Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

I väntan på nästa Mello-decennium: vann rätt låt Melodifestivalen 2012?

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


PANELEN TYCKER TILL. I väntan på att artister och bidrag till Melodifestivalen 2020 blir officiella tänkte vi gå igenom Mello-år för Mello-år på 2010-talet och tycka till om vinnaren samt välja ut våra personliga favoriter från respektive år. Vi gjorde ett liknande projekt under sommaren (2019) fast för respektive Eurovision-år. Nu tar vi istället ned detta till Melodifestival-nivå!

I denna del av serien kommer vi att välja favoriter från Melodifestivalen 2012.

 

Fakta: Melodifestivalen 2012

Den 52:a upplagan av Melodifestivalen avgjordes i 6 stycken program mellan den 4:e februari och 10:e mars 2012, där totalt 32 bidrag tävlade om segern. Programledare var trion Sarah Dawn Finer, Gina Dirawi och Helena Bergström (men alla var inte med i alla program). I finalen blev det slutligen Loreen med låten “Euphoria” som vann (se framträdandet i klippet här ovanför). I Eurovision i Baku kvalade Loreen först vidare från sin semi till final, där det sedan blev storslagen seger! Loreen lyckades alltså ta hem Sveriges femte Eurovision-seger genom tiderna.

Inför den avgörande finalen i Melodifestivalen 2012 hade tv-tittarna fått rösta fram tio av 32 bidrag till finalister, vilket skedde via de fyra deltävlingarna och uppsamlingsheatet Andra chansen. I deltävlingarna tävlade åtta bidrag per program, där tittarnas två favoriter gick direkt till final. Därefter hölls uppsamlingsheatet för bidragen som tittarna satte på tredje och fjärde plats, där ytterligare två bidrag utsågs till finalister.

 

Nyheter
SVT valde att behålla formen som införts 2011, dvs. att makten i antagningen delades lika mellan SVT och urvalsjuryn och att endast europeiska jurygrupper (tävlande Eurovision-länder) och procentuell telefonröstning avgjorde finalen. Nytt var att momentet webbjokern gjordes om till en miniversion av Melodifestivalen som pågick under hösten 2011. Fortfarande var det publiken som fick välja ut vinnaren.

I de riktiga deltävlingarna under vintern 2012 gjordes röstningsomgångarna om något. Inget bidrag fick längre någon gräddfil till final efter första omgången, utan alla fem låtar i varje deltävling som gått vidare fick också tävla i den andra omgången. Däremot nollställdes aldrig rösterna mellan omgångarna, utan det var de bidrag som fått totalt flest röster som gick vidare. Fortfarande var det topp två som gick till final och trean och fyran som gick till Andra chansen. Resten åkte ut.

Nytt för Andra chansen var att dess duellmöten lottades. Från början valde SVT att bidragen skulle mötas i form av en trea mot en fyra, och inga bidrag som tävlat i samma deltävling kunde mötas i en första kvartsfinalduell. I övrigt var Andra chansen upplagd som tidigare år.

 

Städer, datum och startfält
Via länkarna finns information om startfält och resultat:

 

 

Här följer också ett inofficiellt recap av alla 32 bidrag*:

Notera att filmen är gjord i “Topp 32”-format, men det är inte vår rangordning.

 

Panelen tycker till

Nu tänkte vi gå in på vad vi själva tyckte om vinnaren – vann rätt låt eller hade vi andra favoriter?

PS: Vilken låt var din vinnare? Kommentera gärna i rutan nedanför artikeln!

Jag anser att rätt låt vann i finalen (även om jag för andra året på raken hade en annan favorit)

Motivering: Nu när jag har lyssnat igenom alla bidrag igen från 2012 så känns startfältet ganska blekt i jämförelse med hur bra jag tyckte det var 2011. Nu är inte allt dåligt, men genomgående känns merparten av bidragen som “2011 light”. Även scenframträdandena kändes ganska så ointressanta och mycket kändes som lite kopia på det vi sett förut. Ganska få artister lyckades enligt min mening få till något spännande på scenen. Dessutom tycker jag också det kändes tråkigt att plojbidragen tog plats i tävlingen och att nästan alla röstades vidare, vilket skapade en slags hemsk “We Are The Winners”-trend i Melodifestivalen för många år framöver. Plojbidrag kan gärna vara med, men på avbytarbänk tack! Nej, det känns nästan lite som att det var uppgjort från början att det skulle stå mellan Danny och Loreen eftersom det är de två som hade de största framträdandena detta år.

I alla fall, allt som tävlade 2012 var inte dåligt om du frågar mig. Ett tiotal bidrag från 2012 har överlevt på min nostalgilista på Spotify som jag spelat då och då genom åren, bara för några veckor som senast (när denna artikel publicerades). Av de som jag inte nämner i topp 5 här nedan vill jag nämna stor glädje kring Afro-Dites “The Boy Can Dance”, Marie Serneholts “Salt & Pepper”, Molly Sandéns “Why Am I Crying” och webbjokern Maria BenHajjis “I mina drömmar”. Det finns några till men de håller jag för mig själv…

På tal om webbjokern så vill jag även säga något om den. Jag tyckte jag då och även nu att SVT:s nya koncept med en mindre variant av Melodifestivalen var roligt om än att fel låt vann. Hade låten “A Heartbeat Away” (som den än idag okända kvinnliga demosångerskan framförde) vunnit så hade den tagit tävlingen med storm. Det är jag 100 procent övertygad om. Den hade förvisso krävt rätt sångerska och hade den anonyma rösten trätt fram hade jag definitivt röstat på henne!

Innan jag till sist redovisar topp 5 så vill jag också nämna att jag var rätt så förbannad när det begav sig då eftersom jag ansåg att många sämre bidrag tog sig till final och att startfältet kändes överdrivet larvigt i många sammanhang. Så när vi väl kom till final så fanns det bara en vinnare och det var Loreen. Och jag håller med om att det var rätt att skicka henne till Baku. Men min personliga favorit anno 2012 var en låt som åkte ut med huvudet före redan i Andra chansen… 🙁

 

Min personliga topp 5

 1. Dynazty – “Land of Broken Dreams”
 2. Loreen – “Euphoria”
 3. Timoteij – “Stormande hav”
 4. Dead by April – “Mystery”
 5. Sonja Aldén – “I din himmel”

 


Jag anser att Dynazty med låten “Land of Broken Dreams” borde ha vunnit!

Motivering: Så här i backspegeln var nog förmodligen 2012 ett av de bästa åren i Melodifestivalen, framför allt hade det det mest profilstarka startfältet jag kan komma på i modern tid. Många namnstarka akter som till exempel Dead by April, Thorsten Flinck, Thomas di Leva, Lisa Miskovsky, med mera. Men min personliga favorit, efter lite överläggningar mellan två akter, blev det kanske inte lika välkända, men ändå friska fläkten Dynazty. En härlig typisk schlagerhårdrockig låt med en stark sånginsats. Tror inte jag behöver motivera det valet mer. Nog för att det med facit i hand var helt rätt att skicka Loreen, vi var ändå hungriga på vår femte seger efter att inte fått uppleva den sötman i 12 år. Men men…

 

Min personliga topp 5

 1. Dynazty – “Land of Broken Dreams”
 2. Dead by April – “Mystery”
 3. Hanna Lindblad – “Goosebumps”
 4. Carolina Wallin Pérez – “Sanningen”
 5. Axel Algmark – “Kyss mig”

 


Jag anser att Björn Ranelid feat. Sara Li med låten “Mirakel” borde ha vunnit!

Motivering: Ja ni läste rätt, jag anser att helt fel låt vann det här året och att årets vinnare borde ha varit Björn Ranelid & Sara Li! Jag kunde dock acceptera att Loreen vann det här året och gör det än idag, även om jag inte är överförtjust i låten och tycker att den är extremt överskattad.

Hur kommer det sig då att jag valt att sätta Mirakel som vinnare? Björn Ranelid är en karaktär som man antingen älskar eller hatar. Personligen tycker jag att han är störtskön då han är en direkt parodi på sig själv. Dessutom innehåller låten mitt favoritcitat någonsin, nämligen “Om kvinnan säger nej till mannens säd i 60 år, så dör mänskligheten ut.” Ranelid är ju författare i grunden och inte sångare (varav han valde att prata sig igenom hela låten). Jag lyssnar mycket på ljudböcker och har lyssnat på flera av Ranelids böcker som han själv givetvis läst in. Det är en något speciell upplevelse…

Sverige har ju heller aldrig skickat ett riktigt plojbidrag till Eurovision, men det här tror jag hade kunnat ta Europa med storm. Han hade knappast vunnit ESC det här året, men Sverige vann ju ändå tre år senare så vad hade det gjort om vi stått över segern 2012.

 

Min personliga topp 5

 1. Björn Ranelid Feat. Sara Li – “Mirakel”
 2. Timoteij – “Stormande Hav”
 3. Dead By April – “Mystery”
 4. David Lindgren – “Shout It Out”
 5. Abalone Dots – “På Väg”

 


 

Jag anser att rätt låt vann i finalen!

Motivering: Loreen vann välförtjänt både Melodifestivalen och Eurovision Song Contest det här året. Hon hade den överlägset bästa låten och ett riktigt snyggt scenframträdande. Jag hade äran att få se henne framföra låten för första gången i den första deltävlingen i Växjö, då jag var på plats och redan då kände jag vinnarvibbar. 13 år efter ESC-segern i Jerusalem var det dags för vår femte seger. Efter flera år med mindre lyckade resultat stod vi äntligen som vinnare igen. Den här upplagan av Melodifestivalen var stark och innehöll två potentiella ESC-vinnare enligt mig. Danny Saucedo var med för att vinna och satsade lika hårt på segern som Loreen. Personligen var jag aldrig något fan av “Amazing”, men den hade mycket väl kunnat vinna också.

 

Min personliga topp 5

 1. Loreen – “Euphoria”
 2. Lotta Engberg & Christer Sjögren – “Don’t Let Me Down”
 3. Sonja Aldén – “I din himmel”
 4. Charlotte Perrelli – “The Girl”
 5. Timoteij – “Stormande Hav”

 


 

 

Jag anser att rätt låt vann i finalen!

Motivering: Loreens “Euphoria” är för mig bland de bästa Melodifestival- eller ESC-bidragen någonsin. Sju år har gått sedan hon vann och jag kan fortfarande känna samma magi när jag lyssnar på låten eller tittar på bidraget.

Nu när jag tittar och lyssnar igenom bidragen från 2012 igen inser jag att “arkiverat” många bra låtar, även om jag anser 2011 var ett starkare år. Har ringat in Sonja Aldén, The Moniker, Marie Serneholt, Mattias Andréasson, Ulrik Munther, Charlotte Perelli, David Lindgren, Molly Sandén…listan blev längre än jag trodde. Det tror jag har att göra med deltävlingarna i sig! Av någon anledning upplever jag ofta att det blir en ojämn fördelning mellan deltävlingarna att vissa bidrag tävlar i “dödens grupp”. Med en tillbakablick tittar och lyssnar man på dem som helhet! Lite blandad musiksmak har man allt!

 

Min personliga topp 5

 1. Loreen – “Euphoria”
 2. Death by April – “Mystery”
 3. Lisa Miskovsky – “Why start a fire”
 4. Timoteij – “Stormande Hav”
 5. Hanna Lindblad – “Goosebumps”

 


 

 

Nu vill vi veta vad du tycker! Kommentera gärna vem du hade som personlig favorit det här året!

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen