Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

I väntan på nästa Mello-decennium: vann rätt låt Melodifestivalen 2014?

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


PANELEN TYCKER TILL. I väntan på att artister och bidrag till Melodifestivalen 2020 blir officiella tänkte vi gå igenom Mello-år för Mello-år på 2010-talet och tycka till om vinnaren samt välja ut våra personliga favoriter från respektive år. Vi gjorde ett liknande projekt under sommaren (2019) fast för respektive Eurovision-år. Nu tar vi istället ned detta till Melodifestival-nivå!

I denna del av serien kommer vi att välja favoriter från Melodifestivalen 2014.

 

Fakta: Melodifestivalen 2014

Den 54:e upplagan av Melodifestivalen avgjordes i 6 stycken program mellan den 1:a februari och 8:e mars 2014, där totalt 32 bidrag tävlade om segern. Programledare var duon Anders Jansson och Nour El-Refai. I finalen blev det slutligen Sanna Nielsen med låten “Undo” som vann (se framträdandet i klippet här ovanför). I Eurovision i Köpenhamn kvalade Sanna först vidare från sin semi till final, där hon stannade på tredje plats.

Inför den avgörande finalen i Melodifestivalen 2014 hade tv-tittarna fått rösta fram tio av 32 bidrag till finalister, vilket skedde via de fyra deltävlingarna och uppsamlingsheatet Andra chansen. I deltävlingarna tävlade åtta bidrag per program, där tittarnas två favoriter gick direkt till final. Därefter hölls uppsamlingsheatet för bidragen som tittarna satte på tredje och fjärde plats, där ytterligare två bidrag utsågs till finalister.

 

Nyheter/mer info
SVT valde att behålla formen som införts två år tidigare, dvs. att makten i antagningen delades lika mellan SVT och urvalsjuryn och att endast europeiska jurygrupper (tävlande Eurovision-länder) och procentuell telefonröstning avgjorde finalen. Fortfarande fick inte längre tittarna rösta in någon webbjoker, utan det valet skedde av urvalsjuryn, och för andra året på raken bjöds en artist från Sveriges Radios musiktävling Svensktoppen nästa in i tävlingen.

Annars kan nog 2014 gå till historien då en panik-regel infördes. Strax innan Andra chansen ägde rum avslöjades det att ett låtskrivarteam något år tidigare hade använt sig av en röstningsrobot för att fejkrösta röster. Då SVT ansåg att detta bryter mot tävlingsreglerna infördes en klausul om att förbjuda sådana hjälpmedel i framtiden. Som en konsekvens valde Svenska spel att avbryta allt spel på Melodifestivalen för både Andra chansen och finalen det året.

 

Städer, datum och startfält
Via länkarna finns information om startfält och resultat:

 

 

Här följer också ett inofficiellt recap av alla 32 bidrag*:

* Bidragen i filmen följer ingen särskild rangordning.

 

Panelen tycker till

Nu tänkte vi gå in på vad vi själva tyckte om vinnaren – vann rätt låt eller hade vi andra favoriter?

PS: Vilken låt var din vinnare? Kommentera gärna i rutan nedanför artikeln!

Jag anser att rätt låt vann i finalen (även om det fanns många bra låtar till i startfältet)!

Motivering: Till och börja med vill jag så här med många år senare tacka SVT för ett fantastiskt anordnande av Melodifestivalen 2014! Efter två år av ganska tråkiga omgångar (särskilt 2013) blev 2014 året då allt vände till det positiva, dock kanske för sista gången. Det här året är nämligen det senaste året som jag personligen anser att det var ett riktigt bra år där många olika genrer och artister fick vara med. Därefter har inte allt varit i ett mörker, men låtarna har mer eller mindre gått från scenvänliga till radiovänliga. Och det funkar inte i ett TV-program. Sedan tycker jag inte heller att det var särskilt rättvist av medierna att då döma ut 2014 års tävling så hårt som de gjorde. För det fanns faktiskt sämre upplagor att hacka på, inte minst år 2013.

När det gäller 2014 års bidrag så ansåg jag då och nu att det fanns många bra, inte minst Ellen “SkrEllen” Benediktson, Ace Wilder, Alcazar, Elisa Lindström, Helena Paparizou, I.D.A, Mahan Moin och Panetoz. Alla har de låtar jag älskade att höra då och nu! Men ingen av dem når upp på min topplista, för där hittas bara topplåtarna. Och ja, det är bara ballader och hårdrock på min topp 5, men det beror på att jag tycker att dessa fem var bäst, varav de tre som åkte ut innan final (samtliga rocklåtar) borde ha tagit sig till final! Varför alla åkte ut vet jag inte, kanske var det för mycket rock och för att tittarna bara ville ha pop-pojkar i final. Kanske är det också därför som rocken har uteblivit från Melodifestivalen sedan dess, med några få undantag från den regeln.

För egen del var det svårt att välja den bästa låten, för jag tycker om både Sannas och Outtriggers låtar. Här väljer jag till sist Sanna för att hennes låt är grymt bra och jag tror också att hon ställde upp och vann vid rätt tillfälle. Det hade nog säkert gått lika bra i Eurovision 2008 med “Empty Room”, men “Undo” är så mycket bättre (även om bägge låtarna är mästerverk).

 

Min personliga topp 5

 1. Sanna Nielsen – “Undo”
 2. Outtriger – “Echo”
 3. Linus Svenning – “Bröder”
 4. Little Great Things – “Set yourself free”
 5. Ammotrack – “Raise Your Hands”

 


Jag anser att Outtrigger med låten “Echo” borde ha vunnit!

Motivering: Det som jag minns med 2014 var att det var ett startfält med ovanligt bra bredd för att vara Melodifestivalen, men med ett väldigt tråkigt utfall resultatmässigt. Jag kom ihåg att jag hade flera storfavoriter i många deltävlingar som verkligen stack ut från mängden. Ingen av dessa nådde ens finalen. Istället blev finalen bara ett urvattnat mellanting av allting. Ja, och så den där travestin till låt som stavades “Busy Doin’ Nothin”, men det ska jag inte prata mer om här.

Min vinnare var så klart Outtrigger. Medan vi sett många hårdrocksakter tidigare år tona ner mycket av sina attribut, så föll inte Outtrigger i denna grop. Det var ingen Poodles-hårdrock vi såg, utan det var riktigt hård rock. Äkta vara. Och så ett mycket starkt och kreativt framträdande. Det var någonting som verkligen skrek finalplats, och när det tog stopp i andra chansen kom jag bara ihåg att jag tänkte “fan, bura in mig och låt mig aldrig komma ut igen”.

Kort sagt, så var det här det året som jag lite grann anser vara det sista året när Melodifestivalen var i sina glansdagar. Programmet tycker jag har gått ner sig sedan dess. Vilket jag kanske kommer prata mer om längre fram, vi får se.

 

Min personliga topp 5

 1. Outtrigger – “Echo”
 2. The Refreshments – “Hallelujah”
 3. Little Great Things – “Set Yourself Free”
 4. Linda Bengtzing – “Ta mig”
 5. Yohio – “To the End”

 


Jag anser att rätt låt vann i finalen!

Motivering: Nej, låten Undo var inte min vinnare 2014 och är än idag inte det. Dock min trea, och i det här fallet räcker det för att jag skall anse att rätt låt vann det här året.

Min personliga favorit var dock Linus Svennings låt Bröder som jag visserligen gärna skulle fått se tävla i ESC det året, jag får dock en otäck känsla att SVT skulle ha tvingat honom att sjunga på engelska då och det hade förstört låten. En låt som dock fungerade på engelska var min tvåa Set Yourself Free en låt som jag tycker har ett bra budskap och en katchig melodi, dessutom var framträdandet riktigt snyggt. Hur den låten bara slutade 6:a i sin deltävling förstår jag än idag inte…

Allt som allt är jag nöjd med 2014 års vinnare. Rätt låt vann.

 

Min personliga topp 5

 1. Linus Svenning – “Bröder”
 2. Little Great Things – “Set Yourself Free”
 3. Sanna Nielsen – “Undo”
 4. Eko – “Red”
 5. Alcazar – “Blame It On The Disco”

 


 

Jag anser att rätt låt vann i finalen!

Motivering:

År 2014 var det tre jubileum för Melodifestivalen. Det var 40 år sedan ABBA vann, 30 år sedan Herreys vann och 15 år sedan Charlotte Perrelli (då Nilsson) vann Melodifestivalen. Detta uppmärksammades genom deltävlingarna och i finalen. För mig fanns det tre potentiella vinnare i form av mina kandidater på min topp 3. Detta året var betydligt starkare än det förgående året. Jag blev riktigt glad att Sanna Nielsen äntligen fick vinna Melodifestivalen och representera oss i Eurovision. En fin 3:e plats blev det också.

 

Min personliga topp 5

 1. Helena Paparizou – “Survior”
 2. Alcazar – “Blame it on the disco”
 3. Sanna Nielsen – “Undo”
 4. Shirley Clamp – “Burning Alive”
 5. Josef Johansson – “Hela Natten”

 


 

 

Nu vill vi veta vad du tycker! Kommentera gärna vem du hade som personlig favorit det här året!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen