Junior Eurovision 2019: Alla tävlingsbidrag är utvalda

JUNIOR EUROVISION 2019. Söndagen den 24:e november avgörs årets Junior Eurovision i Arena Gliwice i Gliwice-Silesia i Polen. Det är 19 länder som tävlar om segern och nu har alla länder gjort sina artist- och bidragsval.

 

Startfältet

Här nedan listar vi alla länder i bokstavsordning och länkar till de officiella musikvideos som släppts – kommentera gärna vilket/vilka bidrag du har som favorit!

Innan vi går in på låtarna får ni en sammanfattning i ett recap:

 

 

Notering: Alla bidrag ska till största delen framföras på något eller några av respektive lands officiella språk. Detta gäller även fast vissa bidrag har engelsk titel. Engelskan får alltså förekomma men ska inte vara överhängande del om landet inte är engelskspråkigt. Det enda land som faktiskt sjunger till hundra procent på engelska i JESC 2019 är Australien, medan övriga länder som också är engelskspråkiga i tävlingen (i det här fallet Irland, Malta och Wales) har valt att antingen helt (eller till stor del) sjunga sina bidrag på irländska (Irland), maltesiska (Malta) respektive walesiska (Wales).

 

Fakta: Junior Eurovision 2019

I slutet av juli (2019) kom EBU med beskedet att 19 länder kommer att delta i Junior Eurovision 2019, som är den 17:e upplagan i ordningen. Tävlingen arrangeras i Polen, som året innan tog hem sin första seger (och det nationella TV-bolaget TVP tackade ja att arrangera). Värdlandsbeskedet kom redan i december 2018 och i mars 2019 kom även beskedet att tävlingen ska hållas i staden Gliwice (dock i samarbete med provinsen Schlesiens vojvodskap).

För att få delta som artist får man inte vara yngre än 9 år eller äldre än 14 år (dvs. varit född någon gång mellan åren 2005-2010).

 

Två avhopp, men en comeback

2019 års deltagarlista innehåller inga debutanter, men däremot en comeback i form av Spanien. Det är första gången sedan år 2006 som de deltar i Juniortävlingen, och innan de hoppade av hann de få en rad topplaceringar inklusive en seger. Nu är de alltså tillbaka i tävlingen igen. Förutom de är alla länder som tävlade år 2018, utom Azerbajdzjan och Israel, med och tävlar.

Förutom de har Frankrike valt att delta för andra året på raken och dessutom är även Wales med igen efter sin debut 2018. Junior Eurovisions referensgrupp har även 2019 gett grönt ljus för ett deltagande för Australien och även för fjolårsdebuterande Kazakstan.

 

Inget svenskt deltagande

SVT/TV4 har för femte året i rad inte valt att delta för Sveriges räkning och det är också oklart om det blir någon utsändning från någon av dessa kanaler när finalen sänds. I annat fall kommer tittare från Sverige få följa den internationella sändningen online.

 


 

Kommentera