Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

De mest underskattade låtarna i Eurovision – Enligt Lukas (plats 25-21)

Publicerad: | Skribent: Lukas

Publicerad


LUKAS TYCKER TILL. I väntan på att nästa Eurovisionsäsong ska börja har vår skribent Lukas tagit fram en lista på 25 Eurovision-låtar som han anser har placerats alldeles för lågt mot vad de borde ha gjort. Åtminstone enligt honom! Nu släpper vi den första delen av fem där ni får se plats 25-21.

De bidrag Lukas har valt ut har tävlat i Eurovision mellan åren 2004 och 2019. Alla valen Lukas har gjort är hämtade från hans eget tycke och smak. Oavsett om du håller med honom eller inte är du varmt välkommen att lägga en kommentar i kommentarsfältet nedan för fri debatt.

PS: Parallellt med denna lista gör Lukas även en topp 25 över Eurovisionbidrag mellan 2004-2019 som han anser är de mest överskattade i modern tid. Första delen i den serien finns att läsa här. Men nu är det dags för några underskattade bidrag på Lukas’ lista!

 

Förord från författaren

Hallå på er, Lukas här igen! I samband med att jag arbetade med projektet ”överskattade låtar” fick jag också en idé om att göra tvärtom, ta upp ett axplock av låtar som jag tyckte förtjänade ett mycket bättre öde. Om jag vart med om att det funnits ett par låtar som hamnade lite väl högt, tyckte jag att det finns desto fler som hamnade för lågt. Således fick jag verkligen sondera terrängen och ibland plocka bort några låtar. Några exempel på låtar som var nära att kvala in på denna lista är bl a Georgien 2019, Finland 2004, Nederländerna 2018 och Schweiz 2008.

Förhoppningsvis kan denna lista också fungera som motvikt mot min andra lista, så att jag inte bara klagar på saker, utan kan väga upp det med lite kärlek till andra låtar också. Nu sätter vi igång, de låtar som hamnade alldeles för lågt, del 1, 25-21 och första låten ut är…

 

Plats 25-21


25. Bosnien & Hercegovina 2009: Regina – “Bistra Voda” (9:e i final)

”Men denna låt nådde ju ändå topp 10?” Jo visst kan man argumentera för det. Och för ett land som Bosnien-Hercegovina som inte varit direkt bortskämda med bra resultat alla år kan en niondeplats ha varit hur bra som helst. Men personligen tyckte jag den här borde kommit högre. Mycket högre. Min motivering till detta är att det varit den överlägset bästa låten i sin genre. Balkanballader är vi sällan utan i Eurovision ända sedan 2004, och oftast med riktigt bra resultat. Därför tyckte jag den här borde ha hört hemma i topp 3, dess ljudbild i kombination med sångarens starka röst gjorde verkligen att man fick gåshud. Inte ens Željko Joksimović har lyckats med den bedriften. Så en niondeplats, hur bra det än är på pappret, blev för lågt för mig.

 


24.Schweiz 2012: Sinplus – “Unbreakable” (11:e i semi)

Schweiz har ju varit ett sorgebarn i Eurovision i många år, även om man lyckades vända på sitt oflyt i år med Luca Hänni. Men personligen tycker jag detta trendbrott borde ha kommit tidigare. 2012 skickade de gruppen Sinplus med den fartiga rocklåten ”Unbreakable”. Jag trodde att denna låt, som i kombination med kontrasten mot mycket annat i sin semi skulle sticka ut, likaså att deras ungdomliga och lite rebelliska image skulle kunna attrahera en yngre målgrupp. Men tyvärr slutade det hela med att schweizarna återigen fick se finalen från läktarna. Man hamnade på den retsamma 11:e platsen i semifinalen, bara 7 poäng från säker mark. Och egentligen undrar jag vad det var som gick fel. Möjligen kanske sångarens lite tveksamma engelska kan ha varit en grej, men att det skulle ödelägga allting…? Hmmm…

 


23. Spanien 2019: Miki Núñez – “La Venda” (22:a i final)

”Varför har Spanien ständigt misslyckats i Eurovision de senaste åren?”

Detta har blivit en återkommande fråga som jag haft i huvudet ända sedan 2019 års upplaga av Eurovision. Framför allt i år, när de ändå lyckades träffa rätt på många punkter, åtminstone på pappret. Man körde på ett väldigt glatt, snabbt och partyhöjande nummer, när många andra länder valde att köra på ballader. Och detta gjorde att jag länge, inför årets final, kände att Spanien skulle kunna ha chans att få ett bra resultat på gång. Men istället kraschlandade man återigen, kanske mest pga det något röriga scennumret. En ynka poäng från juryn hjälpte knappt någonting, och det var bara tittarnas något större generositet som räddade Spanien från totalt fiasko.

 


22. Spanien 2013: El Sueño de Morfeo – “Contigo Hasta el Final” (25:e i final)

Vi håller oss kvar i Spanien med denna låt. Spanjorerna har långt ifrån alltid lyckats komma med saker som appellerat till vare sig mig eller övriga Europa, men ibland kan det gå bra om man vågar ta ut svängarna. Åtminstone tyckte jag det när de valde att gå ifrån sin komfortzon (med antingen latinsk pop eller storslagna ballader) och istället köra på någonting så udda som poprock med keltiska inslag. Tyvärr var det inte så många som verkade så peppade på denna satsning ens inför 2013 års Eurovision, och ödet förseglades desto mer då sångerskan fick framföra låten trots att hon hade gått och blivit förkyld. Den oturen kan drabba vem som helst och tyvärr kan det verkligen förstöra. Spanien missade jumboplatsen med en hårsmån, och det var inte så kul. Hade gärna velat ha dem högre upp.

 


21. Ungern 2005: NOX – “Forogj, Világ” (12:e i final)

2005 var Ungern tillbaks i Eurovision efter sex års frånvaro, och vilken comeback de gjorde! En låt med mycket stark inhemsk prägel, med många folkliga inslag, framförd utav dansgruppen NOX, som bjöd på en mycket avancerad koreografi. Så hur i, jag vet inte vad, räckte det här inte mer än en 12:e plats? Kan det ha att göra med att låtens startnummer (de var först ut) gjorde att den kom bort i finalen? Oavsett vad tyckte jag Ungern hamnade för långt ner i resultatraden detta år, och tyckte att de åtminstone borde ha förtjänat topp 5 med denna comeback.

 

Det var plats 25-21, om en vecka får du se plats 20-16. Missa inte det!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen