projekt under sommaren (2019) fast för respektive Eurovision-år. Nu tar vi istället ned detta till Melodifestival-nivå!

I denna del av serien kommer vi att välja favoriter från Melodifestivalen 2010.

 

Fakta: Melodifestivalen 2010

Den 50:e upplagan av Melodifestivalen avgjordes i 6 stycken program mellan den 6:e februari och 13:e mars 2010, där totalt 32 bidrag tävlade om segern. Programledare var Christine Meltzer och Måns Zelmerlöw, som även i första och sista programmet hade med sig Dolph Lundgren som co-programledare. I finalen blev det till sist Anna Bergendahl med låten “This Is My Life” som vann (se framträdandet i klippet här ovanför). I Eurovision i Oslo gick det däremot inte lika bra då Sverige inte kvalade sig vidare till finalen. Totalt slutade låten på 11:e av 17:e plats i sin semifinal.

Inför den avgörande finalen i Melodifestivalen 2010 hade tv-tittarna fått rösta fram tio av 32 bidrag till finalister, vilket skedde via de fyra deltävlingarna och uppsamlingsheatet Andra chansen. I deltävlingarna tävlade åtta bidrag per program, där tittarnas två favoriter gick direkt till final. Därefter hölls uppsamlingsheatet för bidragen som tittarna satte på tredje och fjärde plats, där ytterligare två bidrag utsågs till finalister. Inget finalwildcard utsågs detta år (som den internationella juryn hade året innan).

 

Nyheter
En del nya regler infördes det här året, inte minst att duellomgången i deltävlingarna (som infördes 2009) togs bort, men även att det bidrag som i respektive deltävling fick flest röster i första röstningsomgången gick direkt till final och behövde därmed inte tävla mer i det programmet. Den stora nyheten var att SVT fortsatte på det internationella perspektivet i finalen, då den tidigare internationella juryn utökades från en till 6 stycken (av totalt 11 röstande jurygrupper). Varje sådan jurygrupp representerades av länder som skulle tävla i Eurovision samma år.

Ytterligare en nyhet var införandet av en allmän joker i startfältet, vilken hade fått röstats fram av publiken i webbomröstningen Webbjokern.

 

Städer, datum och startfält
Via länkarna finns information om startfält och resultat:

 

Här följer en inofficiellt recap av alla 32 bidrag:

 

Panelen tycker till

Nu tänkte vi gå in på vad vi själva tyckte om vinnaren – vann rätt låt eller hade vi andra favoriter?

PS: Vilken låt var din vinnare? Kommentera gärna i rutan nedanför artikeln!

 

Jag anser att Salem Al Fakir med låten “Keep On Walking” borde ha vunnit!

Motivering: 2010 var året då den internationella juryn visade oss vilket öde vår eventuella vinnare skulle gå till vägar i Eurovision. Den tilltalade inte dem, Europa eller mig. Jag delade favorit med den internationella juryn i Salem Al Fakir och hans magiska “Keep On Walking”. Det är en av mina absoluta favoriter från hela detta decennium. Det var en härlig låt, med en väldigt catchig refräng, som jag är helt säker på hade gett oss en fin plats i Eurovision. Jag tycker Salem är en av Sveriges absolut bästa musiker, kompositörer och låtskrivare. Han är lite av ett musikaliskt geni. Tyvärr återvände Salem aldrig som artist i Melodifestivalen igen efter nederlaget.

Sedan tävlingen 2010 har nog låten “Road Salt” av Pain of Salvation vuxit mest. Från en låt som jag tyckte stack ut, till en stark personlig favorit. Scennumret var unikt och låtens uppbyggnad lika så. Man trodde det skulle smälla av när som helst, men istället svävade vi iväg med Daniel Gildenlöwfs fantastiska stämma. Man blev verkligen förförd av dess mörker och djup. Intressant fakta är att vid framförandet av “Road Salt” hade man de billigaste scenkläderna i tävlingens historia. Kameran var stilla hela låten igenom, och ljusshowen var minimal.

Annars var det ett år som inte imponerade nämnvärt mycket på mig. “Heaven or Hell” får en plats för det var kul med lite kvinnlig rock. Andreas Johnson levererade som vanligt, under en tid då han fortfarande var omtyckt och folk inte hade tröttnat på honom. Darin kniper sista platsen, då det är en låt som berörde mig långt efter tävlingen. Men är en låt jag verkligen uppskattar idag.

 

Min personliga topp 5

 1. Salem Al Fakir – “Keep On Walking”
 2. Pain of Salvation – “Road Salt”
 3. Crucified Barbara – “Heaven or Hell”
 4. Andreas Johnson – “We Can Work It Out”
 5. Darin – “You´re Out Of My Life”

 


 

Jag anser att Timoteij med låten “Kom” borde ha vunnit!

Motivering: Om jag ska vara helt ärlig så tycker jag att Melodifestivalen 2010 var ett rätt slätstruket tävlingsår. Inte bara för att det gick åt skogen i Eurovision den gången, utan att själva uttagningen i Sverige var rätt kass. Nu var inte allt dåligt, jag har några favoriter som överlevt på Spotify från då och ända till nu (och som jag faktiskt lyssnade på för några veckor sedan). Det är de låtar som är här nedan.

Den låt jag minns att jag hejade på i finalen var Timoteijs  låt och det var framförallt för att den låten var den första i 2010 års startfält som stack ut från mängden på ett annorlunda sätt och sound. Nu går det inte att försöka gissa hur det hade gått för dem i Eurovision, men jag tror faktiskt att det hade kunnat gått bättre än vad det gjorde för Anna Bergendahl. Dels för att Timoteij hade en upptempolåt vilket hade stuckit ut från alla 200 ballader som tävlade på riktigt och för att det hade varit en låt på svenska (om inte SVT hade velat översätta den till engelska). Alternativet hade varit att skicka Salem Al Fakir men jag är rätt osäker på hur det hade kunnat gå för honom i Oslo. Framförallt om han hade fått med sig Björn Gustafsson på pianot även då…

Till sist vill jag lägga till en låt som jag då ansåg lät väldigt lik norska Rybaks “Fairytale” i musiken (låt nummer fem på listan) men som jag diggade totalt när den sedan tävlade och tråkigt nog åkte ut direkt.

 

Min personliga topp 5

 1. Timoteij – “Kom”
 2. Anders Ekborg – “The Saviour”
 3. Jessica Andersson – “I Did It For Love”
 4. NEO – “Human Frontier”
 5. Lovestoned – “Thursdays”

 


Jag anser att Crucified Barbara med låten “Heaven or Hell” borde ha vunnit!

Motivering: Just 2010 års Melodifestival minns jag inte särskilt bra, och det kan mycket väl ha berott på en mycket tragisk händelse som präglade mitt liv just då. Därför var det svårt för mig att ta till mig många låtar, inte bara i Mellon utan även senare i Eurovision också.

Men om vi ska ägna oss åt några av de som hamnade på min topp 5 så är det idel rocklåtar som dominerar på plats 1 och 2, allra främst i ledet går Crucified Barbara med den mycket ångestdrypande “Heaven or Hell”, som verkligen lyckades fånga upp både sorg och ilska, vilket även visades hos både frontsångerskan och även de andra bandmedlemmarna. En sak jag kommer ihåg var hur mycket gåshud som reste sig där vid sista refrängen. En tyst stund, och sen brändes pyrot när refrängen kom igång igen.

Tätt därefter kommer Noll Disciplin med sin fartfyllda skatepunklåt. Egentligen så här i efterhand inser jag att den låten var lite juvenil i formen, men grabbarna gav allt på scen, hade energi, och man blev glad.

I övrigt var det inte så lätt att plocka fram några låtar, så jag fick verkligen välja och vraka. “Keep On Walking” är annars en låt jag gillade ganska mycket då, och jag tror nog vi hade klarat oss bättre med den än med “This Is My Life” som vi till sist skickade det året.

 

Min personliga topp 5

 1. Crucified Barbara – “Heaven or Hell”
 2. Noll Disciplin – “Idiot”
 3. Salem Al Fakir – “Keep on Walking”
 4. Highlights & MiSt – “Come and Get Me Now”
 5. NEO – “Human Frontier”

 


Jag anser att Salem Al Fakir med låten “Keep On Walking” borde ha vunnit!

Motivering: Jag har i sak ingenting emot att Anna vann det här året och fick åkte till Oslo. This Is My Life är en fin och lättlyssnad låt. Men jag hade dock en solklar favorit 2010, nämligen Salem Al Fakir och hans fantastiska bidrag Keep On Walking som än idag är min favorit från det här året. Atmosfären och texten i låten slår samtliga bidrag från det här året och jag tycker det är otroligt tråkigt att vi än idag inte har fått se Al Fakir komma tillbaka till melodifestivalen.

Hur tror jag då att det skulle ha gått för honom i Eurovision? Jag är övertygad om att han skulle ha gått till final då han skulle ha stuckit ut, dessutom så var han internationella juryns vinnare i finalen. Hade vi skickat honom så hade Sverige kanske fortfarande varit ett av de länderna som aldrig misslyckats med att ta sig till final. Om man skulle ha vunnit hela Eurovision är en helt annan historia. Han skulle i alla fall ha varit min favorit då jag anser att Keep On Walking är bättre än samtliga bidrag som tävlade i Eurovision 2010.

 

Min personliga topp 5

 1. Salem Al Fakir – “Keep On Walking”
 2. Timoteij – “Kom”
 3. Lovestoned – “Thursdays”
 4. Kalle Moraeus & Orsa Spelmän – “Underbart”
 5. Getty Domein – “Yeba”

 


Jag anser att Jessica Andersson med låten “I Did It For Love” borde ha vunnit!

Motivering: Melodifestivalen 2010 innehöll många oförglömliga hits. I mitt tycke vann en av de sävligaste och tråkigaste låtarna detta året. Jessica Anderssons finstämda ballad “I Did It For Love” eller Eric Saades poppiga och medryckande låt “Manboy” hade varit så mycket bättre val att skicka till ESC 2010. Men Eric Saade skulle ju få sin revansch ett år senare och kanske var det lika bra att han fick vänta ytterligare ett år att stå som vinnare, annars hade vi kanske inte fått den där fina 3:e platsen i Düsseldorf år 2011. Han fick ändå ett stort genombrott och genomslag med sin “Manboy“.

Det var bra genrespridning detta året och det fanns även plats för en riktig gladschlager, som jag uppskattade enormt mycket i form av Pernilla Wahlgrens härliga låt “Jag vill om du vågar“. Hennes absolut bästa låt i tävlingens historia om ni frågar mig.

Några andra som också fick sitt stora genombrott var tjejgruppen Timoteij, som på förhand inte alls sågs som några favoriter.

Det var väntat att det inte skulle gå så särskilt bra för oss i ESC 2010 i Oslo och det måste vara hemskt för Anna Bergendahl att bära sviten att vara den hittils enda som inte kvalat Sverige vidare till en ESC-final.

 

Min personliga topp 5

 1. Jessica Andersson – “I Did It For Love”
 2. Eric Saade – “Manboy”
 3. Pernilla Wahlgren – “Jag vill om du vågar”
 4. Timoteij – “Kom”
 5. Lovestoned – “Thursdays”

 


Jag anser att Eric Saade med låten “Manboy” borde ha vunnit!

Motivering: Hela Sverige fick nog en crush på Manboy Eric Saade när vattenstrålarna strilade över hans ansikte, vare sig man erkänner det eller ej. Hela numret var ju klockrent, snyggt och som gjort för Eurovision. Det var också bland de få numren som överhuvudtaget hängt kvar i minnet från det året (utöver Dolph). Med Vårgårda i mitt hjärta, uppvuxen i samhället, förekommer kanske en viss “bias” för samhällets underbarn Fredrik Kempe, men  “There’s no halo ’round my head, no” – genialskt hur strofen smakar i munnen!

På andra plats hamnar Timoteij med låten“Kom”. Jag älskar när man blandar svensk folkmusik och popmelodier och önskar mer av detta i svenska bidrag. Ser vi till Balkan-länderna där det förekommit flera gånger om, har ju detta sätt att modellera numren med sin musikhistoria fungerat väl.

På tredje plats placerar jag Salem Al Fakir med “Keep on Walking”. En bekant sade till mig “det är ju en RIKTIG låt – det går ju inte att ha med i Mello”. Salem är ett musikgeni rakt igenom och låten sticker ut, men den blir en aning tjatig. Jag tror dock Sverige hade kommit mycket högre i placeringen med detta bidrag.

Min fyra blir Ola Svensson och låten- “Unstoppable”. Anledningen är att den satt i minnet som när man upplevde den första kyssen. Jag hade inte lyssnat på låten på flera år, men “Oh Oh Oh Oh” vad jag sjöng med.

På femte plats placerar jag Lovestoned med “Thursdays“. Sången snygg och låten svängig. Det som drar ner den från en högre ranking är texten. Vet inte riktigt vad det är jag hänger upp mig på, men låt och text hör på något sätt inte ihop.

Jag vill inte glömma att omnämna några nummer, för även om de inte hamnar högst hos mig betyder det inte att det har egenskaper som sticker ut på ett positivt sätt. Peter Jöback med “Hollow” –  om jag ändå kunde få ha honom sjungandes bara för mig! Det är något med hans personlighet, hans artisteri som gör att han kan ta sån plats att allt omkring bara försvinner. Pauline med låten “Sucker for Love”, cool låt, cool artist. Kalle Moraeus & Orsa Spelmän med låten “Underbart”, ja det är vackert och är som svensk sommar inslaget i ett fint paket, men inget för ESC. Anna-Maria Espinosa och “Innan alla ljusen brunnit ut”, så otroligt vacker och ren röst. Anna Bergendahl med vinnarlåten “This is my life” var och är en låt jag inte placerar högt även om det är  ett fint bidrag. Det visade sig tyvärr också i ESC, där Sverige missade en finalplats.

Vissa låtar känner jag mer för i jaget jag är idag, men som jag egentligen inte alls tycker är ESC-material och det är Pain of Salvation med låten“Road Salt”. När jag lyssnade igenom materialet var det ett nummer jag inte ville stänga av för den var så delikat, men samtidigt kommer jag inte ihåg hur melodin gick nu i efterhand och därför hamnar numret precis utanför mina topp 5. Sist, men inte minst – vad är väl en Melodifestival utan Alcazar!

Min personliga topp 5

 1. Eric Saade – “Manboy”
 2. Timoteij – “Kom”
 3. Salem Al Fakir – “Keep on Walking”
 4. Ola Svensson – “Unstoppable”
 5. Lovestoned – “Thursdays

 


 

Nu vill vi veta vad du tycker! Kommentera gärna vem du hade som personlig favorit det här året!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen